Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Lulilaj 15:39, 15 sty 2019

Hej Asieńko ale się u Ciebie pozmieniało...nie tylko ogrodowopięknie wyszły wnętrza po remoncie dziękuję za odwiedzinki u mnie i mobilizację
Wiolka5_7 16:56, 15 sty 2019

Nowa12 napisał(a)

Czy w ogóle coś fioletowego się nadaje na obrzeża?
Szałwia wysoka, przetaczniki też duże, rozwar chyba też za wysoki.

Na obrzeża nadaje się niska szałwia Sensation Compacta deep blue
Gruszka_na_w... 17:34, 15 sty 2019

A tniesz nisko rogownicę po kwitnieniu?
Z moich obserwacji wynika, że kiepsko wygląda ze dwa tygodnie po cięciu. Potem jest szarą kępką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 19:24, 15 sty 2019

makadamia napisał(a)
Agatko, nadajemy na tych samych falach

W samym rogu, tak żeby właśnie z tej perspektywy zasłaniała rynnę, rośnie już sobie kruszyna fine line. Bardzo wąski, kolumnowy krzewik. W tej chwili go nie widać, jest niższy niż floks ale docelowo będzie miał niecałe 2m.

W tym roku rozważałam jeszcze nad wsadzeniem właśnie w to miejsce, gdzie piszesz jakiegoś krzaczka szczepionego na pniu. Na tapecie był palibin i kalina compacta. Mam tak mały ogród, że muszę sadzić piętrowo. Ale ostatecznie te poszły w inne miejsca, a tutaj jeszcze czekam z decyzją

A widzisz Rzeczywiście podobnie To może wystarczyłoby tą kruszynę przesunąć w to miejsce, czy zależy Ci na przysłonięciu rynny? Bo jeśli miałaby zostać na swoim miejscu, to już kolumnowe nie pasuje, ale szczepiony palibin mógłby się tam odnaleźć
makadamia 19:27, 15 sty 2019

Nowa12 napisał(a)

Czy w ogóle coś fioletowego się nadaje na obrzeża?
Szałwia wysoka, przetaczniki też duże, rozwar chyba też za wysoki.

A bodziszki są świetne. Tylko trzeba wybrać dobrą odmianę, która ładnie trzyma liście i kwiaty. Rozanne jest świetna
makadamia 19:29, 15 sty 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A widzisz Rzeczywiście podobnie To może wystarczyłoby tą kruszynę przesunąć w to miejsce, czy zależy Ci na przysłonięciu rynny? Bo jeśli miałaby zostać na swoim miejscu, to już kolumnowe nie pasuje, ale szczepiony palibin mógłby się tam odnaleźć

Wiesz, w tym miejscu, o które Ci chodzi, to jest jeszcze kulka bukszpanowa. Niewidoczna, bo szałwie i floksy ją pożarły, ale urośnie.
Palibin lub kalina też się pewnie pojawi, ale najpierw zapoznam się z nimi w tym sezonie. Ciekawa jestem, czy palibin faktycznie tak pachnie jak obiecują
makadamia 19:32, 15 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z moich obserwacji wynika, że kiepsko wygląda ze dwa tygodnie po cięciu. Potem jest szarą kępką.

Tnę ale mimo wszystko...
makadamia 19:32, 15 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tnę ale mimo wszystko...
makadamia 19:34, 15 sty 2019

Lulilaj napisał(a)
Hej Asieńko ale się u Ciebie pozmieniało...nie tylko ogrodowopięknie wyszły wnętrza po remoncie dziękuję za odwiedzinki u mnie i mobilizację

Ooo, udało się
Super! Zaraz weźmiemy się za planowanie
Margerytka40 20:57, 15 sty 2019

makadamia napisał(a)

A bodziszki są świetne. Tylko trzeba wybrać dobrą odmianę, która ładnie trzyma liście i kwiaty. Rozanne jest świetna

Też polecam Rozanne, ja oszalałam na jego punkcie, jest super nawet na brzeg rabaty