no to sie cieszę ..zobaczymy czy nie pokreciłam z kolorami
Skracać jeszcze można dokąd nie ma pąków ..Ja zawsze skracałam marcinki i te wysokie i te niskie ,floksy te wyższe a i chryzantemy ...Czym wcześniej tym lepiej bo to opóżnia kwitnienie próbuj na kilku gałązkach jeśli nie masz odwagi całego krzaka i porównasz
Problem w tym ze cienia jest około metra od sciany budynku (zaznaczyłam żółta linią) a reszta to słońce, iglaki posadzone sa w jednej linii i dzielą całą rabate na pół.Ziemia ponoć kwaśna ale pod wierzchnia warstwa jest piasek , miejscami glina.W cieniu wiadomo dość wilgotno,ale większośc rabaty jest jednak w słońcu. Pnączy nie planuję wogóle w tym miejscu. To jest rabata przylegająca do ulicy, więc ławeczka raczej nie bardzo, bo to mnie przechodnie by ogladali Rabata po prostu ma byc wizytówką. Najłatwiej by było wyrzucic iglaki i posadzic rząd hortensji ale szkoda mi dużych zimozielonych.
Chwilowo mam posadzone byliny : jezówki, floksy, szałwie,trzcinnik i daja radę. Chciałabym jednak całość uporzadkować, by lepiej wygladało gdy byliny znikną zimą.
Też miałam taki zamysł, żeby je ograniczać, ale to się nie udaje zwłaszcza wiosną; oprócz tulipanów (te sobie wybieram kolorystycznie) kwitną azalie, rododendrony sadzone kilka lat temu, kupowane bez zastanowienia lub darowane; ich niemal fluorescencyjne barwy bardzo mnie raziły wcześniej, teraz widzę, że dodają energii ogrodowi i czuję się z nimi dobrze ich czas taki krótki i czemu sobie odbierać przyjemność obcowania z nimi fiolet z bordem... czemu nie
Teraz czekam na róż, fiolet, biel czyli już bardziej stonowane barwy..szałwie, jeżówki, floksy, lawendy, bodziszki, krzewuszki, róże, irysy do tego trawy, dużooo traw.
Warto, warto, i od pierwszych do ostaniach kwiatów, to wcale nie tak krótko.A między rożnymi roślinami wyglądają pięknie .
Cieno- niebieskie a.A białych nie .
O tak floksików szkoda ale jeszcze ładnie kwitną
Bodziszek żałobny
I hosty
War Paint- jedna z moich ulubienic
Thunderbolt
Pracowity tydzień się zapowiada w kolejce do posadzenia czekają:
7 RH
20 cisów
15 hortensji
floksy
2 piwonie
hosty
2 budleje
jarząb szwedzki
10 kosodrzewin
kalinę Watanabe
kalinę koralowa roseum
kalinę cascade
3 bzy czarne
2 rodgersje kasztanowcolistne
sosnę
jodłę
i ciemierniki z donic przed domem
Ponadto w kolejnym tygodniu wypadałoby już kupić letnie kwiaty donicowe, zająć się rabatami frontowymi, które straszą, dokończyć kanciki i dokupić kolejne roślinki z listy by znów mieć co sadzić (koniecznie część roślin ma być pachnąca - bardzo brakuje mi zapachu)