Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:52, 07 kwi 2016
Do góry
Możesz odciąć skarpę od najniższego poziomu gabionami. Nie wiem jak wysoka jest skarpa, oczywiście w miare możliwości, i nasadzić rośliny na górze i dole, może jakiś żywopłocik z cisów lub bukszpanu u stóp gabionów
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:43, 07 kwi 2016

Do góry
Podpowiedzcie mi proszę jak zabrać się za skarpę.
Na skarpie południowej wyschły lub przemroziły się rozchodniki, jałowce, kiścień. Skarpa jest wysoko z 10m umiejscowiona ponad drogą ale stroma nie jest tak żeby woda całkowicie nie miała się na czym zatrzymać. Długa od równiny gdzie stoi dom do ogrodzenia na 4m. Szeroka 25m do części skarpy wschodniej.
Na skarpie wschodniej wszystko rośnie czyli jałowce, kosodrzewina, berberys.

W moim pierwszym założeniu było obsadzenie ogrodzenia zielonym parawanem tzw tłem i po skarpie po przez nasadzenia kosodrzewiny, berberysów, irgi, świerku, obłożenie kamieniami średnicy 0,5m wyciągnięcie skarpy na poziom trawnika czyli równiny. Na krawędzi równiny myślałam o długiej rabacie z form piennych, juki karolińskiej, kulek danica, żurawek ale jak nie dam im cienia to uschną.
Z czego zrobić cień?
Ogród z pergolą 15:33, 20 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
To źle pamiętasz. Pisałam że JA bym nie dała drugi raz wyższych roślin wyżej a niższych niżej bo skarpa jeszcze bardziej optycznie się wybrzusza. Gdybym sadziła drugi raz to dobrałabym rośliny tak aby były mniej więcej tej samej wysokości Ale ja to ja a chyba tobie to właśnie zależy na tym aby skarpa jeszcze się podniosła? Optycznie rzecz jasna

niewiem do kogo jest ten wpis do mnie czy do Ewy?
bo żadna z nas nie zrozumiała Twojego wpisu źle
Ogród z pergolą 15:24, 20 mar 2016

Do góry
To źle pamiętasz. Pisałam że JA bym nie dała drugi raz wyższych roślin wyżej a niższych niżej bo skarpa jeszcze bardziej optycznie się wybrzusza. Gdybym sadziła drugi raz to dobrałabym rośliny tak aby były mniej więcej tej samej wysokości Ale ja to ja a chyba tobie to właśnie zależy na tym aby skarpa jeszcze się podniosła? Optycznie rzecz jasna
W piaskownicy 18:44, 17 mar 2016

Do góry
adewzuol napisał(a)

kasja83, już wcześniej oglądałam Twój ogród, będzie w nim uroczo. Zazdroszczę skarpy przy tarasie. Będę zaglądać i kibicować.
Ja także proszę o uwagi i sugestię.
E.

DziękiA co do skarpy to ja właśnie nie jestem z jej powodu szczęśliwa,ale...dom jest na tyle wysoko nas poziomem gruntu plus spadek terenu, że inaczej niebardzo można było załatwić tematu tarasu.Trochę ogarniemy się teraz z ziemią-gdzie trzeba-dosypiemy i zobaczę jak duża wychodzi ta skarpa.
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:58, 17 mar 2016

Do góry
praktycznie gorzej?
jakbym położyła po skosie tą matę (skarpa), to jakby wystawała, byłaby jednocześnie mini płotkiem podtrzymującym korę, którą wysypię na płaskiej części.
Ogród z pergolą 22:27, 16 mar 2016

Do góry
Przyznam ze Hanne nie znam . Obydwie panny wzrostowo są podobne , a Baroneska u mnie nawet wieksza od Oli , potrafi baciki puscić. to jest skarpa to raczej nie powinny sie zasłaniać .
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 21:31, 16 mar 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

ale będziesz miała ładnie, mówię Ci
i skarpa jak u mnie
Ogród z pergolą 13:22, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jezu przepieknie
a jak na drugą stronę to przy samym murze raczej ale tam skarpa jest to watpie czy da radę...

rozumiem, ze taka kolejność moze być.
Pokombinuję z tym ... może da się ją wepchnąć...
Czy mam rozumieć, ze ten mały kawałek przy schodkach jest zajęty przez swany? Chodzi mi o ten cypelek na 60 cm ...
Ogród z pergolą 13:12, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na razie zrobiłam taki kolarz różany. Tak bym to widziała. tzn w tej kolejności posadziła: niższe na zewnątrz ... Co sądzisz?
Nie mam tu Marii Theresy. Śliczna róża, ale nie wiem, jak ją rozmieścić, ma trochę inną tonację kolorystyczną

Może po drugiej stronie tarasu ją skomponować z czymś?
Tak, jakby uciekła od reszty?

jezu przepieknie
a jak na drugą stronę to przy samym murze raczej ale tam skarpa jest to watpie czy da radę...
Stylowe Nordowisko 12:17, 15 mar 2016

Do góry
Uroki szwajcari kaszubskiej, góry, doliny, jeziora... bardzo zróżnicowany teren. Niestety skarpy muszą być, nic innego nie da się zrobić. Co prawda była opcja bez skarp, ale wtedy cała działka byłaby pod sporym kątem i wszystko spływałoby mi na taras. Oczywiście obawiam się trochę tych skarp jak to będzie, ale przetrwały już nie jedną ulewę, pierwszą zimę i nie jest najgorzej, trochę opadły i się ubiły, gdzieniegdzie ostatnie nasadzenia - irga major trochę wisi w powietrzu ale były sadzone bardzo późno, pod koniec października więc nie zdążyły się ukorzenić. Mam nadzieję, że teraz przez lato wszystko porządnie się zakorzeni i skarpa się umocni.
Ogród z pergolą 19:26, 11 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

wiesz co...nie slyszalam ale ja bym posadzila na dole zeby wyzsze rosliny ich nie zaslonily
to jednak łagodna skarpa..

myslalam raczej zeby pod nimi cos podsadzić, obwodkę bukszpanowa jak się dorobię a narazie kocimietkę. nad tak pomiedzy powiedzmy bylaby stipa
Ogród z pergolą 18:00, 11 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

pewnie niebawem będzie dostawa moich okrywowych więc ponawiam pytanie czy róże okrywowe sadzi się na górze skarpy aby pędy rosły sobie w dół skarpy?

wiesz co...nie slyszalam ale ja bym posadzila na dole zeby wyzsze rosliny ich nie zaslonily
to jednak łagodna skarpa..
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 14:25, 06 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Takie foty, to lubię. Wiosna

A plan na ten rok - druga skarpa nad stawem...

Zdjęcie z 2014 r. Za wierzbami są posadzone serby. Budynek to zajazd sąsiada.

Kompletnie nie mam na to pomysłu. Brzozy Long Trunk, wisnie Amanogawy, dużo rozplenic, może liliowce???

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:32, 04 mar 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Wstawiam teraz odręczny plan mojego ogrodu. Postaram się również pokazać poszczególne "zakątki". Chciałabym wprowadzić pewne zmiany w moim ogrodzie. Przede wszystkim trochę złagodzić te formowane drzewa i krzewy przez wprowadzenie np. zwiewnych traw, bylin. Mam też takie miejsca do całkowitej zmiany. Liczę na krytyczne spojrzenie Ogrodomaniaków i pomoc w zaaranżowaniu mojej zielonej oazy
Oto naszkicowany przeze mnie plan

Dodam, że cała działka ma tylko 6 arów

No teraz już wiem o co Ci chodzi i jak jest ze stronami świata.
To Ty musisz sobie odpowiedzieć co tam chcesz - czy ozdobny ogród czy jagodowy raj tam chyba jest też taras tak?
ta skarpa może być atutem i niezwykle ciekawym zakątkiem.
Ja bym się niestety z orzechem pożegnała. -sory.
Późno ma liście , wcześnie je zrzuca, liście długo się kompostują - rozumię że to jakaś pamiątka - więc można zachować pień gdzieś jako element w ogrodzie.
Ten orzech od południa chyba daje sporo cienia a sama pisałaś że działka zacieniona to może trzeba się trochę odsłonić.
Chyba bym po pierwsze pomyślała jak teren wyprofilować bo warto ale najpierw musisz zdecydować jaka tam ma być funkacja bo inaczej będziesz stała w miejscu.
To takie moje myśli wolne - z patrzenia na plan i fotki a w realu może to jeszcze inaczej wygląda.
pozdrawiam
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:18, 03 mar 2016

Do góry
Takie coś napisałaś panelowe dla mnie to samo.

saphira napisał(a)
Dodatkowo ogrodzenie (panelowe, ani ładne ani brzydkie wg mnie ) jest na górce, obok niego biegają psy, później jest skarpa, więc właściwie cały ogród przez to widać jak na dłoni... tym bardziej chcę się zasłonić.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 17:00, 03 mar 2016

Do góry
Na Szefową zawsze można tutaj liczyć zasypała mnie pytaniamia, na które w większości ciężko mi odpowiedzieć

Po 1 - te 50 metrów chce szczelnie odgrodzić od ulicy. Nie dość, że sporo samochodów jeździ, to jeszcze bliska okolica cmentarza, więc też ludzi przemyka się sporo. Dodatkowo ogrodzenie (panelowe, ani ładne ani brzydkie wg mnie ) jest na górce, obok niego biegają psy, później jest skarpa, więc właściwie cały ogród przez to widać jak na dłoni... tym bardziej chcę się zasłonić.

Co do stylu ogrodu to baaardzo trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne - klimaty ogrodowiskowe są jak najbardziej moje I kocham wszelkie trawy, więc pewnie na tym odcinku 50 metrów znajdzie się ich docelowo całkiem sporo Poza tym na pewno zimozielone iglaki, jakieś kwitnące byliny, myślę też o sporym odcinku wrzosowiska, bo i pełne słońce, i skarpa i kwaśna ziemia Poza tym to są dosyć dalekosiężne plany, więc najpierw jak dla mnie sprawą nr 1 jest zaplanowanie żywopłotu...

Na pewno posadzę tam te małe smaragdy, później będą z góry przycinane, żeby nie mieć kilkumetrowej ściany. Myślałam tylko, żeby taką ścianę urozmaicić, wsadzając od czasu do czasu np. kilka niebieskawych/żółtawych iglaków, ewentualnie robić jakieś przerwy, żeby psy swobodnie wbiegały na skarpę bez niszczenia nasadzeń. Coś mi po głowie chodzi, ale nie potrafię sobie tego odpowiednio poukładać i jak dotąd na ogrodowisku nie znalazłam czegoś co by mnie odpowiednio nakierunkowało Dlatego zwracam się tutaj z prośbą o jakieś pomysły i inspiracje
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 22:34, 02 mar 2016

Do góry
Ja mam pytanie odnośnie żywopłotu ze Smaragdów. Kupiłam w zeszłym roku maluszki, sztuk chyba 70, rosną sobie w przedszkolu i w tym roku mam zamiar sukcesywnie wsadzać je w stałe miejsce, czyli wzdłuż ogrodzenia. Na pewno zostawię miejsce dla psów, ale mimo tego nie chciałabym mieć 50 metrów prostej, jednolitej i oklepanej ściany.
w związku z tym moje pytanie Czy macie jakieś pomysły jak urozmaicić takie nasadzenia? Dodam, że przed tym żywopłotem jest mniejsza lub większa skarpa i docelowo chce tam zrobić szerokie rabaty, tak aby było i ładnie i mniej trawy do koszenia
Ogród z łezką II 07:39, 02 mar 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

A ja chcę je częściowo zastąpić oregano tym złotym, to zioła więc może ich opuchlaki nie ruszą a wręcz odstraszą? Dzwonek ten niziutki też ładnie wygląda na obwódkach.
Haconechloa może będzie ładnie wyglądać. Jest trochę możliwości. Może karłowe liliowce ?

U mnie o tyle jest kłopot, że częściowo skarpa jest w słońcu cały rok, a częściowo w cieniu...i muszą być rośliny, które dobrze wyglądają i w jednym, i w drugim. Cyba tylko bukszpan da radę w takich warunkach, ale jak sobie pomyślę o takim kawale do cięcia...
Ogród z pergolą 20:53, 29 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ale przy tarasie jest skarpa na którą kupiłam 8 róż okrywowych, skarpety zasłoniłby widok raczej?

No tak,róże zasłonią wszystko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies