Teraz (i sierpień) to czas na dzielenie bylin. Dziel.
Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.
Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.
Te tawuły rosną w bardzo suchym miejscu, a ostatnio przeczytałam że lubią wilgoć. Tak czasem sadzimy a rośliny mają swoje wymagania, ciągle się o tym przekonuję.
O kurczę, nie wiedziałam, że one sie tak mocno zakorzeniają. Ja mam przed ogrodzeniem jakieś krzewy z jagódkami, którym listki na zimę opadają. Muszę Wam wrzucić zdjęcie do identyfikacji co to jest. Ale fajnie wiosną i latem mnie zakrywa od drogi.
Tawuły miały być wykopane, ale ponieważ po 3 latach nie dało się ich ruszyć bo siedza jak zabetonowane...więc... musiałam wyrwać chwasty aż po pas sięgające. I tawuły zostały. Tak to teraz wygląda przez siatkę
To taki miniaturowy krzaczek. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to mozna porównać go do tawuły japońskiej - czyli tak samo wypuszcza z ziemi nowe gałązki, które mozna delikatnie podkopać, odciąć z korzonkami i przesadzić.
Witaj Asiu pospacerowałam po Twoim ogrodzie, przyjemność dla oka.
Białe tawuły masz bardzo ładne, u mnie jakoś nie chcą rosnąć, są mizerne.
Kibicuję Twoim buksom.U nas w nocy padało ale jest ciepło.Malujemy teraz altanę na biało i krzątam się po swoich zakamarkach.Też przychodzę późno do domu, chyba każdy z nas tak ma.Pozdrawiam .
Haha no tak chybcikiem pstryknęłam, obiecuję poprawę!
Jasne, że się podzielę, ale wiesz, odbiór osobisty!
No to tak: wysokość części zielonej jakieś 30 cm, wysokość od ziemi do szczytu najwyższego kwiatostanu ok. 60 cm, a patrząc z góry kępa od lewej do prawej zajmuje 60 cm. Bardzo wymiarowa roślina Zgrabna, zwarta, kwiaty trzymają pion.
Nie trzymam się już
Taaa, ja też ją uwielbiam W zeszłym roku przy sadzeniu od jednej oddzieliła się malutka baby-tawułka, właśnie mi kwitnie jednym kwiatkiem Rozczulająca jest
Jola, nie ma problemu, zreanimowałam ją, czeka w wiaderku na Ciebie
Jasne, jutro pomierzę, ale tak jak Anula pisała, ona powinna być akurat tym czego szukasz. Nie jest to jakiś potwór olbrzymi. Fajna, zgrabna, kolor obłędny. Bardzo, bardzo fajna jest.
A fotki wrzucam, staram się regularnie, choć wiesz...u mnie wszystko w procesie, a nie tak wygłaskane jak u niektórych
Iza - jak będziesz miała chwilę z tymi tawułkami to będę wdzięczna, temat nie jest pilny. Przy okazji ta tawuła u Ani już rok temu wpadła mi w oko ale pomysłu nie miałam na tawuły u mnie.
A jak już jestem u ciebie - wnioskuję o zwiększenie ilości zdjęć. Masz bardzo klimatyczny ogród i rękę do zdjęć. I cudne róże dojrzałam ))
Tłem są drzewa zielone w lecie, sptrawdź zatem jakie kolory mają ich liście jesienią i spraw aby drzewa po twojej stronie przebarwiały się na inny kolor.
Latem widzę tutaj drzewa o bordowych liściach (jedno). Proponuję śliwę wiśniową. Także drzewo o biało obrzeżonych liściach np. klon Drummondii.