Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród u stóp klasztoru 19:30, 17 maj 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Już mnie pomalutku zaczyna nudzić ciągłe odmładzanie kulek Thuji danica ...chyba je wykarczuje . takie smoki rosną a do tego nie równo ....co trzy lata mam takie widoczki patyczaków ...i cały rok z tymi patykami mam przedogrodek ...do kitu mama dość ..karczowanie będzie jak nic ...skarpa mam być bezobsługowa ...a tu roboty z nią najwięcej ...

irga też chwasty przepuszcza ..buuu . cisy z rośnięciem się ślimacza ...ale mnie ta skarpa denerwuje ...

.
Moje propozycje:
Tuja Aurea Nana= fajny pokrój, rosną optymalne i są zimozielone
i choina kanadyjska Jeddeloh
i może rzeczywiście trzmielina na pniu w to wkomponowana?
sama nie wiem......ciekawa jestem co wymyślisz ostatecznie
Ogród u stóp klasztoru 19:01, 17 maj 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Już mnie pomalutku zaczyna nudzić ciągłe odmładzanie kulek Thuji danica ...chyba je wykarczuje . takie smoki rosną a do tego nie równo ....co trzy lata mam takie widoczki patyczaków ...i cały rok z tymi patykami mam przedogrodek ...do kitu mama dość ..karczowanie będzie jak nic ...skarpa mam być bezobsługowa ...a tu roboty z nią najwięcej ...

irga też chwasty przepuszcza ..buuu . cisy z rośnięciem się ślimacza ...ale mnie ta skarpa denerwuje ...

.

Ja mam jakoś ostatnio trudności z doradzaniem .... Alinko a siedzi Ci coś w głowie konkretnego? ... Ta część jest stroma , nie pamiętam ?.... Może Umbraculiferki na pniu 1,20 - 150 szczepione
Mój skrawek zieleni 10:02, 16 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Świetna skarpa.
Musiałabym organoleptycznie , znaczy się carex pomacać aby stwierdzić co to jest. Sprawdż czy sztywne liście i ostre brzegi czy raczej miękka?

Dzięki Marzenko
Byłam podotykać moją trawkę jest bardziej miękka od carex "Evergold" i nie ma ostrych brzegów.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:46, 16 maj 2014

Do góry
Wątpię... Mieszkam kilkanaście metrów od rzeki, ale dzieli nas wysoka i szeroka skarpa.... Woda musiałaby się podnieść o jakieś trzy metry, a do tego trzeba by było tsunami Także ok
Ogród u stóp klasztoru 09:41, 16 maj 2014

Do góry
alinak napisał(a)

.

Alinko ja też bym te Daniki wywaliła,też jedną a mam jeszcze dwie wywaliłam bo tu cięcie nie pomoże na jej starość.Tu widziałabym stożki.lawendę ew.Perowskię mocniej przycinaną na wiosnę i potem z poprawką aby była zwatra.Tak coś na szaro-blu.....pod kolor kostki.Ale pięknie masz nie ma ...co gderać.

Mój skrawek zieleni 07:02, 16 maj 2014

Do góry
Świetna skarpa.
Musiałabym organoleptycznie , znaczy się carex pomacać aby stwierdzić co to jest. Sprawdż czy sztywne liście i ostre brzegi czy raczej miękka?
Ogród u stóp klasztoru 22:36, 15 maj 2014

Do góry

.

Kwitnące skarpy 17:35, 15 maj 2014

Do góry
Skarpa wygląda coraz ładniej Tamaryszek robi wrażenie Mój rosnie w cieniu i nie jest taki okazały Irysy w pełnej okazałości pysznią się do słońca
Widzę że donice jednorocznymi już obsadzone Ja miałem jechać dzisiaj na zakupy ale pogoda nie zachęca do takich wyjazdów
Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 17:20, 15 maj 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale ładnie Ci juz ta skarpa obrosła no i rabata przed bramą super wygląda. Podziwiam sadzonke horti z patyczkow, tez posadziłm ale takiego okazu nie mam i z pączkiem w dodatku moze trzymasz w domu? bo ja na dworze. Pozdrawiam

Tak mam jeszcze w domu Wystawiłabym na dwór ale zimno i boje się aby się nie zmarnowały.
Mazury i mój kawałek ziemi 12:55, 15 maj 2014

Do góry
Ale ładnie Ci juz ta skarpa obrosła no i rabata przed bramą super wygląda. Podziwiam sadzonke horti z patyczkow, tez posadziłm ale takiego okazu nie mam i z pączkiem w dodatku moze trzymasz w domu? bo ja na dworze. Pozdrawiam
Zakochana w ogrodach 22:25, 14 maj 2014

Do góry
Iwonko Twój ogród ma taki fajny klimat na który składa się m.in. wspomniana kamienna ścieżka swoją drogą baaardzo urokliwa i taka oryginalna. W miejscowości obok mnie też jest taki nowy domek, którego całą ozdobą wokoło są kamienie w różnych kombinacjach, tzn. ścieżki, murki, kwietniki i cały dom jest otoczony chodniczkiem z kamienia i skarpa jest w kamieniach cała Efekt bardzo oryginalny i ciekawy! Pozdrawiam wieczornie i uciekam spać o 4:45 pobudka
Zakochana w ogrodach 14:46, 14 maj 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Skarpa Widok z tarasu Trawa cytrynowa Bluszcz może odchoruje i dojdzie do siebie

Ale bombowa ta kamienna ścieżka I zielona granica prześliczna Każdy by taką chciała Pozdrawiam
Zakochana w ogrodach 11:41, 14 maj 2014

Do góry
Skarpa Widok z tarasu Trawa cytrynowa Bluszcz może odchoruje i dojdzie do siebie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:49, 10 maj 2014

Do góry
Za pierwszym okiem jest skarpa ze slalniakiem

zakole na basen obsadzony jest liliowcami, świerkiem białobok, srebrzystym i kaukaskim, sosną ościstą i daglezją, to zdjęcie to już mocno archiwalne

teraz to otoczenie basenu wiosną wygląda tak

Mazury i mój kawałek ziemi 21:30, 08 maj 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Kilka fotek co by nudno nie było.

Skarpa przy tarasie

Ewa tutaj nie może być nudno Podjazd piękny Zaglądam i Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 23:35, 07 maj 2014

Do góry
Kilka fotek co by nudno nie było.

Kochany klonik

Skarpa przy tarasie

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 10:46, 07 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania nie mogę się doczekać aż skończysz tą skarpę. Zapowiada się fajnie. A ten stelaż pod huśtawkę i zjeżdżalnię kupowaliście, czy to robota męża? Jeśli kupne to zdradzisz ile zapłaciliście? Warzywnik robi wrażenie, masz gdzie rozwinąć skrzydła . Ja mam chyba 1/5 tego co Ty. Ale zawsze powtarzam: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma Pozdrowionka zostawiam

Ta skarpa to duże wyzwanie. Też nie mogę się doczekać kiedy będzie estetyczna Co do stelaża, to mąż kupował poszcególne elementy na jego zbudowanie w różnych miejscach. Belki w bydgoskiej firmie Sklejka, śruby w LM, zjeżdżalnię kupowaliśmy w Castoramie, huśtawkę dla dorosłych w LM, dla dziecka w sklepie zabawkowym. Mąż twierdzi, że wyszło taniej i lepiej czyli solidniej.
Areał jest dość spory, ale na zdjęciach też wszystko może być złudzeniem. Mam bardzo mało nasadzeń w samym ogrodzie - wokół domu i dużą przestrzeń poza działką, co sprawia wrażenie jeszcze większego obszaru niż mam w rzeczywistości. Pasieka nie należy do mnie, a do mojego taty - wieloletniego pszczelarza. Pozdrawiam sredecznie.
Leśne Wzgórze 20:22, 05 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Anka... popraw mnie jeśli się mylę, bo dość dokładnie Cię czytam i chyba nie bardzo rozumiem... Pogubiłam się... Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się? Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?

Czytasz bardzo dokładnie

Zielona napisał(a)
A Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się?

To wszystko się zgadza

Zielona napisał(a)
Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?

Problemem jest jedno i drugie, co prawda nie są to chwasty po pas, ale nadal chwasty ;(

Widok z jednej strony (zdjęcie zrobił mój syn więc nie do końca wszystko widać jakbym chciała min pochyłości- jutro spróbuję zrobić lepsze) za drzewami liściastymi skarpa jest bardziej stroma.

Pokażę nasz ogród 19:41, 05 maj 2014

Do góry
Na stronie szkólki azalia.pl zakładce sprzedaż detaliczna, Iłowa można podejrzeć w inspiracjach etapy powstawania ogrodu. W części ogrodowej usypana jest skarpa. Ale w punkcie sprzedaży to nie skarpa a murowana donica.

Oprzeć się nowym zakupom ciężko, a ponieważ miejsca powoli zaczyna brakować, uzupełniam miejsca pod rododdendronami azaliami japońskimi. Ładnie wypełniaja puste miejsca, liście pięknie przebarwiają się jesienią, a krzewy kwitną trochę szybciej niż rododendrony, więc wcześniej pojawia się kolor na rabacie.
Na Francuskiej 08:22, 05 maj 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Witaj majowo... Co do skalnicy to nie mogę powiedzieć, żeby moja miała jakoś wilgotno. Owszem rośnie na skarpie w miejscu, gdzie jest najbardziej wilgotno, ale to i tak dość sucho. Bo cała skarpa jest generalnie suchutka.
Weekend majowy solidnie przepracowany. Wreszcie mamy skrzynie w warzywniku ...

A może ta Twoja skalnica nie rośnie " na patelni"? Oh, sama nie wiem gdzie ją przesadzić.
Pokaż koniecznie te Wasze skrzynie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies