Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

jolanka 21:09, 15 sty 2019

makadamia napisał(a)

A bodziszki są świetne. Tylko trzeba wybrać dobrą odmianę, która ładnie trzyma liście i kwiaty. Rozanne jest świetna

Mus pojechać do Zielonych Progów, maaają wybór
makadamia 07:31, 16 sty 2019

No właśnie. Aż za duży
Jak pojechałam po planowe rośliny, to wróciłam z nieplanowanym bordowym rozchodnikiem i kłosowcem. I jakiś bodziszek jewel cośtam też mi przybył
Lulilaj 07:33, 16 sty 2019

makadamia napisał(a)

Ooo, udało się
Super! Zaraz weźmiemy się za planowanie

Udało się,udało

Kokesz 18:26, 16 sty 2019

A może zamiast rogownicy przetacznik kłosowy siwy, też ma srebrny kolor.
Dragonka 18:59, 16 sty 2019

makadamia napisał(a)

Na pierwszym zdjęciu
- różowe chmurki to żurawka krwista - bardzo ją polecam, bo dość długo kwitnie a liście trzymają fason nawet teraz;
- fioletowe to szałwia, mam trzy fioletowe odmiany i jeśli mi się nie pomyliły, co jest możliwe - to najbardziej polecam caradonnę, bo ma najładniejszy pokrój;
- to białe to rogownica - w naszych okolicach jest bardzo popularna ale chyba z niej zrezygnuję, bo w drugiej połowie połowie roku robi się jakaś nieporządna; z tego samego powodu w tym roku nie będzie już u mnie stipy

na drugim zdjęciu jest przetacznik pink goblin lub heideking (nie pamiętam już), niziutki, bardzo przyjemny, pędy kwiatowe lubią się trochę pokładać, co jest zresztą typowe dla większości przetaczników.

na trzecim zdjęciu głównie jeżówki - właśnie przeglądałam początki swojego wątku i z wielką uciechą przeczytałam, że dwa lata temu wcale ich nie chciałam ale podbiły moje serce, bo ściągają chmary bzyczków latem a zimą sztywno trzymają suche kwiatostany

matko jeden dzień mnie nie było, a tu tyle stron do czytania i nie wiem co pierwsze czytać! Jak to, to różowe co mi się podoba to żurawka??Przecież ja nie ich nie lubię! No po co masz takie ładne ja się pytam, przecież mi zepsujesz mój ogrodowy 'katalog roślin, które mi się podobają"

Przetacznik śliczności, jakby nie był wymagający, to mogłabym się z nim zaprzyjaźnić bliżej. Jeżówki też kiedyś były beee, a teraz łokrutnie mi się podobają
makadamia 19:02, 16 sty 2019

Asiu - widziałam, że wrzucałaś jakieś plany - zaraz zobaczę, co tam wymyśliłaś

Reniu - a wiesz, że ktoś już polecał tego siwego jako zastępstwo dla rogownicy?
Chyba faktycznie jest wart wypróbowania
makadamia 19:08, 16 sty 2019

Basiu, bo to taka nietypowa żurawka, która wyjątkowo ładnie kwitnie.
Ze słyszenia znam jeszcze żurawkę paris - podobno też bardzo ładnie i długo kwitnie

Przetaczniki absolutnie nie są wymagające
Renii 22:32, 16 sty 2019

Toszka napisał(a)
Ja u siebie mnożę wrzosy robiąc na wiosnę odkłady z dłuzszych gałązek. Kładę w lekkim dołku, przysypuję fragment ziemią, na to kamień lub szpilka od namiotu. Na następną wiosnę odcinam ową gałązkę z fajną już ukorzenioną kępką.

No i proszę jakie proste. Jak napisałaś Toszko tak zrobię na wiosnę przed ścięciem wrzosów. Dziękuję

Nie wiem Asiu czy się witałam już u Ciebie, ale od dawna podglądam - cały wątek przeczytany
DorKa 08:33, 17 sty 2019

Cześć Asiu, zjrzałabyś do moich sercowych rozterek proszę
Brzozowadzie... 14:18, 17 sty 2019

makadamia napisał(a)

Wiesz, w tym miejscu, o które Ci chodzi, to jest jeszcze kulka bukszpanowa. Niewidoczna, bo szałwie i floksy ją pożarły, ale urośnie.
Palibin lub kalina też się pewnie pojawi, ale najpierw zapoznam się z nimi w tym sezonie. Ciekawa jestem, czy palibin faktycznie tak pachnie jak obiecują

Mam Palibina - jest absolutnie do polecenia. Pachnie oszałamiająco. Ale moim zdanie jego największą zaletą są bardzo dekoracyjne liście i piękny pokrój - on cały sezon jest bardzo dekoracyjny, nie tylko jak kwitnie, jak reszta lilaków. I ładnie się przebarwia na żółto jesienią. I nie łapie grzyba jak reszta lilaków