Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

...uDany ogród 09:28, 07 lut 2017

Do góry
Też lubię tawuły, nawet ich zapach
...uDany ogród 22:25, 06 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wreszcie widać to Twoje jezioro a'la Giverny Moneta

Kasiu stwierdziłam, że może dobrze będzie co rok aktualizować wizytówkę
Będzie łatwiej stwierdzić, czy coś zostało zmienione i jak ogród dojrzewa

Dziękuję za tak miłe memu sercu porównanie...jak u Moneta, achhh

Ja tawuły po prostu uwielbiam i mam jeszcze długą listę tych do dokupienia

...uDany ogród 19:30, 06 lut 2017

Do góry
Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Kobieto chwile minie nie było, a tu 40 stron do przeczytania
Ratuj Dana: chciałam na froncie zrobić płot z tawuły van houtte'a, ale piszą, że śmierdzi, to prawda? masz ją? czy szara też nie pachnie? czy lepsza będzie pęcherznica?

Oj tam, oj tam
Ja Ci nie odpowiem obiektywnie, bo kocham tawuły wszystkie, mnie nie śmierdzą
Ja bym pomieszała Grefsheim, van Houtte'a i bordo pęcherznice. Coś się będzie działo cały sezon

Tawuły są cudne

...uDany ogród 16:37, 06 lut 2017

Do góry
Kobieto chwile minie nie było, a tu 40 stron do przeczytania
Ratuj Dana: chciałam na froncie zrobić płot z tawuły van houtte'a, ale piszą, że śmierdzi, to prawda? masz ją? czy szara też nie pachnie? czy lepsza będzie pęcherznica?
Mój ogródek 21:29, 29 sty 2017

Do góry
W miejscowości Karniszewo jest fajna szkółka.Właściciel ma jeszcze jedną w Swarzędzu ale sam stwierdził że w niej mało roślin ta w Karniszewie jest lepiej wyposażona.W zeszłym roku kupiłam tam hortensje , tawuły, berberysy pod koniec sezonu miał trawy.Ceny przystępne za hortensje płaciłam 12zł.Kupowałam też borówki.Spójrz na facebooka Szkółki roślin ozdobnych Stempniewscy
...uDany ogród 14:07, 24 sty 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
A ja cały czas się zastanawiam gdzie Ty to wszystko mieścisz

Wiem że działka duża ale masz tyyyle drzew do tego mnóstwo kalin przeróżnych rozmiarów, tawuły, wiśnie piłkowane, masę lilaków, żylistki i wciąż jeszcze masz miejsce by ulokować kolejne chciejswa.
Jesteś sprytna i masz niesamowitą zdolność komponowania roślin by się zmieściły i ładnie wyglądały.
Maagiaa

Jak kiedyś będziesz mogła i chciała to zrób zdjęcie z drona . Będzie niesamowity widok z góry.

Czasami sama się dziwię, że jeszcze jest miejsce.
Po pierwsze uwielbiam sekator, po drugie lubię gęsto obsadzone ogrody gdzie roślinność się przenika wzajemnie. Nie ma wtedy dużo roboty, bo chwasty nie rosną albo ich nie widać
Lubię sadzić i pielęgnować moich podopiecznych.
A kupować wprost kocham
Mój Mały chce kupić sobie drona może kiedyś będę miała takie fotki

Znalazłam fotki bzów

'Katherine Havemeyer'

Ludwig Spaeth

Lilak wczesny chiński

Michael Buchner

Basia?

...uDany ogród 13:43, 24 sty 2017

Do góry
A ja cały czas się zastanawiam gdzie Ty to wszystko mieścisz

Wiem że działka duża ale masz tyyyle drzew do tego mnóstwo kalin przeróżnych rozmiarów, tawuły, wiśnie piłkowane, masę lilaków, żylistki i wciąż jeszcze masz miejsce by ulokować kolejne chciejswa.
Jesteś sprytna i masz niesamowitą zdolność komponowania roślin by się zmieściły i ładnie wyglądały.
Maagiaa

Jak kiedyś będziesz mogła i chciała to zrób zdjęcie z drona . Będzie niesamowity widok z góry.
...uDany ogród 12:44, 22 sty 2017

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Poprzedni ogród równie piękny i zadbany

Agnieszko dziękuję!
Jeszcze jest mój, ale już niedługo.
Teraz skupiam się głównie na nowym założeniu. Żeby go dopracować minie sporo czasu...

I tawuły moja miłość

...uDany ogród 06:20, 22 sty 2017

Do góry
W ogrodzie głównym materiałem wykończeniowym będzie moja ukochana cegła. Chcę ją połączyć ze starym betonem, do tego dołożę czarne kute elementy.
Całość rozświetli biel kwiatów i biała kora brzóz. Są to moje ukochane drzewa.
Kiedy przyszliśmy na działkę rosło na niej kilka biało kwitnących roślin:
ogromne akacje, zdziczała czereśnia, ałycze, czeremcha amerykańska, róże multiflory, kaliny roseum i koralowa. To posłużyło za moją bazę wyjściową.
W zamierzeniu ogród ma być biały z dodatkiem delikatnych różów i fioletów. Mocnym akcentem będzie amarant.

Mam kilka ulubionych gatunków roślin, które stale znoszę do ogrodu i szukam nowych odmian.
Są to kaliny, hortensje, lilaki, tawuły, piwonie, powojniki, bodziszki, przetaczniki, marcinki no i kosaćce.
Oprócz tego jest sporo host, traw ozdobnych, róż i wiele innych

Po długiej zimie nastała wiosna i wzięliśmy się ostro do pracy. Zaczęliśmy przerabiać teren za stawem.
Wykorytowaliśmy przyszłe ścieżki i nadaliśmy kształt rabatom.

Do zobaczenia
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:47, 21 sty 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

A ja jak patrzę na takie zdjęcia to ogarnia mnie smutek.... chwilo trwaj!
To są takie ulotne chwile, ten zestaw jest taki przez 2 może 3 tygodnie.
Ciągle myślami błądzę jak ukształtować taką harmonię w swoim ogrodzie aby takich "chwil" w różnych zakątkach było jak najwięcej i trwały jak najdłużej

Filemono a co tam krótko kwitnie? Ja jestem słaba z roślin, ale wydaje mi się, że tam są kwiaty żurawek, liście tawuły bordowej, hakone i róże.
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 11:48, 21 sty 2017

Do góry
Zastanawiam się, czy póki co nie zrobić w przedogródku jako płot żywopłotu. Planuję drewniany, sztachetowy płot w wiejskim stylu. Niestety nie wiem, kiedy pozwolą nam na to fundusze. Pies ucieka na pobliskie pola, niedaleko jest droga, którą jeżdżą samochody i martwię się o niego.Jakiekolwiek ogrodzenie jest niezbędne. Ze wszystkich stron mam siatkę, tylko ten przód... Myślę, żeby kupić furtkę i bramę drewniane, a resztę obsadzić. Za jakiś czas będę mogła zostawić żywopłot, jeśli mi się spodoba lub wymienić go na przęsła. Być może zrobię też to i to.
Teraz prośba o radę: czy to będzie pasować do wiejskiego stylu? jakie rośliny będą odpowiednie? nisko prowadzony grab? czy coś innego? może właśni tawuły? Dodam, że jest tam glina, mogę ją wymieszać z piaskiem, który mi pozostał. Wiem, że zimozielony byłby odpowiedniejszy, ale co to by mogło być? na pewno odpadają żywotniki. Lubię je tylko jako pojedyncze egzemplarze.
Mirkowy ogród (początki) 15:25, 20 sty 2017

Do góry
Myślę że za 2 miesiące wiosenka do nas przybędzie.
Bardzo lubię tawuły w tej fazie rozwoju.
U nas też podobno ślizgawica, eM wychodził z sunia na spacerek, a ja leżę w łóżeczku i nosa z domu nie wyściubiam
Mój zakątek - początki 12:32, 18 sty 2017

Do góry
Zobacz, np bordowe żuraki nawiązywałyby do kolory drzewek, a dla rozjaśnienia hakone albo żółta żurawka
https://pl.pinterest.com/pin/517139969696430334/

tu są żółte cyprysiki- choć nie wiem czy planowałas u siebie dużo żółtego
https://pl.pinterest.com/pin/538813542896312064/

Ogród Anety wszyscy znają i wydaje mi się, że tawuły byłyby u Ciebie za duże, ale tawułki jako obwódka, całkiem fajne
https://pl.pinterest.com/pin/465348573981261255/

I jeszcze takie:
https://pl.pinterest.com/pin/527343437599255589/

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:14, 16 sty 2017

Do góry
a to moje wypociny pod kątem oczka, na szybko i długopisem po prawej oczywiście gunnera

tył będzie wyniesiony ziemią z wykopu i zdejmowaną trawą, planuję sporo roślin i kamienia
patrząc od lewej
gunnera,
klon palmowy( może dissectum),
tawuły van heuta,
dereń kausa
i( buk tricolor, krzewuszka - nie ma ich na rysunku bo się nie zmieściły)

idąc w dół
jałowiec od Justyny
hortki bukietowe,
hosty, pod siatką sosna czarna

przy oczku trawy, trzykrotka, bergenie, liliowce, irysy, tawułki

w oczku lilie wodne, hiacynty, skrzyp od Agani, rzęsa( w małej ilości i pistie

zobaczymy jak wyjdzie w praniu Za tylną ściana jest warzywnik i liliowcowo liliowa rabata
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:52, 06 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie już też się podoba ale jeszcze rok temu zazdraszczałam innym cudnych ogrodów
Mam jeszcze małe rosliny , ale po nadchodzącym sezonie dużo sobie obiecuję Szczególnie po brzozach , jarzębinach, szmaragdach i krzewach.

Zakładając ogród z malutkich roślin od podstaw zaobserwowałam:

- najszybciej ogród budują byliny i jednoroczne - wystarczy im jeden sezon i zachwycają, rosną szybko i właściwie dobrane potrafią zrobić szybkie łał

- drugie w kolejności co do tempa wzrostu są krzewy i clematisy - potrzebują dwóch sezonów i mamy drugie piętro i zaczyna cieszyć jesień:
krzewuszki
żylistki
forsycje
tawuły
żarnowce,i róże

- trzech sezonów, żeby ostro wystartować potrzebują drzewa i rośliny iglaste:
najszybciej po zastartowaniu przyrastają
jarzębiny
brzozy
sosny
wierzby
a z owocowych:
brzoskwinie i morele
wiśnie i czereśnie

-wyjątek stanowią tuje te nawet jako maleństwa sadzone jak u nas, startują już w drugim sezonie od posadzenia

z niskich zimozielonych najszybciej przyrastaj: irga dammera i jałowce

takie moje obserwacje może się komuś przydadzą

Bardzo fajne podsumowanie. Musze się podciagnąć z bylin, bo w wielu ogrodach są fajnie komponowane, a u mnie tylko te najpopularniejsze
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:04, 06 sty 2017

Do góry
Mnie już też się podoba ale jeszcze rok temu zazdraszczałam innym cudnych ogrodów
Mam jeszcze małe rosliny , ale po nadchodzącym sezonie dużo sobie obiecuję Szczególnie po brzozach , jarzębinach, szmaragdach i krzewach.

Zakładając ogród z malutkich roślin od podstaw zaobserwowałam:

- najszybciej ogród budują byliny i jednoroczne - wystarczy im jeden sezon i zachwycają, rosną szybko i właściwie dobrane potrafią zrobić szybkie łał

- drugie w kolejności co do tempa wzrostu są krzewy i clematisy - potrzebują dwóch sezonów i mamy drugie piętro i zaczyna cieszyć jesień:
krzewuszki
żylistki
forsycje
tawuły
żarnowce,i róże

- trzech sezonów, żeby ostro wystartować potrzebują drzewa i rośliny iglaste:
najszybciej po zastartowaniu przyrastają
jarzębiny
brzozy
sosny
wierzby
a z owocowych:
brzoskwinie i morele
wiśnie i czereśnie

-wyjątek stanowią tuje te nawet jako maleństwa sadzone jak u nas, startują już w drugim sezonie od posadzenia

z niskich zimozielonych najszybciej przyrastaj: irga dammera i jałowce

takie moje obserwacje może się komuś przydadzą
Ogród bacowej 00:36, 04 sty 2017

Do góry
Witam. Widze, ze to duzy ogrod. Piekne kepy tawuły i lawendy.
Napisz ile ogrod ma m2 i jak dlugo sie nim zajmujesz kiedy powstal.

Na pierwszej stronie roza jest na tle wysokich jasny fiolet kwiatow, co to za roslina. Widac ja takze na rabacie z lawenda. Prosze odpisz na moj watek mam wtedy wszystko w "kupie" nie szukam po watkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies