Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Marcin89 17:10, 07 gru 2014

Viola, przecież w obydwóch wersjach jest poszerzony podjazd . A tak sobie myślę, że ścieżka w pierwszej wersji nie mogła by przylegać do podjazdu..bo wtedy to właściwie już nie ścieżka tyko zlewa się w całość.

Płyty w trawniku kojarzą mi się ze ścieżkami wewnątrz ogrodu, przejściami z różnych części do innych przez trawnik. Dziwnie by wyglądała taka ścieżka do domu. Jednak chodnik to chodnik - musi być. To moje zdanie.
Viola 17:16, 07 gru 2014

Marcin89 napisał(a)
Viola, przecież w obydwóch wersjach jest poszerzony podjazd . A tak sobie myślę, że ścieżka w pierwszej wersji nie mogła by przylegać do podjazdu..bo wtedy to właściwie już nie ścieżka tyko zlewa się w całość.

Płyty w trawniku kojarzą mi się ze ścieżkami wewnątrz ogrodu, przejściami z różnych części do innych przez trawnik. Dziwnie by wyglądała taka ścieżka do domu. Jednak chodnik to chodnik - musi być. To moje zdanie.

Tak, klasycznie patrząc na użyteczność, to faktycznie masz rację.
My właściwie chodzimy tylko od samochodu do drzwi wejściowych więc stąd taki mój pomysł, żeby tak niestereotypowo poprowadzić tę ścieżkę. Ale cały czas myślę. Chciałam uniknąć utwardzania gruntu pod chodnikiem więc stąd też ten pomysł na nieregularne płyty czy kamienie.
Iwk4 18:06, 07 gru 2014

Viola napisał(a)

Violu, jak tak myślę o twoim problemie, kojarzy mi się to z tym ogrodem i projektem:
http://images38.fotosik.pl/1071/394c0298632b548fmed.jpg
tu masz link do wątku:https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=10
Podobny problem, podobny układ z przodu, efekt końcowy mi się podoba, więc dokłądnie poczytaj sobie ten wątek. Tam jest dużo porad Danusi. Może cię coś natchnie. Jak już byś chciała coś w trawie, to na płasko krawężniki na tył domu. Z przodu musi być kostka. Tylko, czy musisz poszerzać? Czy nie starczy na dojście to, co już jest? Ja bym nie likwidowała tej rabaty przed domem. Ale najpierw przejrzyj ten wątek, co zalinkowałam, zaznacz sobie, co ci się podoba, pogadamy później. Ciekawa jestem,co myślisz? Jutro ci pokażę, co mi się by kojarzyło z twoim podjazdem
Iwk4 18:11, 07 gru 2014

A tu masz z tego ogrodu jedną fotkę, jutro poszukam więcej:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/75/753321/original.jpg
Viola 18:31, 07 gru 2014

Iwonko, dzięki, już zabieram się za czytanie
leon60 19:19, 07 gru 2014

Przykład Gosi malkul dobry bo dość podobny układ jak u Ciebie
Koszty.. z tym zawsze największy problem, wiem coś o tym dlatego moja stara kostka nadal leży bo masa innych ważniejszych wydatków.
Osobiście poszerzyłabym podjazd bez wyodrębniania osobnej ścieżki, furtkę też możesz zrobić obok bramy Dodatkowe ścieżki po lewej stronie domu powinny kształtem pasować do tego co już zostało zrobione, linii rabat i charakteru ogrodu wtedy wszystko ładnie łączy się w całość.
Viola 20:51, 07 gru 2014

leon60 napisał(a)
Przykład Gosi malkul dobry bo dość podobny układ jak u Ciebie
Koszty.. z tym zawsze największy problem, wiem coś o tym dlatego moja stara kostka nadal leży bo masa innych ważniejszych wydatków.
Osobiście poszerzyłabym podjazd bez wyodrębniania osobnej ścieżki, furtkę też możesz zrobić obok bramy Dodatkowe ścieżki po lewej stronie domu powinny kształtem pasować do tego co już zostało zrobione, linii rabat i charakteru ogrodu wtedy wszystko ładnie łączy się w całość.

Dziękuję Olu za radę, co do linii w ogrodzie to zwróciłam na to uwagę już wcześniej. W kilku projektach Danusi, linia nawierzchni jest często geometryczna, a linia rabat falista. Tym się sugeruję choć i tak u mnie wszystko nie tak jak trzeba. Będę dalej kombinować. Pozdrawiam.
Jagodaa 11:26, 08 gru 2014

Violcia, jeśli miałaby być scieżka do domu, to ja bym nie mieszała z kamieniami, jak już to kostka. Możesz też pomyśleć o propozycji Oli, ja tak miałam poprzednio zrobione i ma takie rozwiazanie swoje plusy. Ścieżka za dom - to już zależy, czy używacie tego przejścia, czy masz tam wydeptaną trawę itp.
yolka 11:33, 08 gru 2014

Viola napisał(a)
Moi Drodzy, proszę poratujcie mnie pomysłami. Na zdjęciu widzicie mój kawałek podjazdu z kostki brukowej, który miał by dokończony w tym roku (ścieżka do bramki i wokół domu do tarasu), ale zrezygnowaliśmy bo obecny stan rzeczy mi się nie podoba, więc chcę coś zmienić. Podjazd robiliśmy w pośpiechu, bez planu i jakiegoś pomysłu, więc wyszło jak wyszło. Wprowadzaliśmy się jeszcze na plac budowy, zakopaliśmy się kilka razy w błocie więc szybka decyzja poskutkowała taką realizacją jak widzicie. Proszę nie komentować bo sama widzę jak jest. Wstyd mi, że pozwoliłam na coś takiego

ja bym nic nie zmieniała, tylko na trawniku wis a wis żwirowej rabatki i schodów urzadziłabym rabate duża, obramowaną kostką w fornie koła lub kwadratu, Taniej i kwiecia przybyłoby
Viola 11:35, 08 gru 2014

Jagodaa napisał(a)
Violcia, jeśli miałaby być scieżka do domu, to ja bym nie mieszała z kamieniami, jak już to kostka. Możesz też pomyśleć o propozycji Oli, ja tak miałam poprzednio zrobione i ma takie rozwiazanie swoje plusy. Ścieżka za dom - to już zależy, czy używacie tego przejścia, czy masz tam wydeptaną trawę itp.

A jeśli kostka, to myślisz, że inny kolor niż brązowy byłby dopuszczalny (chodzi o estetykę)? Tzn. myślałam o tym, żeby ścieżka była żółta, (ta sama kostka która jest częściowo (na krawędziach) w podjeździe)?