Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:22, 17 kwi 2016

Do góry
W tym miejscu a jest to przed ogródek od lewej strony bramy wjazdowej powstaje podmurowana wysoka skarpa trzy poziomowa .Każdy poziom podmurowany ze schodkami po środku .Te szmaty były całazimę i dzięki nim to co zrobiłam w ubiegłym sezonie mi nie zarosło chwastami .Kiedy już podmuruję i będę gotowa do nasadzeń będę miała prośbę do was.Zalezy mi bardzo aby pięknie tu wyglądało czyli jak zwykle pytanie czym obsadzić dziewczyny
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 19:34, 17 kwi 2016

Do góry
Witaj Madziu. Niespodziewałam się tak szybkiego odzewu. Bardzo się cieszę.
A więc nasza działeczka na 22 ary. Jest troszkę nasadzeń które mogę powiedzieć że są masakryczną porażką. Jest długa kręta skarpa i wiele wolnego pola do zagospodarowania. Może pokażę to na zdjęciach.
Tak wygląda pseudo przedogrodek
Mały ogród pod Krakowem :) 21:00, 16 kwi 2016

Do góry
Strona zachodnia / skarpa

A wracając do zagospodarowania ogrodu, domknięciem prawej strony tarasów jest mała skarpa widoczna już na poprzednich zdjęciach.

Cała skarpa ma długość ok. szerokość od 130 do 85 cm. Od strony granicy posadzone są miskanty gracillimus (12 szt.) i trawa preriowa sporobolus heterolepsis (5 szt.), które chcielibyśmy by tworzyły tło dla mniejszych roślin.

Na szerszej części skarpy (130-90 cm; 70 cm pomiędzy miskantami a lawendą) z przodu jest pas lawedny viva (zeszłorocznej + dosadzana wczoraj). Brak nam obecnie pomysłu co wsadzić pomiędzy (hmm...chyba że uzupełnić całość lawendą)

Na węższej części (90-80 cm; 50-70 cm pomiędzy miskantami a obrzeżem) chcielibyśmy coś niskiego jako że obok jest huśtawka i domek dla dzieci. Może trzmielina lub rozchodniki...

Mały ogród pod Krakowem :) 10:20, 16 kwi 2016

Do góry
Strona frontowa lewa (wschodnia)

Lewa strona frontowej części domu to trawnik i duża skarpa. Od strony drogi osiedlowej zostały wsadzone thuje Smaragd, reszta skarpy tak naprawdę pozostaje do zagospodarowania - trochę roślin zostało posadzonych, jednak wydaje nam się, że tak trochę chaotycznie...pewnie jak cześć początkujących osób kupowaliśmy za duże tego co nam się podobało podczas wizyty w szkółce.

Rano cała skarpa jest doświetlona słońcem, z upływem czasu część od strony sosny się zacienia (skarpa jest wdłuż lini pn.-płd.). Obecnie rośnie na niej:

* sosna - nie pamiętam nazwy, liczyłem że będzie taka fajna reprezentacyjna ale wygląda jak wygląda, zwłaszcza że trochę igieł jej opada na zimę i robią się łysawe gałązki

* żółta thuja (chyba rheingold) - ona planowana jest do likwidacji

* jałowce

* jodły balsamiczne

* thuje kule

* juki karolińskie

* floksy (przy murku)

* kilka odmian rojników

* goździki (wkrótce się okaże czy wieloletnie)

* niebieska trawka festuca glauca - po zimie przebarwiła nam się na zielono, ale liczę że odzyska niebieskawo-siny odcień

Zamierzeniem tej części było stworzenie takiego bardziej skalniakowego klimatu jako że w lecie ekspozycja do słońca jest faktycznie duża. Ale wyszło jakoś tak mało przemyślanie...

Co planujemy:

* festuca glauca zostaje nad murkiem gdzie jest

* w miejsce żółtej thuji i pierwszej grupki goździków chcieliśmy coś na pniu, pewnie w miejsce tej pierwszej sosny również - może trzmielina szczepiona

* do rojników dodać kamienie by im się ładny klimat zrobił; przy jukach są zielone rojniki które planuję przesadzić koło tych o wybarwieniu czerwonym

* juki planuję rozsadzić więc w tamtym miejscu doszłaby jeszcze 1-2 szt.

Co do reszty jakoś brak koncepcji, liczę na Waszą pomoc. Na pewno pytanie czy jałowce i jodełki zostawić jak są, co dać przed thujami (tu myślałem o imperacie red baron lub czerwonym berberysie dla dodania czegoś nie-zielonego)

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:21, 14 kwi 2016

Do góry
Czakra napisał(a)
Witam,
mam problem ze skarpą pod sosnami. Marzę o rabacie z rododendronami i azaliami. Nie wiem jednak, czy będą na niej dobrze rosły. Skarpa jest dość stroma i zacieniona - pónocny zachód + cień z drzew. Na szczęście nie są dość gęste a dodatkowo zostały podcięte. Proszę i info, czy da się tam posadziś te rośliny. A jeśli tak, to co jeszcze dosadzić, by nie była zbyt monotonna jak krzewy przekwitną.

ważne jaką masz ziemię, czy przytrzyma wodę dla rhododendronów. Nie sadź ich pod samymi pniami i rób takie 'ząbki czyli placki poziome na których posadzisz krzewy, żeby woda nie spływała , tylko zostawała przy korzeniach.
Poza tym z resztą nasadzeń to zależy od ziemi sporo. Mysle że hosty sobie dadza radę- wybierz ze 2-3 odmiany, np duuże- Może Big Mama, Big Daddy i średniaki. No i jakiś niski zadarniacz- wypełniacz pomiędzy- bodziszki kantabryjskie, albo barwinek ( na bardzo suchym nie), niską irgę taka do 25 cm, albo nawet bluszcz tylko będziesz musiała wycinać go z karp krzewów.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:44, 14 kwi 2016

Do góry
Witam,
mam problem ze skarpą pod sosnami. Marzę o rabacie z rododendronami i azaliami. Nie wiem jednak, czy będą na niej dobrze rosły. Skarpa jest dość stroma i zacieniona - pónocny zachód + cień z drzew. Na szczęście nie są dość gęste a dodatkowo zostały podcięte. Proszę i info, czy da się tam posadziś te rośliny. A jeśli tak, to co jeszcze dosadzić, by nie była zbyt monotonna jak krzewy przekwitną.
Tu narazie jest ściernisko... 22:19, 13 kwi 2016

Do góry
Bogdziu może tego nie widać na zdjęciach ale ta skarpa w stosunku do tego co było to została bardzo splaszczona i rozciągnięta. Liczę się z tym ze jak będzie ulewa to mogą być straty ale przy zwykłym deszczu powinno być dobrze. Poza tym od strony sąsiada jest zrobiony odpływ a pod siatką wysoka podmurowka.
Skarpa w ogrodzie 22:14, 13 kwi 2016

Do góry
Na to właśnie Danusiu bardzo liczę. Dałam tam "żelazne" rośliny tak, aby za kilka lat skarpa w zasadzie nie wymagała dużej obsługi czyli minimalne pielenie a podlewanie tylko w razie długich upałów. Ewentualne przycinanie roślin w razie potrzeby.
Skarpa w ogrodzie 21:37, 13 kwi 2016

Do góry
No i proszę jaki ładny początek. Za kilka lat się rozrośnie i będzie cała skarpa zarośnięta.
Tu narazie jest ściernisko... 21:15, 13 kwi 2016

Do góry
Basiu szkoda ze nie zrobiłas jakiegos murku oporowego to by zatrzymywał wodę bo skarpa teraz wygląda pięknie ale przy wiekszym deszczu i tak woda duzo zepsuje , dopiero po dłuższym czasie rosliny bedą w stanie korzeniami ją utrzymac.Magnolia śliczna i wiosna duzo bardziej zaawansowana niz u mnie.
Tu narazie jest ściernisko... 17:54, 13 kwi 2016

Do góry
Po tygodniu ciężkiej pracy została ukończona skarpa. Wcześniej była na niej mata i kora oraz trochę iglakow ale to zupełnie nie zdało egzaminu. Po każdym deszczu kora spływala a iglaki wolno rosły. Mata została ściągnięta, teren odchwaszczony i dosadzona masa roślin zadarniajacych. Skarpa ma 5 m wysokości i 30 m długości, wiec było co robić.
Tak było przed:
Skarpa w ogrodzie 17:31, 13 kwi 2016

Do góry
Nareszcie uporalam się ze skarpa. Zgodnie z wytycznymi Danusi ściągnęłam matę, przesadzilam iglaki i dołożylam bardzo dużo roślin zadarniajacych. Prace trwały ponad tydzień bo skarpa ma 5 m wysokości i 30 m długości. A oto efekt "przed" i "po":
Ogród Ani :) 21:48, 11 kwi 2016
Do góry
Ja bym tam brzozy nie dała Aniu
To skarpa, brzoza osuszy ją jeszcze bardziej
Mój ogród pod górkę... 17:48, 09 kwi 2016

Do góry
Enya73 napisał(a)

Dokładnie tak jak piszesz. Bardzo dobry pomysł dla Kasi.
Ja mam podobne ukształtowanie terenu. Skarpa ze schodami. U mnie masywne schody złagodziły częściowo zachodzące na stopnie jałowce procumbens nana i rosnące wzdłuż tawuły 'Goldflame'.

Zaraz tu wstawię foty moich utrapień i róbcie konsultacje - hihihi!

Zapisuję:
-dosadzić jałowiec G.C
-dosadzić trawy przy stopniach
Mój ogród pod górkę... 17:38, 09 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jesli moge moze przy krawedzi schodow posadz jakies fonntannowe trawy np rozplenice by zakrywaly czesciowo ich linie

Dokładnie tak jak piszesz. Bardzo dobry pomysł dla Kasi.
Ja mam podobne ukształtowanie terenu. Skarpa ze schodami. U mnie masywne schody złagodziły częściowo zachodzące na stopnie jałowce procumbens nana i rosnące wzdłuż tawuły 'Goldflame'.
Typografia ogrodu 18:39, 08 kwi 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
pięknie masz to trzeba chwalić mnie skarpa też bardzo się podoba, irgą planuję przedpłocie obsadzić ale ID mnie wkurza
dziekuje Olka a co cie wkurza w ID? ,to jaka jest po zimie czy to ze sie rozlazi?
Pamietam o Twojej irdzea to w tym roku?
Typografia ogrodu 17:58, 08 kwi 2016

Do góry
pięknie masz to trzeba chwalić mnie skarpa też bardzo się podoba, irgą planuję przedpłocie obsadzić ale ID mnie wkurza
Typografia ogrodu 15:16, 08 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
No mi taka skarpa cała zarośnięta ID baaaardzo by się podobała
A na samym dole ogranicznik w postaci buksowej obwódki

Latem to wszystko pięknie wygląda
a widzialac taka skarpe gdzies?
Jak wymyslilam tu ID to troche sie balam jak sie sprawdzi.ale radzi sobie swietnie.
Cala w ID to mogę mieć jak sie przekonam ze mozna ja ciac a nie skubac... na razie sie boje
Typografia ogrodu 15:14, 08 kwi 2016

Do góry
No mi taka skarpa cała zarośnięta ID baaaardzo by się podobała
A na samym dole ogranicznik w postaci buksowej obwódki

Latem to wszystko pięknie wygląda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:44, 07 kwi 2016

Do góry
MonikA napisał(a)
Możesz odciąć skarpę od najniższego poziomu gabionami. Nie wiem jak wysoka jest skarpa, oczywiście w miare możliwości, i nasadzić rośliny na górze i dole, może jakiś żywopłocik z cisów lub bukszpanu u stóp gabionów

Plus minus 30cm to gabion w pionie musiałby być na 2m x 25m szerokości działki południowej to jakieś 10-15 tyś na gabion z kamieniem. Kosmos dla mnie.

Ze skarpą nic się nie dzieje, woda nie wyrywa ziemi, teoretycznie trawnik mógłby tam róść ale ciężko go kosić i wypali go. Badyle rosło jak szalone i słońce mu nie przeszkadzało.

Jako że brzozy jeszcze bardziej wysuszą mi ziemię więc myślę o klonie na pniu co 5m na krawędzi skarpy zanim mi tuje/świerk serbski urośnie przy ogrodzeniu tylko klony trzeba by też na skarpie wschodniej posadzić żeby spójność zachować.

Czy takie nasadzenie pozwoli skarpie odetchnąć od żaru słońca? Pod klonami byłyby inne nasadzenia.
Tui i świerków byłoby proporcjonalnie więcej a na skarpę powróciły by rozchodniki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies