Kasiu, jak cudnie u Ciebie Prześliczne są lilie, jeżówki i róże. Bukszpany tniesz idealnie.
U mnie lilie i jeżówki nie chcą rosnąć. Jeżówki zanikają po zimie, a lilie co roku rosną coraz mniejsze, a potem zanikają, Kocić się wcale nie chcą. Coś im u mnie nie pasuje.
Dziękuję dbam o to, żeby z altany był ładny widok, w końcu spędzam tam większą część dnia. W tej chwili białe lilie przy altanie już przekwitły, ale znam odmianę kwitnącą później i jeszcze sobie ich zamówię, albo wiosną dokupię na targu w Tarnobrzegu.
Gnojówki różne mam w ciągłości, robię je za garażem w dużych wiadrach. Wkładam do nich pokrzywy, skrzyp, skórki z bananów, albo z kurzeńca. Wiadra nakrywam przykrywką lub grubą szmatą, żeby nie miały do niej dostępu komary. Kiedyś sobie zafundowałam wylęgarnię komarów. Później na 10 litrową podlewaczkę daję niecały litr gnojówki. Oprócz rh podlewam gnojówkami wszystko, robię to późnym wieczorem jak jest zimno, żeby sąsiadom nie smrodzić. Dobrze by było teraz podlać lilie, żeby wzmocnić cebule.
Pozdrawiam.
W tym roku łaskawie co jakiś czas pada deszczyk, teraz też ładnie pada już ponad 2 godziny. Taki deszcz dla ogródka jest zbawienny, rabaty ciągle podlewam, ale trawnik musi radzić sobie sam.
Mnie na Lilie wzięło chyba trzy lata temu i widzę że dość szybko się namnażają. Część będę zmuszona przesadzić więc jak już dokopię się do cebulek to mogę Ci podesłać.
Kasiu bardzo ładnie wszystko tak pięknie kwitnie. U mnie nie ma tyle kwiatów jak są ta rozsiane po ogrodzie. Lilie masz piękne nie mówiąc o jeżówka Jake piękne środki mają.
U mnie jeżówki kwitna które dostałam od Ewy z ogrodu za grosik dała od serca bo pięknie kwitną. Motyli i różnych bzykow mam od groma bo lubią widocznie ten nektar.
Kwitną ci jeszcze róże u mnie też bo różne mam. Przesadziłam w tym roku nie pamiętam nazwy która się tak zachwycałam i poleciałam różowa jeszcze nie kwitła nawet nie ma zawiązków.
U nas chmury przechodzą ale na większy opad sie nię zanosi.
Tydzień temu gradobicie miałam więc też duże liście obiło np w oczku lilie..
Póki kwitną liliowce, lilie to kolorów jest więcej
No cóz, co parę dni teraz podlewam już mniej. Wcześniej co dwa dni,jak upały były.Traz raz na kilka dni jakiś mały deszczyk spadnie
A u Was to co chwile pada. Floksy juz za chwile to beda przekwitac chodz one długo kwitną ale brak deszczu i znowu upały dają im popalic. Nie masz takich Elu za to masz inne chociażby piękny trawnik Lilie wodne U mnie dalej oczko wodne czeka w kolejce na wyczyszczenie ale mam tylko dwie rece do pracy a jeszcze co chwile cos niespodziewanego wyskakuje,tez chce duzo czasu spedzic w wakacje z wnukami bo uwielbiam ten czas a to jest tu i teraz i za chwile dorosną.... Pozdrawiam
Poki co 15 minut przed chwilą dobrze podlało chociaż na tyle, że nie będe musiała podlewać. Z liliami u mnie Kasiu to miałam ich ze 150 z czego mam chyba z 20 a te co dosadziłam wiosną to albo nic nie wyszlo albo cos na 30cm. Bardzo chętnie z dobrych rąk i pewne lilie jak masz nadwyżke to posadze u siebie Pogadam z Anią Ogrodowa biała w tym roku ma dużo kwiatów.
Aniu ta leszczyna jest fajowa, bo przez te pokręcone gałęzie nawet zimą ładna. I orzechy daje. Nie za dużo bo ją często przycinam, ale coś tam hest. Stipa mi zimuje, ale też się wysiewa, kochana roślina. Dzięki za miłe słowa. Lubię wykorzystywać takie mało oczywiste przedmioty do dekoracji igrodu, ale i domu, tak niesztampowo, inaczej.