Ja przesadzalam do cienia w sobote i do kazdej rosliny posadzonej wlewalam wodę wiec nie wyszlo zle . Pokaze teraz gdzie nowa rabata i gdzie cisy i inne rosliny przesadzalam.
Rzut ogolny z lewej strony zmielone sosny a po prawej na te zmielone nasypana kora.
Jeszcze nie uporzadkowane, ale juz blizej niz dalej z pracami.
Folia czarna oslona od wiatru zalozona 6 lat temu posadzilam przy niej bluszcz zimozielony aby wyrosl na niej ale marnie rosl. Dopiero od 2 lat drgnal i puszcza pedy w kierunku nowej rabatki.
Wznosi się na drzewa, musze zrobic drabinki aby wyrosl na tej szmacie.
Bardzo by mi sie podobal bluszcz trojklapowy ale marznie zima.
U nas padało w piątek. Całe popołudnie i wieczór. Było kilka burz, a nawet grad.
Dziecię moje się tylko zmartwiło, bo zaprosiła trzy koleżanki i miało być ognicho... A tak tosty były
Wczoraj padał wieczorem miły, ale sążenisty deszczyk. Dziś za to lampa jak 150...
Stipa Twoja przecudowna! Te mi się marzy w dużej masie.
Może na moich nowych rabatach znajdę dla Niej dobre miejsce .
Może wydaje się,że niewiele ale od głazy do brzegu rabaty jest 2,80. Z tyłu za gałązek rosną dwa derenie Elegantissima,nie widać ich jeszcze zza tego kamiora. Wiem ,że to trudne dla nich miejsce ale póki co uparłam się na nie. Leję im wodę hektolitrami. Po prawej stronie głazu kalina Watanabe.Chciałam tam chyba jeszcze dosadzić kulki i myślałam o żółtej hakone Aureola i bodziszkach wspaniałych. I tak sobie myślę żeby zacząć już coś tam sadzić bo nim dojdę z przygotowaniem do końca ,czyli do cypelka to zarośnie mi to wszystko. Jak myślicie, dosadzić jeszcze jakieś kulki? Może być jeszcze przywrotnik ,runianka,nie wiem. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Moje modlitwy o deszcz zostały wysłuchane w nikłej części. Popadało 8 minut. szukam pozytywów- spłukało kurz z roślin. Jestem dumna z mojej choiny kanadyjskiej. Po 5 latach przerosła Bez Black lace. Nie mam tam jak wejść z drabiną, więc będzie sobie rosła w luźnej formie.
Z powodu suszy zamarł trawnik na ścieżce od południa. Krzewy dają radę.
Zakwitł powojnik. Wygląda dziwnie, bo wsadzałam go z myślą o towarzystwie dla białej róży. Róży nie ma. Powojnika jest dużo. W tle rośnie kalina, ale niestety już dawno przekwitła.
Stipie mogę się przyglądać bez końca. Jako jedyna z traw ma to coś w dużej ilości.
No widzisz ja też nie ogarniam. Wszystko stoi w doniczkach. Wjazdowa totalnie nie przygotowana do sadzenia, a ja znów wyjeżdżam we wtorek, tym razem na dwa tygodnie. Dobrze że, rodzice i brat zostają (zalety mieszkania w bliźniaku), to im robotę dam, żeby ziemię z tyłu rabaty przygotowali pod kwasoluby a od frontu normalnie pod byliny. Sadzić będę po powrocie, ale jaki to będzie piękny powrót z wakacji ☺ tyle doniczek czekających na wsadzenie
Widziałam u Ciebie szał przesadzania. Lecę czytać i oglądać ☺
Fajnie, że nie tylko ja mam nierówno pod ogrodowym sufitem
Szczepiona kalina brzmi ciekawie, koniecznie pokaż jak kupisz.
Bilans na dziś - przesadzona pęcherznica i limka. Posadzone 2 trzcinniki overdam - chyba przesadziłam z ilością bo mam ich jeszcze 3 i kombinuję gdzie je poupychać...
Posprzątaliśmy też wreszcie garaż .
Teraz wybieramy się na przejażdżkę rowerową. Może pod wieczór uda mi się przesadzić część tawuł.
Miłego popołudnia dla wszystkich .
Aha, będę chciała kupić coś fajnego szczepionego, chętnie kwitnącego. Na rabatę za domem. Pod spodem rosną małe perovskie, seslerie jesienne i białe jeżówki. Obok są hortensje - z jednej strony limka a z drugiej silver dolar. Jakieś pomysły??? Kalina? Mam już jedną ale zupełnie gdzie indziej i nie przeszkadza mi powtórka .
Kalina pod ciężarem kwiatów zaczęła się kłaniać. Krzew przez to trochę zagubił swój pokrój, ale bardzo ją lubię więc nie narzekam.
Przekwitła chyba od dołu ją podetnę, bo za rok pół rabaty mi zajmie
Kalina koralowa Roseum, to 5-latka, czyli w wieku przedszkolnym W pierwszych latach męczyły ją wiosną mszyce, w tym sezonie na razie ich nie widać w zmasowanej ilości, więc biedronki i inne owady sobie z nimi na pewno poradzą. Kwiatów dużo, ale jak porównałam ich wielkość z egzemplarzem u sąsiadki, to trochę mi mina zrzedła. Sąsiadka sypie dużo chemii, ja nie zamierzam, ale może jednak rzucę pod krzew garść obornika, by się lepiej miał. Pamiętam z jakiegoś dawnego odcinka Mai stary krzew tej odmiany w czyimś przedogródku, który zamienił się w cudne drzewko obsypane białymi pomponami - marzę, by i moja kiedyś przemieniła się w tak dorodny egzemplarz
Te nocne temp. {u nas +5} nie służą wzrostowi roślin.Dzisiaj rano była bardzo duża rosa,wszystko mokre jak po ulewie.
Pięknie pachnie Kalina angielska,szczególnie wieczorem...
Powoli uruchamiam działania ogrodowe. Przygotowuje się do strzyżenia żywopłotu z bukszpanu w miejscu gdzie jeszcze mieszkam. Nigdy nie zwracałam na to uwagi ale teraz zauważyłam, że bukszpany przed moja klatką schodowa są jakby dwóch rodzai.
Jedne maja delikatnie przewieszające się gałązki z dość dużymi (jak na bukszpan) liśćmi i taki trochę rozłożysty pokrój. Inne z kolei są zdecydowanie sztywniejsze i ich gałązki są krótsze a listki mniejsze. Wygląda na to, że mają też krótsze przyrosty. Gdyby nie to forum nigdy bym nie oglądała gałązek bukszpanów.
Tradycja ogrodowiska nakazuje zrobić sadzonki. Planuję także poczynić sadzonki trzmieliny (wyśledziłam kilka rodzai wokół bloku). Czy kalina pęcherzolistna (taka o ciemnych listkach) też nadaje się na robienie sadzonek? Moja sąsiadka ma na działce hortensję grandiflora - jak z sadzonkami od niej. Robimy teraz?