Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródek frontowy

Ogródek frontowy

wrobelki 13:13, 16 lip 2016

Dziękuję Ci bardzo Elu Tak, tawułki 'Golden princes' wczoraj pierwszy raz je cięłam bo nie chce żeby kwitły . Kamień jeszcze do końca nie wysypany pod różami i rozplenicami też ma być i wtedy powtórzy się zawijasek
Basiula 16:26, 16 lip 2016

Wpadam z rewizytą i powiem Ci, że piękna zmiana!
Będę zaglądać.
wrobelki 17:18, 16 lip 2016

Bardzo dziękuję Basiu mi też się u Ciebie bardzo podoba
kerii 15:16, 17 lip 2016

Wrobelki wygląda to super a jak się rozrośnie to będzie pięknie
Ja też mam tawułki wzdłuż chodnika i chodzi mi po głowie żeby się ich pozbyć. Ale chyba jednak zostawię i dosypię im kamyka Zastanawiam się tylko czy spod kamyka na wiosnę wyjdą hiacynty które rosną pomiędzy?
wrobelki 16:38, 17 lip 2016

Bardzo dziękuję kerii Czemu myślisz o pozbyciu się tawułek? Jakie masz odmiany bo widziałam że chyba na przemian u Ciebie rosną? Ja lubię kamień, mój jest gruby bo mam zamiar wybierać liście z nich odkurzaczem pod spodem mam szmatę która wiem że korzystna nie jest, ale przynajmniej kamień będzie na ziemi, a nie w. Tak więc z pod moich na pewno kwiaty nie wyjdą co najwyżej jakieś chwasty.
Cebule będą sadzone u mnie w dużej ilości . W runiance tulipany (żółte), przed hortensjami czosnki, w bukszpanach( których niestety dalej nie mam) tulipany białe i w lawendzie krokusy białe ( tu się jeszcze zastanawiam nad kolorem)

A tak przy okazji to czy Wy co roku wykopujecie cebule?

Dziś zapadłą decyzja, że przy chodniku koło kulek bukszpanowych będą jednak żurawki 'Lime marmaleade' tak jak w małej rabatce. Najwyżej będę lać nicienie na te wstrętne opuchlaki. Wtedy będzie mniej więcej odbicie małej. Chodzi mi po głowie jeszcze pomysł żeby dosadzić w nich jeszcze konwalnika, bo go uwielbiam, a widziałam że Szefowa ma takie połączenie i wygląda wspaniale

kerii 16:57, 17 lip 2016

Myślę, myślałam o pozbyciu się tawuł bo ładnie to one w sumie tylko na wiosnę wyglądają, świeżo powiedzmy że w kulki przycięte jedne zółte drugie czerwone(nazwy nie wiem) a potem to mi się rozrastają i takie krzaczory z tego wychodzą mało tego czerwone tracą barwę liści i praktycznie wyglądają tak samo. Ale teraz się zastawiam i dam im chyba jeszcze jeden sezon szansy z tym że nie pozwolę im zakwitnąć zobaczymy tyle rosły to jeden sezon w tą jeden w tamtą) zwłaszcza ze nie mam koncepcji co w zamian. Bukszpan jakoś średnio wzbudza mój entuzjazm choć myślałam o nim podsadzonym hakone
A co do cebul to ja z tych leniwych nie wykopuje, hiacynty rosną tam już od lat i co roku kwitną
Toszka 17:21, 17 lip 2016

Proponuję tawuły dość krótko ciąć jak tylko kwiaty zaczną się pokazywać. No, chyba, że o kwiaty chodzi. Swoje tnę na ok.10-20cm od ziemi. Już po 10 dniach są młode listeczki jak na wiosnę. Czym starsza tawuła tym mocniejsze pędy wypuszcza.
kerii 17:27, 17 lip 2016

Dzięki Toszka ja swoje do tej pory cięłam dwa razy na wiosnę i po kwitnieniu w przyszłym sezonie spróbuje inaczej
Toszka 17:31, 17 lip 2016

Na wiosnę też tnę - niemal do ziemi. I potem drugi raz przed kwitnieniem - tylko ciut dłuższe patyczki zostawiam na wszelki wypadek, gdyby mrozy miały przyjść wcześniej, a młode gałązki by jeszcze nie zdrewniały.

Czyli tnę tak jak ty, tylko bardzo krótko.
wrobelki 17:33, 17 lip 2016

Toszka, a jak często można je ciąć żeby takie ładne kulaski były i nie kwitły