Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój

Kasia_CS 21:07, 14 maj 2019

Jola_M napisał(a)

O łał! Już sobie wyobrażam, jak to będzie rewelacyjnie wyglądało!
Jola_M 18:03, 15 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

O łał! Już sobie wyobrażam, jak to będzie rewelacyjnie wyglądało!

o Kasiu, fajnie, że zajrzałaś Poczekamy zobaczymy, te buki w szkółce nie były prowadzone na żywopłot, więc wielkiego efektu od razu nie będzie, ale będę je regularnie przycinać i może się zagęszczą jeszcze. Kasiu, a zobacz u mnie w postach wcześniej wrzuciłam lepsze zdjęcia tych drzewek przy domu, może rozpoznasz
Jola_M 18:11, 15 maj 2019

mówcie co chcecie, ale ja lubię moją wąską bylinową
w przyszłym roku podzielę rośliny i dodam piętro z derenia białego - mam tam ciemne tło z tui sąsiada będzie zrywanie darni i poszerzanie

u nas cały dzień leje, nie można się nawet zabrać do roboty
Kasia_CS 22:51, 15 maj 2019

Jola_M napisał(a)

Kasiu, a zobacz u mnie w postach wcześniej wrzuciłam lepsze zdjęcia tych drzewek przy domu, może rozpoznasz

Widziałam fotkę, ale niestety żadna ze mnie specjalistka od drzew i nie pomogę
Jola_M 13:04, 16 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Widziałam fotkę, ale niestety żadna ze mnie specjalistka od drzew i nie pomogę

ok, spoko Kasiu, dziękuję
polinka 13:27, 16 maj 2019

Jola_M napisał(a)
skończyłam zrywanie darni z miejsca na ognisko i rabatę żwirową. Przy furtce też będę ściągać trawę, w tej chwili wygląda tak:

jeszcze muszę to podrównać i zobaczyć, czy ściągnąć więcej ziemi. Zamawiam kamień, a nasadzenia troche przemyślałam i jednak dam trzcinniki, ale nie na tle maty bambusowej tylko bardziej na obrzeżach jako takie osłony przy ławkach. W kącik pójdą seslerie, bo szybko startują, będa ładnie odbijać i nie zabiorą światła milinowi, który się będzie tam piął na boki.

Teraz jeszcze ławeczki szt. 3 muszę się zastanowić jakie wybrać.

Nie wiem jakie masz doświadczenie z trzcinnikami i jakie planujesz posadzić ale chciałam tylko delikatnie ostrzec przed Karlem ponieważ najszybciej łapię rdzę i aby nie był chory należy co najmniej dwa razy w sezonie stosować oprysk.
Jola_M 14:47, 16 maj 2019

o dziękuję polinko za radę, oczywiście doświadczenie z trzcinnikami mam żadne a Overdam tak samo podatny? bo w sumie są chyba podobne, więc może bym się zdecydowała.
Jola_M 14:53, 16 maj 2019

no i oczywiście wykrakałam, buki zaatakowane - chyba mszyca mi się wydaje, ale do tej pory miałam tylko czarną na umbrach, a tu biała. Listki dzisiaj zaczęły zwijać i jakieś takie niewyrazne są, więc zaczęłam się przyglądać, a tu baaach... masakra. Zobaczcie, czy to na pewno mszyca? Czym najlepiej opryskać?

wydaje mi się, że to chyba już któreś pokolenie przyczajone w pąkach i dlatego pan ze szkółki wyprzedawał co robić? zbierać biedronki
Wiolka5_7 15:00, 16 maj 2019

U mnie to samo w zeszłym roku 1 oprysk Mospilanem wystarczył
Buki też kupowałam z mszycą
Anda 15:03, 16 maj 2019

A mocno Cię te mszyce denerwują? Dasz radę wytrzymać z nimi ok. 1 miesiąca? Normalnie po tym czasie powinny do nich już się dobrać owady pożyteczne. Tylko nie wiem, jak z owadami u Ciebie w okolicy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies