Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Krokusowy zakątek 17:36, 12 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Tutaj to przeczysz sama sobie, bo obornik to najlepszy, najbardziej naturalny z nawozów. Jeżeli nie chcesz chemii w ogrodzie, to bez obornika się nie obejdzie.
Na pocieszenie dodam, że przekompostowany obornik nie śmierdzi, a w ostateczności w marketach można kupić granulowany - też bezwonny.

Z tą chemią miałam na myśli tą mączkę bazaltową i inne sztuczne nawozy. Wiem, czym jest obornik. Jeśli rzeczywiście przekompostowany nie śmierdzi to możemy go użyć. Tylko nie wiem, czy takie rzeczy robi się teraz czy na wiosnę.

Co do stron świata to taras jest na zachodzie (południowym zachodzie), więc mamy caluteńki czas słońce z tej strony domu. Na froncie jest wschód a część prawa północ.

Jeśli chodzi o kształty to uwielbiam oglądać zdjęcia nowoczesnych ogrodów z prostymi rabatami - są przepiękne, za to jak myślę o swoim ogrodzie to absolutnie ich nie widzę. Podobają mi się te takie bajkowe krzywulce, nieoczywiste, ścieżki nie prowadzące do końca na wprost. Twój projekt bardzo mi się podoba i bardzo Ci za niego dziękuję, chętnie bym zobaczyła taki ogród, ale u kogoś - nie u siebie. Podoba mi się w nim też to oddzielenie ogrodu warzywnego o rekreacyjnego.

Malutki pod lasem 19:06, 09 lis 2016

Do góry
Dobra miałam wczoraj małą awarię, M przyjechał z pracy i do bardzo późna rozmawialiśmy, bo musieliśmy podjąć bardzo ważną decyzję mającą wpływ na życie naszej rodziny. Chyba dobrze zrobiliśmy, dzięki temu też M będzie miał więcej czasu dla mnie i dzieci, no chyba, że się w jakąś pracę wkręci
A dziś awaria w pracy, na wczoraj 4 sprawy, porażka normalnie, a tu mi po głowie chodzi łazienka i ścianka wodna i się skupić nie można No jak żyć?
Dopiero przed chwilą się odgruzowałam i nadrabiam wątki

Martuś, ciągle nic nie wiem i nic nie wyrysowałam, bo czas z gumy nie jest

Zoja, lustro będzie spore, to postanowione

Anetko, piny super, tylko widzisz u mnie to dość trudno coś wykombinować, bo mam ograniczoną liczbę płytek z każdego koloru. Pisałam dlaczego tak właśnie jest dziwnie, że najpierw płytki, a później projekt
Czy takie pionowe pasy nie sprawią, że ta mała łazieneczka zrobi się taką wysoką kiszką? Bo bym chyba miała jakiś tam pomysł na pionowe pasy mozajki

Kawka, no właśnie sama już nie wiem

Jola, no ja też mam problem z P, bo się nie zarejestrowałam, wolę nie, bo utknę jak na O.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:30, 09 lis 2016

Do góry
Witam się gorąco w ten zimny listopadowy dzień. Mam na imię Ewa.
Nie wiem od czeg zacząć, może od początku...
Mieszkam we Wrocławiu w poniemieckim domku przyklejonym do pudełkowej przybudówki. Budynki tworzą kształt tramwajowy wzdłuż mojego domu biegnie grysowy podjazd i chodnik z kostki, który ciągnie się wzdłuż obu domów aż do tarasów jeden zabudowany altaną, drugi odkryty. Ogród jest spory, łącznie ok. 1570 m2 samej zieleni bez budynków i nawierzchni utwardzonych.
Do tej pory nieznosiłam pracy w ogrodzie, co nie co robili moi rodzice, ktrzy mieszkają w tym pudełkowym domku obok, ale maja juz swoje lata więc teraz ja muszę przejąć pałęczkę .... a zielona w kwestiach ogrodowych jestem jak trawa na wiosnę.

Odkryłam ogrodowisko przypadkiem, szukając inspiracji w internecie, zakochałam się w waszych ogrodach, w atmosferze jaką tworzy ta społeczność pod przywództwem Pani Danusi Baaaardzo dużo tu wyczytałam, nauczyłam się i teraz próbuję ta wiedzę wprowadzić w życie.
Nie jest to ogród tworzony od zera, ponieważ rodzice coś tam przez lata wsadzali, a to tuje a to drzewa iglaste, które są teraz wieeeelkie, jakies astry bylinowe, piękny olbrzymi acz nieokrzesany bukszpan itp itd.
Ok gadam i gadam, czas na jakąś grafikę, lubię bawić się autocadem więc zrobiłam "projekt ogrodu" - PROSZĘ SIĘ NIE ŚMIAĆ Z MOICH POMYSŁÓW!!!! Tak jak powiedziałam ignorant ogrodniczy ze mnie, zdjęcia będę uzupełniać na bieżąco.

Dwie rabatki skończyłam ale zostało jeszcze mnóstwo pracy, więc do wiosny mam czas na kombinowanie z wami aha od wjazdu na działkę jest zachód. tarasy są od wschodu.

Na czerwono zaznaczone są rośliny, które istnieją, reszta jest projektowana.

Malutki pod lasem 09:07, 08 lis 2016

Do góry
Anetko, powiem Ci, że bardzo poważnie się zastanawiam nad tym lustrem na całą ścianę No i jak zobaczyłam Twoją łazienkę, to pomyślałam, że chyba chcę biały blat, do tej pory chodził za mną drewniany
Po drugiej stronie lustra jest ściana, na której będzie szafa z przesuwnymi drzwiami, i teraz tez nie wiem jaki kolor tych drzwi zrobić Myślałam o szarym, ale może dać białe też?
Dziękuję Ci bardzo, masz gust i wyczucie

Ewo, masz rację, o drewnianych dodatkach tez myślałam Płytki szare mam jasno szare Wiecie co w ogóle to tak trochę od czapy to jest, bo najpierw kupiłam płytki, a potem planuję Płytek mam dość dużo, więc teraz to się zastanawiam, czy jak dam to duże lustro, to by mi tylko białe nie starczyły. Byłoby tylko biel i drewienka

Kasiu, mam zamiar założyć zmiękczacz do wody, będzie lepiej A druga rzecz, że w tej łazience trzymam mojego karchera do okien, na takim dużym lustrze to będzie pikuś je umyć w 30 sekund

Mirelko, fajnie Ja u Ciebie incognito Widziałam metamorfozy

Aniu, chyba się przekonuję do tego lustra

Martuś ja w sypialni też mam lampy z papieru, a też mieszkam prawie 4 lata. A na tarasie i przed drzwiami żarówki na kablach sterczą
Dasz mi namiar gdzie robiłaś to lustro? U nas gdzieś?
Myślisz żeby dać te szare? Czy może jakby mi starczyło tylko białe? No i jaki zrobić blat i szafę?

Kamilka pewnie, że chcę zobaczyć Twoją łazienkę Geberit u mnie będzie na 100% w mozaice. Jak ją zobaczyłam to od razu ją tam chciałam i w tej kwestii zdania nie zmienię
A bo zapomniałam Wam napisać, dlaczego tak od drugiej strony najpierw mam płytki, a później projekt robię. Otóż jak wiadomo moje miasto leży w dość ścisłym centrum kraju, dużo dróg się krzyżuje, mamy sporo centrów logistycznych, no i mamy magazyny Grespanii Co roku chyba robią wietrzenie magazynu i wyprzedają końcówki, mam już kotłownię wyłożoną płytkami od nich A te to hit był, bo zapłaciłam za całość jakieś 100 zł No to jak nie wziąć? A później w internecie znalazłam, że te szare to za metr było 170 zł
Tu narazie jest ściernisko... 07:45, 08 lis 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Basiu, bardzo ładnie masz w ogrodzie tak równiutko i czysto, no i ta skarpa Rabata przy domu bardzo mi się podoba
Ciekawe co zaplanujesz na przyszły rok
Serdecznie pozdrawiam

Kasiu na przyszły rok planuję dwie ogromne rabaty wzdłuż płotu, no i chciałabym też gdzieś wsadzić kilka drzew owocowych. Będzie to naprawdę duże przedsięwzięcie, zarówno kosztowo jak i zakres prac. Wstępne plany mam w głowie a przez zimę chcę zrobić projekt. W następnych latach planuję zrobić jakaś jedną wielką albo kilka mniejszych rabat centralnych ale w jakim kształcie i co by tam miało rosnąć to nie mam pojęcia. Zobaczę jak wyjdą te pod płotem i wtedy się zobaczy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 07 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Cały czas się zastanawiam Iwonko
Podobają mi się te murki i chciałabym je wykorzystać Przy okazji powstałaby też ławeczka Ale cały czas drażni mnie ta ścieżka ... ja bym ją jednak jakoś przeorganizowała na zasadzie, że bez koła zrobiła. Takie "wstawki" trawnikowe mi się podobają
https://pl.pinterest.com/pin/353321533250456815/
i takie cudo z mną chodzi
https://pl.pinterest.com/pin/353321533249161800/
Tylko żeby nie było ... wiadomo, ze nie w takiej skali

Twój projekt też zapisałam sobie Dziękuję za pomoc tak w ogóle

malkul kiedyś ostrzegała przy okazji płyt w trawkiku, że wezsze przerwy niż 20/30 cm będą przsychac.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:08, 07 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podoba mi się projekt Magnolii. Mojemu dziecku też.
Szkoda, ze to nawodnienie przeszkadza w takiej koncepcji
Może chociaż z pomysłu linii skorzystać ?
na hortensjową ?

Cały czas się zastanawiam Iwonko
Podobają mi się te murki i chciałabym je wykorzystać Przy okazji powstałaby też ławeczka Ale cały czas drażni mnie ta ścieżka ... ja bym ją jednak jakoś przeorganizowała na zasadzie, że bez koła zrobiła. Takie "wstawki" trawnikowe mi się podobają
https://pl.pinterest.com/pin/353321533250456815/
i takie cudo z mną chodzi
https://pl.pinterest.com/pin/353321533249161800/
Tylko żeby nie było ... wiadomo, ze nie w takiej skali

Twój projekt też zapisałam sobie Dziękuję za pomoc tak w ogóle
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:43, 07 lis 2016

Do góry
Podoba mi się projekt Magnolii. Mojemu dziecku też.
Szkoda, ze to nawodnienie przeszkadza w takiej koncepcji
Może chociaż z pomysłu linii skorzystać ?
na hortensjową ?
Ogród Nety- moje marzenie 14:29, 07 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Anetko, faktycznie w nowoczesnych ogrodach jest dużo betonu i metalu ale nie są one warunkiem niezbędnym tutaj dowód.

U Ciebie czynnikiem kosztogennym jest nie styl, tylko skarpa - ładne jej poprowadzenie będzie kosztowne, niezależnie od stylu.

Teraz Asiu już to wiem. Ale jakiś czas temu myślałam, że to warunek niezbędny. Nawet jak firma robiła nam wstępny projekt, to poprosiliśmy o dwie- trzy koncepcje, w tym jedną była nowoczesna. Oj czego tam nie było.... Ta, którą pokazałam na O, to już był wariant oszczędnościowy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:30, 07 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Wow, super ten projekt. Podoba mi się bardzo. I te wznoszące murki, ławka wbudowana, ładny kształt trawnika powstał. Pięknie.

Muszę to w realu przemyśleć ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:01, 07 lis 2016

Do góry
Wow, super ten projekt. Podoba mi się bardzo. I te wznoszące murki, ławka wbudowana, ładny kształt trawnika powstał. Pięknie.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:09, 07 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Kuchenno wodne dywagacje...
Tak, twardosc wody, to ilosc kamienia...szuflady wygodne, a lodowki nigdy wiecej do zabudowy bym nie dala, ale coz, chyba jak kuchnia sie kiedys rozwali, zrobie nowy projekt, choc na sama mysl, od razu mi słabo

Kurcze dlaczego mało kto lubi lodówki w zabudowie?jak ja taką "muszę" wsadzić...
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:57, 07 lis 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Justynka etam etap, napisała mi jak wątek kuchenny u Ciebie się bardzo rozwinął, więc czytam i czytam, fajne i cenne wskazówki masz od dziewczyn, szuflady i zlew u mnie też są mocnym punktem, ja mam już projekt i wykonawcę, a rozsądne upychanie kuchennych utensylii i negocjacje cenowe trwały prawie 2 miesiące, termin kuchni obsunął się u mnie też o 2 miesiące, no cóż, kuchnia w drewnie, ale zlewozmywak znalazłam za 250 zł w technologii FlushMount montowany na równi z powierzchnią blatu, akurat taki mi się spodobał

Wizualkę Twojej wymarzonej kuchhni chętnie zobaczę

Hej-witaj.Fajnie, że zajrzałaś...w zimie coś trzeba robić-to projektujemyJa w sumie wykonawcę i projekt też mam-jakieś tam marzenia marzeniami,ale ściany już stoją i trzeba się dostosować do układu pomieszczeń
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:52, 07 lis 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Szuflad też będę mieć sporo, okno podobnie jak Ty mam wyżej ale w starym domu to sobie można... a zlew obecnie stalowy już mi się znudził, będzie czarny najwyżej będę przeklinać
Czekam na projekt

O kurcze-to dopiero będzie....Ciekawa Olu jestem Twojego pomysłu. Spodziewam się czegoś WOW. Będziesz się chwalić kuchnią na O?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 06:28, 06 lis 2016

Do góry
Kuchenno wodne dywagacje...
Tak, twardosc wody, to ilosc kamienia...szuflady wygodne, a lodowki nigdy wiecej do zabudowy bym nie dala, ale coz, chyba jak kuchnia sie kiedys rozwali, zrobie nowy projekt, choc na sama mysl, od razu mi słabo
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:30, 05 lis 2016

Do góry
Jolu, ja na razie nie potrafię zdecydować, która z Rokoko bardziej mnie kręci obie są ładne. Do tego marzy mi się jeszcze Happy Piano i Royal Piano... Trochę za dużo "kulek" będzie, ale co tam - zrobimy selekcję po paru sezonach.

Co do moich lip: jest to odmiana l.srebrzysta, szczepiona, ale nie w "kulkę", tylko tak do góry, i chyba o tej porze roku ona wygląda najciekawiej. Latem na razie było tak:

Sadzona jesienią 2014, jest jeszcze mało gęsta, słabo przyrasta, nie kwitnie, liście prawie zawsze wiszą takie jakby trochę zwiędłe. I rzeczywiście latem brakuje jej czasem wody - po podlaniu liście nabierały wigoru.
Na tę odmianę namówiła mnie dziewczyna, która robiła nam projekt ogrodu (już nie pamiętam jakie podawała jej zalety), ale coś mi się wydaję, że bywają ciekawsze odmiany.
Pogubiłam się po drodze... 20:52, 05 lis 2016

Do góry
katel napisał(a)

To u mnie misz masz sobie oglądać będziesz .
Ami nie przejmuj się, jak wiśnie kupiliście to zachwycony był - przez zimę zrobisz taki projekt, że sam się do realizacji będzie rwał, zobaczysz
lubię twój misz masz Kasiu wtedy z wiśniami to był postawiony przed faktem dokonanym no w tym roku i tak się trochę ogarnął, może i on już się trochę ogrodowo zmeczył bo kto za mną zdąrzy, kupuje, sądzę, perzesadzam po kilka razy a potem oddaje dziś mnie opierniczył w między czasie że za gęsto sądzę i że wszystko na kupię, no to mu wytłumaczyłam że jak się o trawnik droczy to musi być na kupie
Pogubiłam się po drodze... 18:45, 05 lis 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
weś nie przesadzaj, ale miło mi strasznie. Ciągnie i to bardzo, lubię ład i porządek ale ciągnie mnie do misz maszu

To u mnie misz masz sobie oglądać będziesz .
Ami nie przejmuj się, jak wiśnie kupiliście to zachwycony był - przez zimę zrobisz taki projekt, że sam się do realizacji będzie rwał, zobaczysz
Ogród Nety- moje marzenie 16:03, 05 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke
Anetko, byłaś w tym ogrodzie?
Projekt robiła Danusia.
Kasia pięknie go zrealizowała.
Fajny serial ogrodowy pokazała.
Jest tam sporo twoich skarp. Właściwie cały ogród "pod górkę".

Roma ma rację.
Wczoraj już mi się nie chciało pisać, poszłam oglądać Maję w ogrodzie.
Ale muszę ci napisać, że nie doceniasz tego, co zrobiłaś.
Mi się twój sposób nasadzeń bardzo podobał. Ten w liniach prostych. Czyli potrafisz ładnie zagospodarować rabaty.
I twoje donice letnie były fajne.
Teraz tes dasz radę. Głowa do góry. Do kwietnia sporo czasu.
A już jest koncepcja Danusi przy tarasie, Asi koncepcja wokół skarpy.
Pomysł by zacząć od ram i drzew.
Ja już rączki zacieram.

Iwonko podpatruję cały czas Ogród pod górką. Tam to jest murków. Podziwiam właścicieli. A projekty Danusi bardzo mi się podobają.

Ja wiem ile pracy nas kosztowało zrobienie tego co jest. Ile ton ziemi sami przerzuciliśmy, każdy krzaczek sama wybierałam, sadziłam, przesadzałam, pieliłam, podlewałam. Dwa trawniki sami zrobiliśmy, sama siałam i sama koszę. Mąż zrobił taras, placyk, ścieżki, skarpę usypywał. Czuliśmy to wszystko w rękach, nogach i kręgosłupie.
A moja frustracja wynika chyba tez z tego, że jestem trochę perfekcjonistką. Jak nie jestem zadowolona z efektu, to nie daje mi to spokoju, no i nie cieszy. Gdzieś tam czułam, że mój ogród już jest inny od sąsiedzkich, niektórzy mówili, że pod linijkę, ale w głowie widze jaki efekt chcę osiągnąć, no a to jeszcze nie jest to. Ale myślę, że niedługo już będzie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:38, 05 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ostatnio rysowałem projekt znajomym - i żeby zobrazować o co mi chodzi musialem szybko poszukać zdjęć Twojego Byli zachywceni, ale o basen w środku nie pytali

Bo Twoi znajomi mają wyższą świadomość ogrodową
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies