a miłorząb to jaki ma być?
I ile jest pomiędzy dębami czerwonymi? One szybko rosną, Mam dwa - każdy inny : jeden rośnie strzeliście w górę, ten drugi jest rozłożysty - odpowiednie cięcie ( świetnie to znoszą ) powinno skorygować ew. różnice
Wiesz Filoneno, tutaj bym chciała Ababelki dość luźno, kilka sztuk, podsadzone bylinami. Nie chcę tu szpaleru hortek. Do tego jakieś niewielkie drzewka.
Wiesz Asiu jeśli chodzi o kolory to mi wszystko pasuje... A jesień powinna płonąć, złocić się itd....
Miłorząb normalny. Pomiędzy dębami jest ok. 11m. Nie mam dokładnych wymiarów, bo straciłam wszystkie dane wraz ze starym sprzętem- muszę jeszcze raz pomierzyć. Pomiędzy dębami jest szpaler Magical Moonlight. Przy samych dębach zostawione po 1,5- 2m do końca rabaty na przewidywane kulki.
Te 4 drzewka to świdosliwy, podsadzone kulkami. Pomiędzy Anabelki, dość luźno, żeby było miejsce na towarzyszące byliny. Tylko... jak patrzę na papierze lub przestrzennie w domu to wydaje mi się że jeszcze będzie tyyyyle luzu. W terenie, że się nie zmieści nawet połowa.
Nie uwzględniam tu na rysunku bylin towarzyszących.
Moja świdośliwa jest pokroju kolumnowego, na 20m powinno wyjść bardzo ładnie. Przecież rabata to nie tylko 20 m długości ale też sporo w szerokości, kule będą w trójkącie tak? to potrzebują mniej niż 3 sadzone w jednym rzędzie.
Oj myślę, że miejsca w sam raz.
Ja to stwierdzam, że czym dłużej człek siedzi na ogrodowisku, to robi się coraz bardziej wybredny, co do roślin. Kiedyś to by posadziła wsio, byle żeby było kolorowo i najlepiej samoobsługowo. Teraz to już zwracam uwagę na to co i z czym.
Anka zobacz wizytówkę Anetty https://www.ogrodowisko.pl/watek/6191-wizytowka-ogrod-anety ma takie ładne drzewa (1 str. wizytówki) może też Ci się spodoba.
Pokój wielkości połowy rabaty więc najpierw "sadziłam" w domu. Porozstawiałam krzesła i wydawało mi się, że jeszcze duuużo luzu. Jak patrzyłam w realu i wsadziłam kijki bambusowe zamiast świdośliwy, to jakby miejsca na hortensje już nie było... Masakra...Rabata ma 5m szerokości. Plecy to cisy sadzone o,5m od ogrodzenia.
Bukszpany na szkicu to tak mniej-więcej, chciałabym je trochę nieregularnie.
Wiesz Miro, dla mnie ogród kiedyś mógł składać się z samych iglaków. I tak naprawdę liściaste to taki dodatek dający zmienność i jesienny szał barw.
Nie znałam ogrodu Anety, dziękuję za link. Trochę podłapałam, choć na inną część działki.
A.... świdośliwa którą ma to olcholistna "Smoky"- wyłamię się trochę.
Bardzo natomiast mi się podoba to przejście pomiędzy dwoma dębami, one dzielą przestrzeń łącząc całość taką bramą.
Czy mogę tak sobie głośno rozmyślać?
Anka, widziałam gdzieś, że pytalaś o derenie Ivory Halo? One zimą są czerwoniutkie, widać je z daleka
A na tej rabacie ze ŚŚ to ma byc tak równiutko, symetrycznie?
Widok z ławeczki powiadasz... Od prawej zaczynając- za drogą widoczny będzie sad, później wchodzimy wzrokiem na rabatę trójkątną- czyli - dąb czerwony, Pendule, miłorząb (co tu dokładnie będzie nie wiem- napewno kule i trawy pod miłorzębem). Za Ginkgo przejście do stawu i widoczny kawałek pomostu. Kręcąc głową dalej w lewo będzie rabata z kolumnowymi cisami w molini, zza niej z lekka prześwitujący wał. Widok kończy kolumnowy kloni rosnący obok żółty klon....Tak głośno rozmyślając...
Filomenko dęby są będą na jednej rabacie, tam nie będzie przejścia, jest szpaler z hortensji.
Dzięki Jolu, kuszą mnie te Ivory... Co do równiutko, symetrycznie to chodzi mi po głowie lekkie przefalowanie... ale muszę to przemyśleć...
A jeszcze kwaśna... a w tym tygodniu przyjadą roślinki...