Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród z pergolą 21:02, 27 wrz 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Aniu projekt to jedno a realizacja może trwać i trwać, nikt nie ma wszystkiego od razu Cis jak dobrze poszukasz kupisz za 10 zł a nawet mniej.
Chodziło o taki efekt foto nr 2 obok pan z łopatą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=158
Kamila Ty to sypiesz tymi watkami jak z rękawa!
to już nie chodzi o koszty ale bosze...ja juz tam tyle posadziłam..

Ogród z pergolą 20:52, 27 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

dziewczyny zaraz zaraz bo ja niewiem czy kumam...wokól całego tarasu ma być cis jako barierka?na skarbach też??
nie no laski..kosmos...nie płyńmy aż tak dalego, M mnie ubije! poza tym pracujmy na jak najwiekszej ilosci tego co juz jest, zbudowac od nowa zawsze mozna ale chyba lepiej nie dokładać roboty

Aniu projekt to jedno a realizacja może trwać i trwać, nikt nie ma wszystkiego od razu Cis jak dobrze poszukasz kupisz za 10 zł a nawet mniej.
Chodziło o taki efekt foto nr 2 obok pan z łopatą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=158
Ogród z pergolą 20:29, 27 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jeśli miałao by być proporcjonalnie czyli ok 2,7m po prawo tarasu to linia wypada w oknie.
ale ten pomysł kompletnie mi się nie widzi, jak to będzie wygladać takie pumilo rosnące pod górkę?

W tej burzy mózgów przesunęłyśmy kreskę na wysokość rynny i ten projekt wydał nam się dobry Brakowało Cię przy dyskusji
Ogród z pergolą 20:07, 27 wrz 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Nie zazdroszczę dylematów. Trzeba jeszcze wybrać tak aby zachować styl nowoczesny, który bardzo kojarzy mi się z przestrzennością oraz grupowaniem roślin na rabatach.
Znalazłam takie zdjęcia wstawione przez Danusię z obwódką bukszpanową
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2763-rozanka-ratowac-czy-likwidowac

świetny jest ten projekt i jedno mi się rzuciło w oczy..jak dużo jest tam zimozielonych! to szkielet ogrodu a ja kompletnie o nich zapominam przy planowaniu zakupów..
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 18:36, 27 wrz 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
W ostatni piątek ktoś zamówił Twoja piosenkę w trójce. Myślałam że jej nie znam (słowa wątku nc mi nie mówiły)ale okazało się że jednak ja znam. Myślałam sobie o Tobie i caly czas myślę. Minęło Ci? Jak nie to tulę Cię mocno. Wiesz ja mam tak samo, tylko jeszcze gorzej. Rodzina mnie nie rozumie, dłubie sama. Mąż robi ale jakby za karę. Już mi powiedzial że robię co chce i go nie słucham (bo kurde usmialam wywalić jego ukochane aksamitki). A jak robie coś z nowego projektu to obraza majestatu bo mamy projekt wcześniejszy. Łoj tam łoj tam. Ściskam Cię okrutnie i gilgotam w te trampki
Daj znak życia i pokarze choć jedną Twoja cudna fotkę.

To już nawet w radiu mnie wołają
Aśka, Ty jak mi napiszesz, to ja potem chodzę i mi się sama gęba śmieje

Ale prawda jest taka, że powinnam sobie reżim od początku zapodać i trwać w minimaliźmie...
Tłumaczę sobie jednak, że jak wszystko urośnie to będzie lepiej - powtarzam to sobie jak mantrę
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:52, 27 wrz 2016

Do góry
W ostatni piątek ktoś zamówił Twoja piosenkę w trójce. Myślałam że jej nie znam (słowa wątku nc mi nie mówiły)ale okazało się że jednak ja znam. Myślałam sobie o Tobie i caly czas myślę. Minęło Ci? Jak nie to tulę Cię mocno. Wiesz ja mam tak samo, tylko jeszcze gorzej. Rodzina mnie nie rozumie, dłubie sama. Mąż robi ale jakby za karę. Już mi powiedzial że robię co chce i go nie słucham (bo kurde usmialam wywalić jego ukochane aksamitki). A jak robie coś z nowego projektu to obraza majestatu bo mamy projekt wcześniejszy. Łoj tam łoj tam. Ściskam Cię okrutnie i gilgotam w te trampki
Daj znak życia i pokarze choć jedną Twoja cudna fotkę.
Jak feniks z popiołów 07:05, 27 wrz 2016

Do góry
A cóż to za mowa pogrzebowa. Czyżby jesień?. Chyba trochę za dużo tej samokrytyki. Fajne masz już początki i ta rabata buksikowa, słuchaj co ludzie podpowiadają i działaj. Teraz cała zima na planowanie. Ogród nie musi być wypasiony żeby był piękny. Najważniejsze żeby miał styl i charakter. Nie sztuka wyłożyć kasę, zatrudnić firmę co zrobi projekt i całą resztę a później nawet dba o ten ogród. Sztuka zrobić coś z niczego, włożyć w to serce i własny pot. I choć nie zawsze wyjdzie doskonale to przecież tylko frajda jak można pozmieniać, poprzesadzać. Tak że pośladki w troki pierś do przodu i działaj kobieto!!!!
Ogród z pergolą 22:31, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

czyli tak jak w pomyśle Asi?

Aniu wcześniej nie czytałam i nie oglądałam projektu.
Takie obwódki oglądam u Małej Mi mimo, że są na poziomie trawnika cały czas mam wrażenie, że rabaty są podniesione.
Foto z tarasu 3 na stronie https://www.ogrodowisko.pl/watek/6492-ogrod-malej-mi-sezon-2016?page=451
Projekt Asi jest bardzo dobry ja pewnie zrobiłabym dwie linie tak jak narysowałam krawężnik Podoba mi się, także taki układ jak ma Nawigatorka.
Zrobisz jak Ci serce podpowie
Elinkowy ogród 11:11, 26 wrz 2016

Do góry
Kurcze jak patrzę na ten Twój projekt, to mi się cały czas mój przypomina
Ja dużo roślin wyrzuciłam, np wszystkie krzewuszki Wydałam dużo też moim teściom, mojemu tacie..
Zostały na prawdę niedobitki.

Zima jest do planowania, więc spokojnie

Elinko zrób sobie podpis, jak to zrobić masz opisaneTU
Elinkowy ogród 10:31, 26 wrz 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Elinko, podglądam Twój ogród, ale się nie odzywałam, bo się gubiłam trochę w planie i nasadzeniach. Teraz dużo wiecej widać. Zdjęcia zdecydowanie pomogły. Niestety faktycznie wszystkie roślinki takie nieduże i dużo gatunków. A zastanawiam się jeszcze- to szambo jest pod całą rabatą czy tylko częściowo? Chodzi mi o to gdzie można sadzić większe rośliny albo takie z większym korzeniem.

To jest oczyszczalnia biologiczna i od dekli po plot i pod trawnikiem sa rury rozsaczajace zakopane na glebokosci 80 cm wiec chyba mozna.

No macie racje wszystkie kochane, ja swoje krzaki znam na wylot i myslalam ze wrzuce projekt cos tam wymienie a Toszka da mi odwrotnie ogrodowiskowy projekt. Teraz dalam troche na wstrzymanie ale nie ukrywam ze chcialabym zamknac przy najmniej te nasadzenia bezposrednio przy ogrodzeńiu tej jesieni reszta zmian moznaby wiosna ale na zywoplocie mi zalezy ...

Radzcie kochane radzcie , ja nie umiem juz obiektywnie na to spojrzec chyba
Elinkowy ogród 09:34, 26 wrz 2016

Do góry
Dla przypomnienia projekt, zdjecia sa robione od strony drogi

Na ponizdzej w tle widac smietnikowa pusta oraz lezke w ktorej sa 3 lizaki zolte, 3 sosenki , wrzosy, wrzosce i azalie.
I pierwsze rosliny na szambowej, bede pisac co z mojego pw mogloby zostac ale nie jest to dla Was zobowiazujace , tak jak mowilam traktujcie ta rabate jak pusta.

1. suchodrzew chinski na poczatku nie chcialam po roku jakby przycinac moze byc zimozielona obwodka
2 dwa rodzaja tawulek andersa bodajze ladne jak kwitna do wykorzystania w innym miescu

3 przed tawulkami jest 5 szt tawuly goldflame
4 przed tawulami wokol szamba jalowce niskie plozace 3 odmiany, mialy maskowac szambo ale przeciez nie moga zarosnac dekla bo trzeba go podnosic co jakis czas wiec wylatuja stad
5. Przed szambem od strońy trawy 5 krzewuszek minor black . Mogly by zostac choc az tak bardzo do nich przywiazana nie jestem.
6 przy krzewuszkach widac pierwsza z 5 kulek bukszpanowych rozstrzelonych przy brzegu trawnika na krawedzi rabatki.
Pomiedzy kulami na przemian lawenda, liliowiec, gozdzik
7 berberys erecta jest ich 6 tutaj , ladnie sie przebarwiaja, mogly by zostac w tej czy innej konfiguracji

Elinkowy ogród 07:40, 26 wrz 2016

Do góry
Mi się opcja nr 3 z Umbrami podoba Śliczne masz Umbry
Cofnęłam się do początku wątku, widzę sporo podobieństw do mojej przygody ogrodowej. Projekt pięknie tylko na papierze wyglądał ale też był robiony na miarę mojej ówczesnej świadomości ogrodowej Zmiany się zaczęły a raczej szaleństwo jak znalazłam O
Elinkowy ogród 21:36, 24 wrz 2016

Do góry
Ty propok normalnie jakis w myslach czytasz , dokladnie tak bylo projekt zrobiony nasadzony ja patrze a tu buuuuuu slabo jakos ale mi mowiono rozrosnie sie pani poczeka , no to ten sezon czekalam ( nie jestem az tak niecierpliwiwa widzisz) no i rozrosly sie roze, i inne byliny ale WOGOLE nie bylo tak naprawde szkieletu poze 4 doslownie serbami ( ktore uzupelńilam o 3 dodatkowe ) to wyobraz sobie ze przy siatkce ostrozki, budleje i pojedyncze tawuly szare mialam zaplanowane bo mowiono mi ze tawuly sie rozrosna zakryja ostrozka tez na 1,5 m wysoka ..... I czlowiek posluchal. Sama potem dosadzilam 6 szmaragdow od zachodu 6 yellow ribbonow, 20 cisow no i ta mieszanke miedzy grabami a swierkami fastigiata, to sama wszystko i jeszcze wywalilam zolte derenie i zolte pecherznice na rzecz grabowego zywoplotu ale kupilam 1,5 m sadzonki z golym korzeniem i wiekszosc sie nie przyjela....
Bez tego dopiero bylaby tragedia , nie wiem jak moglam taki projekt zaakceptowac. Ale jak sama widzisz na papierze BOGATO wygladalo kolek i gwiazdek az ciasno.

Jest tez tak jak mowisz kasy troche poszlo bo rosliny duze kupowalismy tujowate po 1,5 m wys drzewa swierki 2-3 m wys. Mam nawet wiaza holenderskiego zwisajacego za 2000 zl ( choc ozdoba marna bo choruje i lisci co kot naplakal ) wiec tym bardziej czlowiek sie wkurzal ze mialo byc ladnie a nie jest . Dopiero jak posadzili i zaczelo zgrzytac w poszukiwaniu pomyslow trafilam do Was, wiec wybacz pustej kartki nie bedzie czesc roslin jakos wyglada, jedynie na tej frontowej rabacie moge wiekszosc usunac bo jakies byliny i kszaczki po 10-15 zl szt to az tak nie zal chociaz przy tych ilosciach tez sie uzbiera.
Dzialka ma 1900 m2 z czego trawy jest ok 500 a rabat 0k 1000 m2
Elinkowy ogród 21:13, 24 wrz 2016

Do góry
Dobrze, że zrobiłaś wywód, i ciesze się, że rozumiesz, ze twój "przypadek" jest szczególny. Mam też nadzieję, że załapałaś, że nie da się podpowiedzieć części rabaty stanowiącej maleńki fragment dużej rabaty. Rozumiem też doskonale, że ponieśliscie olbrzymie koszty by uzyskać dotychczasowy efekt. Powiem więcej - na forum jest więcej osób w podobnej sytuacji. Zlecony projekt... zapłacony... start z nasadzeniami i zgrzyt... bo to nie tak miało być...

O niebo łatwiej jest planowac ogród jak ma się czystą kartkę. Z nasadzeniami, z kupionymi roslinami jest niebywale trudno...finansowo i emocjonalnie. Zwłaszcza jak zdroworozsądkowo lepiej na starcie pozbyć się jakiejś rośliny, bo z wiekiem będą z nią tylko kłopoty (choroby grzybowe, szkodniki, brzydkie starzenie, lub łysienie)
Sama byłam w podobnej sytuacji i musiałam podjąć decyzję albo roslina sama dochodziła do tego momentu i trzeba było wyciąć...a dziura została
Dlatego też Danusia zrobiła listę polecanych i niepolecanych gatunków. Z własnego doświadczenia ją stworzyła, Dodatkowo nie raz pisze, że kiedyś jakieś rosliny projektowała i sadziła w ogrodach, a czas i życie zweryfikowało te wybory.

Dlatego proponuję, abyś na pinterescie pinowała to co ci się podoba. Tak łatwiej będzie robić zmiany. Zastępować rozczarowujące cię rosliny innymi, efektownymi. Masz spory ogród, dom prawdopodobnie (oceniajac po kształcie) efektowny także i w takim ogrodzie najpiękniej, najbardziej satysfakcjonująco będa wygladać nasadzenia szpalerowe, w masie.

Wnioskuję, że u Anulki (Anbu) czytałaś dyskusję o szmaragdach i jak się broniła Ja też przed szmaragdami się broniłam. Jedno jednak trzeba im uczciwie przyznać - przy odrobinie troski zawsze wyglądają pięknie, soczyście, zielono.
Patrząc na kształt twojego ogrodu to bym teraz skupiła się na zywopłocie. Potem drzewa sadzone po 3, 5... może mini zagajnik...Żywopłot i drzewa otulą ogród. Odetną cię od nasadzeń sąsiada. Zapomnisz o tym
Wybór roslin dokonuj z myslą o naszej polskiej jesieni - niech będzie wyczekiwana ferią barw. Masz takie mozliwosci terenowe.
Ile metrów ma cała działka?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:10, 24 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Projekt kuchnia, myślałam, że o kulinaria chodzi i pichcenie. A tu budowlanka i architektura.

Ale to fajnie zrobić sobie kuchnię marzeń.

Ogród z drzewostanem nieustannie w niemym zachwycie podziwiam.

Dokładnie Ewa jestem przed kuchnią marzeń w końcu...drzewa sadziłam zupełnie intuicyjnie,
patrząc i poznając ziemię, odnosząc się jednocześnie do krajobrazu, ale byłam zdecydowana na ogród otoczony klonami

Elinkowy ogród 13:57, 24 wrz 2016

Do góry
Rany julek Toszka ale sie namieszalo, tego miejsca nie ma na TEJ mapie to sa kadry i rysunek z innej czesci ogrodu dalam zdjecia zeby pokazac jak jest ze to da obrac mniej wiecej o charakterze ogrodu i pomoze dopadowac to frontowa rabate ktora jest przewodnim motywem watku . A Ty myslalam ze te graby i swierki fastigiata rosna z frontu?

Wkleje w takim razie projekt calego ogrodu moj rysunek odreczny dotyczy lewej czesci ogrodu tej strony gdzie jest to wciecie w dzialce. Tylko ja nie wiem jak obrocic zdjecie w wersji nie obroconej jest to na dole, a jak obrocisz w prawo to bedzie po lewej sorry jeszcze sie tej techniki ucze.tyle ze na projekcie sa inne drzewa np tam gdzie sa graby byly trzy swierki klujace posadzone w trojkat, gdzie zolte tuje i spartany byla akacja i cyprysik nutkajski a za zywoplot robily budleje...... .
Nowoczesny dom - nowoczesny ogród 21:30, 23 wrz 2016

Do góry
Witaj Jagodoo

Dziękuję za opinie na temat koszyków. To mój pierwszy rok z cebulami więc wsądzę normalnie bez koszyków. Nornice u mnie czasami w skrzyni z warzywami grasuja, zobaczymy czy cebule tez będą podjadac.

Mata idealnie się sprawdza jako zakrywacz przed chwastami na przyszłych rabatach. Oczywiscię chwasty tez przez nia przechodzą ale w małych ilościach.

Projekt jest jaki jest. Robiliśmy go dwa lata temu i teraz jesteśmy bardziej świadomi co nam się podoba, założenie było też takie ze chcemy dużo trawnika teraz nie jestem tego taka pewna patrząc na Wasze ogrody. No cóż zawsze mogę sobie dorobić jakieś rabaty na trawniku. Jesień się zaczęła wiec będzie sporo czasu na zastanawianie się nad kolejnymi krokami. Póki co robię listę co chcemy w następnym roku ruszyć.
Na ten rok przekonany jest kawelek ziemii pod graby. Będziemy kupować takie z golym korzeniem i na tym zamkniemy prace w ogrodzie.
Ogród z pergolą 20:30, 23 wrz 2016

Do góry
inka74 napisał(a)

Bardzo fajny jest ten projekt Asi. Jeden element znacznie ułatwiający sprawę - tu tyle schodów nie potrzeba wręcz są zbędne. Maks. 2-3 schodki, do zrobienia których brukarze niepotrzebni. Za mały spadek terenu na tyle schodków, nie będzie to wygodne do chodzenia. Tyle samo potrzebne schodków co już jest zrobione na środku - zejście z tarasu. Ja za mocną geometrią nie przepadam ale podział tej rabaty na dwie ułatwiłby obrabianie róż i dojście do nich. W ogrodzie Austina na rabatach w większości są tylko róże i mimo iż kocham róże to uważam to za nudne. Dodanie kilku elementów zimnozielonych tworzących szkielet i wgranie pomiędzy nie róż zmieni proporcje - rabata przestanie się wydawać duża. Ona wcale jakaś taka mega wielka nie jest.
Inna opcja - wstawić w środku rabaty element dekoracyjny i wejście do niej od strony ogrodu a nie tarasu - brukarze niepotrzebni wtedy. Płyty takie większe gotowe betonowe na płasko można ułożyć.

Z drugiej strony - jak lubisz tak dużą przestrzeń kwiatową - zostaw ją tak jak tobie się podoba. To, że na O pełno buksów i traw nie znaczy, że każdy musi to wszystko u siebie mieć.

schodow napewno nie potrzeba tak dużo bo tak jak pisałam wcześniej rabata jest długa i spadek się bardzo rozłozył. róznica terenu jest moze z 30cm rozlozona na 8m to naprawde pikuś. tak na oko podaję.
a w ktorych miejscach byś dała te zimozielone?

Nowoczesny dom - nowoczesny ogród 17:43, 23 wrz 2016

Do góry
mkasia napisał(a)
Jeszcze dodam, że ta czarna mata jest tylko osłonieciem przed chwastami. W następnym roku będziemy tam sadzic rośliny i wtedy pójdzie do śmieci.

Hahaha, no właśnie pierwsze co sobie pomyślałam, to to, że za chwilę Ci się pewnie dostanie za tę matę .

I na koniec witam się , miło zajrzeć do nowopowstającego ogrodu. Projekt zawsze można zmodyfikować, więc nie nastawiaj się źle, tylko wtajemnicz nas w dalsze plany .
Ogród z pergolą 13:58, 23 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
No i się nie powstrzymałam oczywiście i zrobiłam to jeszcze raz.
Ale wczorajszy był lepszy. Na tym nie wiem czy cokolwiek widać

Bardzo fajny jest ten projekt Asi. Jeden element znacznie ułatwiający sprawę - tu tyle schodów nie potrzeba wręcz są zbędne. Maks. 2-3 schodki, do zrobienia których brukarze niepotrzebni. Za mały spadek terenu na tyle schodków, nie będzie to wygodne do chodzenia. Tyle samo potrzebne schodków co już jest zrobione na środku - zejście z tarasu. Ja za mocną geometrią nie przepadam ale podział tej rabaty na dwie ułatwiłby obrabianie róż i dojście do nich. W ogrodzie Austina na rabatach w większości są tylko róże i mimo iż kocham róże to uważam to za nudne. Dodanie kilku elementów zimnozielonych tworzących szkielet i wgranie pomiędzy nie róż zmieni proporcje - rabata przestanie się wydawać duża. Ona wcale jakaś taka mega wielka nie jest.
Inna opcja - wstawić w środku rabaty element dekoracyjny i wejście do niej od strony ogrodu a nie tarasu - brukarze niepotrzebni wtedy. Płyty takie większe gotowe betonowe na płasko można ułożyć.

Z drugiej strony - jak lubisz tak dużą przestrzeń kwiatową - zostaw ją tak jak tobie się podoba. To, że na O pełno buksów i traw nie znaczy, że każdy musi to wszystko u siebie mieć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies