Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z południa Polski - ogród Marzeny

Z południa Polski - ogród Marzeny

Marzenaka 17:01, 04 sie 2017

Tawuły po cięciu jak nowe Na rozplenicy wypatrzyłam kotki.
Anitka 13:16, 05 sie 2017

Wpadłam do ciebie z wizytką. Marzenko dobierasz roślinki na rabatki cudnie. Jęśli lubisz monochromatycznie to się tego trzymaj, choć po sobie wiem, że trudno o konsekwencję, gdy się szkółki odwiedza Jeśli nie chcesz na tej rabacie zielonej różu wprowadzać to użyj jeżówki 'Virgin' - jest biała z zielonym środkiem. Tą różową na rabacie z hortensjami i wiśnią bym zastosowała, piwoniami się nie przyjmuj, bo kwitną w zupełnie innej porze. Jeżówki zaczynają wcześniej niż hortensje, więc będą widoczne na rabatce wcześniej, a i tak są przedzielone trawkami. Możesz pomyśleć też w tym miejscu o rozchodnikach z takimi jasno zielonymi łodygami.
UrsaMaior 16:43, 05 sie 2017

Wpadłam z rewizytą! Powiedz jak wysoka jest u Ciebie Honeydew? Ślicznota z niej.
mst 17:03, 05 sie 2017

Dzięki Marzenko za wizytę wpadam z rewizytą do Twojego pięknego ogrodu jeżówki prześliczne!!!pozdrawiam
kamcia 21:37, 05 sie 2017

Piękne kulki tawułowe mam nadzieję, że moje też kiedyś takie będą
Iwonka 21:43, 05 sie 2017

Marzenaka napisał(a)
Denerwuje mnie ta rabata a w zasadzie te turzyce. Jak się skończą tulipany to pustka i brzydkie póki co jeszcze turzyce... Pasowałoby mi coś co po tulipanach przez lato jest ładne kwitnące. Ale co? Macie jakieś pomysły?

Tak jak piszą dziewczyny, jeżówki najbardziej tu pasują. Miejsca nie za wiele, tuje się rozrosną nawet jak bedziesz przycinać. Szałwia choćby najwyższa, chyba caradonna nie będzie tak widoczna jak jeżówki. Koniecznie limonkowe, białe... Różowe zostaw na drugą rabatę. W jakiej odległości od siebie masz te turzyce i jak się nazywają? Ja posadziłam everillo ale chyba za gęsto bo co 30 cm.
Magleska 22:54, 05 sie 2017

Mi się obie wersje z jeżówkami podobają też bym miała dylemat dziś chciałam dokupić takie różowe co już mam ,nie było ......i już miałam w koszyku kilka różnych kolorów ,ale na szczęście ochłonęłam i nie kupiłam. ( chcę szpaler jednakowych zrobić ) ....bardzo fajne kulki z tawułek
Marzenaka 23:02, 05 sie 2017

Mrokasia, dzięki za odwiedziny. No mam dylematy, jeszcze ja taka niezdecydowana... Też czasem sto pomysłów mi przychodzi ale jednak jak tu pooglądam i poczytam to wiele rzeczy się mi klaruje.
Marzenaka 23:11, 05 sie 2017

Anitka - pooglądałam sobie tą Virgin, bardzo ładna, taka by mi właśnie pasowała idealnie. Rozchodniki akurat mam te z jasnymi łodygami - białe i różowe. One o tyle dobre, że z kilku można powiedzieć plantację zrobić.

Iza - ta jeżówka w tym roku ma jakieś 70cm. W tamtym roku była dużo mniejsza o miała mniej kwiatów. Szkoda tylko że pies mi jedna zupełnie zniszczył... Miałam trzy krzaczki. Drugi maleńki ale żyje i rośnie.

Magda - zapraszam częściej! Z jeżówkami dopiero zaczynam przygodę. Ale są śliczne, do wyboru do koloru.
Marzenaka 23:23, 05 sie 2017

Kamcia - kulki tawułowe bardzo lubię. Jak rozplantujemy ziemię na tym kawałku dalej to chcemy cały rząd dosadzić, aż do garażu. Kiedyś to obfocę jak będzie co pokazać. I na innej rabacie też planujemy je posadzić. Jak ostatnio je cięłam po kwitnieniu, patyczki wsadziłam do ziemi. Niektóre już puściły listki

Iwonka - te turzyce to Silver sceptre. Sadziłam bardzo maleńkie, szybko urosły ogromne! Kępa się rozrasta jak szalona moim zdaniem, w tamtym roku największą wykopałam i podzieliłam ale chyba miała z 50cm średnicy. Na wiosnę nie są ładne, ale rosną tam tulipany więc to one przyciągają uwagę. Dopiero tak w lipcu zrobiły się ładne zielone.

Magleska - uwielbiam chodzić do ogrodniczych sklepów! Wiele by człowiek kupił ale już się nauczyłam, że nie kupuję czegoś co mi się poprostu podoba. Plan i dopiero. Kulki też uwielbiam i chcę ich więcej!