Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród do odnowy 09:50, 15 maj 2019

Do góry
Bożykwiata wypatrzyłam na forum, a potem napatoczyła mi się jedna, jedyna sztuka w ogrodniczym. Kupiłam wiosną ubiegłego roku. Posadziłam na suchej rabacie pod sosnami. Słońce ma rano i późnym popołudniem. Nie wiedziałam, że całkowicie ginie część nadziemna wiec wiosną miałam bardzo miłą niespodziankę, że z ziemi wylazł. Jestem nim zachwycona. Lubię takie nieoczywiste zachwyty w różnych częściach ogrodu

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:46, 15 maj 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nie to nie jest odpowiednie miejsce na kałużę. To strona południowa i tam jest bardzo gorąco woda by mi tam ciągle zieleniała. Wykopany jest już dołek przy altanie, tam jest sporo cienia i będę mogła obserwować z altanki przylatujące ptaki. Jutro zrobię zdjęcia, dziś już nie miałam weny do latania z aparatem.
Moje róże też są fajne, ale sąsiadki mają więcej pędów bocznych, są lepiej zagęszczone a to wynika z lepszego nawożenia. Ja niby sypię dwa razy w sezonie nawóz pod róże, ale moje nie są takie dorodne. Bardzo mi zależy na moich różach Lagunach, a one takie jakieś łyse są, jak porównuję podpórki u sąsiadki to moich jest 1/3 tego co za ogrodzeniem.

Niekoniecznie z tymi różami, może być że sąsiadka kupowała lepsze sadzonki, to bardzo ważne aby szczepienie było silne, mocne.
Mam dwie róże Eden Rose, jedna starsza od drugiej o dwa lata, i ta starsza jest ciągle mizerna, idzie jednym pędem, rosną obok siebie. Ale tę pierwszą kupowałam jako jedną z ostatnich, już przebranych sadzonek, tę drugą wybrałam silną, pięknie rozkrzewioną sadzonkę.
Tę starszą obcięłam na wiosnę tuż przy ziemi, bo tak beznadziejnie wyglądała, teraz wygląda jak sadzonka tegoroczna, ta młodsza stworzyła już ogromny krzew.

Dorotko, cudny ogród podziwiam, Twoje bukszpany cięte zdrowiutkie, piękne formy tworzysz. Zazdroszczę, u mnie ciągle chorują
Moja działka na Dębowym Lesie 09:27, 15 maj 2019

Do góry
Zastawie jeszcze coś kolorowego ogrodowe, bo coś się zazieleniło mocno tymi hostami

Moja działka na Dębowym Lesie 09:22, 15 maj 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Pięknie wiosennie u Ciebie, mnóstwo kolorów już jest i widać, że będzie coraz więcej.
Trzymam kciuki za przyjęcie się wierzby, bliskość wody to dla niej raj
Zdjęcia paproci i sasanek mistrzowskie

Grażynko, wiosna i maj to piękna pora roku.
W tm roku bardzo kapryśny.Sporo zimna i deszczu teraz.
ale ogród żyję ,I pełno ma kolorów.
Oj chciałaby aby ta wierzba się przyjęła.Fajnie wglądałaby nad stawem

ciemiężyca zielona z hostami.Mam ja juz chyba 3 rok.Jeszcze u mnie nie kwitła.

Tu po lewej

I jeszcze kilka hostowych widoczków.

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 09:19, 15 maj 2019

Do góry
mazilo napisał(a)
Jeszcze jedna prośba i temat zamykam
1-Projekt uprzedni

2- projekt dotychczasowy

- został dodany jeden zraszacz w górnym prawym rogu - czy MP 2000 (90-210) może być ?
- przedłużyłem pasy z tujami ( rezygnuje z pola żółtego na poczet trawnika )
- czy rozmieszczenie zraszaczy jest prawidłowe ?
- dodatkowy zraszacz dodałbym do sekcji różowej
- czy zraszacz przy prawej górnej stronie tarasu dobrze jest umieszczony ? , czy umieścić go na samym narożu ?

Hej.
Ja rozbiłbym twój projekt na dodatkową jeszcze jedną sekcję, do której podłączyłbym połowę zraszaczy linii czerwonej i różowej - będziesz miał większe prawdopodobieństwo poprawnego działania systemu. Odnośnie zraszacza przy tarasie - może być tak rozmieszczony. Bardziej bym się zastanowił nad zraszaczem w lewym górnym rogu tarasu oraz lewym górnym rogu działki (blisko tuj). W tych miejscach wstawiłbym zraszacze 90 -110 stopni. Uważam że miejsca przy domu co masz zaznaczone dwa zraszacze 90 stopni MP2000 mogą za słabo podlewać blisko siebie.
Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 09:14, 15 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Aniu przyjmie się Nasza gruszka wykopana koparką posadzona przyjęła się chyba

Trudno powiedzieć. bo system korzeniowy ma mały.A wielkie drzewo .
To chyba Wierzba Hakuro-nishiki
Ale jak będzie to będzie .
Koparka na jesieni przenosił mi jaśminowca.I tylko w 1/4 odbija.

Języczka i mala nowa tegoroczna hosta Blue Ivory

Hosta Reversed

Hosta Tokudama Flavocircinalis

Francee z tulipankiem

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 15 maj 2019

Do góry
Kochani, zwracam sie do Was wszystkich znających sie na rzeczy z pytaniem otoz posiadam maly "trojkat bermudzki" w swoim ogrodzie z ktorym kompletnie sobie nie radze. Sklada sie on z brzozy, debu i iglaka o mega ostrych iglach. Za nimi rosna cisy, stare thuje, i jakas choinka, ktora osoagnela juz ponad 5m wysokosci. Brzoze, deba, iglaka regularnie przycinam. Jest to miejsce, w ktorym slonce swieci po poludniu. Gleba jest sucha jak pieprz, piach... Wydaje mi sie ze na glebokosci ok 1m jest glina(wydaje mi sie podkreslam. Trawa nir chce rosnac, stare thuje rosnace z tylu sa rzadkie i suche. Jako, ze jest to miejsce przed domem to potrzebuje to zasadzic czyms. Nie potrzebuje tu trawy. Obecnie jest to poprostu klepisko.

Blagam powoedzcie co ja moge tam posadzic pomiedzy brzoza, debem a tym iglakiem by to ladnie wygladalo i sie przyjelo? Cel jest taki by storzyc rabate, a pozbyc sie tego klepiska....

Bede bardzo wdzieczna za Wasze wskazowki i pomoc
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:04, 15 maj 2019

Do góry
China girl się rozkręca, podoba mi się ze to tak długo trwa...
Moja działka na Dębowym Lesie 09:01, 15 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
przyjmie się. To wierzba, musi mieć dużo wilgoci

Magleska napisał(a)
Ale wielka oby się przyjęła ,bo ładnie wygląda nad stawe
m

No właśnie aby się przyjęła.
Wielka, ale system korzeniowy ma mały.
To chyba Wierzba całolistna Hakuro-nishiki.
Nawet ja nie przycinałabym.Niech tak by sobie rosła .Nad stawem fajnie by wglądała.

Powojnik atragene Maidwell Hall
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:53, 15 maj 2019

Do góry
Słońce w ciemnym rogu ogródka

Moja działka na Dębowym Lesie 08:49, 15 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Lubie paprocie, ale w poprzednich latach kupowalam i mi wyginely cos mnie nie lubia. Kupie jeszcze raz i posadze w lasku sosnowym moze beda rosly.

Hosty tez zaczelam lubic jednak jak gdzies widze takie piekne okazy to chce sie miec. Wczoraj kupilam sun & substance z tych wiekszych. Jeszcze mnie kusza tawuly arendsa w jedno miejsce trzeba posadzic aby rozjasnic miejse oraz pluskwice purpurea.

I na tym koniec wymyslan i zakupow

Pozdrawiam

Witaj Elu!
Ja mam tylko te paprocie.I to za garazem.I jeszcze maja byc przesadzane.
Bo siatka będzie zdejmowana i drewutnia tez przesuwana za garaż..ale na razie czasu nie ma.To rosną.
W lasku będą bardzo dobrze rosły .
Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez host.Uwielbiam je.
O fajnie,ze kupiłaś sun & substance .To wielka , latem żółtawa hosta.Liscie ma naprawdę duże.
Teraz u mnie wygląda tak.Rosna pod winogronem.
To ta po lewej stronie
A pośrodku Ice Folies i po prawej Sieboldiana Elegans

Ice Fiolies z bliska

I inne Hosty pod winogronem

tawuły arendsa kilka mam.Tez je lubię
Dziękuje i pozdrawiam
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 08:34, 15 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Bardzo proszę
Trawka wykoszona potem podocinana przy obrzeżach

Aniu paprocie posadzone

Ostrozki w pełnej krasie

No brawo dziewczyno.!!
Idealnie wykoszone.Zielka nie ma.Porządeczek jest.
Ostrozki masz imponujące

A paprocie jeszcze miałaś przyjść ??
Kurcze ten klon to wielgachny.
Pewnie sporo kosztował ?
...uDany ogród 08:21, 15 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Mój nadal mokry świat

Mokry ale nadal piękny .
Dobija mnie już ta depresyjna pogoda. Nie chce mi się nawet wyjść na dwór a mam niedaleko .
Choćby sprawdzić co u ślimaków słychać .
Ogród niby nowoczesny ale... 08:16, 15 maj 2019

Do góry
Witam.
Spaceruję po Twoim ogrodzie i podziwiam. Wszystko takie czyste, zadbane, ale też i przemyślane.
Czy mogę wiedzieć, jaka jest szerokość i głębokość tej huśtawki? Urzekła mnie
Idę zwiedzać dalej.
Pozdrawiam.

Sezon 2017 u Hanusi 08:11, 15 maj 2019

Do góry
No, no, Zbyszku. Liczę na to, że faktycznie to ciepło na dłużej zagości i u mnie.
Dziś jeszcze słabo i z wiatrem, ale najwyższy czas na lato.
Życzę wszystkim słońca i pod dostatkiem opadów, żeby nie latać z konewkami.
Miłego dnia.
Sezon 2017 u Hanusi 08:05, 15 maj 2019

Do góry
Halinka wspomniała om chryzantemach. Zakwitła moja roślinka-matka wysadzona po zimie do gruntu. Zdjęcie przypadkowe, a krzaczek mikry, ale połowę z niego na sadzonki pobrałam. Jakiś miesiąc temu. Ukorzeniają się pod szkłem, póki co .
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:46, 15 maj 2019

Do góry

Początek kwitnienia.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:44, 15 maj 2019

Do góry
już wiem jak rozmnażać azalki japońskie .mam takie pod specjalnym nadzorem oto one

Niewiele widać ale są czerwone kwiaty i biała kwiatki . Zrobiłam odkłady z mariuszki i białej azalki. Przez sezon się ukorzeniały a w drugim odcięłam od matki i proszę zakwitł.Cieszę się jak dziecko Po tym sezonie przesadzę i maam ha ha
Migawki z ogródka 07:28, 15 maj 2019

Do góry
tulucy napisał(a)

Miniaturowe parzydło dla Makadiamii

Uprzejmie dziękuję - faktycznie ładne, koperkowe liście

Też przetacznik goryczkowy też zresztą ładny.
I powojnik....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies