Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 19:49, 24 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Ale fajnie, że zajrzałam bo tu tyle cudowności.

Tym razem - oprócz fotek samych w sobie, bo ja uwielbiam tego typu fotki - przykuła moją uwagę szałwia Amethyst - bardzo taka delikatna a piękna. Jeszcze na tym zdjęciu z trawkami.
I ten ciemny rozchodnik - piękny - w kompozycjach i bez też. Widziałam już takiego albo podobnego u KasiBawarii - czy to może Karfunkelstein (tak mi Kasia napisała choć nie była pewna- ja taka mądra nie jestem, w dodatku w języku obcym). Naprawdę bardzo mi się podoba.

Pogody współczuję. Nas lipiec w zasadzie pogodowo rozpieszcza bo upałów nie ma i oby tak zostało.
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:17, 24 lip 2019

Do góry
Czas na fotki. Sprzed tygodnia Aktualnych fotek brak, bo żar się leje z nieba i pali wszystkie rośliny.

Lilie, dalie i szałwia Amethyst

Osiedlowy ogródek 13:03, 23 lip 2019

Do góry
Lubię fiolety i róże

Goździki jednoroczne,kolor mi się spodobał

Rozwar w ubiegłym sezonie kwitł bardzo długo,trzeba tylko obrywać przekwitłe kwiaty.

Krwawnica Robert, lubię tę żarówę na rabacie

Szałwia omączona, szkoda, że jednoroczna, ma śliczne niebieskie łodygi

Mój ogrodowy pamiętnik 10:29, 21 lip 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Widać postępy kolorowo się zrobi .powiedz mi co to za niebieska niska roślinka na ostatnim zdjęciu na poprzedniej stronie .

Co do red barona to rozłazi się strasznie ale jak będzie pas ograniczony wzdłuż to po latach będzie pięknie .Musi być na słońcu to czerwienieje .Ktoś miał taki pas ślicznie to wygląda.Pozdrawiam

Mówisz, że powinnam coś wkopać żeby go ograniczyć?
Na razie chcę żeby się rozrósł bo jest jeszcze chudy .
Fioletowa roślina to piękna przez cały sezon szałwia omączona. Ale niestety jednoroczna.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 18:44, 20 lip 2019

Do góry
Już po mariażu. Szałwia wylądowała w zurawkach przy garażu

Kasia_CS napisał(a)
Pięknie konstrastują szałwie z tą jasnozieloną hostą Bardzo udany mariaż
Mus owocowy w miejskiej dżungli 18:42, 20 lip 2019

Do góry
Szałwie przekwitły i kiepsko wyglądają. W zeszłym roku sądziłam i nie przetrwała zimy. Słabe mam warunki na takie rośliny. Za to hosta jasno zielona idealnie się tu czuje

Agi2006 napisał(a)
Kolorystycznie pasują i to bardzo! Ale szałwia chyba potrzebuje trochę więcej słońca niż hosty.
Mój ogrodowy pamiętnik 12:20, 20 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Taki kawałek mi został do obsadzenia. Reszta na razie zostanie tak jak jest. Szałwia Caradonna jest wyżej. Jest przycięta na razie.

ale stroma, linie kroplujące tam rozłóż jak zdecydujesz się na rozplenice.A może kostrzewa sina?
Mój ogrodowy pamiętnik 11:14, 20 lip 2019

Do góry
Taki kawałek mi został do obsadzenia. Reszta na razie zostanie tak jak jest. Szałwia Caradonna jest wyżej. Jest przycięta na razie.

Ogrodowo zakręcona. 13:48, 18 lip 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Właśnie widziałam twoje rewolucje. No niezła rozpierducha, ale tak, jak dziewczyny piszą - bedzie piknie.
Cudowna jest ta szałwia własnoręcznie siana.
Będę podglądać dalsze poczynania.

To się będziemy wzajemnie podglądać
Ogrodowo zakręcona. 13:38, 18 lip 2019

Do góry
Właśnie widziałam twoje rewolucje. No niezła rozpierducha, ale tak, jak dziewczyny piszą - bedzie piknie.
Cudowna jest ta szałwia własnoręcznie siana.
Będę podglądać dalsze poczynania.
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 11:03, 18 lip 2019

Do góry
lato w pełni
czosnki główkowate prawie przekwitły, szałwia już obcięta
lawenda kończy szaleństwo
liatra pokazuje co potrafi, i jeżówki kwitną

Liliowo i kolorowo:) 11:14, 17 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Te cynie w w wiaderku wyglądają naprawdę super. Skąd Wy macie te wszystkie pomysły i dlaczego mnie takie fajne A proste rzeczy nie przychodzą do głowy

Juz rok temu chciałam do tych wiader bo mam dwa coś posadzić ale jakoś się zeszło no wiec w tym roku w obu są cynie i stoją tam gdzie tak Ci się szałwia podobała no ale póki co przekwitła i brzydko wyglądało to zapełniłam dziury po obu stronach
Bobo w koncu jest Bobo i bardzo cieszy no ale póki co z patyczków nic nie wypuszcza

Groszki pachnące mojej wnusi na "kwiatuszku zakwitły

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:49, 16 lip 2019

Do góry
W temacie ożanki, to u mnie zaczyna kwitnąć jak już szałwia kończy i myślę, że jest dobrym następstwem. Na razie jeszcze się nie położyła, ale mam ją dopiero od zeszłego roku. Ciekawa jestem czy i u mnie będzie się tak siać jak Ewa pisze.
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:42, 16 lip 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ewciu, wróciłam po przerwie Oglądam z zachwytem zdjęcia z Twojego ogrodu
Czy Twoja ożanka się pokłada? Moja bardzo się rozrasta płożąc się po ziemi. Ale wygląda ślicznie Mam na rabacie z szałwią. Szałwia przekwita właśnie, a ożanka jest w pełni kwitnienia i jeszcze długo będzie kwitła.

Ewuś, zaraz wpadnę do Coe zobaczyć ogród po dłuższej przerwie Nie znikaj już na tak długo.
Moja ożanka też sie niestety pokłada. Nie od razu, dopiero jak rozkwitnie więcej kwiatostanów. To pokładanie powoduję, że wytwarza więcej gałęzi i kwiatostanów i leży całkowicie. U mnie też kwitnie jak już jest po cięciu szałwi więc się uzupełniają
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:07, 15 lip 2019

Do góry
Monka napisał(a)

Małgosiu co to za roślinka ?
PS Jeżówki piękne

Hej Monia!
Dziękuję.
A host nie podziwiasz ?Prawda że śliczne ?!!
Szczególnie nte zielone z białą obwódką moja mama jest w nich zakochana. Przychodzi do mnie do ogrodu to od razu leci tam pod świerkiem zobaczyć jak tam się mają jej ulubienice

To szałwia omszona. Mam jej kilka odmian w ogrodzie. Najpiękniejsza jest dla mnie w odmianie Deep Blue bo jest najciemniejsza w kolorze i do tego raka kompaktowa i nie pokłada się ale aletym roku mi szybko przekwitła przez te upały bo rośnie u mnie na patelni. A ta o którą pytasz to też szałwia ale odmiany NN. Ona u mnie rośnie trochę w cieniu więc jeszcze kwitnie. W sobotę byłam w naszym Brico na Myśliwskiej i były tam takie same jak te moje szałwie po 3czy 4zł sztuka.

Po kwitnieniu obcinam i wtedy raz jeszcze przed jesienią zakwita.
Pozdrawiam!

p.s. a jak tam u ciebie?już po tym ważnym wydarzeniu czy jeszcze przed?
Ciekawa jestem wrażeń -musisz mi opowiedzieć gdy się spotkamy
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:23, 15 lip 2019

Do góry
effka napisał(a)
Jakoe cudne róże i szałwia! Pięknie po prostu, tak romantycznie
Ciekawe te ogrody wertykalne ale cena zabójcza. Rozumiem, że to taka działka, w sensie przyjeżdża się do tego ogrodu wertykalnego i pielęgnuje warzywa?

Poniekąd tak, z tym że oni dbają o nie, nawożą etc. Przyjeżdza sięw zasadzie zbierać i tyle. Nawet ponoć jakies maile albo smsy zbierają jeśli coś dojrzewa albo jest gotowe do zebrania.

Dzięki za miłe słowa.
Ogród Mirelli 14:54, 15 lip 2019

Do góry
alis napisał(a)

Cudnie Mirelko! Co to za odmiana szałwii? Moja mocno się wykłada, muszę chyba ją zamienić.
A rozchodniki jak się mają?

Alicja szałwia to Compact Deep Blue - polecam
Rozchodniki nie cięte i znowu żałuję, bo wielkie i bez podwiązania by leżały.
Mam takie obawy przed cięciem i zostawiam je w spokoju, a potem narzekam. Może w przyszłym roku je ciachnę
A jak Twoje?
Ogród Mirelli 14:51, 15 lip 2019

Do góry
Mysza napisał(a)
Mirelko ile kolorów u Ciebie.
Stipa czaderskaCudnie wyrosła.
U mnie szałwia w tym roku prawie nie odbiła.
Którą różę najbardziej lubisz??

Hej Gosiu Szkoda szałwii. Florovitem ją podlewaj.
Róże ścięłam i czekam na drugie kwitnienie. W tym roku najładniejsze u mnie były: Ascot, Novalis i Romina
Ogród Mirelli 13:04, 15 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ta stipa, to szok, przepięknie
Szalwia jako obwódka też nieźle się prezentuje

Mireczko stipa trochę zaczyna już mnie irytować. Niektóre kępy leżą - cześć ścięłam, inne ładnie się prezentują, ale śmieciuchy straszne. Już widzę jak znowu sporo się jej wysieje i to nie tam gdzie chcę ją mieć.

Szałwia ścięta odbija - czekam na jej drugie kwitnienie
Ogród z koniczynką 10:00, 15 lip 2019

Do góry
Tak Aniu, szałwia też czeka na fryzjerskie zabiegi, ale czekam, by nasionka dojrzały, bo je wówczas wysieję...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies