Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 06:48, 28 maj 2017

Do góry
Sylwuś tawuły Ci kwitną obficie, pięknie to wygląda.
Zaciekawił mnie rożowiec, jak się sprawuje?
Gdzie go dostałaś?
Ja jeszcze nie spotkałam , może coś podpowiesz
Moje małe wielkie marzenie 13:33, 27 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Alicjo, przemyśl te tawuły - wiosną tnie się krótko, jako jedne z pierwszych startują. Nie kłują
Jako obwódka p/się moim zdaniem doskonale pełnią swoją funkcję.
Późno też tracą liście.

Przy psie najważniejsze, aby w ogóle tam nie wchodził. Zimą też. Tego trzeba pilnować i będzie respektować zakazy. Z psem jest jak z dzieckiem - jak raz pozwolisz to oznacza, że zakaz nie obowiązuje. Cała nauka bierze w łeb.

Toszka a z pumilio to zly pomysl? Ma igly wiec odstraszy psy i jest zimozielona...
Moje małe wielkie marzenie 12:44, 27 maj 2017

Do góry
No tawuły mogą być fajne Bardzo je lubię, tak jak Toszka pisze szybko startują i dają fajny kolorek
Moje małe wielkie marzenie 08:30, 27 maj 2017

Do góry
Alicjo, przemyśl te tawuły - wiosną tnie się krótko, jako jedne z pierwszych startują. Nie kłują
Jako obwódka p/się moim zdaniem doskonale pełnią swoją funkcję.
Późno też tracą liście.

Przy psie najważniejsze, aby w ogóle tam nie wchodził. Zimą też. Tego trzeba pilnować i będzie respektować zakazy. Z psem jest jak z dzieckiem - jak raz pozwolisz to oznacza, że zakaz nie obowiązuje. Cała nauka bierze w łeb.
Ogród wśród pól i wiatrów 20:37, 26 maj 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Paula, mnie się wydaje, że nie o to chyba chodzi, żeby roślinę ciągle ciąć, tylko żeby pozwolić się jej pięknie zaprezentować w pełni rozwoju. Jakoś do mnie to przycinanie nie przemawia.

Nie wykluczam, że skończy się na tym, że posadzę ją na skarpie
Idę do Ciebie, zobaczyć co postanowiłaś

Jolus moja już posadzona przed hortkami przecież hortki rosną wielkie, więc nie wierzę,że sesleria będzie w stanie je przysłonic, kulki pewnie zasłoni, dlatego zostawiłam większą odległość,żeby były widoczne z innej strony wiele roślin ma być duże, a w rzeczywistości okazuje się inaczej, tawuły też rosną wielkie i szybko, a jakoś wystarcza im jedno / ewentualnie dwa cięcia w sezonie, żeby były takie jak ja chcę, gdybym miała posadzić trzcinnika zastanowilabym się
Ogród Grodzi 12:47, 26 maj 2017

Do góry
Lubisz trawy. Posadź na skarpie trawy, one swoim głębokim i zwartym systemem korzeniowym utrzymają ziemię na miejscu i nie będzie ryzyka obsuwu.
Mozna tak ustawić/wystopniować wysokość traw, że od domu zamaskuje się skarpa - na dole wyższe, np. miskanty, a czym wyżej to niższe (trzcinniki, kostrzewy, sesleria, rozplenice). Kluczowe jest słońce. Z której strony skarpy jest południe i zachód?

Można pomiędzy trawy wpleść niezawodne rudbekie, perowskię, rozchodniki, szałwię, lawendę, liliowce Stella de Oro (to wyjątkowy, niziutki liliowiec mający głęboki system korzeniowy), przetacznik ostroklapowy, mozna posadzić melisę, by zielenią liści tworzyła kępy (ona lubi sucho i ma spore korzenie - wieloletnia), tymianek. Mozna fajną skarpę zrobić. Na górze, zamiast tuj (muszą mieć wodę) posadzić obwódkę z tawuły japońskiej - ta jest niedroga i nie do zdarcia. Wszystkie wymienione rosliny w 2-3 lata pomnożysz bardzo łatwo. Niektóre sięsieją, a niektóre przez podział lub odkłady. Bez wiekszych nakładów finansowych, z odrobiną cierpliwości za 4-5 lat będzie cudny, preriowy busz.

Na skarpy doskonale moze pasować siedliskowo rododendron kosmaty (Rhododendron hirsutum)... ale to już ekskluzyw
Ogród w Cichym Dworku 22:18, 25 maj 2017

Do góry
Jak ktoś doradzi to od razu mi lepiej co dwie głowy to nie jedna
Też szczepię tawuły a na razie są małe ale na pewno gdzieś znajdę na nie miejsce na razie są w doniczkach
Zielony azyl pod Wrocławiem 11:31, 25 maj 2017

Do góry
Właśnie rozrysowałam obecny przed ogródek i spisalam rosliny... tzn ponumerowałam je bo nawet nie pamiętam co posadziłam...i wyszło mi 11 gatunków na powierzchni 4x7 m...obawiam się że jak na panujące tutaj zasady co najmniej o połowę za dużo
co wywalić? co przenieść? co dosadzić?

Poradzie proszę... i czy zrywać agrowłóknine jak już się wezmę za te przekopy?

ale chyba najpierw konieczna jest identyfikacja roślin...
1. jałowiec na pniu
2. magnolia suzan
3. lilak meyera
4.azalia japońska
5. RH
6. ............
7.................
8.berberys
9. tawuły
10............
11. thuja

Numer 6

Numer 7

numer 9
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:53, 25 maj 2017

Do góry
Może warzywka masz małe (moje dopiero wychodzą z gruntu) ale za to ozdobne jakie piękne i dorodne Wypatrzyłam ogromne hosty, tawuły japońskie i rozchodniki Piękne!
Moje małe wielkie marzenie 18:24, 24 maj 2017

Do góry
Ewelina, jeszcze nie zdecydowałam, wciąż szukam A Ty masz już coś na uwadze?

Asia, u mnie dzisiaj znowu burza i deszcz, pogoda idealna na sadzenie, wszystko się przyjmie. Z tulipanków w większości już strzępy i zaczynają bardziej szpecić niż zdobić.

Lusi, cis jest elegancki, ale drogi. Planujemy w połowie czerwca robić taras i schody wejściowe, więc spory wydatek mnie czeka, nie wiem czy na żywopłot cisowy zostanie kaski

Sylwio, czytałam, ze na żywopłot nadaj się również derenie, tawuły i właśnie trzmieliny. Ale tak myślę sobie, że jednak czegoś jednolitego potrzebuję. Idę w takim razie do Ciebie obejrzeć warzywnik

Dziękuję Marti, byłam, widziałam, elegancko tam

Co by tu posadzic.....? 08:31, 24 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Jacku,

Wygląda na to, że Ania-Anbu miała rację.
Ja chciałam tyle drzew nasadzić, a tutaj miejsca ni ma
Rozmiarem to by pasowały jakieś niewielkie krzeczki, typu berberysy, tawuły czy hortensje. Ale one Ci nie zasłonią ani warzywnika ani altany sąsiada.
Do tego celu potrzebne by były większe krzewy, typu kaliny, derenie, jaśminowce.

Witaj Asiu,
Altane sasiada zaslonia serby jak podrosna a warzywnika z czasem tez nie bedzie widac nawet jesli posadze tam krzewy ( tak mysle ) Posadzilem ta sliwe aby ją wyeksponować i przestrzen pomiedzy serbami a sliwa wypelnic wlasnie krzewami. A moze zmieści się tam kolumnowy buk Dawycyk Gold? Przed serbami?
Dziekuje ze sie odezwalas
Co by tu posadzic.....? 08:08, 24 maj 2017

Do góry
Cześć Jacku,

Wygląda na to, że Ania-Anbu miała rację.
Ja chciałam tyle drzew nasadzić, a tutaj miejsca ni ma
Rozmiarem to by pasowały jakieś niewielkie krzeczki, typu berberysy, tawuły czy hortensje. Ale one Ci nie zasłonią ani warzywnika ani altany sąsiada.
Do tego celu potrzebne by były większe krzewy, typu kaliny, derenie, jaśminowce.
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:29, 23 maj 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Domi powiedz mi jakiej odmiany masz te tawuły i ta funkia wiesz jak się zwie bo mam taką samą jako nn
niestety nie pomogę jeżeli chodzi o funkie, bo je dostałam, a tawuły to golden princess i goldflame
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:21, 23 maj 2017

Do góry
Domi powiedz mi jakiej odmiany masz te tawuły i ta funkia wiesz jak się zwie bo mam taką samą jako nn
Kwiaty we włosach 11:11, 22 maj 2017

Do góry
Moje też jeszcze w hibernacji, no i całe szczęście bo teraz czas Rh i azali a potem róż i piwonii
Gosia pięknie U mnie tawuły i pęcherznica jeszcze nie kwitną.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:29, 22 maj 2017

Do góry
Przy garażyku mam taką rabatkę z rh i azalią - które wyglądały już źle na froncie, dostały drugie zycie, i obwódka z tawuły wsadzona rok temu

Kwiaty we włosach 23:12, 20 maj 2017

Do góry
Sylwia i Ela z żarnowca jestem dumna a tawuły uwielbiam, mam ich trochę, teraz pokaże wam żurawki i ich pochodne.
Jest tyle roślin ale przecież nie możemy ich wszystkie mieć naraz, każda z nas ma jakieś perełki w swoim ogrodzie, uzupełniamy się i to jest fajne, bo u mnie nie ma ale jest u Was i zawsze mogę odwiedzić Wasze ogrody i popatrzeć na inne okazy i tak trzymajmy.

Kwiaty we włosach 22:52, 20 maj 2017

Do góry
Widzę u Ciebie ogromne żarnowce i tawuły, cały ogród w wiosennej szacie pięknie wygląda
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:13, 20 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

Tawuły właśnie demoluje...wszystkie muszę przesadzić

Żadna z moich tawuł nawet nie zauważyła przesadzania, niektóre stały z tydzień wykopane, z bryłą korzeniową zanim je posadzilam na nowe miejsce

Jak pęcherznica Andre, odżyła?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 05:47, 20 maj 2017

Do góry
katel napisał(a)
Już się tak pięknie kolorowo zrobiło, tawuły pięknie świecą

Tawuły właśnie demoluje...wszystkie muszę przesadzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies