Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Moje ukochane miejsce na ziemi 09:00, 27 kwi 2016

Do góry
Zmykam sadzić nowe roślinki

Skarpa gęstnieje.

Ta rabatka fajnie wygląda z daleka
kolorowa przez tawułki

Ogród z łezką II 08:20, 27 kwi 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Klon to by mi oczy wybił, przechodziłem kilka razy i ani razu go nie zauważyłem
Dziękuję jeszcze raz za buksiki, prawie posadzone i dzięki takim sadzonkom zmieniła mi się koncepcja, będzie więcej cięcia

Świetnie wygląda skarpa w tej eleganckiej ramce.

Bo za wysoko jest, Ty się skupiłeś na przyziemnych sprawach

Niech Ci rosną na zdrowie

Porządniej wygląda, nie?
Ogród z łezką II 23:40, 26 kwi 2016

Do góry
Klon to by mi oczy wybił, przechodziłem kilka razy i ani razu go nie zauważyłem
Dziękuję jeszcze raz za buksiki, prawie posadzone i dzięki takim sadzonkom zmieniła mi się koncepcja, będzie więcej cięcia

Świetnie wygląda skarpa w tej eleganckiej ramce.
Zielonym do góry... :) 11:28, 26 kwi 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Wiesz ja od dawna miałam taras w głowie (dom sama sobie projektowałam), jasne ze marzyłam o drewnie - ale jak znajomi zapłacili 16tyś za renowacje tarasu z teaku po 10latach odpuściłam. Nie stać mnie. Wolę kupić rośliny
U mnie wszystko rozciągnięte w czasie z prozaicznych względów - kasa kasa kasa. Ale co sie odwlecze...

Widzę, że mamy podobne dylematy
Też planowaliśmy taras drewniany, też od południa... Ale jak po znajomości krzyknęli nam za niego 20 tys to zwariowaliśmy!! Tak więc zmierzamy w stronę kostki brukowej na tarasie.
Tylko skarpa zostanie do umocnienia i zagospodarowania...
Mój ogród pod górkę... 07:40, 26 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Czyli ona też wypuszcza nie tak od razu wszystkie tylko najpierw pierwsze bez liści a później równocześnie z listkami, tak? Ojej to może moja też wypuści ? nadzieja umiera ostatnia hi, hi
Cudownie jak zwykle, jak Ty to robisz, że w tych kamieniach wszystko jest takie dorodne i jeszcze skarpa, rozumiem winorośl gdybyś uprawiała ale u Ciebie wszystko jest piękne

Tak jest Kasiu, tłoczy kolejne pąki kwiatowe, a może raczej tłoczyła, bo nie wiem jak po dzisiejszym przymrozku

Co do skarp, to może nachylenie terenu i równomierna ekspozycja na światło mają jakiś wpływ, a na pewno nagrzewanie się kamieni i żwiru.

Dziękuję Ci kochana za tyle miłych słów
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:12, 25 kwi 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ale fajnie trafiłam, na kolejną porcję zdjęć Bonsai... a może go zostawić w samotności? A zamiast kory dać kamień, żeby kontrastował? Skarpa jak malowana
Pozdrawiam Pracusia

Edit... Teraz doczytałam, że Chagall o kamieniu już wspomniała

Niech poczeka troszkę to zobaczymy.
Mam i kamień drobny ten co w kwadratach, zostało trochę, albo duże kamienie, zobaczymy co czas pokaże
dzięki
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:11, 25 kwi 2016

Do góry
Ludwika napisał(a)
Wow, bonzai świetny, okazały A z czego jest wyprowadzony?

Skarpa też prezentuje się wyśmienicie. Tak mnie tylko naszło - nie myślałeś, żeby poszerzyć te schody? (te w skarpie) Bo sama skarpa jest dłuuuuga, więc szersze schody dałyby lepsze proporcje. Ale to tylko moje zdanie Generalnie i tak bardzo mi się podoba

Schody faktycznie jak się uda to mogę poszerzyć, chciałem tam tylko małe wąskie przejście, ale to jest pomysł, szczególnie, że schody tarasowe szerokie i zejście na kolejną półkę również szerokie zaplanowałem
Mój ogród pod górkę... 14:34, 25 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Gienia nieprzerwanie tłoczy kwiaty - doliczyłam się dziesięciu nowych pąków

Czyli ona też wypuszcza nie tak od razu wszystkie tylko najpierw pierwsze bez liści a później równocześnie z listkami, tak? Ojej to może moja też wypuści ? nadzieja umiera ostatnia hi, hi
Cudownie jak zwykle, jak Ty to robisz, że w tych kamieniach wszystko jest takie dorodne i jeszcze skarpa, rozumiem winorośl gdybyś uprawiała ale u Ciebie wszystko jest piękne
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 05:56, 25 kwi 2016

Do góry
Ale fajnie trafiłam, na kolejną porcję zdjęć Bonsai... a może go zostawić w samotności? A zamiast kory dać kamień, żeby kontrastował? Skarpa jak malowana
Pozdrawiam Pracusia

Edit... Teraz doczytałam, że Chagall o kamieniu już wspomniała
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:08, 24 kwi 2016

Do góry
Wow, bonzai świetny, okazały A z czego jest wyprowadzony?

Skarpa też prezentuje się wyśmienicie. Tak mnie tylko naszło - nie myślałeś, żeby poszerzyć te schody? (te w skarpie) Bo sama skarpa jest dłuuuuga, więc szersze schody dałyby lepsze proporcje. Ale to tylko moje zdanie Generalnie i tak bardzo mi się podoba
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:08, 24 kwi 2016

Do góry
Skarpa i sad...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:02, 24 kwi 2016

Do góry

to jest ta druga strona, ze skarpą (skarpa na skarpie u nas )

Może ktoś by miał pomysł co z tym kawałkiem zrobić?
Tu narazie jest ściernisko... 08:47, 22 kwi 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Po tygodniu ciężkiej pracy została ukończona skarpa. Wcześniej była na niej mata i kora oraz trochę iglakow ale to zupełnie nie zdało egzaminu. Po każdym deszczu kora spływala a iglaki wolno rosły. Mata została ściągnięta, teren odchwaszczony i dosadzona masa roślin zadarniajacych. Skarpa ma 5 m wysokości i 30 m długości, wiec było co robić.

O matulu, to się napracowałaś! Kawał dobrej... bardzo dobrej roboty. Chyba powoli musisz myśleć nad zmianą tytułu wątku, bo ściernisko znika
Pozdrawiam piątkowo i dziękuję za odwiedziny u mnie
Gazony jak obsadzić? 20:43, 21 kwi 2016

Do góry
Witam,
zastanawiam się dlaczego rośliny te nie będą miały szans, przecież (wcześniej o tym nie wspomniałam) cała skarpa jest wysypana ziemią, gazony ją tylko utrzymują na właściwym miejscu więc rośliny swobodnie mają się gdzie ukorzenić i wilgoć będzie zapewniona systemem samo nawadniającym.
Mam już cały bok domu zrobiony w ten sposób i wszystko rośnie jak szalone. Mam problem tylko jakie rośliny dobrać żeby było ładnie.
Tu narazie jest ściernisko... 13:23, 20 kwi 2016

Do góry
O ja cie ...ale skarpa ,ale się nasadziłaś roślin.Podziwiam
pięknie zakwitła forsycja,a zachwycają się tylko magnolią (też piękna)
Metamorfozy ogrodowe 23:59, 19 kwi 2016

Do góry
Tu nawet nie chodzi o tę nieszczęsną matę, chociaż ona odzwierciedla ogólny problem. Niewiedza, brak poszanowania dla przyrody i otoczenia. Po co zakładać ogród, skoro on nas nie cieszy, nie chcemy się nim zajmować. Ba spotyka się nawet takie pytania : "jak pozbyć się żab z ogrodu", "jak pozbyć się jaszczurek, owadów". Padły tu nawet na forum. Tu absolutnie nie chodzi o gust - jeden lubi krasnoludki z gipsu i białą mariannę, a i inny łąkę kwiatową. I super.
Ogrodnictwo i projektowanie zieleni jest sztuką, więc jest i miejsce na kicz. Zasady jednak są, a żeby je łamać, to trzeba wykazać się naprawdę dużą wiedzą.
Stosowanie maty, brak bylin, namiętne stosowanie pestycydów i nawozów na wszystko, i na zapas - to ma niewiele wspólnego z ogrodnictwem.
To forum, podobnie jak inne pozwala zdobywać wiedzę i nowe doświadczenia, zwłaszcza początkującym amatorom ogrodów.
Są firmy, które wykładają całe ogrody matą, są ludzie którzy sami to robią we własnych ogrodach. Są tacy, którzy zwalczają mszyce na ostach za płotem i wlewają trutkę do oczka, żeby wytruć kijanki.
Kilka kilometrów od mojego domu, wzdłuż drogi jest skarpa - 100 m długości i jakieś 5-15 szerokości. Od kilku lat jest wyłożona matą. Mozolnie porasta ją irga (bez sukcesu). Generalnie koszmar. Inny przykład, kilka domków z bali (ładnych i ewidentnie pod wynajem) położonych przy lesie w górach, a wokół setki metrów plastiku na glebie, a przecież można inaczej.

Dlatego trzeba pewne zachowania wytykać i pokazywać, że można inaczej. To właśnie bym nazwał prawem wyboru, bo żeby wybrać to trzeba mieć z czego. Z tą matą jest jak z żywopłotami, ten nieszczęsny Smaragd jest wszędzie i wiele osób nie wie, że można posadzić coś innego.
To forum się bardzo rozrosło, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Nie z wszystkim trzeba się zgadzać (ja, np nie mogę przeboleć awersji Danuty do sosen ), ale korzystać z innych doświadczeń zawsze trzeba.

Przepraszam za tekst nie związany z wątkiem, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać.
Tess nie "przyczepiłem" się do Ciebie, chciałem tylko kontynuować ten nieszczęsny wątek o macie.
Na tym tle mam sporo sukcesów, bo bardzo często udaje mi się wyperswadować układnie maty i stosowanie innych zabiegów (nie mających nic wspólnego ze sztuką ogrodniczą).
Oj, ale się rozpisałem
Tomek

Raczkujący ogród u Gosi ;) 16:52, 19 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich

Jestem zupełnym lajkiem jeśli chodzi o ogrodnictwo. Nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc. Z wielką ciekawością czytam wszelkie rady i jestem pełna podziwu dla wiedzy jaką posiada Danusia i inni znawcy roślin

Nasz ogród na razie obsadzony jest tujami szmaragd. Zagospodarowane jest również niewielkie półkole z przodu domu. Do zrobienia pozostaje jeszcze niewielkie skarpa na tarasie oraz przód przy frontowym ogrodzeniu. Jeszcze sporo pracy jest przy tujach ponieważ zamierzam zdjąć matę, dokładnie wypielić, wyrównać krawędź przy trawniku i ułoźyć obrzeże. Niestety wszystko to muszę jakoś pogodzić z opieką nad dzidzią więc pewnie trochę jeszcze to potrwa Powolutku do przodu

W pierwszej kolejności chciałam zagospodarować przód wzdłuż ogrodzenia frontowego i mam ogromny dylemat co tam posadzić. Myślałam nad liściastymi krzewami ale trochę martwi mnie fakt że w zimę będzie łyso, a chciałabym jednak trochę się osłonić. Zakupiłam program do projektowania więc będę coś tworzyć i zapewne pokaże swoje dzieło jak już skończę Najgorsze jest to, że coraz więcej przeglądam i czytam i niestety coraz trudniej mi się zdecydować na rośliny.

Myślałam żeby pomieszać iglaki z liściastymi np. pęcherznica, tawula van Houtea, świerk serbski, hortensje, może jakieś tuje. Na pewno nie chce berberysów bo mam małe dziecko. Zastanawiam się również czy przy samym ogrodzeniu nie zasadzić iglaków, żeby uzyskać zielone tło dla innych roślin.

Rabata jest od północy i zachodu nie jest całkowicie zacieniona i ma ok 12 m.
Wstawię zdjęcia. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie co z czym połaczyć to będę wdzieczna.

Z drugiej strony koło szamba również przydałoby się coś wsadzić. Trawnik trochę ucierpiał bo robiliśmy przyłącze do kanalizacji.

Pokażę Wam jeszcze taras i skarpę, którą zajmę się w drugiej kolejności za jakiś czas. Muszę pogodzić się z faktem, że póki co nie mam czasu żeby zająć się wszystkim na tip top, ale córka najważniejsza

Skarpa usytuowana jest od zachodu 7 m i południa 11 m do tego wchodzą jeszcze schody więc do zagospodarowania zostaje troszkę mniej. Na chwilę obecną nie korzystamy z tarasu w upalne dni bo jest tam "patelnia".

Od południa

Od zachodu
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:00, 19 kwi 2016

Do góry
Iwonko ,a ja dzisiaj do ciebie napisałam Jak się cieszę że jesteś u mnie , Ta skarpa na pierwszym zdjęciu(na tej stronie) będzie takim murem oporowym Widać na nim dwa pręty z oznaczeniem poziomu. To będzie szerokość skarpy ,wysokość natomiast oznacza działka powyżej .Ten mur musi powstać ,nawet zaznaczył go projektant domu ,chodzi o spływającą wodę z góry . W odstępach ,może w trzech miejscach zrobię schody abym mogła swobodnie tam wchodzić ,plewić ,sadzić itd. Natomiast ten prosty teren na górce a jest to róznica ok 5 m w wysokości od płaskiego terenu, jeszcze dobrze nie przemyślana, szkopuł w tym że nie umiem tego narysować .Po środku będą schody, boki podmurowane,podwyzszone , dosypana ziemia .Z pewnością będzie to kilka poziomów najwyżej jest przy siatce na końcu działki. Masz talent w rysowaniu Iwonko? a może jakiś fajny pomysł? jestem otwarta na propozycje ,a za pomoc byłabym najszczęśliwszą istotą na ziemi .Jeśli potrzebne są dodatkowe ,dokładniejsze zdjęcia to je zrobię .Tych murów nie będzie z czasem widać bo obsadzę je roślinami zwisającymi .Kiedy wyrównam poziom i zasieje trawę tez się troszkę ich wysokość obniży .Na mojej działce trzeba być aby ujrzeć to czego na zdjęciach się nie zobaczy .Teren jest trudny, jeśli chodzi o robotę ręczną, no i ta skała która jest w tej najwyższej części. Nie posadzę tam żadnego drzewa bo nie urosną przecież na skale .Piszesz ze to dla kilku chłopów robota? owszem ale wpadam ze szpadlem jak mnie wnerwią w domu .Sama nie wiem skąd się nagle u mnie pojawia tyle siły. Takie odreagowanie hi,hi. Stres ze mnie schodzi a i pożytek z tego pozostaje
Ogród z uśmiechem 08:20, 19 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Ja pracuś? A przez kogo pognałam do ogrodu żeby nie zostać w tyle?

Czyżby przeze mnie? No nie mów. .. z tą skarpa to miałam zryw bo byłam na zaległym urlopie a poza tym bardzo dużo siostra mi pomogła. Teraz niewiele robię bo u mnie ciągle leje.
Mój ogród pod górkę... 07:49, 19 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Pięknie, tulipany kwitną i kloniki rozwijają liście i żaden chwast się nie przeciśnie w twoich żwirowych rabatkach, trawniczek aż błyszczy tą zielenią u Ciebie
Pozdrawiam Kasiu

Tulipany cudne, ale mało. Muszę się poprawić w przyszłym sezonie
Chwastów to jest u mnie dostatek. Ze żwiru łatwo się pozbyć, najgorsza skarpa z głazami - mnóstwo gołej ziemi i trudne warunki wspinaczkowe
Dzięki i również pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies