Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:09, 06 maj 2020

Do góry
Dereń i magnolia mają śliczne liście

Dereń China Girl będzie miał kwiatki i kalina Lanarth też
Proszę o rady dot. rabaty 11:40, 06 maj 2020

Do góry
Witaj
Pierwsze co zabrałabym klona, magnolia i śliwowiśnia mogą zostać. Drumondi rośnie spory i nie bardzo mi pasuje tu do pozostałych. Całe szczęście masz go na środku, jego przesadź. Już doczytałam, że światło będzie od wschodu i południa pod drzewami zrobi się półcień, ale musisz napisać jaką masz tam glebę, jakie rośliny( byliny, krzewy zadarniające, wysokie, pachnące, jakie kolory) i ogrody Ci się podobają( w jakim stylu( patrząc na brzózki raczej nowoczesne, ale już na altanę rustykalne bardziej ) czego oczekujesz od tej rabaty( tzn . przebarwień, zapachu, kwiatu, koloru)No i jeszcze najważniejsze co planujesz na pozostałej części ogrodu, bo rabata powinna w jakiś sposób być spójna z resztą
taki tylko przykład podrzucam, a Tam możesz poszukać co Ci w duszy gra
https://pl.pinterest.com/pin/231231762096423234/
Proszę o rady dot. rabaty 09:33, 06 maj 2020

Do góry
peter220 napisał(a)
Witam serdecznie, możecie mi pomóc? Chciałbym zrobić rabatę jednak nie bardzo mam pomysł czym ją obsadzić. Czytam państwa posty i próbuje poznać zasady tworzenia rabaty, jednak kompletnie nie mam pomysłów na rośliny. Na miejscu rabaty już rośnie klon drummondi, magnolia i śliwowiśnia (klon i magnolia możliwa do przesadzenia – rosną od niedawna). Tłem rabaty będą tuje które rosną od zachodniej strony rabaty.
Rozmiar rabaty ok 12 m długości i ok 3,5 szerokości. Ścieżkę kamienną planuję przełożyć i dostosować do kształtu rabaty.
Będę wdzięczny za sugestie.

Witaj,
Najlepiej dołącz zdjęcie tej rabaty, będzie na pewno łatwiej
Proszę o rady dot. rabaty 09:30, 06 maj 2020

Do góry
Witam serdecznie, możecie mi pomóc? Chciałbym zrobić rabatę jednak nie bardzo mam pomysł czym ją obsadzić. Czytam państwa posty i próbuje poznać zasady tworzenia rabaty, jednak kompletnie nie mam pomysłów na rośliny. Na miejscu rabaty już rośnie klon drummondi, magnolia i śliwowiśnia i bambus rufa (klon, bambus i magnolia możliwa do przesadzenia – rosną od niedawna). Tłem rabaty będą tuje które rosną od zachodniej strony rabaty.
Rozmiar rabaty ok 12 m długości i ok 3,5 szerokości. Ścieżkę kamienną planuję przełożyć i dostosować do kształtu rabaty.
Będę wdzięczny za sugestie.

Wszystkiego po trochu 09:22, 06 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Kasiu to powojnik górski Mayleen, pachnący , najbardziej czuć jak jest nagrzany słońcem
Magnolia już tak właśnie wygląda jak zrzuciła łuski. Będę codziennie jej się przyglądać, oby teraz to zimno jej nie zaszkodziło.
Bodziszek wyszedł przed szereg, choć w lasku zaczynają korzeniaste od Mariolki

Mirko piękny ten powojnik. Chyba muszę na niego zapolować

Mam miejsce na siatce ogrodzeniowej. Chyba tam by się sprawdził

Pięknie u Ciebie!

Pozdrawiam,

Karolina
Ogród Małej Mi 2017 08:04, 06 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
No hektary wielkie. W głowię ciężko ogarnąć gdzie koniec a gdzie początek. Trawnik świetnie wygląda.

Próbowałam wypatrzyć jakie jeszcze drzewa masz oprócz katalpy wiśni i jabłonek ale nie udało mi się. Szukam czegoś ażurowego do siebie.

Z drzewami jest tak, że się sadzi a potem zajmują pół ogrodu i wylatuje część.

Mam sporo drzew.
Z liściastych oprócz owocowych mam buka, trzy klony Drummondii, Crimson i Red Sansed, jarząba szwedzkiego, jarzębiny płaczące dwie, tulipanowca, katalpe, magnolie jedną jako drzewo, dwa różne wiązy, trzy brzozy, wisnie Kiku ( i jak to u mnie każda inna), dwa perukowce, lilaki, część drzew są bardziej jak krzaki, a niektóre krzaki jak drzewa np tamaryszek .
Na pewno coś zapomniałam
Brzoza Dorenboss

Magnolia Yelow River

Klony i jarząb i najmłodszy jarząbek tez z aparatem.. przy okazji wypatrzyłam wierzbę ...... zajmuje dużo miejsca a ja o niej zapomniałam

Motylogród 01:36, 06 maj 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)

Magnolia rok temu sadzona, i tak się cieszę, że już zakwitła
A świdośliwa naprawdę śliczna. Powinna mieć sporo owocu, ale chyba będę musiała siatką okryć, bo w ubiegłym roku nie zdążyłam nawet spróbować... Skrzydlate zeżarły jeszcze zielone

Elu, kiedy sadziłaś świdośliwę,że ma już owoce? U mnie 4 rok i nic.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:38, 05 maj 2020

Do góry
U nas ostatnio cały czas leje i o robotę na działeczce trudno.

Zasadziliśmy róże za szałwią (szałwia rośnie z dnia na dzień, widać różnicę między gatunkami z różnych szkółek, może kiedyś się wyrównają, ogólnie liczę, że zarosną w końcu cały ten trójkąt, te największe to białe)

Magnolia przekwita, za to rododendron biały ruszył

Krzewuszka też odbiła, ale trochę przemarzła, na następną zimę muszę ją okryć

Strasznie dostały po zimie żurawki, tych jasno czerwonych będę musiała się pozbyć z przodu (chyba Fire Chief). Ogólnie najlepiej przetrwały te zielone - Pink Revolution. Bordowe przy wejściu do domu urosły ogromne, a przy szmaragdach prawie wszystkie szlak trafił, choć wydawało mi się, że będą tam mieć najlepiej, bo tam sporo cienia. Muszę dokupić może jakiś nowy gatunek i zrobić roszady.

Do donic na tarasie zasadziłam begonie dragon.

A tu jeszcze nowa tawułka, mam nadzieję za zakwitnie w tym roku

Wszystkiego po trochu 19:34, 05 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Kasiu to powojnik górski Mayleen, pachnący , najbardziej czuć jak jest nagrzany słońcem
Magnolia już tak właśnie wygląda jak zrzuciła łuski. Będę codziennie jej się przyglądać, oby teraz to zimno jej nie zaszkodziło.

Ach Mayleen..... nie znam.... prwnie kiepsko zimuje ?
Wszystkiego po trochu 19:23, 05 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Zaczyna kwitnąć.... ale co ? Co to za cudo ??

Wszystkiego po trochu 18:25, 05 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Zakwitł już bodziszek żałobny, śliczne fioletowe kwiatuszki

i taki dziwny jedyny pąk kwiatowy magnolii Daphne, czekam na żółty kolor, tylko dlaczego jest taki bury teraz? Ma ktoś tę magnolię? Czyżby też przemarzł ?

Jak to zakwitł ?
U mnie listki z ziemi wyszły....
Magnolia musi zrzucić łuski
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:02, 04 maj 2020

Do góry
karolccia napisał(a)

Narysowałam na kartce rozmieszczenie tej rabaty. Ma średnicę 6 m. Widok od strony domu.

Wg mnie zabrać wszystko i umieścić na rozbudowanych rabatach bocznych. Ważne, żeby środkiem przy wyznaczaniu tychże był środek koła. Dla oliwnika najlepsze będzie miejsce w lewym dolnym rogu lub lewym górnym. Problemem jest, czy można go teraz przesadzac. W centrum koła posadzić soliter. Na przykład magnolia Susan plus zimozielona obwodka lub coś innego. Żwiru nie stosuj, bo ciężko pielić w tym podłożu. Lepiej gruba warstwa kory.
Na przykładzie rabaty przed ławką (wiosenne i letnie ujęcie) mam wrażenie, że z kompozycja dasz sobie radę.
Pozdrawiam.
Motylogród 21:59, 04 maj 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Świdośliwa jest cudowna , magnolia też kwiaty piękne, szkoda, że tak mało.

Magnolia rok temu sadzona, i tak się cieszę, że już zakwitła
A świdośliwa naprawdę śliczna. Powinna mieć sporo owocu, ale chyba będę musiała siatką okryć, bo w ubiegłym roku nie zdążyłam nawet spróbować... Skrzydlate zeżarły jeszcze zielone
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:40, 04 maj 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Sylwus rzodkieweczka smakowita piekna tulipany piekne magnolia jest extra kolorek sliczny u mnie na osiedlu wszyscy maja takie same rozowe

W tej magnolii zakochałam się rok temu w Obi, ale cena zwalała z nóg...nie mogłam zapomnieć tego kolorku żółtego z łososiowym i tego zapachu, upolowałam jesienią po taniości, aż się bałam czy aby na pewno ona, ale Ona
LeŚnicZaNka 10:20, 04 maj 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Madziu ooo tak w tym roku 6 lat skonczy co do Puszczy wielki armagedon do takiego stanu ja doprowadzili ze jeszcze rok dwa i zubry ani zadna inna zwierzyna lesna nie zdola sie poruszać po lasach tyle suchych drzew leży

Kasiu witam

Kiedyś puszczy nikt nie czyścił i było więcej zwierząt niż teraz.
Kasiu ale ty tam mieszkasz wiesz lepiej co się tam dzieje. Suche drzewo państwu nie potrzebne wycinali takie na eksport. To jest ekosystem robaki z tym zrobią porządek. W przyrodzie nic nie ginie trzeba ją pozostawić taka jak sobie sama warunki stwarza.

Mam pod nosem może nie puszczę tak dużo ale Park Natoliński i drzewa się przewracają jedno na drugim leży nikt tego nie sprzata. Przyroda da sobie radę aby jej nie przeszkadzać. Tak musi być. Zwierzęta znajdą sobie inny rewir gdzie będą się dobrze czuły. Żubry to stadne zwierzęta raczej na polanach zeruja.

Kasiu a teraz trochę o roślinach. W tym roku każdy narzeka, chyba że jest z południa Polski tam ciepłej. Porównując wiosny poprzednie tulipany lepiej wyglądały. U mnie wszystkie później kwitnące dobrze wyglądają albo te które są w cieniu. Te wcześniejsze miały wypuszczone kwiaty przyszedł kilka razy mróz i zmroziło paczki i zaschly. Magnolia moja też tragedia.
My z centralnej, wschodniej Polski musimy się z tym pogodzić. Chciałabym mieć magnolie piękne, ale nad każdą trzeba by było szklarnie rozstawiać.

Tarasik piękny taki bym chciała mieć, ale rozbieżność w domu więc mieć nie będę.
A jak tam róże? U mnie słabo też podmarzly coś tam drga, ale słabo.
U nas trochę popadało ok 4-5 cm wody w miednicy. Też bardzo sucho. Też podlewam. Na tydzień deszczu wystarczy.
Dzisiaj dosyć ładna pogoda ale chmury krążą.

Pozdrawiam Kasiu i zdrowia zycze
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 06:38, 04 maj 2020

Do góry
Sylwus rzodkieweczka smakowita piekna tulipany piekne magnolia jest extra kolorek sliczny u mnie na osiedlu wszyscy maja takie same rozowe
Ogród z uśmiechem 22:58, 03 maj 2020

Do góry
Piękna Twoja magnolia! Moja przymarzła i wiele kwiatków zbrązowiało, niestety. Czekam na kolejne fotki
Ogród, mydło i powidło. 22:51, 03 maj 2020

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Kasiu jesteś też się stęskniłam pięknie w Twoim ogrodzie co to za magnolia? piękny ma kwiat i mówisz, że pachnie A derenie! W mojej okolicy w kilku ogrodach są i wyglądają obłędnie A judaszowca widziałam w tym roku z bliska, śliczne ma te kwiatuszki
Cieszę się, że jesteś

Magnolia To Iolanthe, ma piękne duże i pachnące kwiaty, kiedy jest ich kilka-kilkanaście na drzweie zapach czuć stojąc w pobliżu. Niestety wada jest taka że praktycznie co roku przemarzają jej pąki/kwiaty

jolanka napisał(a)
Zguba się znalazła
Fajnie, ze pokazujesz swoje piękności

Witaj Jolanko

AnnaMS napisał(a)
Witaj Kasiu ale śliczne drzewka jaka to magnolia ? a dereń to też moje chciejstwo, ale nie mam na niego miejsca. Fajnie że jesteś

Cześć Aniu Magnolia Iolanthe, dereń do małych nie należy trochę miejsca mu potrzeba .

dominka napisał(a)
Kasiu super, że wróciłaś
Fotki, fotki poproszę, takie cuda masz. Dereń piękny.

Hej Aga! Postaram się robić trochę fotek

mirkaka napisał(a)
Fajnie że będziesz zaglądać Dereń cudny, a magnolia jeszcze cudniejsza
Miałaś kupić chyba jeszcze jedną z tych z ogromnymi kwiatami, kupiłaś? Nie pamiętam

Cześć Mireczko mam jeszcze jedną ale bidulka ledwo zipie, przymarzła wiosną i pies się na nią uparł a to maleńki patyczek 30cm - zobaczymy czy uda mi się ją odratować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies