Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

15:35, 21 lis 2016
Pszczelarnia napisał(a)
A ja mam plan dokupić jeszcze kilka trzmielin oskrzydlonych.

Ogłoszenie gatunkowe castingowe: szukam ładnych krzewów. Jakie się Wam bardzo podobają?

najładniejsze sa azalie! ...i sie przebarwiają na jesień i jakiś czas w swoich barwach trwają....i hortensje bulikieowe ale to na tym forum juz mocno oklepane wiec tylko wtedy sadzić jak sie ma niedobór w ogrodzie

kalina czy nawet sławetna trzmielina oskrzydlona trzyma kolor jak miłorząb ...kilka dni raptem
pestka56 17:22, 21 lis 2016

Wpraszam się na tę ławeczkę

Rzeczywiście azalie przebarwiają liście. Ale jet tu konflikt, bo przebarwiają na dość ciemny kolor i on bez słońca jest mało atrakcyjny. Przynajmnie tak moje się prezentują.
Mam Klondike, które kupiłam właśnie z powodu liści (oczywiście poza kolorem kwiatów ) i jakoś mnie ten kolor nie powala, chociaż zmiany są ciekawe. Wiosną liście są brązowo-czerwone, potem zielenieją i na jesień znowu się przebarwiają. Niestety efekt jest widoczny raczej z bliska.
A Fireball ma kolorowe liście tylko wiosną.
Pszczelarnia 17:36, 21 lis 2016

Justyna pisze chyba o japońskich ... .

'Klondike' mam i ja. Pachnie obłędnie. I kolor kwiatów jest cudowny. Niestety azalie u mnie mają się gorzej z powodu ostatnich susz.

AgataP 17:59, 21 lis 2016

eee_taam napisał(a)

najładniejsze sa azalie! ...i sie przebarwiają na jesień i jakiś czas w swoich barwach trwają....i hortensje bulikieowe ale to na tym forum juz mocno oklepane wiec tylko wtedy sadzić jak sie ma niedobór w ogrodzie

kalina czy nawet sławetna trzmielina oskrzydlona trzyma kolor jak miłorząb ...kilka dni raptem

Mam dwie trzmieliny oskrzydlone compactusy, jedna przebarwiła się wcześniej, druga później ale kolor trzymały od końca sierpnia do końca października
mam zdjęcia z 25.08 i 23.10 Dodam, że nie dbam o nie szczególnie, nie podlewam, nawożę sporadycznie. Azalie u mnie też bida z nędzą

Ja bym chętnie zaprosiła fotengille do siebie No i berberysy więcej berberysów, derenie... pięknotkę też bym wcisnęła
mira 18:37, 21 lis 2016

Ja nigdy w żadnym castingu nie brałam udziału - wreszcie mogę

wszystkie powyżej propozycje są mi znane i lubiane

kilka moich typów
- złota tawuła brzozolistna - urocza trochę inna od tawuł bo ma okrągłe listki
- Spiraea japonica 'Macrophylla'- mój tegoroczny nabytek - końce czerwone
cały sezon - zwraca uwagę
- róża czerwonawa - w tym roku zakochałam się w niej i to tyle opisu - nie mam jeszcze ale już rośnie w ogrodzie Dzidki dla mnie

Co tam kombinujesz że był Ci potrzebny taki casting.

pozdrawiam
Bogdzia 20:14, 21 lis 2016

Moje typy to azalie japońskie i tawuły ale te biało kwitnące innych nie lubię za bardzo. Nikt jeszcze nie zaproponował kolkwicji wiec może Cie nią pokuszę???????

Joku 20:55, 21 lis 2016

Skoro Bogdzia wyciągnęła z zapomnienia kolkwicję, to ja jeszcze podpowiem: żylistki. Są różne, małe i duże, kwitnące na biało i na różowo.
Sebek 21:16, 21 lis 2016

A ja polubiłem derenie Aurea
Gruszka_na_w... 21:47, 21 lis 2016

Sebek napisał(a)
A ja polubiłem derenie Aurea

I słusznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:49, 21 lis 2016

Bogdziu, Ty jak wstawisz fotkę, to klękajcie narody! Jeszcze się nie podniosłam po obejrzeniu Twej jabłonki..
Piękna ta kolkwicja. Jak z jej zimowaniem w Polsce?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies