Dobrze, że zrobiłaś wywód, i ciesze się, że rozumiesz, ze twój "przypadek" jest szczególny. Mam też nadzieję, że załapałaś, że nie da się podpowiedzieć części rabaty stanowiącej maleńki fragment dużej rabaty. Rozumiem też doskonale, że ponieśliscie olbrzymie koszty by uzyskać dotychczasowy efekt. Powiem więcej - na forum jest więcej osób w podobnej sytuacji. Zlecony projekt... zapłacony... start z nasadzeniami i zgrzyt... bo to nie tak miało być...
O niebo łatwiej jest planowac ogród jak ma się czystą kartkę. Z nasadzeniami, z kupionymi roslinami jest niebywale trudno...finansowo i emocjonalnie. Zwłaszcza jak zdroworozsądkowo lepiej na starcie pozbyć się jakiejś rośliny, bo z wiekiem będą z nią tylko kłopoty (choroby grzybowe, szkodniki, brzydkie starzenie, lub łysienie)

Sama byłam w podobnej sytuacji i musiałam podjąć decyzję albo roslina sama dochodziła do tego momentu i trzeba było wyciąć...a dziura została

Dlatego też Danusia zrobiła listę polecanych i niepolecanych gatunków. Z własnego doświadczenia ją stworzyła, Dodatkowo nie raz pisze, że kiedyś jakieś rosliny projektowała i sadziła w ogrodach, a czas i życie zweryfikowało te wybory.
Dlatego proponuję, abyś na pinterescie pinowała to co ci się podoba. Tak łatwiej będzie robić zmiany. Zastępować rozczarowujące cię rosliny innymi, efektownymi. Masz spory ogród, dom prawdopodobnie (oceniajac po kształcie) efektowny także i w takim ogrodzie najpiękniej, najbardziej satysfakcjonująco będa wygladać nasadzenia szpalerowe, w masie.
Wnioskuję, że u Anulki (Anbu) czytałaś dyskusję o szmaragdach i jak się broniła

Ja też przed szmaragdami się broniłam. Jedno jednak trzeba im uczciwie przyznać - przy odrobinie troski zawsze wyglądają pięknie, soczyście, zielono.
Patrząc na kształt twojego ogrodu to bym teraz skupiła się na zywopłocie. Potem drzewa sadzone po 3, 5... może mini zagajnik...Żywopłot i drzewa otulą ogród. Odetną cię od nasadzeń sąsiada. Zapomnisz o tym

Wybór roslin dokonuj z myslą o naszej polskiej jesieni - niech będzie wyczekiwana ferią barw. Masz takie mozliwosci terenowe.
Ile metrów ma cała działka?