Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

DariaB 14:44, 11 lut 2025

Asia ależ będziesz miała odmian pomidorów! Dla mnie uprawa warzyw to jeszcze czarna magia, chociaż wyhodowałam kilkadziesiąt sztuk koktajlowych w zeszłym roku, każdy kiedyś zaczynał
Rojodziejowa 14:47, 11 lut 2025

Spróbuj z jakimś karłowym. Krzaczki małe, a pomidory jak na zwykłych krzakach. Podpory nawet, jeśli trzeba będzie, to nie muszą być bardzo wysokie.
antracyt 14:57, 11 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Zajęło im to dokładnie 7 dni, żeby wypuścić liścienie, czyli do tego etapu, który jest na zdjęciu. Więc jak dla mnie ekspres

Z paprykami gorzej.

Próbowałaś postawić je na czymś ciepłym? Ja ustawiam na podgrzewanej podłodze i to przyspiesza kiełkowanie.

Ilość odmian nasion mnie powaliła. Jesteś niesamowita
Rojodziejowa 15:01, 11 lut 2025

antracyt napisał(a)

Próbowałaś postawić je na czymś ciepłym? Ja ustawiam na podgrzewanej podłodze i to przyspiesza kiełkowanie.

Ilość odmian nasion mnie powaliła. Jesteś niesamowita

Wszystko siedzi w podgrzewanym propagatorze do czasu wypuszczenia liścieni z ziemi. Czyli podkiełkowuję na waciku, potem w ziemię i jak z ziemi się wysuną daję w chłodniejsze, jasne miejsce.
Makao 15:17, 11 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Ja sadzę po jednym krzaczku z wybranych odmian Wszystkich nie dam rady. Dobiłam do 80 odmian, w tym 28 odmian "nowych".
Przy takim rozmieszczeniu grządek w szklarni jak mam i sadzeniu co 50cm mogę zmieścić 44 rośliny, ale poza pomidorami planuję dać też papryki - 6 krzaczków. Więc 38 odmian pomidorów maksymalnie, chociaż jakby było rzadziej to byłoby bezpieczniej. Sposób na wypróbowanie odmiany nie zabierając miejsca w szklarni to też będzie kilka odmian np. dwarfów dać Cioci do donic. Mnie miejsca nie zajmą, a smak będzie wypróbowany

1884
Adelaide Festival
Alice's Dream
Alice's Dream
Almajene (Almazhen)
Ałtajskij Oranżewyi
Amethyst Jewel
Amish Paste
Ananas Noire
Anna Maria's Heart
Anna Russian
Aurija Dwarf/Adam
Aussie
Barry' Crazy Cherry
Beefsteak Red
Berkeley Tie Die
Berkeley Tie Dye Pink
Bison
Black Cherry
Black from Tula
Blazhenstvo Sofii Bliss
Blue Beauty
Brad's Atomic Grape
Brandywine
Brandywine Sudduth's Strain
Bread and Salt/Chlebosolnyj
Bycze Rogi Opalka
Cherokee Purple
Coeur de Boeuf Jerusalem
Confetti
Copia
Copper River
Cornabell F1
Costoluto di Parma
Coustralle
Dark Galaxy
Dr Wyche's Yellow
Dwarf Bandelier
Dwarf Champion improved
Dwarf Firebird Sweet
Dwarf Kodiak King
Dwarf Maralinga
Dwarf Pink Livija
Dwarf Purple Heart
Dwarf Saucy Mary
Dwarf Tennessee Suited
Dwarf The Thong
Dwarf Uluru-Ochre
Dwarf Vince's Haze
Grasa de Isalnita/Isalnita's Grace
Grasa de Tismana/Tismana's Grace
Green Lantern Lights (&apos)
Green Tiger
Grosse Serge
Hazel Mae
Honey Moon F1
Inzir Rozovyj
Malachitowa Szkatułka
Moldavian elephant
New Yorker
Nicholaevna Pink
Or Pera d'Abruzzo
Paul Robeson
Polish
Principe Borghese
RAF
Rio Fuego
Rosa de Barbastro
San Marzano sel. Redorta
Sandul Moldavian
Sart Roloise
SGT Peppers
Sibirskiy Gigant
Sugar Baby
Tiny Tim
VP1 / Pink King F1
Xanadu Green Goddes
Zina
Złoty Ożarowski

O żesz Ty orzeszku
Niektóre znam. Polish to nie wiem czy to te same co Polish Giant bo te akurat miałam i wielkie owoce ma. Byłam zadowolona.

Nie wiem czy Patrycja Ci wysyłała ale mi podrzuciła pomysł żeby dwa krzaczki w jeden dołek sadzić wtedy większa wydajność przy mniejszym zużyciu teren. Spróbuję kilka odmian. Zobaczymy.
Ja prócz pomidorów chcę pomiędzy wsadzić arbuzy i kiwano a i jeden/dwa krzaczki fasolnika chińskiego wepchnąć dlatego to sadzenie po dwa w jeden ograniczyłoby ilość do 10 dołków pomidorów a nie 20 ale nie wszystkie bym tak zrobiła. Tylko te o mniejszych pomidorach.

Jest to do przemyślenia i zaplanowania
DariaB 15:17, 11 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Spróbuj z jakimś karłowym. Krzaczki małe, a pomidory jak na zwykłych krzakach. Podpory nawet, jeśli trzeba będzie, to nie muszą być bardzo wysokie.

Miałam chyba Betaluxa ale nie mam szklarni ani tunelu i szybko złapały zarazę.
Rojodziejowa 19:05, 11 lut 2025

DariaB napisał(a)

Miałam chyba Betaluxa ale nie mam szklarni ani tunelu i szybko złapały zarazę.

Kurczę, szkoda. Tak ze dwa krzaczorki swoje w donicy fajnie by było mieć. To może takiego Tiny Tim, który sobie może nawet na parapecie? Tylko, że to koktailówka
Makao 19:55, 11 lut 2025

Ja miałam 6 krzaków Betaluxa w donicach. Stały przy wschodniej ścianie domu. Donice min 10l. Do donic dałam na dno kompost nie rozłożony a potem sporo pokrzywy. Trzeba ją mocno ubić. Na to do pełna dałam kompost dobrze przerobiony wymieszany z obornikiem. W miarę regularnie podlewałam drożdżami i od czasu do czasu podsypywałam nawozem granulowanym. Nic nie chorowały, w smaku rewelacja i owocowały do samych mrozów.
Rojodziejowa 22:57, 13 lut 2025

Pomidory chyba już wybrane. Niełatwa to sprawa.

Dziś sobie walentynkę zrobiłam
Takich dorodnych, zwłaszcza jak ten jasny, to na żywo nie widziałam nigdy. Musiały być moje!

Zawaliłam oczywiście z cebulowymi i dzis zdopingowała mnie Lilarose, żeby je choć wsadzić w donice, żeby się nie zmarnowały. Zakwitnąć pewnie nie zakwitną, ale może po sezonie wysuszone i zasadzone jesienią będą cieszyć za rok.
Magara 23:56, 13 lut 2025

Asia, walentynka w pełni zasłużona
Szczególnie biorąc pod uwagę ilość odmian pomidorowych, które planujesz

Takie hasło mi się po głowie pałęta - lecz się tym, czym się zatrułeś Czyli zielonym, oczywiście zawsze do góry