Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Hortensjowo 16:52, 18 gru 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Zazdroszczę Ci, że już z bagażem doświadczeń możesz tworzyć nowy ogrod mam nadzieję, że kiedyś tez tak będę mogła Fajny czas

Wiesz, wcale nie jest łatwiej. No może troszeczkę
Ogród będzie inny, proste linie, wyższe donice, buki, brzozy, świerki serbskie, trawy, róże i reszta. Tak bym chciała A masz w planach zmianę domu...kiedyś...???

Hortensjowo 19:46, 12 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)

Brzozy będziesz podziwiała u mnie na tarasie, jak już będzie ciepełko)

Za jeżówki dziękuję, chętnie skorzystam, pewnie wiosną....nie wiem kiedy najlepiej je dzielić? Wysiewać?? Ostatnie kupowałyśmy z Mirelką na DP.U niej rosły piękne.
Szukam ciemierników, widziałyście może?? W tygodniu podjadę do Juki.

Na razie nie ma co u mnie pokazywać, może jak będzie kostka, nawadnianie i wytyczone rabaty to zobaczymy

Byłam dzisiaj w Ju..e. Były przepiękne bardzo ciemne bordowe, duże okazy, ale po 92 zł...

Były też zwykłe białe, chyba po ok. 25 zł. Ja kupiłam u mnie na targu małe sadzonki zwyklaków po 15 zł, rozrosną się Chodzi o helleborus niger ciemiernik biały.
Hortensjowo 18:21, 12 gru 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Ja brzozy też uwielbiam, ale córka uczulona od urodzenia. Chociaż eM zawsze powtarza, że Ona za chwilę się wyprowadzi (Jego pobożne życzenie). Może będą w innym ogrodzie?
Jeżówki rosną u każdego, mogę Ci dać niezawodne Blackberry Truffle lub Cleopatry. One są niezniszczalne
Na zakupy i na kawę, zawsze Jak tylko uspokoi się ta pandemia, to mus się spotkać w realu

Brzozy będziesz podziwiała u mnie na tarasie, jak już będzie ciepełko)

Za jeżówki dziękuję, chętnie skorzystam, pewnie wiosną....nie wiem kiedy najlepiej je dzielić? Wysiewać?? Ostatnie kupowałyśmy z Mirelką na DP.U niej rosły piękne.
Szukam ciemierników, widziałyście może?? W tygodniu podjadę do Juki.

Na razie nie ma co u mnie pokazywać, może jak będzie kostka, nawadnianie i wytyczone rabaty to zobaczymy
Hortensjowo 17:27, 12 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)
Przebrnęłam przez Wasze burze mózgów. Uf...)
Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o roślinach i drzewach.
Jeżówki masz cudowne, pięknie rosną i tyle odmian. U mnie nie chciały rosnąć
Pewnie złe stanowisko wybrałam.
Z drzewami za bardzo nie doradzę, bo ja uwielbiam brzozy Doorenbos, a brzozy chyba nie chcesz. Te pożyteczne zostawiłam przy wyrównywaniu terenu i będą zagajniki)
Hortensjowe rabaty pięknie skomponowałaś z trawami. Ach...wykonałaś kawał dobrej roboty)

Oczywiście chętnie wybiorę się z Wami do szkółek)
Jak to wszystko się uspokoi to kawa obowiązkowa, a na razie będę wpadała.

Ja brzozy też uwielbiam, ale córka uczulona od urodzenia. Chociaż eM zawsze powtarza, że Ona za chwilę się wyprowadzi (Jego pobożne życzenie). Może będą w innym ogrodzie?
Jeżówki rosną u każdego, mogę Ci dać niezawodne Blackberry Truffle lub Cleopatry. One są niezniszczalne
Na zakupy i na kawę, zawsze Jak tylko uspokoi się ta pandemia, to mus się spotkać w realu
Hortensjowo 11:39, 12 gru 2020

Do góry
Przebrnęłam przez Wasze burze mózgów. Uf...)
Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o roślinach i drzewach.
Jeżówki masz cudowne, pięknie rosną i tyle odmian. U mnie nie chciały rosnąć
Pewnie złe stanowisko wybrałam.
Z drzewami za bardzo nie doradzę, bo ja uwielbiam brzozy Doorenbos, a brzozy chyba nie chcesz. Te pożyteczne zostawiłam przy wyrównywaniu terenu i będą zagajniki)
Hortensjowe rabaty pięknie skomponowałaś z trawami. Ach...wykonałaś kawał dobrej roboty)

Oczywiście chętnie wybiorę się z Wami do szkółek)
Jak to wszystko się uspokoi to kawa obowiązkowa, a na razie będę wpadała.

Ogród w dolinie 21:36, 10 gru 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Asiu, zaglądam po cichu . W sprawie podmokłego terenu nie wypowiem się bo takim nie dysponuję . Ale brzozy i derenie lubią wodę . I irysy .

Kasiu cieszę się, że zaglądasz, nawet po cichu, miło, że się dziś ujawniałaś
Lista roślin w głowie mi się powoli tworzy, teraz będę miała problem jak te rośliny rozmieścić, żeby było naturalnie
Zobaczę po zimie co z posadzonych roślin podejmie szybka współpracę, najbardziej się boję o trawy i palibiny...
Ogród w dolinie 20:20, 10 gru 2020

Do góry
Asiu, zaglądam po cichu . W sprawie podmokłego terenu nie wypowiem się bo takim nie dysponuję . Ale brzozy i derenie lubią wodę . I irysy .
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:34, 09 gru 2020

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

"Biały płot cały sad biały,
W puszystej bieli świat,
W bieli Ty, w bieli anieli
Śnieg z nieba na ziemię spadł"

Ależ pięknie. Jak się widzi takie foty, a na nich tak bardzo wyczekiwana zima, to człowiek się cieszy od ucha do ucha.
Najbardziej podobają mi się te pobielone wysokie drzewa w tle. To brzozy?

Pozdrawiam

Miło, że Się odezwałeś tak to brzozy, cudnie w szadzi wyglądają
Ogród Basi 15:05, 09 gru 2020

Do góry
Mikołaj jest z pnia brzozy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:45, 09 gru 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

"Biały płot cały sad biały,
W puszystej bieli świat,
W bieli Ty, w bieli anieli
Śnieg z nieba na ziemię spadł"

Ależ pięknie. Jak się widzi takie foty, a na nich tak bardzo wyczekiwana zima, to człowiek się cieszy od ucha do ucha.
Najbardziej podobają mi się te pobielone wysokie drzewa w tle. To brzozy?

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:44, 06 gru 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

No faktycznie, szczerze podziwiam Ale w sumie ja mam mały a w tym roku mało było odpoczynku. Jutro wielkie cięcie orzecha i brzozy, potem biorę się za dekorowanie saloniku

Kasia w małym ogrodzie jest robota, a w dużym to już jest zawsze coś do zrobienia
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:46, 06 gru 2020

Do góry
Kasiujeszcze mam do przycięcia róże, do zawinięcia dwa klony palmowe i mamutowca, Emuś ma kosić górną łąkę i lasek, ja rozsypać w klasku liście wygrabione z podwórka, do założenia deski na grządki w warzywniku, uprawienie grządek i plewienie między tujami, a ogrodzeniem, bo z granic chwast się pcha, podgolić wierzby w lasku, spalić to co będzie po przycinkach. A potem do zbudowania woliera i jej wykończenie. Koszenie bylinówek. Jeśli pogoda pozwoli zaległe kanty na rabatach i.....pewnie skończy się luty w tym czasie i czas będzie zacząć przycinkę w ogrodzie drzew owocowych i krzewów w tym wiśnie te wielkie nad rowem. Potem rozwiezienie kompostu i zbudowanie od nowa najstarszego kompostownika bo już się rozlatuje po 8 latach( kompostownik powstał nim założyliśmy ogród).....a potem.....potem to już wiosna i nowy sezon
Tak to jest przy dużym ogrodzie, roboty nie brakuje cały rok

No faktycznie, szczerze podziwiam Ale w sumie ja mam mały a w tym roku mało było odpoczynku. Jutro wielkie cięcie orzecha i brzozy, potem biorę się za dekorowanie saloniku
Ogród w dolinie 17:34, 06 gru 2020

Do góry
W takim razie myślę, że derenie dadzą radę

Tak się zastanawiam, czy warto robić te rury drenarskie. Brzozy urosną i będą potrzebować więcej wody. Dojdą nowe, rośliny które też będą miały pragnienie. Zmiany klimatyczne pewnie i u Ciebie będą odczuwalne. Tak więc nie jestem pewna, czy te rury drenarskie za parę lat nie będą odprowadzać wody, której zabraknie potem roślinom.

Na takie mokre gleby z wysokimi wodami gruntowymi na pewno znajdziesz rośliny
Też mam linka

https://www.baumschule-horstmann.de/pflanzen-fuer-nasse-boeden-140t
Ogród w dolinie 16:22, 06 gru 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Asiu, pisałaś że masz tam sucho, dobrze zapamiętałam? U mojej teściowej derenie też mają sucho i są przez to dość brzydkie, bo słabo rosną. Może warto wypróbować właśnie śnieguliczki, skoro za płotem tak dobrze dają radę. Derenie posadzić może tylko parę sztuk punktowo w lekkim oddaleniu od brzóz i obserwować, czy dadzą radę

Ewa, brzozy rosną w dolnym ogrodzie, przy rzeczce, cała woda spływa z wyżej położonych terenów prosto tam i do rzeczki. Mój dolny ogród to ogród z wysokim poziomem wód gruntowych. Zobaczę po zimie, co przeżyło i gdzie z posadzonych roślinek... Jeżeli pada latem w miarę regularnie to tam nie jest sucho.
Ja się nawet o te brzozy martwię (w sensie, że zgniją), tam jest okropna glina, jak się wykopie dołek to woda stoi, brzozy miały przygotowane duże doły, więc woda na pewno im stoi w korzeniach (wykopaliśmy rowki, żeby sprawniej odpływała)...
Wierzchnia warstwa była przekopana po całości z piaskiem w całym dolnym ogrodzie ale pod nasadzenia trzeba dawać jeszcze dużo drobnej kory, wtedy wierzch nie jest twarda skorupą podczas suszy, a podczas opadów nie jest śliskim błotem i woda sprawnie spływa do rzeczki. Najgorzej jest wzdłuż zachodniej granicy wzdłuż choin i tam gdzie rośnie ambrowiec. Wykopaliśmy tam takie studzienki zbierające i po deszczu one są wypełnione po korek woda (mają 1 m głębokości). A jakieś dwa dni po deszczu są w 3/4 wypełnione wodą.
To chyba dodatkowe wyzwanie...
Uff ale się rozpisałam...

Ogród w dolinie 14:28, 06 gru 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Asia te derenie warto rozważyć, bo zimą wyglądają przepięknie. Może jakimś pasem z tyłu, albo punktowo w kilku miejscach. Ewa z Pszczelarni ma sadzone derenie po 4 sztuki w kwadracie, w niewielkich odległościach od siebie, bo wtedy efekt jest w masie. Na stronie 2474 są zdjęcia.
U Hani Gruszki też są derenie między brzozami, ale narzeka, na trudne warunki tam panujące dla innych roślin, gdy brzozy podrosły.
Sama mam ochotę posadzić tak u siebie, tylko takich dereni nie mam. Podobają mi się zwłaszcza te świecące na pomarańczowo. Na razie przesadziłam tam złotlin japoński, więc zielony już jest.

Młody śpi to zaraz popatrzę Hanię śledzę i pamiętam, że pisała, że zabrała spomiędzy brzóz derenie, od niej mam taką inspirację (Zdjęcie z wątku to tu to tam łopatkę mam)
Mahonia i dereń Mahonia też ciekawa, kwitnie wiosną na żółto a na jesień ma owocki
derenie kelsey są niższe, czy one mają czerwone gałązki zimą?

Zlotolina nie znam, zaraz poczytam.
Ogród w dolinie 14:22, 06 gru 2020

Do góry

Coś z linkiem nie tak

Anda napisał(a)

http://katarzynabellingham.blogspot.com/2016/08/ogrod-preriowy-dobry-dla-nas-i-dla.html?m=1

Skopiuj i wklej albo kliknij

Właśnie zauważyłam, piszę z telefonu to dlatego
Edit. Na końcu tego wpisu są zdjęcia brzozy, bodziszki, bergenie i derenie i molinie, bardzo mi się to spodobało, paprocie też by chyba pasowały
Ogród w dolinie 09:48, 06 gru 2020

Do góry
Asia te derenie warto rozważyć, bo zimą wyglądają przepięknie. Może jakimś pasem z tyłu, albo punktowo w kilku miejscach. Ewa z Pszczelarni ma sadzone derenie po 4 sztuki w kwadracie, w niewielkich odległościach od siebie, bo wtedy efekt jest w masie. Na stronie 2474 są zdjęcia.
U Hani Gruszki też są derenie między brzozami, ale narzeka, na trudne warunki tam panujące dla innych roślin, gdy brzozy podrosły.
Sama mam ochotę posadzić tak u siebie, tylko takich dereni nie mam. Podobają mi się zwłaszcza te świecące na pomarańczowo. Na razie przesadziłam tam złotlin japoński, więc zielony już jest.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:28, 04 gru 2020

Do góry

dopiero teraz widać brzozy karłowate

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:11, 02 gru 2020

Do góry
wiola_14 napisał(a)
Witaj Wiolu,
mam pytanie, ile już mają te twoje buki, bo takie pokaźne i nie zrzuciły liści. Ja też mam trzy w ogrodzie teraz mają 3 rok, ale takie marne i wszystkie już zrzuciły liście ja mam odmianę kolumnową, młode liście są seledynowe a pozostałe zielone- nie pamiętam nazwy. Czy graby zrzucają liście? Ja planuje posadzić brzozy w ogrodzie w miejscu na palenisku. Długo masz już swoje wsadzone i jaka to odmiana?

Witaj Wiolu

Moje buki mają jedne ze 4 sezony a drugie na innej rabacie 2 sezony...
Wszystkie w tej chwili są bez liści. Moje też kolumnowe ,tylko ,że odmiana Dawyck Purple.

Graby też łyse, moje to Frans fontaine. Z tego co wiem to zwykłe graby trzymają liście zimą.

Brzozy rosną rok, to odmiana Doorenbos.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:15, 02 gru 2020

Do góry
Witaj Wiolu,
mam pytanie, ile już mają te twoje buki, bo takie pokaźne i nie zrzuciły liści. Ja też mam trzy w ogrodzie teraz mają 3 rok, ale takie marne i wszystkie już zrzuciły liście ja mam odmianę kolumnową, młode liście są seledynowe a pozostałe zielone- nie pamiętam nazwy. Czy graby zrzucają liście? Ja planuje posadzić brzozy w ogrodzie w miejscu na palenisku. Długo masz już swoje wsadzone i jaka to odmiana?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies