Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 13:24, 07 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Viola u siebie napisałam - tu powtórzę.... siewki naparstnic Ci dam. Jak ziemia rozmarznie można już je eksmitować. Przypomnij się. Jakbyś chciała siewki jeżówek to też zawsze jakieś się znajdą. Bo nie ma opcji, że wiosną tego mi nie wyrośnie znów dużo Werbena, naparstnice i jeżówki... są zawsze niezawodne.

Aniu, tak,tak,tak wezmę wszystko co mi ofiarujesz Jeżówki, werbenę i naparstnice mam w planach. Będę wdzięczna. Przypomnę się u przedwiośnia : Pozdrawiam niedzielnie
Viola 13:30, 07 gru 2014

Marcin89 napisał(a)
Cześć Viola, nie mogę się doczekać planu ogrodu wiesz?

Marcinie, już niedługo plan ogrodu; leży narysowany, ale nie wstawię bo nie mam czasu przedyskutować tego z Wami w chwili obecnej, ale może bliżej Świąt trochę czasu będzie na ogrodowiskowanie . Na razie muszę przemyśleć plan kostki na przed domem i już zaraz to wrzucę. Miło, że zaglądasz
Viola 14:17, 07 gru 2014

Moi Drodzy, proszę poratujcie mnie pomysłami. Na zdjęciu widzicie mój kawałek podjazdu z kostki brukowej, który miał by dokończony w tym roku (ścieżka do bramki i wokół domu do tarasu), ale zrezygnowaliśmy bo obecny stan rzeczy mi się nie podoba, więc chcę coś zmienić. Podjazd robiliśmy w pośpiechu, bez planu i jakiegoś pomysłu, więc wyszło jak wyszło. Wprowadzaliśmy się jeszcze na plac budowy, zakopaliśmy się kilka razy w błocie więc szybka decyzja poskutkowała taką realizacją jak widzicie. Proszę nie komentować bo sama widzę jak jest. Wstyd mi, że pozwoliłam na coś takiego

Viola 14:20, 07 gru 2014

Teraz nie wiele mogę zmienić, ale wymyśliłam coś takiego:
1. Chcę poszerzyć podjazd – tak jak na rysunku brązowa linia ( podjazd nie musi być u nas duży, garaż jednostanowiskowy, jeden samochód na podjeździe, więcej nie musi się mieścić).
2. Definitywnie zdejmuję kostkę tam gdzie jest chodnik przed wejściem do domu, aż do linii podjazdu (w związku z tym likwiduję tę rabatę przed donicą w tym układzie jak jest teraz). Podjazd będzie prosty (brązowe linie na rysunku) po bokach zakończony żółtą kostką.
3. Ścieżkę od bramki do drzwi wejściowych i wokół domu po lewej stronie chcę zrobić z innego materiału w kolorze żółtym/waniliowym tak, żeby nawiązywał do podjazdu tylko kolorem. Mogą to być najlepiej nieregularne płyty, kamienie położone bez utwardzenia, zatopione w trawie ???? Może kamień sjeneński, albo coś w tym stylu.

Proszę Was o sugestie dotyczące narysowanych przeze mnie dwóch propozycji, mi osobiście bardziej leży pierwsza wersja – daje możliwość optycznego poszerzenia podjazdu i może zaparkowania dwóch samochodów jak trzeba będzie. Priorytetową sprawą jest aspekt finansowy, nie ukrywam, że wszystko kręci się wokół niskiego budżetu  Więc w grę wchodzi tylko kostka brukowa  Zapomniała dodać, że jeszcze nie mamy bramy, bramki ani ogrodzenia; chcemy zrobić razem kompleksowo.

Ivvvona 15:40, 07 gru 2014

W pierwszej wersji powtał taki trójkąt na miejcu zlikwidowanej rabaty. Co tam planujesz? Wersja z poszerzeniem podjazdu mi się podoba, tylko czy będzie wygodne przejście od garażu do drzwi wejściowych?
Marcin89 16:17, 07 gru 2014

Mnie tak naprawdę podobają się obie wersje, ale wybrał bym drugą. Podoba mi się miejsce na rabatkę pomiędzy podjazdem, a ścieżką do furtki. Nie ma też problemu z przejściem od drzwi do garażu.

A jeśli chodzi o kształt ścieżek to na pewno ma być zaokrąglony? Kąty proste odpadają tak? W sumie do tego podjazdu pasowała by taka sama kostka, a nie płyty zatopione w ziemi.
Viola 16:32, 07 gru 2014

Ivvvona napisał(a)
W pierwszej wersji powtał taki trójkąt na miejcu zlikwidowanej rabaty. Co tam planujesz? Wersja z poszerzeniem podjazdu mi się podoba, tylko czy będzie wygodne przejście od garażu do drzwi wejściowych?

Na trójkąt w miejscu zlikwidowanej rabaty mam dwa pomysły:
1. Właśnie rabata trójkątna, wyjdzie nieduża, ale jedno drzewko np. jakaś kulka na patyku i roślinki zadarniające, albo trawki by się zmieściły.Jeśli chodzi o dojście do domu, to są jeszcze schodki z prawej strony donicy , przy samym garażu (tzn. przejście na ganku jest od drzwi do garażu.) Ale jak parkujemy samochód, to drzwi otwiera się dokładnie tam gdzie jeszcze jest ścieżka (na rysunku) przed rabatą.
2. Bez rabaty trójkątnej - tylko wypełnić ta samą żółtą kostką. Wtedy nie będzie żadnej rabaty.
Viola 16:35, 07 gru 2014

Marcin89 napisał(a)
Mnie tak naprawdę podobają się obie wersje, ale wybrał bym drugą. Podoba mi się miejsce na rabatkę pomiędzy podjazdem, a ścieżką do furtki. Nie ma też problemu z przejściem od drzwi do garażu.

A jeśli chodzi o kształt ścieżek to na pewno ma być zaokrąglony? Kąty proste odpadają tak? W sumie do tego podjazdu pasowała by taka sama kostka, a nie płyty zatopione w ziemi.

Nad kształtem ścieżek też myśłałam, może być geometryczny (z kątami 90 stopni). Na chwilę obecną akceptuję wszystkie warianty Druga wersja też jest OK, tylko to co mi się podoba w pierwszej wersji to właśnie to poszerzenie podjazdu, wtedy z prawej strony podjazdu tez mogłabym ułożyć ten sam kamień.
Iwk4 16:42, 07 gru 2014

Violu, dlaczego chcesz dać ścieżkę na tył domu? Jaka to jest strona świata? I nie zrozumialam, gdzie chciałabyś te nieregularne płyty ?
Viola 16:47, 07 gru 2014

Iwk4 napisał(a)
Violu, dlaczego chcesz dać ścieżkę na tył domu? Jaka to jest strona świata? I nie zrozumialam, gdzie chciałabyś te nieregularne płyty ?

Iwonko te nieregularne płyty mają być jako ścieżka zaplanowana na rysunkach na żółto. Front domu to wschód, ścieżka przed domem i w lewo przy jadalni - to południe. A myślisz, że w ogóle nie potrzebna by była?