Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Tawuła japońska - Spiraea japonica 16:16, 19 paź 2016

Do góry
Walerianka napisał(a)

Wczoraj zakupiłam tawuły Firelight i myslę co dalej.
Tuje zachodzą łukiem na trawnik i zasłaniają taras , dalej odcinek do tamaryszka.
Obecnie pod płotem rosną hortensje limelight a wszystko przed tujami przeniosłam w inne miejsce.
Odcinek od tui do tamaryszka chce powiększyć aby uzyskać wiekszą rabatę.

1. Hortensje
2. Tawuła
3. Lawenda jeśli jest tu słońce a jak nie ma to niższe bodziszki
4. Borodwe krzewy cięte w kulę ( niska drobniejsza odmiana pęcherznicy) lub tuje Danica w ostateczności zielone
5. Cisy kolumnowe
6. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
7. Miskant 'Variegaus'
8. Czerwone kulki to może być kolumnowy berberys np. 'Red Pillar'

Świerki które masz musisz ciąć w stożki, bo inaczej zabiją wszystko na tej rabacie kiedyś za kilka lat, jeden całkiem przesadź ten przekreślony.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 12:56, 19 paź 2016

Do góry
Dziękuję za odpowiedż
Znalazłam stare zdięcia tego odcinka i muszę przyznac , ze to taki nietypowy i juz pare razy wszystko zmieniałam od początku. Ucze się na błędach.
Wczoraj zakupiłam tawuły Firelight i myslę co dalej.
Tuje zachodzą łukiem na trawnik i zasłaniają taras , dalej odcinek do tamaryszka.
Obecnie pod płotem rosną hortensje limelight a wszystko przed tujami przeniosłam w inne miejsce.
Odcinek od tui do tamaryszka chce powiększyć aby uzyskać wiekszą rabatę.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 21:04, 18 paź 2016

Do góry
Proszę o pomoc.
Zamierzam zmienić rabatę, na pierwszym planie są tuje brabant. Chcę teraz aby były tłem dla tawuły japońskiej Firelight, za tawułami hortensje Litle Lime. Dobre zestawienie ?,może zrezygnować z hortensji i na drugi plan dać tawułę.?
Zosia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:16, 18 paź 2016

Do góry
Wieloszka napisał(a)

A wiesz, że nie Ty jedna nie lubisz kwitnących miskantów? Przez pierwsze 2 lata ścinałam je, tawuły też. Teraz odpuszczam, szkoda mi czasu
Ale gracilimusy nie kwitły mi never ever.

Aga, fajnie, że o tym piszesz Przynajmniej nie czuję się osamotniona w tym moim dziwactwie
U mnie obecnie kwitną dwa i to różnymi kwiatostanami ale podejrzewam co może być przyczyną.
Chatka Baby Jagi 19:02, 18 paź 2016

Do góry
No właśnie przez te deszcze wszystko zszarzało.. nawet tawuły które zawsze były takie kolorowe... trzmielina po prostu zrzuciła swoje purpurowe listeczki i jest golusieńka... nie wiele kwitnie... a to co kwitnie zmasakrowane przez deszcze...

BLEeeeee....
Wśród brzóz i dębów 15:36, 16 paź 2016

Do góry
Piękne miejsce na ziemi znalazłaś.
Skoro ogród zmierza w kierunku naturalistycznym to jako przesłona od namiotów foliowych sąsiadów sprawdzi się żywopłot nieformowany z różnych gatunków niewielkich drzewek i krzewów sadzonych w grupach (pęcherznice, trzmielina europejska, lilak węgierski,lilaki-bzy, irga pomarszczona i błyszcząca, forsycja, kalina koralowa, jaśminowiec, tawuły szare, derenie, śliwa wiśniowa, świdośliwa, jarzębiny, klon Ginnala. Co jakiś czas można wsadzić zimozielony akcent w postaci świerków serbskich, daglezji lub choiny.
Pozdrawiam
Ogród w remoncie 09:41, 13 paź 2016

Do góry
Przed żywopłotem oczywiście planuję rabatę . Myślałam tam o śliwach wiśniowych i coś pod nimi -trawy tawuły wczesne ,hortki nie wiem . Taki styl swobodny fajny , ja chyba nawet teraz taki mam -baaaardzo swobodny i nie pasujący do niczego .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 12 paź 2016

Do góry
\Rysko, bo wyjdzie na to, że najbardziej ciekawa jest pospolitość. Pasuje mi to Głowę masz na karku, więc efekt główkowania z pewnością wyjdzie piękny. Swoją drogą jestem ciekawa, u kogo pierwszego na Ogrodowisku pojawi się ośnieża.
Agatko, po tych paru latach zabawy w ogród, najbardziej mnie cieszą takie mimochodem (przypadkowo)uzyskane efekty. Gdybym w stosownym czasie miała więcej pieniędzy, nie odkryłabym urody, potencjału tkwiącego w zwykłych roślinach. Wciąż słyszę, że tawuły i irgi to rośliny zieleni miejskiej, a w tej chwili najbardziej lubię patrzeć na pomarańczowe owoce irgi pomarszczonej na tle miskanta Morning Light. Sama subtelność.

Wielce mnie raduje, że coraz więcej osób nakręca się na ogrody swobodne, zgodne z tym, co za płotem. Maja w ogrodzie pokazywała taki ogród założony przez Kasię i jej angielskiego męża na Kaszubach. Jak ten Anglik pięknie mówił o tym, że zróżnicował poziomy w ogrodzie, żeby nawiązać do pagórków za płotem. A rozśmieszył mnie stwierdzeniem, że nigdy nie widział na tak małej powierzchni tylu iglaków.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:04, 10 paź 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Irenko, nie przeoczyłaś bo nie było. Nie lubię kwitnących miskantów i średnio chce mi się je fotografować
To dwa gracilimusy, które kupiłam wiosną do betonowych donic. W sierpniu przesadziłam je do ogrodu i po dwóch tygodniach pojawiły się kwiaty.

A wiesz, że nie Ty jedna nie lubisz kwitnących miskantów? Przez pierwsze 2 lata ścinałam je, tawuły też. Teraz odpuszczam, szkoda mi czasu
Ale gracilimusy nie kwitły mi never ever.
To miejsce trzeba kochać 10:59, 10 paź 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)

Dziękuję.
Tak zamówiliśmy projekt i ścieżki i murek są według projektu. Z nasadzeniami już różnie. Np tam gdzie mam pas dereni ivory halo wzdłuż garażu miały rosnąć tawuły i jałowce. To mi się nie podobało do końca i zaczęłam po swojemu. No i tak część nasadzeń zmieniłam, część jest według projektu.
Najgorszy to pas sosen, które mój mąż posadził gdy dom budował. Nie wiem co z nimi zrobić. W projekcie w sumie są, ale mi tam jakoś nie pasują i chętnie bym je usunęła, ale i męża ciężko przekonać i nie wiem co tam posadzić i boję się że się kostka zniszczy przy okazji.

A pokazałabyś ten pas
To miejsce trzeba kochać 07:46, 10 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ślicznie masz KAsiu Ogród katalogowy Czy masz projekt?
Zaznaczam watek

Dziękuję.
Tak zamówiliśmy projekt i ścieżki i murek są według projektu. Z nasadzeniami już różnie. Np tam gdzie mam pas dereni ivory halo wzdłuż garażu miały rosnąć tawuły i jałowce. To mi się nie podobało do końca i zaczęłam po swojemu. No i tak część nasadzeń zmieniłam, część jest według projektu.
Najgorszy to pas sosen, które mój mąż posadził gdy dom budował. Nie wiem co z nimi zrobić. W projekcie w sumie są, ale mi tam jakoś nie pasują i chętnie bym je usunęła, ale i męża ciężko przekonać i nie wiem co tam posadzić i boję się że się kostka zniszczy przy okazji.
Ogród z koniczynką 22:30, 09 paź 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ale fajnie tej rabacie w tym poszerzeniu
Najpierw miały być tam tylko tawuły japońskie, później doszły bukszpaniki( widoczne pod mikroskopem), teraz dosadziłam marcinki, a na brzegu będą białe wrzosy...
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:36, 08 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
tu mam takie okno dwa świerki się złamały podczas wiosennej wichury, nie wiem czy tu dosadzić brakujące czy może coś innego? teraz to tak dziwnie trochę wygląda. Myślałam że może by tam jakieś drzewo wsadzić czy lepiej świerki ? sąsiad ma tam sad .

i tak sobie myślałam czym podsadzić te świerki. Gleba strasznie sucha, ale wiadomo trzeba by trochę wymienić no i podlewać. Do 11 słońce, później do wieczora cień. Mam trochę cieniolubnych, miodunki, tawuły, bergenie, hosty, kłosownicy sporo. Czy taki wąski pasek pod tymi świerkami to nie będzie taki odpustowy mix

Lepiej świerki ... a czemu ta rabata musi być wąska?
Podmiejski ogródek 20:57, 08 paź 2016

Do góry
Co prawda mi ta ich sztywność nie przeszkadza, ale też nie widzę nic przeciwko dodaniu trawki

A, Gruszko, tak ciągle myślę o tym co napisałaś o krzaczkach....
Polecałabyś jakieś nieduże? Ja znam berberysa i tawuły, ale to zestawienie trochę zielenią miejską trąci (taką opinię wyczytałam na pewnym blogu i to skojarzenie nie chce mi wyjść z głowy).
No i szukam jeszcze innych niedużych krzewów: krzewuszki? trzmielina oskrzydlona compacta?

I jeszcze tak sobie myślę, że może przydałby się jakiś pionowy akcent w rogu. Ciska kolumnowego nie mogę dać, bo będzie już w plecach. Coś innego niedużego i zimozielonego, co by na tle ciemnej zieleni się wyróżniało? Nic mi nie przychodzi do głowy...
Od nowa ... na przekór wszystkim 18:21, 04 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Do 11 słońce, później do wieczora cień. Mam trochę cieniolubnych, miodunki, tawuły, bergenie, hosty, kłosownicy sporo. Czy taki wąski pasek pod tymi świerkami to nie będzie taki odpustowy mix

A nie chciałabyś tam łanu kłosownicy? Albo kilku?
Ogród Nety- moje marzenie 15:17, 04 paź 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Tu są chyba Pissardi w szpalerze- może spodoba Ci się pomysł na "podsadzenie"

ogród Anety wizytówka

Znam ogród Anety Tawuły zafunowałam sobie z drugiej strony domu i nie jestem z tego powodu szczęśliwa. Wyglądają ładnie gdy kwitną, a poza tym to taka nijaka zieleń i rozrastają się niemiłosiernie.
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:32, 03 paź 2016

Do góry
tu mam takie okno dwa świerki się złamały podczas wiosennej wichury, nie wiem czy tu dosadzić brakujące czy może coś innego? teraz to tak dziwnie trochę wygląda. Myślałam że może by tam jakieś drzewo wsadzić czy lepiej świerki ? sąsiad ma tam sad .

i tak sobie myślałam czym podsadzić te świerki. Gleba strasznie sucha, ale wiadomo trzeba by trochę wymienić no i podlewać. Do 11 słońce, później do wieczora cień. Mam trochę cieniolubnych, miodunki, tawuły, bergenie, hosty, kłosownicy sporo. Czy taki wąski pasek pod tymi świerkami to nie będzie taki odpustowy mix

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:23, 03 paź 2016
Do góry
Ponawiam pytanie
Czy połączenie tych roślin jest sensowne? I czy dobrze to będzie wyglądać?

Nie wiem czy w czerwone rodki marie forty (3szt) można jakieś drzewko? Brakuje mi tam czegoś wyższego. Może klon żółty, albo sosna (mam himalajską i jakąś niby czarną ma już ze 130cm wysoka, fajny kształt troche pogięta) choć myśle że lepszy klon - kolorystycznie. Może się myle.

Za ławeczką są hotki limelight, chce w nogi dać sedum przebarwiające się na bardzo ciemny róż (bordo) a pod rozchodnik turzyce evergold.
Za limkami jakieś bordowe drzewko by mi pasowało.

Z prawej strony planuje 3 lub 4 tuje aurea nana by rozświetlić kąt, może z miskantem variegata albo morning light

mam trzmielinke może żywopłocik, by od zachodniego wiatru to osłonić, kulki bukszpanowe, tawuły astibe białe, dwa rodki cunningham white i jakiś śłiczny fioletowy ale nie znam nazwy - może to połączyć?

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:56, 02 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
No coż, tawuły nie tylko u was (ale to zabrzmiało) rosną duże.

Ewo z własnego doświadczenia i ogrodu (o pół metra węższego) mogę zaproponować rośliny, które utworzą w miarę płaską ścianę, a potem dadzą możliwość utworzenia u stóp rabaty i albo liściastego graba lub buka. Tu u was nie będzie trudno o zakup wyprowadzonej żywopłotowej formy. Albo cisa fastigiata lub wąskokolumnowego typu Robusta. I powiem szczerze, że cis będzie najwęższy, w zależności od gęstości nasadzenia da mniej lub bardziej szczelną przesłonę. To także fajny kolor jako tło dla róż, a i o dziwo, powojniki doskonale rosną przy i na cisie. A to za sprawą przygotowanego podłoża, które pasuje jednym i drugim Cis ma ten plus, że jeśli będziesz się kiedyś w przyszłości wyprowadzać (bo wygrasz w Lotto) to możesz go ze sobą zabrać.

Inna opcja, ale mniej stabilna to miskanty np. Gracki. Jednak wiem po swoim ogrodzie, że mogą być przytłaczające wielkością i szerokością. To wada wąskiego ogrodu w którym niepozorne rośliny gdzieś indziej, u nas nabierają optycznego monstrualnego wyglądu.

Odnośnie bzu Black Tower... boję się, że będzie przytłaczać ciemnym kolorem. I po latach przestaje być "tower". Myślę, że fajnie może wyglądać na tle np. żółtych tuj, lub w zestawieniu z żółcią. Jednak jako samodzielny akcent może być ponury. Prosto możesz to zwizualizować - albo na zdjęciu namalować taki krzak, lub rozwiesić na płocie płótno tego koloru.
Boję się, że tuż koło domu będzie ponury... i nie obroni się w razie czego przed tawułą.

Toszko, a wiesz może po ilu latach Tower przestaje być wąski? To byłyby ok. 2-3 m obsadzone tymi bzami. Obraz w głowie mam i rzeczywiscie może być ciemnawo i ponuro.

Twój ogród tez jest bardzo wąski. Szkoda, że nie można nigdzie zobaczyć jego zdjęć. Bardzo jestem ciekawa rozmieszczenia Twoich rabat Jak rozwiązałaś jego optyczne poszerzenie?

Cisy są wąskie i jako jedyne z iglaków mi się podobają. Muszę je sobie jeszcze obejrzeć w szkółce. Z tego co czytałam Fastigiata Robusta najdłużej pozostaje wąski.

Graby jako liściaste podobają mi się najbardziej. W Lotto raczej nie wygram Rozważam posadzenie ich tak, aby je wyprowadzić na walce i nie tworzyć z nich jednolitego żywopłotu. Pomiędzy poszczególnymi walcami mogłabym posadzić np. trzcinniki. Co o tym myślisz?

Miskanty mi się bardzo podobają, ale wiem właśnie, jakie potrafią być wielkie i nie wchodzą w rachubę.

Szkoda, że nie ma wąskich jabłonek ozdobnych. Tak sobie głośno marzę

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:24, 02 paź 2016

Do góry
No coż, tawuły nie tylko u was (ale to zabrzmiało) rosną duże.

Ewo z własnego doświadczenia i ogrodu (o pół metra węższego) mogę zaproponować rośliny, które utworzą w miarę płaską ścianę, a potem dadzą możliwość utworzenia u stóp rabaty i albo liściastego graba lub buka. Tu u was nie będzie trudno o zakup wyprowadzonej żywopłotowej formy. Albo cisa fastigiata lub wąskokolumnowego typu Robusta. I powiem szczerze, że cis będzie najwęższy, w zależności od gęstości nasadzenia da mniej lub bardziej szczelną przesłonę. To także fajny kolor jako tło dla róż, a i o dziwo, powojniki doskonale rosną przy i na cisie. A to za sprawą przygotowanego podłoża, które pasuje jednym i drugim Cis ma ten plus, że jeśli będziesz się kiedyś w przyszłości wyprowadzać (bo wygrasz w Lotto) to możesz go ze sobą zabrać.

Inna opcja, ale mniej stabilna to miskanty np. Gracki. Jednak wiem po swoim ogrodzie, że mogą być przytłaczające wielkością i szerokością. To wada wąskiego ogrodu w którym niepozorne rośliny gdzieś indziej, u nas nabierają optycznego monstrualnego wyglądu.

Odnośnie bzu Black Tower... boję się, że będzie przytłaczać ciemnym kolorem. I po latach przestaje być "tower". Myślę, że fajnie może wyglądać na tle np. żółtych tuj, lub w zestawieniu z żółcią. Jednak jako samodzielny akcent może być ponury. Prosto możesz to zwizualizować - albo na zdjęciu namalować taki krzak, lub rozwiesić na płocie płótno tego koloru.
Boję się, że tuż koło domu będzie ponury... i nie obroni się w razie czego przed tawułą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies