Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Filomena 14:56, 10 mar 2017

a miłorząb to jaki ma być?
I ile jest pomiędzy dębami czerwonymi? One szybko rosną, Mam dwa - każdy inny : jeden rośnie strzeliście w górę, ten drugi jest rozłożysty - odpowiednie cięcie ( świetnie to znoszą ) powinno skorygować ew. różnice
anka_ 15:53, 10 mar 2017

Filomena napisał(a)
Anabelka robi się zielona, potem w zimie brązowieje.
U mnie z anabelle są wiosną białe czosnki i tulipany Queen of Night, dosadziłam bdziubdzie ciemierniki - będą za jakiś czas, potem dochodzą parzydła leśne, białe tawuły, tojady, hosty biało obrzeżone, przywrotnik ostroklapowy, świecznice, tojeść rozesłana, z róż Elisabeth Oberle, na jesieni jeszcze żółte rudbekie, z traw turzyca ceglasta Prairie fire i miskant variegatus. No i bukszpany.

U Ciebie 20 m to może jeszcze krzewiasta Tardiva dla zmiany kwiatostanów ?

Wiesz Filoneno, tutaj bym chciała Ababelki dość luźno, kilka sztuk, podsadzone bylinami. Nie chcę tu szpaleru hortek. Do tego jakieś niewielkie drzewka.

makadamia napisał(a)
Że niby biała anabelka nie pasuje do żółtych aurea?
Popatrz tu:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337570/

Wszystko zależy jaka biel i jaka żółć

A jesienią wszystko żółknie, czerwienieje, jak byśmy chciały się dopasować, to nikt biało-różowych rabat by nie miał

Wiesz Asiu jeśli chodzi o kolory to mi wszystko pasuje... A jesień powinna płonąć, złocić się itd....

Filomena napisał(a)
a miłorząb to jaki ma być?
I ile jest pomiędzy dębami czerwonymi? One szybko rosną, Mam dwa - każdy inny : jeden rośnie strzeliście w górę, ten drugi jest rozłożysty - odpowiednie cięcie ( świetnie to znoszą ) powinno skorygować ew. różnice

Miłorząb normalny. Pomiędzy dębami jest ok. 11m. Nie mam dokładnych wymiarów, bo straciłam wszystkie dane wraz ze starym sprzętem- muszę jeszcze raz pomierzyć. Pomiędzy dębami jest szpaler Magical Moonlight. Przy samych dębach zostawione po 1,5- 2m do końca rabaty na przewidywane kulki.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 16:06, 10 mar 2017

Mam dylemat przestrzenny. Bo pasuje mi takie coś...(sorki ale rysować w programach graficznych to ja nie umiem)

Pośrodku ławeczka wtopiona w rabatę- coś w tym stylu- https://pl.pinterest.com/pin/455496949797669089/

Te 4 drzewka to świdosliwy, podsadzone kulkami. Pomiędzy Anabelki, dość luźno, żeby było miejsce na towarzyszące byliny. Tylko... jak patrzę na papierze lub przestrzennie w domu to wydaje mi się że jeszcze będzie tyyyyle luzu. W terenie, że się nie zmieści nawet połowa.
Nie uwzględniam tu na rysunku bylin towarzyszących.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Filomena 17:29, 10 mar 2017

Moja świdośliwa jest pokroju kolumnowego, na 20m powinno wyjść bardzo ładnie. Przecież rabata to nie tylko 20 m długości ale też sporo w szerokości, kule będą w trójkącie tak? to potrzebują mniej niż 3 sadzone w jednym rzędzie.
Oj myślę, że miejsca w sam raz.
Filomena 17:31, 10 mar 2017

10 anabelek ? - ok da się plus wiosenne z niej patyki
Mira104 10:13, 11 mar 2017

Ja to stwierdzam, że czym dłużej człek siedzi na ogrodowisku, to robi się coraz bardziej wybredny, co do roślin. Kiedyś to by posadziła wsio, byle żeby było kolorowo i najlepiej samoobsługowo. Teraz to już zwracam uwagę na to co i z czym.
Anka zobacz wizytówkę Anetty https://www.ogrodowisko.pl/watek/6191-wizytowka-ogrod-anety ma takie ładne drzewa (1 str. wizytówki) może też Ci się spodoba.
anka_ 14:41, 11 mar 2017

Filomena napisał(a)
Moja świdośliwa jest pokroju kolumnowego, na 20m powinno wyjść bardzo ładnie. Przecież rabata to nie tylko 20 m długości ale też sporo w szerokości, kule będą w trójkącie tak? to potrzebują mniej niż 3 sadzone w jednym rzędzie.
Oj myślę, że miejsca w sam raz.

Pokój wielkości połowy rabaty więc najpierw "sadziłam" w domu. Porozstawiałam krzesła i wydawało mi się, że jeszcze duuużo luzu. Jak patrzyłam w realu i wsadziłam kijki bambusowe zamiast świdośliwy, to jakby miejsca na hortensje już nie było... Masakra...Rabata ma 5m szerokości. Plecy to cisy sadzone o,5m od ogrodzenia.
Bukszpany na szkicu to tak mniej-więcej, chciałabym je trochę nieregularnie.

Mira104 napisał(a)
Ja to stwierdzam, że czym dłużej człek siedzi na ogrodowisku, to robi się coraz bardziej wybredny, co do roślin. Kiedyś to by posadziła wsio, byle żeby było kolorowo i najlepiej samoobsługowo. Teraz to już zwracam uwagę na to co i z czym.
Anka zobacz wizytówkę Anetty https://www.ogrodowisko.pl/watek/6191-wizytowka-ogrod-anety ma takie ładne drzewa (1 str. wizytówki) może też Ci się spodoba.

Wiesz Miro, dla mnie ogród kiedyś mógł składać się z samych iglaków. I tak naprawdę liściaste to taki dodatek dający zmienność i jesienny szał barw.
Nie znałam ogrodu Anety, dziękuję za link. Trochę podłapałam, choć na inną część działki.

A.... świdośliwa którą ma to olcholistna "Smoky"- wyłamię się trochę.
Filomena 18:55, 13 mar 2017

Intryguje mnie cały czas Twoja przyszła rabata "anabellowa" - jaki jest/będzie widok z ławki? I czy da się spojrzeć na tę rabatę z odległości? Bo jak Pendule urosną i miłorząb to jak to będzie.
Bardzo natomiast mi się podoba to przejście pomiędzy dwoma dębami, one dzielą przestrzeń łącząc całość taką bramą.
Czy mogę tak sobie głośno rozmyślać?
jolanka 19:46, 13 mar 2017

Anka, widziałam gdzieś, że pytalaś o derenie Ivory Halo? One zimą są czerwoniutkie, widać je z daleka
A na tej rabacie ze ŚŚ to ma byc tak równiutko, symetrycznie?
anka_ 22:09, 13 mar 2017

Filomena napisał(a)
Intryguje mnie cały czas Twoja przyszła rabata "anabellowa" - jaki jest/będzie widok z ławki? I czy da się spojrzeć na tę rabatę z odległości? Bo jak Pendule urosną i miłorząb to jak to będzie.
Bardzo natomiast mi się podoba to przejście pomiędzy dwoma dębami, one dzielą przestrzeń łącząc całość taką bramą.
Czy mogę tak sobie głośno rozmyślać?
Widok z ławeczki powiadasz... Od prawej zaczynając- za drogą widoczny będzie sad, później wchodzimy wzrokiem na rabatę trójkątną- czyli - dąb czerwony, Pendule, miłorząb (co tu dokładnie będzie nie wiem- napewno kule i trawy pod miłorzębem). Za Ginkgo przejście do stawu i widoczny kawałek pomostu. Kręcąc głową dalej w lewo będzie rabata z kolumnowymi cisami w molini, zza niej z lekka prześwitujący wał. Widok kończy kolumnowy kloni rosnący obok żółty klon....Tak głośno rozmyślając...
Filomenko dęby są będą na jednej rabacie, tam nie będzie przejścia, jest szpaler z hortensji.

jolanka napisał(a)
Anka, widziałam gdzieś, że pytalaś o derenie Ivory Halo? One zimą są czerwoniutkie, widać je z daleka
A na tej rabacie ze ŚŚ to ma byc tak równiutko, symetrycznie?

Dzięki Jolu, kuszą mnie te Ivory... Co do równiutko, symetrycznie to chodzi mi po głowie lekkie przefalowanie... ale muszę to przemyśleć...

A jeszcze kwaśna... a w tym tygodniu przyjadą roślinki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies