Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Makusia 19:06, 25 lip 2017

Bo Toszka kocha lilaki podobnie jak róże- inaczej
Toszka 19:27, 25 lip 2017

Kasiu, przyjedziesz, zobaczysz jaki problem z odrostami
Lilak u mnie jest zrobiony na trendy drzewo wielopienne. I gdyby tak pozostał to bym nic do niego nie miała. No ale on robi mi w azaliach najazd jak armia osmańska, a mnie się to nie podoba. I to bardzo
Ogólnie lilaki lubię. U sąsiadów
mrokasia 19:39, 25 lip 2017

Mój to też drzewko wielopienne (hmmm, posiada 3 pnie ) i został przesadzony w zeszłe lato, w najgorsze upały z ciemnego kąta przy garażu. Przyjął się w nowym miejscu i w tym roku ładnie kwitł. Po przesadzeniu rzeczywiście zaczął puszczać odrosty, tak z 30cm od pnia, ale usuwam je. Jak wyjdzie na trawnik to będzie miał przekichane!!!
UrsaMaior 19:56, 25 lip 2017

U mnie dwa palibiny na pniu też puszczają. Wprawdzie dość blisko pieńka, ale jednak.
mrokasia 20:54, 25 lip 2017

UrsaMaior napisał(a)
U mnie dwa palibiny na pniu też puszczają. Wprawdzie dość blisko pieńka, ale jednak.

No co Ty powiesz???!!!! Ja mam też dwa palibiny ale krzaczaste, posadzone w tym roku, miały nie puszczać odrostów!!!
aniula 21:12, 25 lip 2017

makadamia napisał(a)
A nawet trzeba

Ale i tak, szanse że uda się je utrzymać wielkości rozchodników oceniam na marne

Nie doczytałam jeszcze jaką masz odmianę tawuły, ale ja mam taką, co rośnie do 20 cm wzwyż i pewnie jakieś 40 wszerz. Chyba "Golden carpet". Ma drobniutkie, żółte listki i dość wiotkie pędy, kwiatki bladoróżowe, delikatne. Po kwitnieniu tnę ją tak na 15-20 cm kulkę. Można spokojnie ciąć ją częściej, bo kwitnienie nie jest bardzo efektowne. Mam ją pewnie dłużej niż 5 lat i nadal udaje się ją utrzymać w tym rozmiarze. Ścięte gałązki łatwo też się ukorzeniają.
Przy okazji witam się - podpatruję na razie trochę po cichu, bo ani żaden ze mnie "doradzacz", ani nie mam się czym na razie pochwalić
mrokasia 21:41, 25 lip 2017

Witaj Aniula
Moja tawuła to goldmound więc trochę większa, ale myślę, że bez większego trudu utrzymam ją na poziomie ok. 50cm wysokości. Już po pierwszym cięciu ładnie się zagęściła i prawie ma wygląd kulek .
Co do tej rabaty - raczej nie mam złudzeń, że obejdzie się bez przesadzanek . Muszę jednak cierpliwie poczekać i przyglądać się jak to wszystko będzie rosło i wyglądało.
aniula 12:03, 26 lip 2017

mrokasia napisał(a)
Witaj Aniula
Moja tawuła to goldmound więc trochę większa, ale myślę, że bez większego trudu utrzymam ją na poziomie ok. 50cm wysokości. Już po pierwszym cięciu ładnie się zagęściła i prawie ma wygląd kulek .
Co do tej rabaty - raczej nie mam złudzeń, że obejdzie się bez przesadzanek . Muszę jednak cierpliwie poczekać i przyglądać się jak to wszystko będzie rosło i wyglądało.

Na 50 cm, myślę że spokojnie da się utrzymać. Ja mam jeszcze goldflame i golden princess - te też są większe, ale wiosną tnę bardzo krótko i nie zdarzyło im się wybujać ponad te 50 - 60 cm w czasie kwitnienia. Jeśli czekam do kwitnienia, to potem po przycięciu tak na 20 cm przez chwilę są łyse drapaki, ale ekspresowo wypuszczają nowe listki. Jak mi przeszkadzają to nie czekam na kwiatki, tnę jak popadnie, one to znoszą
Myślę, że będziesz miała ładne kuleczki
A, i dziękuję za odwiedziny. Do pisania u siebie zabrakło mi cierpliwości Na razie myślę, obserwuję, planuję... No i podglądam
mrokasia 17:15, 26 lip 2017

Aniula, ja też mam goldflame i golden princes. Goldflame muszę ostro ciąć wiosną bo szybko wyrasta na duże krzaczyska, tnę też w sezonie 1-2 razy ale rzeczywiście szybko sie zbiera. Dlatego bardzo lubię tawuły - bezproblemowe i szybko startują po zimie.
mrokasia 17:18, 26 lip 2017

Nie mam niestety tylu pięknych kwiatów jak Wy ale kilka skromnych widoczków wkleję