Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Iwk4 11:21, 05 lis 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke
Anetko, byłaś w tym ogrodzie?
Projekt robiła Danusia.
Kasia pięknie go zrealizowała.
Fajny serial ogrodowy pokazała.
Jest tam sporo twoich skarp. Właściwie cały ogród "pod górkę".

Roma ma rację.
Wczoraj już mi się nie chciało pisać, poszłam oglądać Maję w ogrodzie.
Ale muszę ci napisać, że nie doceniasz tego, co zrobiłaś.
Mi się twój sposób nasadzeń bardzo podobał. Ten w liniach prostych. Czyli potrafisz ładnie zagospodarować rabaty.
I twoje donice letnie były fajne.
Teraz tes dasz radę. Głowa do góry. Do kwietnia sporo czasu.
A już jest koncepcja Danusi przy tarasie, Asi koncepcja wokół skarpy.
Pomysł by zacząć od ram i drzew.
Ja już rączki zacieram.

Nett 16:03, 05 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke
Anetko, byłaś w tym ogrodzie?
Projekt robiła Danusia.
Kasia pięknie go zrealizowała.
Fajny serial ogrodowy pokazała.
Jest tam sporo twoich skarp. Właściwie cały ogród "pod górkę".

Roma ma rację.
Wczoraj już mi się nie chciało pisać, poszłam oglądać Maję w ogrodzie.
Ale muszę ci napisać, że nie doceniasz tego, co zrobiłaś.
Mi się twój sposób nasadzeń bardzo podobał. Ten w liniach prostych. Czyli potrafisz ładnie zagospodarować rabaty.
I twoje donice letnie były fajne.
Teraz tes dasz radę. Głowa do góry. Do kwietnia sporo czasu.
A już jest koncepcja Danusi przy tarasie, Asi koncepcja wokół skarpy.
Pomysł by zacząć od ram i drzew.
Ja już rączki zacieram.

Iwonko podpatruję cały czas Ogród pod górką. Tam to jest murków. Podziwiam właścicieli. A projekty Danusi bardzo mi się podobają.

Ja wiem ile pracy nas kosztowało zrobienie tego co jest. Ile ton ziemi sami przerzuciliśmy, każdy krzaczek sama wybierałam, sadziłam, przesadzałam, pieliłam, podlewałam. Dwa trawniki sami zrobiliśmy, sama siałam i sama koszę. Mąż zrobił taras, placyk, ścieżki, skarpę usypywał. Czuliśmy to wszystko w rękach, nogach i kręgosłupie.
A moja frustracja wynika chyba tez z tego, że jestem trochę perfekcjonistką. Jak nie jestem zadowolona z efektu, to nie daje mi to spokoju, no i nie cieszy. Gdzieś tam czułam, że mój ogród już jest inny od sąsiedzkich, niektórzy mówili, że pod linijkę, ale w głowie widze jaki efekt chcę osiągnąć, no a to jeszcze nie jest to. Ale myślę, że niedługo już będzie

Nett 16:11, 05 lis 2016

Czytam, że dziewczyny juz kopczykują róże To już?? Moje jeszcze kwitną!

Ja dopiero dzisiaj pelargonie zabrałam z tarasu..
natka098 16:12, 05 lis 2016

Nett powinnaś jeszcze wziąć pod uwagę, że te zdjęcia ogrodowiskowe mocno przekłamują. Każdy kto robi zdjęcie robi je z takiej perspektywy z której naturalnie się nie patrzy, to z przykucu to pod kątem. Mogę się założyć, że jeśli przyszedłby do Ciebie fotograf to wiele zdjęć by w Twoim ogrodzie zrobił i byś do nich wzdychała na pinterście
Nett 16:16, 05 lis 2016

Może tak, ale ja patrzę na swój ogród i widzę, że tu dziura, to się gryzie, tego nie widać, bo za ciemne, za smutno w danym kącie, czegoś brakuje, a w innym pstrokato sie zdrobiło, za dużo wszystkiego, więc nie chodzi tylko o zdjęcia, ale o moje osobiste odczucie.
natka098 16:19, 05 lis 2016

A myślisz że w innych ogrodach nie ma tak? Oczywiście że jest, tylko zdjęć takich miejsc nikt nie robi
ren133 16:25, 05 lis 2016

natka098 napisał(a)
A myślisz że w innych ogrodach nie ma tak? Oczywiście że jest, tylko zdjęć takich miejsc nikt nie robi

a ja u siebie takie ostatnio zrobiłam ... i uważam, ze calą prawdę trzeba od początku pokazywać żeby było czarno na białym co wymaga i jakich zmian
Nett 16:28, 05 lis 2016

natka098 napisał(a)

A takie podejście wydaje mi się bez sensu. Przecież po to jest forum, żeby takie miejsca poprawiać. I naturalne jest, że nie wszystko na raz jest idealne, bo mało co jest. No chyba, ze komuś firma zaprojektowała i zrobiła cały ogród, a jego wkład polega na zrobieniu zdjęć i wrzuceniu na forum. Chyba bardziej tego nie lubię.
Ale oczywiście każdy sam decyduje co pokazuje, o czym pisze na forum, czy pomaga innym, czy nie i nie można mieć o to do nikogo pretensji. To osobista decyzja każdego forumowicza i trzeba ją po prostu szanowac.

natka098 16:34, 05 lis 2016

Wiadomo, że na forum są różne zdjęcia Ale już w "zakończonych" ogrodach takich zdjęć się nie uświadczy raczej.

Choć powiem, że ja lubię zdjęcia szczególnie metamorfoz.
Nett 16:39, 05 lis 2016

O tak, ja też lubię metamorfozy. Kiedyś też takie wstawimy, no nie?

I bardzo lubię zdjęcia z dalszej perspektywy, jak widać większy kawałek ogrodu, całą rabatę. Wtedy widac piętra, wielkość roślin, przenikanie kolorów, kształt. A zbliżenia fajne, ale jako ciekawostki