Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:52, 07 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mialam juz isc do moich robot, ale zajrzalam i dech zapiera azalie, orliki i wszystkie inne piekne. U mnie na razie duzo pakow. Za 2-3 dni powinny juz kwitnac pelna para.

Ale mamy pogode. Wasilewski zapowiada taki cały maj. To sie zdarza raz na kilkadziesiat lat.
A moze to juz przepowiednia Klimuszki. Owoce poludniowe beda rosnac w naszych sadach.....

Pozdrawiam Milus.

Eluś, chyba u nas będzie Hiszpania
Dziękuję serdecznie, umiesz na duchu podnieść. Szał jest, nawet my zachwyceni

ciężko na focie pokazać, ale tamaryszki, paulownia, kalina i powojnik robią wrażenie, no i te zapachy
to wszystko ogromne, w realu przepiękne
co rok się dziwię, skąd u mnie tyle roślin, zapomina się, co się ma

ja też mam dużo do sadzenia
zapomniałam o daliach, upchałam w domku ogrodnika, a one wyszły
wczoraj byliśmy blisko Ciebie, ale czasu mało, to nawet nie myślałam o wpraszaniu się
Ogrodowe kreacje 10:50, 07 maj 2018

Do góry
Oj tam..ojtam... a ja tam lubię obrzeża z kamieni. I wszystkie rabaty już mam tak wykończone.
Kalina imponująca. Czym ty ją karmisz że takie duuuze ma kwiaty
Z Pszenicznej ... 09:12, 07 maj 2018

Do góry
Ogólnie warzywnik, wygląda już jako - tako jak mawia moja Mama
gnojówka z pokrzyw i wrotyczu nadaje się do podlewania, beczki z wodą ustawione pod czereśnią i przy pomidorach, by ciepłą podlewać

Kwitnie kalina a obok bez

między skrzynie położyłam części od krzeseł, wygodnie się pieli

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:45, 07 maj 2018

Do góry
Fruzia napisał(a)
Witam serdecznie.
Ja swoją przygodę z projektowaniem ogrodu właśnie zaczynam☺. I bardzo proszę o podpowiedź. Wzdłuż płotu będę sadzić tuje gerderland. Mam zamiar sadzić je od płotu betonowego 50cm a przerwa między tujami 70cm. Ma Nas zasłonić od drogi i od wiatru z zachodu, Bo potrafi powiać. Czy to wystarczające odległości? Ta część działki jest w pełnym słońcu. Chciałabym też zrobić rabatę ( Już nawet zaczęłam zrywać trawę). Mam już posadzonych: 5 rododendronów, 1 azalie, 2 magnolie, 3 hortensje, 2 piwonie czekają w doniczkach, 2 jabłonki, bez, 2 laurowiśnie , kalina. Wszystko jest do przesadzenia. Ale nie bardzo mam pomysł na to wszystko. Przeznaczyłam na to 160cm od plotu Proszę o pomoc.

www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:43, 07 maj 2018

Do góry
Fruzia napisał(a)
Witam serdecznie.
Ja swoją przygodę z projektowaniem ogrodu właśnie zaczynam☺. I bardzo proszę o podpowiedź. Wzdłuż płotu będę sadzić tuje gerderland. Mam zamiar sadzić je od płotu betonowego 50cm a przerwa między tujami 70cm. Ma Nas zasłonić od drogi i od wiatru z zachodu, Bo potrafi powiać. Czy to wystarczające odległości? Ta część działki jest w pełnym słońcu. Chciałabym też zrobić rabatę ( Już nawet zaczęłam zrywać trawę). Mam już posadzonych: 5 rododendronów, 1 azalie, 2 magnolie, 3 hortensje, 2 piwonie czekają w doniczkach, 2 jabłonki, bez, 2 laurowiśnie , kalina. Wszystko jest do przesadzenia. Ale nie bardzo mam pomysł na to wszystko. Przeznaczyłam na to 160cm od plotu Proszę o pomoc.

cięzko mi doradzic ale maacie piekny kawał działki do zagospodarowania będzie pieknie inspiracji poszukaj w ogrodzie "Lawendowy zawrót głowy" jest przepiękny
Bylinowa łąka 23:37, 06 maj 2018

Do góry
Co do obcowania z przyrodą, to pomijając ptaki, wykopałam 3 padalce w różnych miejscach (zdjęć brak), wieczorem widziałam latającego nietoperza (chyba), a o poranku pasące się na sąsiednich łąkach sarny. Tu widać jedną mniej więcej pośrodku (w dużym zbliżeniu).

Muszę przyznać, że w tym roku większe szkody poczyniły nornice lub inne gryzonie. Straciłam krzewuszkę i chyba kalinę angielską oraz kilka bylin. Kalina stała taka jakby zatrzymana w rozwoju, ale jak pociągnęłam to wyszła z ziemi praktycznie bez korzeni.
Posadziłam z powrotem i podlałam - może się uratuje choć wielkiej nadziei na to nie mam. Pobojowisko jeszcze z zimy, ale cały czas zajmowałam się czymś pilniejszym.

To odkopał mój piesek, w którym na działce budzą się instynkty myśliwskie. A to jego znalezisko. Czyje to lokum?

I jeszcze odwiedziła nas para sójek, która szukała materiału do gniazda.
Zdjęcia robiłam telefonem, więc bardzo kiepskie wyszły. A szkoda.
Stary ogród zamkn. 23:22, 06 maj 2018

Do góry

Kalina olcholistna

Klon strzępiastokory

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:23, 06 maj 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Klękajcie narody!!!
Kopiuję do wykorzystania
Rozglądaj się po ogrodach znajomych, może mają tawuły, bzy, kaliny zrobisz wtedy bezkosztową rabatę. Ja swoją kalinę ukorzeniłam sama. 3 lata temu urwałam 3 gałązki zielone ( jednoroczne) w maju i włożyłam do wody. Ukorzeniły się wszystkie i ładnie rosną, jedną wydałam a dwie mam w ogródku. Czasem nawet takich dużych bukietów się nie dostrzega, a co dopiero mały bukiecik.

Ukorzeniona przezemnie kalina, ja mam bardzo dużo roślin które sama ukorzeniłam.

Ogrodowe kreacje 22:08, 06 maj 2018

Do góry
Kalina teraz zachwyca

Ogród na piasku i z wielkim murem 21:36, 06 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
Na jegomościa już chyba trochę za późno, ale w ogrodzie przecież rządzi ogrodnik
Alu, zachwycam się Twoimi kalinami, muszę pomyśleć, by posadzić jakąś
Szkoda heliotropów, wyglądają, że zmogła je jakaś choroba grzybowa

Aniu, jesli kalina to : Viburnum plicatum Tomenthosum, cudo, widziałam na żywo w Pęchcinie, choruję na nią, ale jeszcze nie mam.
Albo kalina burkwooda, zapach cudny, kształt kwiatu urzekający.
Co z tymi heliotropami, ratować czy wywalić, szkoda
Liliowo i kolorowo:) 19:41, 06 maj 2018

Do góry
Pięknie i kolorowo. Kalina przepiękna. Marzy mi się taka.
Ukojenie 08:43, 06 maj 2018

Do góry
Kalina

Rh

Zawilce gajowe
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:18, 05 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kalinę

Kalina piękna jak kwitnie, ale chodzi mi bardziej o drzewo w kształcie podobnym do catalpy, wielka kula na pniu. Poszperałam w necie i widzę, że klony szczepione na wysokim pniu np. Royal Red. O takie cos mi chodzi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:04, 04 maj 2018

Do góry
Witam serdecznie.
Znowu na wsi 21:34, 03 maj 2018

Do góry
Dziękuję wszystkim zaglądającym i piszącym.
Cyklameny już a raczej wreszcie posadzone, w zacisznym miejscu pod kaliną. Zobaczę jak im tam będzie.
Zawilce greckie już powoli przekwitają a kwitły dość długo. Już nie pamiętam gdzie swoje nabyłam. Mogło być jakieś centrum ogrodnicze, market, wystawa ogrodnicza. Na pewno kilka nabyłam już kwitnące w doniczkach. Więcej szczegółów u Basi Krajewskiej w wątku. Gdyby kogoś to interesowało.
Porzeczka kwitnie nadal, jest prawie tak samo ładna jak u Ani (An_Tre) .

Ostatnie dni wykorzystałam m.in. na prace ogrodowe, sporo już zrobiłam ale jeszcze tu i ówdzie panuje bałagan. Nawet sprawnie mi idzie z czego bardzo się cieszę.

Kalina angielska ma sporo pączków i póki co nie widać na niej mszyc.

Miniaturowa wiśnia przetrwała zimę w donicy na tarasie. Kwiaty delikatnie pachną.

Tulipan Angelique

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:33, 03 maj 2018

Do góry
30 stopniowy upał na początku maja, to żadna przyjemność. Z prac ogrodowych nici. Po południu niebo się zaciągnęło, ale zerwała się wichura. A deszczu wciąż nie ma.

Przycięłam szafirki o połowę. Patrząc na ogród mam wrażenie, że to początek czerwca.

Kwitną kaliny
Roseum w tym sezonie bez ataku mszyc. Mariesii po przesadzeniu ładnie przyrasta. Widać, że w bardziej zacienionym miejscu czuje się lepiej.

Tamaryszek rozpoczyna kwitnienie. To drzewko/krzew świetnie się wpisało w półksiężycową rabatę. Bardzo go lubię za zwiewność, kwitnienie, delikatną zieleń latem i jesienne przebarwianie. Majtkowy róż azalii i intensywność żółtej smagliczki ! normalnie nie do strawienia, ale wiosną wybaczam ten zgrzyt.

Kalina angielska wciąż roztacza niesamowity zapach. Watanabe już kolejny sezon odchorowuje przesadzanie. Mocno zredukowała wielkość liści i nie wiem, czy zakwitnie. Z ziemi wyłoniła sie rodgersja kasztanowolistna.

Kukliki ładnie skomponowały się z brzozą. A kwitnące na podokiennej rodki wynagradzają mi 3-letnie oczekiwanie na ich kwiaty.

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:06, 03 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Zdrówko ważniejsze. Ja też dozuję pracę małymi porcjami. Chwasty wyższe lepiej się wyrywa i po deszczu
Już teraz rozumiem ten dodatkowy kompostownik.

Ula masz rację we wszystkim co piszesz
Problem taki, że chwasty mnie denerwują nieziemsko. Deszczu nie ma sucho strasznie. Podlewania dużo, bo sporo sadziłam i przesadzałam.

Jutro zrobimy ten kompostownik, dzisiaj już pomierzyliśmy.
Będzie zrobiony z palet.

Kalina zaczyna kwitnąć. Lubię ten stan z seledynowymi bombkami.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:06, 03 maj 2018

Do góry
Kalina Watanabe drugi rok się u mnie zbiera po przesadzeniu. Mało że nie kwitnie, to i listków produkuje zdecydowanie mniej niż poprzednio.
Kącik ogrodnika wygląda apetycznie.
U mnie zaraz po zimie studnia na deszczówkę była pusta.
Udanej wyprawy na lilaki.
Migawki z ogródka 14:00, 03 maj 2018

Do góry
Niedaleczko ale to Kasi wynalazek nie pamiętam jaką zawieszkę miała ale identyczna jest z najwcześniej pachnącą zapomniałam nazwy. Ogólnie trzeba patrzeć na okazję jeśli chcesz mogę mieć Cię na uwadze

Znalazłam to - kalina koreańska Aurora
Ukojenie 11:22, 03 maj 2018

Do góry
A teraz fotki potwierdzajace, ze warto kupic za grosze na wyprzedazy i ratowac rosliny:

Pieris

Cis, kalina i tawuła

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies