Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

agapant 14:10, 20 lip 2017

O jaka ciekawa dyskusja, ja swoją szałwie podzieliłam wiosną, z jednej ładnej, kupionej w tamtym roku, zrobiłam 10 sadzonek, miniaturek. Trochę odchorowały ale teraz te moje maleństwa kwitną i mają się dobrze. Przepraszam że u Ciebie, mam pytanie, pustynnika też mogę już przesadzić?
jolka 17:06, 22 lip 2017

Toszka napisał(a)
Pewnie, że będzie kwitła, ale skromnie. Ścięta przy ziemi kwitnie ponownie obficie. Kępa robi się masywniejsza. Niskie cięcie ważne kiedy dół jest łysy od grzyba (co nie jest tragedią dla rosliny, ale dla oka już tak)

Ciachnęłam niebieską tak jak pisałaś Niemal przy ziemi. Zobaczymy co pokaże A ścięta już jakiś czas temu biała, na razie nie pali się do ponownego kwitnienia. Jakby coś... można usiąść na huśtawce i poczekać, aż zakwitnie Hehe

Toszka napisał(a)
Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.

No wiem, że mi nie proponowałaś I ja nie mam do nikogo pretensji Wiadomo, każdy doradza przez pryzmat swoich doświadczeń, ale decyzja tak czy inaczej jest moja. Tawuły na pewno posadzę, bo je lubię. Ale na razie mam pilniejsze tematy, tak więc temat skarpy znów nieco oddalony.
jolka 17:23, 22 lip 2017

wrobelki napisał(a)
Też za radą Toszki ścięłam szałwię przy ziemi i pięknie odbija u mnie też lawenda marna w tym roku Chyba postawię jednak na szałwię bo mnie w tym roku zachwyciła Pięknie u Ciebie jak zawsze. Jak chce sobie pooglądać śliczności to do Ciebie zaglądam

U mnie lawenda trochę się rehabilituje, ale tak jak pisałam jest słabsza niż w ub. lata. Jedną dziś ciachnęłam, tę przy magnolii, pewnie zdąży jeszcze zakwitnąć (fotki w trakcie cięcia, na bałagan nie patrzymy. Jak już jestem przy tej rabacie, to jeszcze pokaże obecny stan bonici. Ciachnięta ostro, ale przynajmniej się IceDance odsłoniły i lawenda. A co dalej będzie zobaczymy

jolka 17:33, 22 lip 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczne obrazki pooglądałam wysprzątane i czyściutko , nie to co u mnie

Sylwia .. Kobieto!! Jakbym miała taki wielki ogród jak Ty, to bym się totalnie załamała na samą myśl o utrzymaniu w nim porządku!! Naprawdę szczerze Was podziwiam!

A dla Ciebie hmm, hmm... może coś do jedzenia??

Muszę stwierdzić obiektywnie, że porzeczki czerwone w tym roku dały czadu! Zdjęcia nawet może tego nie oddają, ale gałęzie dosłownie się kładą, pod ciężarem długich gron, o wyglądzie winogronek Zastanawiam się co z nich zrobić?? Póki co eM. poszedł zbierać czarną porzeczkę, którą mam zamiar zasypać cukrem, by puściła sok. Jakby ktoś miał sprawdzony przepisik na jakąś konfiturkę porzeczkową, to ja poproszę
jolka 17:44, 22 lip 2017

paulina_ns napisał(a)
Ja przycielam tylko przekwitle kwiatostany szałwii i teraz od nowa zaczyna drugi raz kwitnąc zdecydowanie wolę szałwie od lawendy, ta druga mnie denerwuje A poza tym Jolus pięknie u Ciebie, ślicznie pomalutku sobie wszystko ogarniasz, chociaż teraz w ten upał lepiej odpuścić Buziaki!

Paula, fajnie Cię widzieć w awartaku Ja białą szałwię przycięłam tak jak TY, a niebieską tak jak mówi Toszka. Zobaczymy co będzie Lawenda...no masz rację, że jest ona czasem denerwująca, ale jakoś mi ciężko przestać ją lubić A co do ogarnięcia ogrodu to teraz mam "amerykę". Mówię tylko co jest ważniejsze, a co może poczekać, i eM. się załatwia z chwastami po kolei Jest to układ doskonały!!

A dla Ciebie lariska dzisiejsza

jolka 18:05, 22 lip 2017

agapant napisał(a)
O jaka ciekawa dyskusja, ja swoją szałwie podzieliłam wiosną, z jednej ładnej, kupionej w tamtym roku, zrobiłam 10 sadzonek, miniaturek. Trochę odchorowały ale teraz te moje maleństwa kwitną i mają się dobrze. Przepraszam że u Ciebie, mam pytanie, pustynnika też mogę już przesadzić?

No kurczę, ja się jakoś boję szałwii dzielić, a pewnie niepotrzebnie. Tych co mam już nie będę ruszać, ale tak sobie myślę, że jak jakieś spotkam w sklepie to kupie i od razu podzielę, może wtedy mi strach przejdzie Co do pustynnika nie mam pojęcia jak się go dzieli. Nawet musiałam sobie wygooglać, jaki on dokładnie jest. No i już wiem.. jest piękny Idę zaraz do Ciebie oglądać Zostawiam energetyczne jeżówki z ... "ryneczku lidla"

jolka 18:14, 22 lip 2017

A skoro już jesteśmy przy "rynczeku lidla" to może odsłona tegoroczna Graby są już "fit", miskanty mocniej się rozrosły, no i hosty się wielkie porobiły, też kwitną, przeplatając się z jeżówkami.
Ogólnie... wsiowo na potęgę

jolka 18:28, 22 lip 2017

Będę monotematyczna i pomęczę jeszcze jeżówkami

Miłego popołudnia Lecę się załatwić z czarnymi porzeczkami
sylwik69 18:43, 22 lip 2017

Ja także potwierdzam,że szałwie są w tym roku dużo ładniejsze od lawendy,nawet na moich piaskach było zbyt dużo deszczu i to jest główna przyczyna.O dziwo szałwie się rozsiały i nie muszę dzielić
Jola,piękne masz jeżówki szczególnie te łososiowe i jasnoróżowe skradły moje serce
Marzenaka 20:30, 22 lip 2017

Hej. Trochę mnie nie było a tu takie piękności u ciebie. ID fajnie ci rosną, na moje też nie narzekam. Jeżówki masz wspaniałe! Ciągle za mało mam ich u siebie.