Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:17, 24 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.

Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?

Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.

widok cudowny

stipa zupełnie nieprzewidywalna, jeśli zimę przetrwa będziesz mieć jej wszędzie pełno... prawie jak werbeny

który bez poszedł pod nóż?
Wśród brzóz i dębów 22:47, 23 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Śliczna ta Twoja kalina Basiu,ja mam odmianowe Park Harwest ale kiepsko mi rosną nie wiem czemu. Muszę zmienić im miejsce chyba. Te zwykłe śliczne są jak kwitną też. Miałam sobie odkopać sadzonkę na takiej bezpańskiej działce ale trochę mi głupio. Goryczka śliczna.

Bardzo lubię tę moją kalinę, niestety nie wiem nawet czy to gatunek, czy jakaś odmiana. Była już kiedy tu przybyliśmy. Gdy kwitnie też jest piękna, wygląda jak biała panna młoda. Niestety, bardzo lubią ją też mszyce.
Miło, że do mnie zajrzałaś, mam nadzieję, że wracasz do zdrowia.
Wśród brzóz i dębów 22:34, 23 sie 2017

Do góry
Śliczna ta Twoja kalina Basiu,ja mam odmianowe Park Harwest ale kiepsko mi rosną nie wiem czemu. Muszę zmienić im miejsce chyba. Te zwykłe śliczne są jak kwitną też. Miałam sobie odkopać sadzonkę na takiej bezpańskiej działce ale trochę mi głupio. Goryczka śliczna.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:24, 23 sie 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Czas rewolucji.... widzę, że mój ulubiony przetacznik kłosowy christa zawitał i u Ciebie piękny jest

Dobrze, że znasz nazwę. Ja tradycyjnie zapamiętałam tylko kłosa w nazwie. Piękny ma kolor i cudowne zakończenie kłosków.

Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.

Nie mogę już w tym sezonie robić przeróbek na rondzie, bo tam trzeba by było ruszyć trawy. Do wiosny powinien mi się skrystalizować pomysł na obsadzenia.
Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?

Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.

Rozplenice na podokiennej zaczęły kwitnąć.

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:13, 23 sie 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewunia ja u ciebie byłam jak ty u mnie hihiih
jeszcze raz rutewkę oglądałam
i się zastanawiam gdzie ją u mnie wcisnąć

głogownik sliczny ale u nas coś ciężo z dostepnoscia chyba
kalina do mnei nie przemawia
trzmielinę mam na rabacie

nie wiem co z ta "dziur" po róży zrobić
moze faktycznie pociagnąć dalej jeżówki ...

Byłam u Cię i się wywnętrzniłam No bardzo ciekawa jestem co tam zrobisz
Wśród brzóz i dębów 10:13, 23 sie 2017

Do góry
Dzieciaki wyjechały, wreszcie odzyskałam kontrolę nad własnym życiem.
Parę fotek z ogródka:
Rudbekia z Ogródka Ewy przyjęła się, pomimo przesadzania podczas kwitnienia. Obok przetacznik od Iwonki.

Kalina obrodziła.

Liliowce zakończyły kwitnienie.
Ogród pod lasem 18:26, 21 sie 2017

Do góry
Dziewczyny, kolejne ogłoszenie parafialne - nowego domu szuka kalina. Nazwy nie pamiętam, ma w tej chwili ok. 168 cm, kwitnie w kwietniu pięknie pachnącymi, porcelanowymi kwiatami z delikatnym różowym rumieńcem. U mnie ma niestety za ciemno. Wykopana z dużą bryłą, już w donicy (krzywo włożyłam, dlatego taki przechył ma).
Fotka kiepska, bo z komórki, ale co nieco widać:
Droga do spełnienia 14:10, 21 sie 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewunia bardzo spodobał mi się ten głogownik
niestety kiepsko u nas z dostępnością z tego co widzę

kalina jakoś do mnie nie przemawia

Głogownik pachnie na wiosnę gdy kwitnie Może warto podzwonić po szkółkach i się popytać?
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:09, 21 sie 2017

Do góry
Ewunia ja u ciebie byłam jak ty u mnie hihiih
jeszcze raz rutewkę oglądałam
i się zastanawiam gdzie ją u mnie wcisnąć

głogownik sliczny ale u nas coś ciężo z dostepnoscia chyba
kalina do mnei nie przemawia
trzmielinę mam na rabacie

nie wiem co z ta "dziur" po róży zrobić
moze faktycznie pociagnąć dalej jeżówki ...
Droga do spełnienia 14:04, 21 sie 2017

Do góry
Ewunia bardzo spodobał mi się ten głogownik
niestety kiepsko u nas z dostępnością z tego co widzę

kalina jakoś do mnie nie przemawia
Ogród Mirelli 17:11, 20 sie 2017

Do góry
Mirelko ja też sporo bylin powydawałam, pełno irysów, niskich rozchodników, krzewuszki, itp. Jeszcze kalina czeka na wydanie do sąsiada , niech się tylko chłodniej zrobi.
Na huśtawce miło płynie czas... 19:40, 10 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jarzmianka u mnie kwitnie cały czas. Ta na twojej ostatniej fotce

Tak, jarzmianks. Zdziwiłam się, bo ona już skończyła kwitnienie. To tegoroczna sadzonka. Zastanawia mnie też ciemiernik. No i kalina ma znowu kwiaty, pierwszy raz powtarza a mam ją już trzy lata.
Oddam trawa red baron, chryzantemy zimujące, forsycja miniaturowa itd 20:02, 05 sie 2017

Do góry

Oddam za darmo nadwyżki z mojego ogrodu :
trawa red baron, chryzantemy zimujące, forsycja miniaturowa, kalina koralowa, słoneczniczek szorstki, gailardia, mięta, trytoma, niedżwiedzie futro, skalnica Peter Pan

W przyszłym roku będe miał nadwyżki jeżówki, oraz powinienem mieć hortensje białe odmiany diamatino i bobo, jukę karolińską

Odbiór osobisty w Opolu

Chętnie przyjmę w zamian coś ładnego, ale nie jest to warunek konieczny.

Pozdrawiam

Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:25, 05 sie 2017

Do góry
Moje lilie prawdopodobnie mają wirozę ale proszę fachowców o diagnozę.
1. Czy muszę je wszystkie wyrzucić?
2. Czy powinnam w jakiś sposób zdezynfekować ziemię?
3. Czy w miejscu z którego je wykopie mogę jeszcze w tym roku posadzić kolejne cebule lilii?
4. Czy są jakieś sposoby aby ustrzec się zarażenia roślin w przyszłości?
5. Czy poza liliami mogły zarazić się inne rośliny które rosły nieopodal, np. powojnik, bez czarny, ciemiernik, krzewuszka, kalina - objawów nie widzę ale czy to możliwe?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ogród do odnowy 21:45, 03 sie 2017

Do góry
Od płotu: rodki, pierisy, kiścienie, tawuły niskie, ciemierniki, żurawki, przywrotnik a ostatnio zagościła kalina. Rosły tam hortensje grandiflora ale po pięknym pierwszorocznym kwitnieniu w drugim roku prawie zamarły
Kiedyś będzie tu ogród 20:45, 24 lip 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Ależ się uśmiałam...

Najpierw nasadzenia, potem pielenie
O przepraszam.... rabata anabelkowa jest w większości obsadzona (derenie, anabelki, łubiny, jeżówki, żywopłotki z bukszpanu i róże- dojdą jeszcze kulki bukszpanowe i trawy) i teren przy stawie (derenie 2x3szt, paprocie, kalina, brzoza, miskanty) ... i kilkadziesiąt metrów żywopłotu do opielenia i ..... dużo dziewiczego terenu do ogarnięcia....

JoannA napisał(a)

Normalnie mnie rozwalił ten Twój eMuś
A trzeba go było zaprosić do tego pielenia. We dwoje raźniej...
Kochana, żebyś ty wiedziała jak była dzisiaj akcja... malo na zawał nie zeszłam... i nie tylko ja.... Ale opowiem jak się spotkamy....
PS Nasionka od tej trawki zostały u nas w bagażniku poprzyczepiały się do tapicerki. Zbierać nasionka?
"Sielsko-anielsko" - wiejski ogród Justyny 15:36, 22 lip 2017

Do góry
Tworzę też nowe zakątki w ogrodzie.
Nowa rabata lipiec 2017

Na samym środku Tamaryszek, w stronę bramy żarnowiec i akebia, w stronę działki kalina, pięciornik, budleja otoczona żurawkami.
Jakieś iglaczki uratowane z Tesco, nie wiem co to nie wiem czy przeżyje.
Posadizłam tam jeszcze kuklik bo na przedniej rabacie był stłamszony i potrzebował nowego miejsca. No i utknęłam nie wiem jak "ożywić" to miejsce, nie wiem jakie byliny....
Kiedyś będzie ładnie 11:07, 19 lip 2017

Do góry
Witam serdecznie. Może i mnie przyjmiecie do swojego grona i nie szczędząc rad pomożecie stworzyć przyjemny ogród. Od maja jestem posiadaczką ogromnego terenu. Działeczka jest na wsi niedaleko Trójmiasta. Obrzeże działki obsadzone jest wysokimi zadbanymi świerkami. Patrząc od strony wejścia - prawa strona jest tak zwana użytkowa i mam tam kilkanaście drzew owocowych i na szybko stworzony w tym roku warzywnik. Z tej strony wyznaczone też jest miejsce na ognisko i tu ma powstać grill z wędzarnią. Lewa strona to część rekreacyjna i tą muszą ładnie zagospodarować. Początkowo myślałam o dużej okrągłej rabacie i półkola wyznaczające miejsce na ławeczkę, huśtawkę ale ta koncepcja wydaje mi się trudniejsza do nasadzeń żeby rabata nie wyglądała jak klomb w parku. Teraz skłaniam się ku koncepcji żeby jakieś pół metra od świerków ( miejsce pozostawione na zabiegi pielęgnacyjne) stworzyć proste rabaty. Na pewno powinny się tu znaleźć szybko rosnące trawy, hortensje, funkie, lawenda, przy ławeczce kalina wielkokwiatowa, róże. Do wejścia myślę że będzie prowadzić rabata z drzewkami formowanymi ale nie wiem jeszcze co wypełni dolne partie. Mam do wykorzystania kamienie różnej wielkości, łącznie z dużymi.
Witam z pomorskiego :) 10:41, 19 lip 2017

Do góry
Witam serdecznie. Może i mnie przyjmiecie do swojego grona i nie szczędząc rad pomożecie stworzyć przyjemny ogród. Od maja jestem posiadaczką ogromnego terenu. Działeczka jest na wsi niedaleko Trójmiasta. Obrzeże działki obsadzone jest wysokimi zadbanymi świerkami. Patrząc od strony wejścia - prawa strona jest tak zwana użytkowa i mam tam kilkanaście drzew owocowych i na szybko stworzony w tym roku warzywnik. Z tej strony wyznaczone też jest miejsce na ognisko i tu ma powstać grill z wędzarnią. Lewa strona to część rekreacyjna i tą muszą ładnie zagospodarować. Początkowo myślałam o dużej okrągłej rabacie i półkola wyznaczające miejsce na ławeczkę, huśtawkę ale ta koncepcja wydaje mi się trudniejsza do nasadzeń żeby rabata nie wyglądała jak klomb w parku. Teraz skłaniam się ku koncepcji żeby jakieś pół metra od świerków ( miejsce pozostawione na zabiegi pielęgnacyjne) stworzyć proste rabaty. Na pewno powinny się tu znaleźć szybko rosnące trawy, hortensje, funkie, lawenda, przy ławeczce kalina wielkokwiatowa, róże. Do wejścia myślę że będzie prowadzić rabata z drzewkami formowanymi ale nie wiem jeszcze co wypełni dolne partie. Mam do wykorzystania kamienie różnej wielkości, łącznie z dużymi. Postaram się załączyć zdjęcia łącznie ze schematem.

Ogrodula 22:16, 16 lip 2017

Do góry
Pierwsze i drugie zdjęcie to ta sama kalina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies