Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 15:26, 09 kwi 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Też tak celowałam z nazwą, teraz traci kwiaty i liście brązowieją
Coś dziwnego się jednak dzieje, kwiaty zwisają pod wpływem własnego ciężaru, jakby łodyga zbyt wcześnie się wydłużyła a ciężki kwiatostan ciąży ku ziemi... Już przekwitają hiacynty, a właściwie jakby się zasuszają od wysokiej temperatury, sprawdziłam i w zeszłym roku w pełni rozkwitu były 23 kwietnia a mamy 9.
Funkie wyłażą już a w zeszłym roku 29 kwietnia.
Cieszyłam się z wilgotnego lutego i marca, że zasili spadkowe wody podskórne w Polsce, ale wcale tak dużo wody w studni nie przybyło, trochę zasiliła wody podskórne, ale nie urywa tej z tyłu wcale.
Moje odmiany narcyzów

Ładne. Już od 3 lat myślę o powiększeniu kolekcji.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 15:19, 09 kwi 2024

Do góry
Ja bardzo lubię czosnek główkowaty . Poniżej parę koncepcji rabaty przy ścieżce. W wersjęi D za dużo wcisnęłam roślin dlatego narysowałam też inne koncepcje do oceny.

Co sądzicie?
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:11, 09 kwi 2024

Do góry

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:03, 09 kwi 2024

Do góry
DariaB napisał(a)

Fajna jest ta ścieżka w stronę czerni Ja coś bym jeszcze na drzwiach przyciągającego wzrok powiesiła.
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:53, 09 kwi 2024

Do góry
Jesień 2023

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:49, 09 kwi 2024

Do góry
Anitka napisał(a)
Wracamy do części z boku domu.

Pokaże jeszcze później zmiany bo tu część nasadzeń czekało na "świeże spojrzenie".

Tutaj chyba największe zmiany. Ja natomiast dojrzewam do zmian monotematycznych, czyli nudy i wygody w zakresie zadarniaczy na rabatach
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:55, 09 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dwie już mam założone w zeszłym roku i czekam na efekty. Teraz mam trzy w trakcie. Do końca jeszcze daleko, bo w kolejce czekają: przedpłocie, zachodnia, poprzeczna z elementem wodnym, poprzeczna ze słupami, piwoniowa, trzcinnikowa z pergolą, narożnik stipowy, narożnik ze ścieżką.

Rabata z elementem wodnym jest jeszcze wielką niewiadomą. W zeszłym roku w czerwcu powstał taki szybki szkic tyłu ogrodu przy okazji wybierania kształtu rabat i rozmieszczania elementów małej architektury (huśtawka finalnie idzie w inne miejsce i doszła rzeźba w połowie rabaty z brzozami).

O ile inne rabaty gdzieś się po mału klarują na forum czy wstępnie w wyobraźni tak nad tą rabatą mam pustkę. Tak samo z tą obok po prawej. Pewna jestem, że ta po lewej ma mieć element wodny, obie muszą mieć w plecach jakąś formę przesłony/żywopłotu by stwarzać wrażenie pokoi ogrodowych i nie ujawniać od razu co tam z tyłu jest. Mam stare zdjęcie, gdzie jeszcze był poplon na rabatach, ale widać na nim wyjście z tarasu i widok na rabatę. Siedząc na kanapach słychać by było szum wody, bo rabata jest oddalona o 5 metrów od domu.

Pięknie wymyślone
To ogród zapowiadający się w stylu ogrodu Malkul (projekt Magnolii)
https://pl.pinterest.com/kasia5510/malkul/
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=2380

Bardzo twoje założenia kojarzą mi się z częścią ogrodu Joanny Kurp
https://www.facebook.com/wizjerkawizjer/posts/pfbid02HjZPDzT6EX7axnizWTZidzC9Q2HDejGh5bkHex2dHPsMizvD4Vz6nsCXSnFDS5cWl
Na jej Instagramie ciężko wyłowić ogrodowe zdjęcia, ale... https://www.instagram.com/joannakurp/
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:29, 09 kwi 2024

Do góry
Czyżby to wiśnia japońska Kiku Shidare???

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:27, 09 kwi 2024

Do góry
Ja to mam cudowną wiosnę w pracy Jedna magnolia już kwitnie, te ciemne w blokach startowych

Kaszubskie piaski 13:25, 09 kwi 2024

Do góry
Bee napisał(a)
A więc,

W 2018 roku znowu była susza ale borówki powoli rosły.

Automatyczne podlewanie kropelkowe .

Cześć Beato Przeglądam Twój wątek od początku i natknęłam się na kropelkowe nawodnienie borówek. Na jak długo starczało nawodnienie z 5 litrowej butelki? Czy ten sposób się sprawdził?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:22, 09 kwi 2024

Do góry
Cześć, ostatnio zauważyłem że usycha mi trawa na obrzeżach trawnika - gleba wilgotna i nawiedzona.
Po odsłonięciu kawałka trawnika zauważyłem takie larwy - nie jest to chrząszcz majowy bo zbyt ciemne i nie ma widocznych odurzy. Macie wiedze co to jest i jak to zwalczać najskuteczniej?
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:44, 09 kwi 2024

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:13, 09 kwi 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
sad- tutaj czeka mnie kancikowanie granicy trawnika i żywopłotu oraz okręgów wokół drzewek; czekam z tym aż opadną stare bukowe liście.

O! Też chcę taki!
ALe nie mam pojęcia o drzewkach owocowych
Czeka mnie nauka...
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:10, 09 kwi 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Piękne jak z różowego muślinu utkane

Prawda? Takie pełne kwiaty, prawdziwe bukiety wiszą na gałązkach.
Royal Burgundy ma podobne kwiaty ale w zdecydowanie mocniejszym kolorze.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:08, 09 kwi 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
Przepiękne są! Jabłonkę również trzeba koniecznie pochwalić!

Marta myślisz o Oli? Kwitnie bidula jednym kwiatkiem Nie wiem co jej się stało. W zeszłym roku była obsypana kwieciem, ale później coś ją dopadło i szybko zgubiła liście. Może odchorowuje Przesadzone jabłonki mają się świetnie. Też kwitną.
April podbija las... 11:57, 09 kwi 2024

Do góry
April napisał(a)

Super to ujęcie
Grzebiuszka ziemna 11:46, 09 kwi 2024

Do góry
Też tak celowałam z nazwą, teraz traci kwiaty i liście brązowieją
Coś dziwnego się jednak dzieje, kwiaty zwisają pod wpływem własnego ciężaru, jakby łodyga zbyt wcześnie się wydłużyła a ciężki kwiatostan ciąży ku ziemi... Już przekwitają hiacynty, a właściwie jakby się zasuszają od wysokiej temperatury, sprawdziłam i w zeszłym roku w pełni rozkwitu były 23 kwietnia a mamy 9.
Funkie wyłażą już a w zeszłym roku 29 kwietnia.
Cieszyłam się z wilgotnego lutego i marca, że zasili spadkowe wody podskórne w Polsce, ale wcale tak dużo wody w studni nie przybyło, trochę zasiliła wody podskórne, ale nie urywa tej z tyłu wcale.
Moje odmiany narcyzów
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 11:41, 09 kwi 2024

Do góry
A tu zdjęcie gdzie chciałabym posadzić drzewo.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:39, 09 kwi 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:38, 09 kwi 2024

Do góry
Dzieje się!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies