Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

polinka 19:41, 16 mar 2017

Lubię do Ciebie zaglądać Haniu i czytać Twój wątek jak dobrą ksiązkę
Makusia 22:21, 16 mar 2017

No i wiosna. Zima już chyba wszystkim obrzydla (Syn mi dzisiaj piosenkę o wiosnnie śpiewał- muszę mu jutro Twoje zdjęcie pokazać- niech zobaczy wiosnę )
Gruszka_na_w... 17:51, 19 mar 2017

Ewo, Gosiek, Kawciu, Ewo-frezjo, Zoju-Dziękuję za wizytę.
Polinko, a ja spędzam marcowe wieczory u Ciebie w ogródku- jestem w końcówce 2015 roku.

Makusiu, byłabyż to ta piosenka

"Dzień dobry pani biedronko,
więc wyszła już pani na słonko
i chodzi pani po kwiatach,
nad łąką pachnącą znów lata.

To wiosna, to wiosna wesoła
uśmiechy rozdaje dokoła,
zachwyca i cieszy barwami
jak dobrze, że znowu jest z nami.

I my wyjdziemy na słonko
jak motyl i żuczek z biedronką.
weselej żyć i radośniej,
gdy świat cały kwitnie i rośnie.

Dla synka!

Skończyłam porządkować drugi półksiężyc, choć weekend nie sprzyjał pobytowi na zewnątrz. Wystartowały krzewy: berberysy, tawuły, bez koralowy, kaliny. Lada moment zakwitną forsycje.

Trzeba się psychicznie nastroić do cięcia róż. Na mojej liście najmniej ulubionych prac ogrodowych, ta czynność zajmuje 1 miejsce.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Radziu2013 17:59, 19 mar 2017

Wspaniały wierszyk i krokusiki
Gruszka_na_w... 18:00, 19 mar 2017

Kalina angielska zapączkowana. I forsycja Maluch.

Dereń jadalny ma urocze kwiatki, a wierzba Iwa lada moment zacznie pylić.

Listki wypuszczają krzewy jadalne. Najwcześniej owocami uraczy nas jagoda kamczacka. Gęsiówka zbiera się do kwitnienia?

Lada dzień ogród pokryją żółte akcenty pierwszych narcyzów. Pierwiosnki już są.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:07, 19 mar 2017

Witaj Radku. Ta piosenka, to takie wspomnienie sprzed wielu, wielu lat. Śpiewało ją pięknie moje pacholę. Dzisiaj ma już zupełnie inne gusta muzyczne.
mira 00:09, 20 mar 2017

No profeska, aż stąd widzę jak pięknie ziemię urobiłaś jakby gąbeczka

zastanawia mnie jak to powinno być - masz rabatę powyżej trawnika i kancik tak idzie, przeważnie rabaty przy kanciku sa niżej - mam z tym zawsze dylemat - ale tylko teraz bo za chwilkę to zarośnie

he na cięcie róż nastawiam się w tym tygodniu - psychicznie jestem gotowa idę jak na wojnę
Basilikum 06:38, 20 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ta piosenka, to takie wspomnienie sprzed wielu, wielu lat. Śpiewało ją pięknie moje pacholę. Dzisiaj ma już zupełnie inne gusta muzyczne.

na szczescie
Gosiek33 07:13, 20 mar 2017

jesteś co najmniej dwa tygodnie do przodu

kasya kupiła sekator do róż, tniesz jedną ręką, gałązka trzyma się sekatora i wtedy możesz sobie wrzucić ją bez kłuciowo do wiaderka na ten przykład próbowałam choć nie na różach
Gruszka_na_w... 18:32, 20 mar 2017

mira napisał(a)

zastanawia mnie jak to powinno być - masz rabatę powyżej trawnika i kancik tak idzie, przeważnie rabaty przy kanciku sa niżej - mam z tym zawsze dylemat - ale tylko teraz bo za chwilkę to zarośnie
he na cięcie róż nastawiam się w tym tygodniu - psychicznie jestem gotowa idę jak na wojnę

Mira, na zdjęciu widać, że działka ma na swojej szerokości spadek terenu. Ta rabata jest wyniesiona nieco wyżej- stanowi coś w rodzaju schodka
Tu na zdjęciu widać jej drugą stronę. Zaplanowałam tam stanowisko dla kwaśnolubów- rozluźniałam ziemię piaskiem, korą, kwaśnym torfem- wyniesienie zapobiega wygniwaniu wrzosów.
Robiłam ogród etapami, więc nie wszędzie wyszedł idealny poziom.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies