Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

AniMa 12:14, 21 lip 2017

Właśnie słyszałam w radio i od razu o Tobie pomyślałam..to mieliście urlop z atrakcjami....Wracajcie szczęśliwie
_Martini_ 12:40, 21 lip 2017

Janko, wiem, że jesteście na Kos i właśnie czytam na pasku TVN, że tam ludzie giną po trzęsieniu ziemi. Struchlałam. Ale na szczęście wszystko z Wami w porządku. Wracajcie cali i zdrowi.
_Martini_ 12:40, 21 lip 2017

Oj, dubelek.
W takim razie podziękuję za radę dot. Christiny.
margaretka3 10:16, 24 lip 2017

Janeczko, wróciliście już szczęśliwie?
Mam pytanie o tojeść ciemnopurpurową, tę z nasion kupowanych na a. Zakwitła Ci? Bo mnie zakwitło coś zupełnie innego; ciekawa jestem, czy Ty też dostałaś pomylone nasiona?
Zagajanka 23:16, 25 lip 2017

Wróciliśmy w sobotę.
Jakoś dochodzimy do siebie po ostatnich przeżyciach i ogarniamy rzeczywistość po wyjeździe...

Moze ktoś z was bywa na wyspach Greckich i wie co to za ciekawe roslinki tam rosną?

Takie drzewa rosły w stolicy Kos. Wyglada na to, ze są wiosna ogławiane - liście rosna na świeżych pędach i przypominają w kształcie motyli:

I takie krzewy rosły u nas w ośrodku hotelowych - chyba są zimozielone i mają owocki. Grecy robią z nich niewysokie zywopłoty:

Zagajanka 23:18, 25 lip 2017

margaretka3 napisał(a)
Mam pytanie o tojeść ciemnopurpurową, tę z nasion kupowanych na a. Zakwitła Ci? Bo mnie zakwitło coś zupełnie innego; ciekawa jestem, czy Ty też dostałaś pomylone nasiona?

Gosiu, u mnie wyrosły roslinki, ale nie zakwitły. Ja ostatecznie zostawiłam rozsadę tylko ze swjej tojeści, ale ona była identyczna do tej co kupiłam na all. Jutro cyknę zdjecie co mam. Pokaż jak kwitną u Ciebie. Gdzieś czytałam, ze ta tojeść moze być dwuletnia - więc będzie kwitła dopiero w przyszłym roku. Nie wiem tylko za bardzo jak ją przezimować...
Zagajanka 23:24, 25 lip 2017

A dzisiaj mieliśmy takich gości tuż za płotem:

Jak rano wychodzę pobiegać, to często je widuje. W poprzednich latach nie podchodziły tak blisko domu, teraz pasą się obok chyba codziennie.
I już wiem kto mi podżerał powojniki. Dobrze ze mamy już płotek
Zagajanka 23:33, 25 lip 2017

Generalnie po tygodniu nieobecności w domu załamałam się widokiem ogrodu - chwasty po pas, róże straszyły przekwitniętymi kwiatostanami i czarna plamistością na dole, bukszpany rozczochrane i z przyrostami tak z 15 cm, tawuły japońskie nie ścięte, ślimole zeżarły mi dalie, mszyca znowu na różach i drzewkach owocowych...

Lubicie werbenę?

A jej siewki wyrywać lubicie?
Bo je mam chyba dosłownie wszędzie i ciągle rośną nowe:

Ale nie czas się rozczulać nad sobą i, korzystając z reszty urlopu, wczoraj i dzisiaj pryskałam, wyrywałam, cięłam, obrywałam, rozsypywałam, ogławiałam i tak dalej. Oczywiście pozostało jeszcze roboty tak na co najmniej da dni, ale już jakieś światełko w tunelu jest.

Zagajanka 23:44, 25 lip 2017

A potem juz podziwiałam widoczki:

Zagajanka 23:47, 25 lip 2017