Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Mój kawałek planety 13:54, 17 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Ja mam podjazd grafitowy z dołozoną kostka w kolorze granitowym , u mnie latem nie widać kurzu, ale grafit nie jest bardzo ciemny i jest z posypką.

Więc tak jak Magnolia pisze, grafit grafitowy nierówny, struktura tez na pewno ma znaczenie

Danusiu te z posypką zawsze wyglądają ładnie - płyta bez posypki jest "goła" - od razu widać kurz piasek, na betonowej nie widać kurzu ale plamy z czegoś z samochodu, z soku, gumy etc.
widziałam dokładnie te płyty megan betonowe-szare w ogrodzie pokazowym, wyglądały niedobrze ale tam ludzie chodzą a u mnie tylko my i mogę przemyć karczerem którego zresztą nie mam
Mój kawałek planety 13:51, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiesz, Panami się nie sugeruj. Moi kilka lat temu dziwili się, że nie mamy ani jednej płytki gresowej brązowej czy beżowej w domu, tylko szare.

Grafit na podjeździe wygląda pięknie jak jest mokry. Latem za to widać na nim kurz. Oczywiście grafit grafitowy nierówny.
Jakie płyty planujesz na tym podjeździe?
Duże jakieś?

płyty w dwóch rozmiarach 100x50 i 50 x50 ale chyba układane w sklejane pasy lub prostokąty np 2 m x 1 metr a przerwy w kamykach.
kamyki jak wiadomo muszę być w tych tańszych i taki jasny grysik który zresztą mam na rabacie mi się odwidział , granitowy za drogi, myślę żeby żwir płukany tylko musiałabym trafić na jakąś ładną partię-- nie rudawą. Za bardzo się kamykami jeszcze nie interesowałam więc nie mogę się określić jednoznacznie.

np.

http://www.pinterest.com/pin/305470787199423545/

tylko tu jest takiego prostokąta jedna płaszczyzna a ja miałabym go skleić np z 3 płyt.
To też jest pomysł wstępny, pewne jest tylko to że będę płyty a nie kostka.

http://www.pinterest.com/pin/305470787199295675/

http://www.pinterest.com/pin/305470787199295664/

http://www.pinterest.com/pin/305470787199173475/

dziękuję Magnolio za odwiedziny i pościk

Mój kawałek planety 13:19, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Grafit na podjeździe wygląda pięknie jak jest mokry. Latem za to widać na nim kurz. Oczywiście grafit grafitowy nierówny.

Ja mam podjazd grafitowy z dołozoną kostka w kolorze granitowym , u mnie latem nie widać kurzu, ale grafit nie jest bardzo ciemny i jest z posypką.

Więc tak jak Magnolia pisze, grafit grafitowy nierówny, struktura tez na pewno ma znaczenie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:03, 16 paź 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
mam pytanko ta kostka jest z bukszpanu czy z cisa
chodzi dokładnie o tą za żurawką

Iwonka to bukszpan, dopiero ciety rok, sadzony z wielkich poczochrańców z plantacji. Wiosną obiecuję, źe już nabierze urody
Ogródek Iwony 20:00, 16 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

jak dla mnie płyty są fajne jako ścieżka, ale jeśli w tym miejscu maja parkować samochody, to coś bym jeszcze zmieniła, bo koła będą trawę niszczyć

może część tej strefy ze ścieżka wysypać żwirkiem, co będzie wyznaczało np 2 miejsca parkingowe, taka ścieżka przechodząca przez trawo, żwirek i znowu przez trawę

i jeszcze jedno
zmieniłabym długość części płyt i lokalizację, by dochodziły także do słowa kostka

prosi mi się o połączenie wyjścia z domu z podjazdem

Kombinuję nad tym, nic mi nie wychodzi. Paint jest kiepskim programem do rysowania. Po za tym wizualnie mi się nie podoba. Nie widzę tego.
Mała Eleczka 18:53, 16 paź 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Zrobiłaś już swoją kałużę?
Normalnie nie mogę się doczekać!
Buziaki zostawiam i jestem

wszystko skończone oprócz kałuży
przynajmniej trawa się zregeneruje w między czasie przez to, że kostka leżała na niej wygląda tragicznie, na dodatek nie koszona prawie przez miesiąc
Ogródek Iwony 09:24, 16 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kochana, deszcz pada, a ja tylko wieczorem siadłam na chwilkę, nowych fotek nie mam, planu nowego nikt skomentować nie chciał, nie wiem, czy tak dobrze, czy żle. Czy coś poprawić: tutaj https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/72/726971/original.jpg

A tak przy okazji czasem zazdroszczę tym, co mogą jeść i nie idzie im to w boczki.

jak dla mnie płyty są fajne jako ścieżka, ale jeśli w tym miejscu maja parkować samochody, to coś bym jeszcze zmieniła, bo koła będą trawę niszczyć

może część tej strefy ze ścieżka wysypać żwirkiem, co będzie wyznaczało np 2 miejsca parkingowe, taka ścieżka przechodząca przez trawo, żwirek i znowu przez trawę

i jeszcze jedno
zmieniłabym długość części płyt i lokalizację, by dochodziły także do słowa kostka

prosi mi się o połączenie wyjścia z domu z podjazdem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:18, 16 paź 2014

Do góry
mam pytanko ta kostka jest z bukszpanu czy z cisa
chodzi dokładnie o tą za żurawką
Ogród niby nowoczesny ale... 21:27, 13 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fajna ta rabatka bukszpanowo - trawkowa. Miałaś tam najpierw kostkę?

Tak...tam była ponad 10 lat kostka aż w tym roku mnie olśniło...i kostkę wydlubalam
Ogródek Iwony 13:31, 13 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

widziałam w markecie płyty w takim różu, jak to kostka betonowa jest jaką ja mam, żółty też na pewno można znaleźć

Widzę , że temat się rozkręca. To bardzo dobrze, może coś z tego wyjdzie.
Po pierwsze, muszę nawiązać do tej nawierzchni, którą już mam z przodu (tam jest tylko ciąg pieszy):

Ogródek Iwony 08:08, 13 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Też racja. Tylko wtedy jeszcze problem szarych płyt. One u mni e nie pasują. Mimo, za mi się bardzo podobają, to bazą jest żółty i obrzeża brązowe (bordo). Może płyty w brązie można dostać? Jak by to wyglądało ?

widziałam w markecie płyty w takim różu, jak to kostka betonowa jest jaką ja mam, żółty też napewno można znaleźć
Ogródek Iwony 22:44, 12 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

ha ha ha
nieźle
już kobiety nawet róże nie zadowalają

Hi, hi, ale się nie przyznalam

Malgos, teraz z telefonu pisze, wiec jutro zerkne, bo fotki się słabo otwierają. Jest jeszcze problem: węgiel kontra jasna kostka albo żwirek.
A tej ażurowej kostki Danusia nie polecała.
Ogródek Iwony 22:33, 12 paź 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Kiedyś czytałam o sprytnym sposobie wyznaczania takiego utwardzonego terenu. Wsiada się do auta, robi potrzebne manewry i wtedy widać gdzie ta kostka naprawdę jest potrzebna.
I jak zwykle. Zaoszczędzone na kostce pieniądze możesz kochana Iwonko, wydac na rośliny
Pozdrawiam Cię.

To jest bardzo dobry pomysł, taki test samochodowy.
Ogródek Iwony 22:19, 12 paź 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Kiedyś czytałam o sprytnym sposobie wyznaczania takiego utwardzonego terenu. Wsiada się do auta, robi potrzebne manewry i wtedy widać gdzie ta kostka naprawdę jest potrzebna.
I jak zwykle. Zaoszczędzone na kostce pieniądze możesz kochana Iwonko, wydac na rośliny
Pozdrawiam Cię.

Albo dać zarobić projektantowi mody.
Ogródek Iwony 22:19, 12 paź 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Pozdrawiam Cię.

Dobry pomysł
i samochody też można ustawić, poprzymierzać jak się będzie parkować
a jak trzeba będzie więcej terenu niż łukowaty wjazd, to można w obrębie opisu "parking" zrobić częściowo na wpół ażurową, obsianą trawą nawierzchnię, czyli częściowo utwardzoną a jednak zieloną
Ogródek Iwony 22:16, 12 paź 2014

Do góry
Pozdrawiam Cię.
Lawendowy zawrót głowy 16:51, 11 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Czyli kostka ma byc troche wyzej od trawy, to mi szybko i sprawnie ułatwiłas szukanie dzieki bardzo jak zawsze jestes niezawodna

NIŻEJ od trawy. Ziemi musi być rowno z kostkĄ. Gdy trawa sie ukorzeni będzie ok 2-3 wyzej bedzie się latwo kosić.
Lawendowy zawrót głowy 15:12, 11 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ja mam obreża z kostki granitowej i nawet gdy nie mam czasu zrobić kanciki to dobrze wygląda,, tylko kostka musi byś na równi z poziomem trawnika a nawet ciut niżej aby koła kosiarki jeżdzily po kostce i dobrze docinało trawniczek. Nie wszędzie mi tak brukarze zrobili i tam muszę przycinać boki nozycami do kancików.

Czyli kostka ma byc troche wyzej od trawy, to mi szybko i sprawnie ułatwiłas szukanie dzieki bardzo jak zawsze jestes niezawodna
Lawendowy zawrót głowy 09:20, 11 paź 2014

Do góry
Ja mam obreża z kostki granitowej i nawet gdy nie mam czasu zrobić kanciki to dobrze wygląda,, tylko kostka musi byś na równi z poziomem trawnika a nawet ciut niżej aby koła kosiarki jeżdzily po kostce i dobrze docinało trawniczek. Nie wszędzie mi tak brukarze zrobili i tam muszę przycinać boki nozycami do kancików.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:17, 10 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
magdalena z tym udarem to ostrożnie, bo się kostka i schodki zawalą

ważne aby dom sie nie zawalił schodki bedą wymieniane bo dostaną nową kostkę, wiec jakby co, to tylko przyspieszy prace.

Małgosik czy masz może rozeznanie jaki system korzeniowy ma irga pozioma i Ew tawuła Goldflame? Czy płytko sie korzenią? Czy trzeba kopać, kopać, kopać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies