Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mazury i mój kawałek ziemi 21:41, 25 mar 2014

Do góry
Witam,
Piekny ten duży taras ... i ta skarpa.. Pozdrawiam Cieplutko będę zaglądać.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:32, 25 mar 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Joasiu, a wiesz ze rabata kwadratowa tez mi po głowie chodzi ? nawet mam takie jedno miejsce, cos na styl jak konstancja nasza je wymysliła - -nie pokazywałam jej jeszcze.

Ale ja widze ż ew tym roku wszystko chaotycznie robie - tu na wątku tego nie widac ale w głowie siedza jeszcze 4 inne rabaty które JUŻ bym robiła....

Czy jeśli Morning light się jeszcze nie obudził to moge go już przesadzać? a nawet więcej - przesadzić i podzielić ??

No u mnie linie proste i ograniczenie gatunków do minimum to temat numer jeden no i jeszcze dylemat z czego tani murek oporowy zrobić, bo jak bym miała za dużo kasy to bym wiedziała z czego, ale że niestety nie mam za dużo=niewiele więcej niż nic to musze coś wykombinować, bo jak teraz eMa nie przycisnę to o murku będę mogła zapomnieć i okaże się że "kochanie skarpa też jest ładna"
Mazury i mój kawałek ziemi 12:26, 25 mar 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Dziewczyny nie napisałam zejście z tarasu na ogród jest po lewej stronie jak zaczyna sie skarpa żwirkowa więc zejście mam na skarpie jest tawułka a ja kupiłam ostatnio 4 szt to może ją tu wykorzystam na tej skarpie 0,5m i kostrzewa ,trawki i żórawki w dużych ilościach.Wybrnełam co trochę z projektu Beaty a trochę z Renaty co Wy na to .

Ewuś ,schodków nigdy za dużo ,mam 4 zejścia na skarpie ,zrób takie naturalistyczne z większych kamieni tylko .
Napisz dokładnie co masz na karpie różanej ?
Mazury i mój kawałek ziemi 11:27, 25 mar 2014

Do góry
Dziewczyny nie napisałam zejście z tarasu na ogród jest po lewej stronie jak zaczyna sie skarpa żwirkowa więc zejście mam na skarpie jest tawułka a ja kupiłam ostatnio 4 szt to może ją tu wykorzystam na tej skarpie 0,5m i kostrzewa ,trawki i żórawki w dużych ilościach.Wybrnełam co trochę z projektu Beaty a trochę z Renaty co Wy na to .
Mazury i mój kawałek ziemi 09:08, 25 mar 2014

Do góry

Ewuś ,te 2 tuje ,bym przesadziła co są w rządku ,a co za tują ,chyba jakiś krzew ,jeśli tak to go przesadź i wsadź tam thuje ,poniżej może jeszcze z dwie róże ,bo skarpa spora a tylko 3 róże ,za różą nawiązałabym do skarpy z ciuradełkiem i dodałabym ,trawy i żurawki ,a między tymi tujami i ziemią co masz wolne miejsce ,zrobiłabym zejście z tarasu na ogród np .stopnie z 4 z większych kamieni ,po druiej stronie schodków od strony ciuradełka ,mogła by być ta tuja potem trawa jakaś większa ,na dół przy trawie z jednej i drugiej strony możesz posadzić te tuje .Ja bym puściła powojniki i róże pnące na słupy.
Ogród z łezką 12:58, 23 mar 2014

Do góry
Wszystko się pochrzaniło, musieliśmy wczoraj wieczorem wracać, M rano dzisiaj do pracy...
Pogoda się zepsuła, więc tak bardzo mi nie żal...
Ale wczoraj, jak taki sztab ludzi w ogród poszedł wszystko zrobiliśmy, co zaplanowane było
Podzielone, przesadzone astry. Przesadzone jeżówki. Posadzone pierwiosnki. Wypielone przed furtką i przeniesione malutkie tawuły. Przesadzone odętki (miejsce na pagodę trzeba było przed umbrą zrobić). Wypielona cała skarpa. Wszystkie róże dostały Magiczną. Reszta podlana z konewki! z azofoską w płynie. Postęp w huśtawce widoczny. Naszykowane rozplenice i astry jako dary Czas na leżenie, piffo i grilla też był
W przyszłą sobotę kostrzewy pójdą pod nóż...siostra przyjedzie po sadzonki z podziału

Aaaaa...iryski pumilo zaczyna być widać!!!

I relacja cięgiem

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 08:56, 23 mar 2014

Do góry
Hi, hi Też widziałam rewolucje u Gosi, a Ona zapowiada, że to dopiero początek
Aniu piękną wiosnę masz w ogrodzie, wystarczyło trochę deszczu i kilka cieplejszych dni i wszystko ruszyło jakby na wyścigi

Patrząc na kremową ścianę od rabaty południowej, aż się prosi o zieleń na jej tle. Coś wyższego jako tło i niższe piętra z przodu. Będę mieć na uwadze to miejsce wędrując po wątkach.

Skarpa przy tarasie moim skromnym zdaniem aż się prosi o przedłużenie w prawo, w kirunku schodów. Zależy Wam na żwirku na niej? On się będzie zsuwał niestety. Kora też. Co byś powiedziała na zadarnienie roślinami? Zobacz skarpę przy tarasie w ogrodzie zimozielonym. Też mam dwie skarpy, co prawda dużo mniejsze, ale problem jest ten sam w tym roku rezygnuję z kory i stawiam na roślinki.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:59, 22 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
wiosna bucha na całego ...ale się starasz ...folia i tak czysto . ja wczoraj ciachałam co popadnie a droga do domu wyglądała jak śmietnik ...ale skarpa ogolona do żywego . bukszpanu nie żałuj ..przecież wiesz jakie są zasady in więcej tniesz tym więcej przyrasta ...ukwiecone rabatki ..też jak wracam do domu to biegnę do ogrodu jak dziecko po cukierki oglądać kwiatki .

Miło, że podkładałem włókninę to i tak naśmieciłem - i to mocno.... A po zeszłym roku wybiłem sobie z głowy wybieranie listków bukszpanu z kory czy z fug między kostką granitową.... Niech sobie będą - udaję, że nie widzę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:53, 22 mar 2014

Do góry
wiosna bucha na całego ...ale się starasz ...folia i tak czysto . ja wczoraj ciachałam co popadnie a droga do domu wyglądała jak śmietnik ...ale skarpa ogolona do żywego . bukszpanu nie żałuj ..przecież wiesz jakie są zasady in więcej tniesz tym więcej przyrasta ...ukwiecone rabatki ..też jak wracam do domu to biegnę do ogrodu jak dziecko po cukierki oglądać kwiatki .

Od ogrodu do łąki i stawu 22:49, 20 mar 2014

Do góry
Skarpa z tyłu domu po raz pierwszy ma rozkwitnąć "łanami" tulipanów... Mam tylko nadzieję, że kolory wyjdą takie, jakie chciałam

I na koniec patyczki hortensjowe - vanilki i limki - zobaczymy, czy coś z nich będzie, ale do tej pory pączki ładnie się rozwijają, więc jestem dobrej myśli

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:54, 18 mar 2014

Do góry
Domek piękny skarpa też Konik u nas rzadkość aczkolwiek z 6 km super hotel letni z końmi Pozdrawiam Beata
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 17:59, 18 mar 2014

Do góry
Pozdrawiam z wietrznej krainy u nas od niedzieli wije bardzo silny wiatr . Na szczęście nic nie uszkodził . Piekny ogród szczególnie skarpa przy tarasie.
Zapraszam do siebie.
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 07:44, 18 mar 2014

Do góry
Witajcie

oj dawno mnie nie było ale zima i choroby dzieciaków nie miałam czasu na nic.
teraz zabrałam sie już za ogród zaczynam obsadzać skarpę
tylko muszę sie was poradzić czy dobrze sobie zaplanowałam nasadzenia
oto moja skarpa

chcę posadzić od góry skarpy
1.jałowiec płożący procumbens nana
2. cyprysik złoty - nie pamiętam nazwy
i to będą dwa takie rzędy co będą szły na długości skarpy

potem grupami chcę posadzić na szerkości ok 5m każdego i tak:
kosodrzewina niska gęsta
potem 5m kiścień taki z zielono czerwonymi listkami poskręcanymi
następne 5m to suchodrzew
potem 5m azalie bądź róże okrywowe
i tak chcę powtarzać
gdzieniegdzie chcę posadzić trawę Hakonechloa -złota kaskada-Hakonechloa macra Alboaurea

czy takie nasadzenia będą ok??
już w sumie zaczęłam

wczoraj posadziłam też magnolię na pniu
potem wkleję resztę zdjęć bo teraz muszę pędzić z chłopakami do przedszkola

pozdrowienia

acha te trzmieliny ze skarpy wylecą
Marzenie o ogrodzie - ogród Mileny 09:06, 12 mar 2014

Do góry
Tak skarpa to jest wyzwanie. Dziś bym inaczej trochę to zrobiła, może dwupoziomową. Ale teraz już nic nie mogę zmienić. Ja mam skarpę jeszcze z drugiej strony, na razie jest pusta. Tymczasem muszę się zająć tym co już jest. Wiem, że nie mogę obsadzić zbyt gęsto bo przecież trzeba rośliny widzieć docelowo jak urosną. Jednak jest ich za mało zdecydowanie. Chciałabym pomiędzy to coś jakieś kwitnące plamy.

Trawnik mam młody i czym konkretnie ( jaka nazwa nawozu ) polecacie? Tyle tego jest, że nie wiem co wybrać. Czy to już teraz nawozić, zrobić najpierw jakieś zabiegi czy to niekonieczne?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 19:59, 11 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Dzisiaj ,robota ogrodowa średnio szła ,ale liście przy ogrodzeniu od lasu wygrabione ,skarpa różana oplewiona i obsadzona ,przenosiłam różaną skarpę na bylinową ,a bylinową na różaną ,na ławeczce z gazetką Mój Piękny ogród posiedziałam gości ugościłam ,koleżankę i moją siorkę z pociechami .
Miałam też innych cudnych gości -motyle ,oraz ptaszki mi nad głową ćwierkały .
pozdrawiam wszystkich wiosennych pracusiów

wspaniały opis dzisiejszego dnia
pozdrawiam gorąco.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 19:54, 11 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Dzisiaj ,robota ogrodowa średnio szła ,ale liście przy ogrodzeniu od lasu wygrabione ,skarpa różana oplewiona i obsadzona ,przenosiłam różaną skarpę na bylinową ,a bylinową na różaną ,na ławeczce z gazetką Mój Piękny ogród posiedziałam gości ugościłam ,koleżankę i moją siorkę z pociechami .

Motylków u mnie narazie brak ale ptaszki coraz radośniej śpiewają.
Widzę Renatko że robota pali Ci się w rękach, a i na chwile relaksu w ogrodzie znajdujesz trochę czasu. Miło tak posiedzieć na słoneczku i podziwiać swoje dzieło.
pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 19:47, 11 mar 2014

Do góry
Kondziowy Ogród :) 19:09, 11 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Kondziu ,i mi też dzisiaj ,średnio szło ,hi hi ,ale domek ogarnięty ,obiad ugotowany ,zakupy zrobione ,rodek wsadzony ,skarpa różankowo - bylinowo obsadzona no prawie ,bo wymyśliłam ,że jeszcze białe szałwie tam wsadzę i trzmieliny które muszę dopiero kupić i kumpela z siostrą do mnie wpadły i na ławeczce posiedziałam i Mój piękny ogród poczytałam ,wydanie specjalne ,właśnie o rabatkach bylinowych pozdrawiam
e tam nieźle zrbiłaś roboty nie ujmój sobie
Kondziowy Ogród :) 18:55, 11 mar 2014

Do góry
Kondziu ,i mi też dzisiaj ,średnio szło ,hi hi ,ale domek ogarnięty ,obiad ugotowany ,zakupy zrobione ,rodek wsadzony ,skarpa różankowo - bylinowo obsadzona no prawie ,bo wymyśliłam ,że jeszcze białe szałwie tam wsadzę i trzmieliny które muszę dopiero kupić i kumpela z siostrą do mnie wpadły i na ławeczce posiedziałam i Mój piękny ogród poczytałam ,wydanie specjalne ,właśnie o rabatkach bylinowych pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 18:53, 09 mar 2014

Do góry
Cały dzień spędziłam na twoim wątku ale go nie zmarnowałam .Ależ z ciebie pracowita dziewczyna, przy trójce dzieci to nie żle musisz się uwijać i jeszcze ogród .Podoba mi się twój temperament. Ogród coraz ładniejszy ,szybko się uczysz .i te 30 arów ,o rany ile masz możliwości Skarpy to nie taka łatwizna ,sama je mam i wciąż walczę z chwastami Mus podmurówkę z kamienia zrobić Same rośliny ci jej nie wzmocnią nie ma mowy, a jak się będziesz tam skrabała aby chwasty wyrywać? Moja skarpa już trzy razy była przerabiana ,a teraz czekam na przypływ gotówki aby kupić kamień i raz zrobic a porządnie Wiesz ile pracy sobie oszczędzisz i efekt będzie cudny .Uważnie czytałam twój wątek bo nie chciałam pominąć wodospadu i oczka ,ale to chyba dopiero przyszłość .Byłam ciekawa jak go zrobiłś bo ja też jestem przed takim wykonaniem .Będę cie odwiedzać jeśli nie masz nic przeciw , podoba mi się u ciebie Pozdrawiam cię serdecznie Ewo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies