Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 15:22, 09 lut 2025

Jednak nie robię nic więcej bo popatrzyłam na prognozę. Duze minusy najbliższe dwa tygodnie w nocy. Zostawiam liście i niewycięte byliny bo to zawsze jakaś ochrona jest dla roślin. Jak zacznie się ocieplać to wrócimy do tematu
Pozdrawiam
Kontonaogrod 16:11, 09 lut 2025

Ech żeby mieć adres w USA..

Www.freeheirloomseeds.com
Kontonaogrod 21:18, 11 lut 2025

UlaB 13:54, 13 lut 2025

Masz już ranniki? nieźle

Jesteś niemożliwa z tym szukaniem nasion Ja powycinałam głównie część pancernych bylin, np. zawilce (i tak sie cholery rozłażą, to nic im nie będzie jak dostaną mrozem i je trochę przerzedzi)., Turzyc na razie nie wzrusza nocne -14. Przykryłam w tym roku jedną roślinę - hortensję ogrodową która rośnie z sadzonki otrzymanej od Mirki. Po tegorocznej wiośnie w styczniu martwią mnie trochę drzewa, które miały mocno nabrzmiałe pąki, ale mam nadzieję, że dadzą radę. Po całej reszcie pewnie bym jakoś specjalnie nie płakała - najwyżej będzie miejsce na nowości.

Będę w Twoich rejonach zapewne w wakacje (z rodziną i psem, chyba po raz pierwszy bez córki ). Myślałam właśnie o stacjonarnym buszowaniu przy okazji lub w razie podziału grupy (np. chłopaki kopalnia, a ja z psem czas wolny ). Na wiele się nie nastawiam, ale jako że to ja zawsze planuję wszystkie nasze wyjazdy, to przecież na pewno "oj, przypadkiem" pojedziemy obok polecanych szkółek

Kontonaogrod 14:11, 13 lut 2025

haha
też przykryłam tylko hortensję ogrodową - bo dwa lata przemarzały jej pąki i nie kwitła, tylko same liście. Zobaczymy czy worek po kurzej karmie da radę

Nasiona wyjęłam i przejrzałam po powrocie z wojaży, tam było ciepło (cieplej)
Posiałam kapustę, kiełkuje na parapecie, popikowałam paprykę. Ładnie rosną a potem spojrzałam na prognozy, dwa tygodnie sporych mrozów - więc plany wysiewów w tunelu muszą poczekać niestety.

Zamierzam opróżnić z dobrej kupnej ziemi trumienki (bo je bierzemy na nową działkę) i tę ziemią uzupełnić skrzynie w tunelu. Ale to jak mrozy odpuszczą więc jeszcze chwilę.

Haha jak będziesz jechać daj znać, to się spikniemy. Zapraszam na kawkę i możemy jechać razem w te parę miejsc
kami 14:32, 16 lut 2025

Chyba nastał odpoczynek

Jaki wg Ciebie jest najlepszy pomidor do szklarni?
Kontonaogrod 14:42, 16 lut 2025

Trudno powiedzieć. Nigdy się nie mogę zdecydować więc mam 30-50 szt i rzadko kiedy coś się powtarza
Ale w tym roku głównie wysieje odmianę Rosamunda. Z tym że to nasiona zachowane z pomidorów, bo sadzonki są szczepione i raczej niedostępne, więc czy coś z tego będzie i co - trudno powiedzieć. No i w okolicy lata będę sprzedawać dom i działkę z tunelami, więc czy zdążymy zebrać jakieś pomidory stoi pod znakiem zapytania jeśli uda się sprzedaż szybko zrealizować…

Większość pomidorów jest smaczna i plenna, te którym skórka pęka albo są zbyt wodniste lub zbyt suche przerabiam na przecier Ale to wynika zwykle z błędów uprawy, wyjazdowi na urlop i przerwie w podlewaniu czy niedostatecznemu wietrzeniu - w tym roku choroba nam wlazła bardzo wcześnie i nie było pomidorów zbyt wiele niestety. W większości sadzę malinowe i bawole serca w różnych odmianach/kolorach.

Powodzenia!

W ogrodzie nic się nie da robić, wszystko zamarznięte. Czekamy na wiosnę albo chociaż ocieplenie. Za ok tydzień będę pikować wczesną kapustę a papryka wyląduje w osobnych doniczkach p9. I pomidory niedługo wysieję
Kontonaogrod 17:08, 19 lut 2025

Reszta ciemiernikow w cieniu jeszcze nie myślą o rozwijaniu kwiatków. Może dobrze bo zamierzam je wszystkie zabrać na nową działkę
UrszulaB 17:10, 19 lut 2025

Alez ciesza oczy Twoje kwiatki
Kontonaogrod 17:17, 19 lut 2025

Oj cieszą bo w nocy minusy i to duże. Ciesze się że zakręciliśmy wodę w studzience i spuściliśmy to co wypełniało rurę do domu. Już się nie martwię że coś rozmrozi i zaleje chałupkę.

Hydraulik ma przyjść wreszcie po weekendzie, ma się cieplej zrobić

Byle do wiosny!