Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Z południa Polski - ogród Marzeny 23:51, 24 cze 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Magda, teraz tawuły powoli przekwitają. Pewnie je zetnę i spróbuję ukorzenić. Może coś z tego będzie. Jeszcze mam gdzie sadzić więc się przydadzą. Moje linki też w zbiorczej doniczce jeszcze. Mówisz, że pora je rozdzielić?

Tnij i zakwitną jeszcze raz. Mi z zielnych źle idzie, bo mieszkam 20 km od ogrodu i czasem zostaną samopas, a tego nie lubią.

Tak myślałam czy je ruszać czy nie. Potem szkoda korzonki rwać jak się pooplątają. Tylko taki upał chyba go przeczekam i działam.
Ogród z koniczynką 23:14, 24 cze 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)

w rozecie bukszpan rósł kanciasto, ale gryzło mnie to w oczy, gdyż wszystkie linie rabat mam faliste i to nie współgrało z całością...było tak...

po przeróbce jest tak...

O niebo lepiej Tak wygląda bardziej elegancko

Fajne te opaski z tawuły zrobiłaś Co to za odmiana bo nie mogę doczytać ?
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:35, 24 cze 2016

Do góry
Magda, teraz tawuły powoli przekwitają. Pewnie je zetnę i spróbuję ukorzenić. Może coś z tego będzie. Jeszcze mam gdzie sadzić więc się przydadzą. Moje linki też w zbiorczej doniczce jeszcze. Mówisz, że pora je rozdzielić?
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:02, 24 cze 2016

Do góry
Rozgościłam się u ciebie tawuły są super i polecam bardzo a jest w czym wybierać.

Pokaż swoje tegoroczne patyczki. Super że mają korzonki. Moje wyglądają ok ale nadal są w zbiorczej doniczce. Chyba czas je rozsadzić już.
Ogród z koniczynką 10:35, 23 cze 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
trafił się seks owadów...

dorobiłam następną rabatkę na tawuły japońskie...na życzenie eMa...

Im też się należy stale te żuki w piwoniach
Ale masz ładnie, super nowa rabata wyszła, tak schludnie, przejrzyście i soczyście; podziwiam koszyk, 2 lata szybko zleci, a efekt wart pracy
koniczynka to mistrzostwo, taki znak rozpoznawczy
pozdrowienia po kaszubsku i flaga, to jest to, pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 21:57, 22 cze 2016

Do góry
Ogolone tawuły, chyba ciut za mocno

I buksów kilka ostrzygłam
Podmiejski ogródek 08:49, 22 cze 2016

Do góry
Toszka to pół forum tutaj ratuje, jak nie więcej
Robi niesamowitą robotę.

Drzewa wielkiej roboty mi nie przysparzają, przynajmniej ja tego tak nie odczuwam, natomiast faktycznie wymagają dużo więcej kombinacji i główkowania

W tej chwili kombinuję, jak zagospodarować miejsce pod lipami. Jak wytyczałam rabatę, to mąż dziwił się, że taką dużą. Teraz, jak przyszło do nasadzeń, to wcale duża nie jest. W najszerszym miejscu ma 3 metry, 1 metr odchodzi na żywopłot cisowy, zostają 2 metry - to akurat tyle, żeby żeby derenie się zmieściły. Jak urosną, to boję się że zabraknie miejsca na najniższe piętro. Z kolei same funkie i paprocie nie dadzą wystarczająco masy.

Szukam więc krzewów - i liściastych, i zimozielonych - które rosną do ok. 1,5 m wszerz i wzwyż. Większość jest większa i boję się że ich nie utrzymam w ryzach.
Berberysy i tawuły japońskie by pasowały, ale boję się że pod drzewami będą miały za mało słońca.
Z zimozielonych znalazłoby się więcej takich niewielkich, ale też większość lubi słońce. Cisów już nie będę dodawać, ostrokrzew jakiś z boku wepchnę, ze dwie choiny jeddeloh, trzmielinę emerald gaiety - coś jeszcze?
Toszka polecała fotergillę, ona lubi kwaśno, mogłabym jej dodać hortensje, ale znowu - nie za mało słońca?

Jeśli ktoś może polecić jakieś nieduże krzewy do cienia - chętnie przyjmę dobrą radę. Przy okazji - nie zapomnijcie o żywopłocie irgowym pod świerkiem
Komendówka 22:18, 21 cze 2016

Do góry
Olili napisał(a)

A ja jak okna umyję

Twoja tawuła też fajna.

Tawuła sama w sobie nie jest zła, ja tylko (brakuje mi słów "ogrodniczych ), wolę rosliny jednolite, że tak powiem. Mimo misz-maszu kolorów u mnie. Liście mają być jednolite, jak zielone to zielone, jak żółte to żółte, jak bordowe to bordowe, byle nie pstrokate.Lubię ich zmienność w czasie pór roku, ale wielobarwność liści w sezonie mnie drażni jakoś. W sensie u mnie by drażniła, bo w tylu ogrodach wyglada świetnie i pasuje. Nie wiem, czy coś rozumiesz z tego wywodu? Powiem krótko: wole Twoje tawuły
Ogród Marty 21:15, 21 cze 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Właśnie. Dopiero ostatnio komuś tłumaczyłam, że bezobsługowe rośliny na obwódki to na pewno nie tawuły. Moje nie ruszane od jesieni...po zjeździe ciachnę dopiero.

Zgadzam się z Tobą całkowicie, one zbyt nieporządne i wymagające dużo pracy, na obwódki, się nie nadają, chyba, że ktoś woli styl naturalistyczny
Ogród Marty 09:22, 21 cze 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Te tawuły wkurzają mnie, bo szybko rosną. Żeby utrzymać ładną kulkę, trzeba by było przynajmniej kilka razy w sezonie je ciąć.

Właśnie. Dopiero ostatnio komuś tłumaczyłam, że bezobsługowe rośliny na obwódki to na pewno nie tawuły. Moje nie ruszane od jesieni...po zjeździe ciachnę dopiero.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:54, 20 cze 2016

Do góry
Magnolia:

i Tawuły

2 szt.

i 1 szt. + buk?

Ogród Marty 19:06, 20 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
O, widzisz... też mam kulki z tawuły, ale chyba zbyt mało je tnę w porównaniu z Twoimi Ile razy w sezonie przycinasz swoje?
Róże bajeczne

Dzięki Z cięciem różnie bywa, 3-4 razy? Gdy nie miałam tyle do ogarnięcia w ogrodzie, cięłam jeszcze częściej,tak kosmetycznie.
Im częściej je się przycina tym ładniejszy mają pokrój.
Ogród Marty 19:01, 20 cze 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Marta no świetne masz te kulki z tawuły Co ile je tniesz?

Dzięki Tnę wczesną wiosną, gdy jeszcze nie ma liści, a później zależy od czasu i chęci, jak już mnie rozczochrańce wkurzają, ostatni raz w sierpniu, czyli tak ok 3-4 razy? Różnie to bywa
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 17:47, 20 cze 2016

Do góry
Kochani pomóżcie. Muszę przesadzić:
- dwia świerki conica. (Rosną pod śliwowiśnią)

Trzy tawuły (rosną pod bzem za klonem)

I 8 swierków tzw gniazdek.
Ogród Marty 15:41, 20 cze 2016

Do góry
O, widzisz... też mam kulki z tawuły, ale chyba zbyt mało je tnę w porównaniu z Twoimi Ile razy w sezonie przycinasz swoje?
Róże bajeczne
Ogród Marty 11:48, 20 cze 2016

Do góry
Marta no świetne masz te kulki z tawuły Co ile je tniesz?
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 06:14, 20 cze 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Asiu, czy przetaczniki dobrze zimują? Bardzo podobają mi się...Może też poszaleję? Ostatnio kupiłam rozplenicę oraz tawuły japońskie...a przetacznika nie mam...

Ten który mam - przetacznik siwy, przeżył zimę bez problemu. Nie okrywany, zostawiony sam sobie
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:40, 19 cze 2016

Do góry
Asiu, czy przetaczniki dobrze zimują? Bardzo podobają mi się...Może też poszaleję? Ostatnio kupiłam rozplenicę oraz tawuły japońskie...a przetacznika nie mam...
Ogród na Zapłociu 21:44, 19 cze 2016

Do góry
India napisał(a)

małe Red barony i tawuły, które trzeba przyciąć żeby była ładna kulka a tego to nie umiem

tawuły też posadziłam właśnie w sobotę...część mam już drugi rok...Swoje przycinam tylko na wiosnę 5cm przy ziemi...one same utworzą kulki...Można też przyciąć po przekwitnieniu, w celu pozyskania nowych gałązek do ukorzenienia...mnie się udało... Masz pięknie, a placyk miodzio...
Kulą w płot 21:15, 19 cze 2016

Do góry
Asahi też mam i właśnie jak przesadzę jakąś roślinę to używam.

Mnie kwitnące tawuły denerwują, ale uwielbiam Golden Princess za tą jej limonkową zieleń.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies