Bardzo lubię tę moją kalinę, niestety nie wiem nawet czy to gatunek, czy jakaś odmiana. Była już kiedy tu przybyliśmy. Gdy kwitnie też jest piękna, wygląda jak biała panna młoda. Niestety, bardzo lubią ją też mszyce.
Miło, że do mnie zajrzałaś, mam nadzieję, że wracasz do zdrowia.
Śliczna ta Twoja kalina Basiu,ja mam odmianowe Park Harwest ale kiepsko mi rosną nie wiem czemu. Muszę zmienić im miejsce chyba. Te zwykłe śliczne są jak kwitną też. Miałam sobie odkopać sadzonkę na takiej bezpańskiej działce ale trochę mi głupio. Goryczka śliczna.
Dobrze, że znasz nazwę. Ja tradycyjnie zapamiętałam tylko kłosa w nazwie. Piękny ma kolor i cudowne zakończenie kłosków.
Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.
Nie mogę już w tym sezonie robić przeróbek na rondzie, bo tam trzeba by było ruszyć trawy. Do wiosny powinien mi się skrystalizować pomysł na obsadzenia.
Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?
Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.
Dzieciaki wyjechały, wreszcie odzyskałam kontrolę nad własnym życiem.
Parę fotek z ogródka:
Rudbekia z Ogródka Ewy przyjęła się, pomimo przesadzania podczas kwitnienia. Obok przetacznik od Iwonki.
Dziewczyny, kolejne ogłoszenie parafialne - nowego domu szuka kalina. Nazwy nie pamiętam, ma w tej chwili ok. 168 cm, kwitnie w kwietniu pięknie pachnącymi, porcelanowymi kwiatami z delikatnym różowym rumieńcem. U mnie ma niestety za ciemno. Wykopana z dużą bryłą, już w donicy (krzywo włożyłam, dlatego taki przechył ma).
Fotka kiepska, bo z komórki, ale co nieco widać:
Mirelko ja też sporo bylin powydawałam, pełno irysów, niskich rozchodników, krzewuszki, itp. Jeszcze kalina czeka na wydanie do sąsiada , niech się tylko chłodniej zrobi.
Tak, jarzmianks. Zdziwiłam się, bo ona już skończyła kwitnienie. To tegoroczna sadzonka. Zastanawia mnie też ciemiernik. No i kalina ma znowu kwiaty, pierwszy raz powtarza a mam ją już trzy lata.
Moje lilie prawdopodobnie mają wirozę ale proszę fachowców o diagnozę.
1. Czy muszę je wszystkie wyrzucić?
2. Czy powinnam w jakiś sposób zdezynfekować ziemię?
3. Czy w miejscu z którego je wykopie mogę jeszcze w tym roku posadzić kolejne cebule lilii?
4. Czy są jakieś sposoby aby ustrzec się zarażenia roślin w przyszłości?
5. Czy poza liliami mogły zarazić się inne rośliny które rosły nieopodal, np. powojnik, bez czarny, ciemiernik, krzewuszka, kalina - objawów nie widzę ale czy to możliwe?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Od płotu: rodki, pierisy, kiścienie, tawuły niskie, ciemierniki, żurawki, przywrotnik a ostatnio zagościła kalina. Rosły tam hortensje grandiflora ale po pięknym pierwszorocznym kwitnieniu w drugim roku prawie zamarły
O przepraszam.... rabata anabelkowa jest w większości obsadzona (derenie, anabelki, łubiny, jeżówki, żywopłotki z bukszpanu i róże- dojdą jeszcze kulki bukszpanowe i trawy) i teren przy stawie (derenie 2x3szt, paprocie, kalina, brzoza, miskanty) ... i kilkadziesiąt metrów żywopłotu do opielenia i ..... dużo dziewiczego terenu do ogarnięcia....
Kochana, żebyś ty wiedziała jak była dzisiaj akcja... malo na zawał nie zeszłam... i nie tylko ja.... Ale opowiem jak się spotkamy....
PS Nasionka od tej trawki zostały u nas w bagażniku poprzyczepiały się do tapicerki. Zbierać nasionka?
Tworzę też nowe zakątki w ogrodzie.
Nowa rabata lipiec 2017
Na samym środku Tamaryszek, w stronę bramy żarnowiec i akebia, w stronę działki kalina, pięciornik, budleja otoczona żurawkami.
Jakieś iglaczki uratowane z Tesco, nie wiem co to nie wiem czy przeżyje.
Posadizłam tam jeszcze kuklik bo na przedniej rabacie był stłamszony i potrzebował nowego miejsca. No i utknęłam nie wiem jak "ożywić" to miejsce, nie wiem jakie byliny....
Witam serdecznie. Może i mnie przyjmiecie do swojego grona i nie szczędząc rad pomożecie stworzyć przyjemny ogród. Od maja jestem posiadaczką ogromnego terenu. Działeczka jest na wsi niedaleko Trójmiasta. Obrzeże działki obsadzone jest wysokimi zadbanymi świerkami. Patrząc od strony wejścia - prawa strona jest tak zwana użytkowa i mam tam kilkanaście drzew owocowych i na szybko stworzony w tym roku warzywnik. Z tej strony wyznaczone też jest miejsce na ognisko i tu ma powstać grill z wędzarnią. Lewa strona to część rekreacyjna i tą muszą ładnie zagospodarować. Początkowo myślałam o dużej okrągłej rabacie i półkola wyznaczające miejsce na ławeczkę, huśtawkę ale ta koncepcja wydaje mi się trudniejsza do nasadzeń żeby rabata nie wyglądała jak klomb w parku. Teraz skłaniam się ku koncepcji żeby jakieś pół metra od świerków ( miejsce pozostawione na zabiegi pielęgnacyjne) stworzyć proste rabaty. Na pewno powinny się tu znaleźć szybko rosnące trawy, hortensje, funkie, lawenda, przy ławeczce kalina wielkokwiatowa, róże. Do wejścia myślę że będzie prowadzić rabata z drzewkami formowanymi ale nie wiem jeszcze co wypełni dolne partie. Mam do wykorzystania kamienie różnej wielkości, łącznie z dużymi.
Witam serdecznie. Może i mnie przyjmiecie do swojego grona i nie szczędząc rad pomożecie stworzyć przyjemny ogród. Od maja jestem posiadaczką ogromnego terenu. Działeczka jest na wsi niedaleko Trójmiasta. Obrzeże działki obsadzone jest wysokimi zadbanymi świerkami. Patrząc od strony wejścia - prawa strona jest tak zwana użytkowa i mam tam kilkanaście drzew owocowych i na szybko stworzony w tym roku warzywnik. Z tej strony wyznaczone też jest miejsce na ognisko i tu ma powstać grill z wędzarnią. Lewa strona to część rekreacyjna i tą muszą ładnie zagospodarować. Początkowo myślałam o dużej okrągłej rabacie i półkola wyznaczające miejsce na ławeczkę, huśtawkę ale ta koncepcja wydaje mi się trudniejsza do nasadzeń żeby rabata nie wyglądała jak klomb w parku. Teraz skłaniam się ku koncepcji żeby jakieś pół metra od świerków ( miejsce pozostawione na zabiegi pielęgnacyjne) stworzyć proste rabaty. Na pewno powinny się tu znaleźć szybko rosnące trawy, hortensje, funkie, lawenda, przy ławeczce kalina wielkokwiatowa, róże. Do wejścia myślę że będzie prowadzić rabata z drzewkami formowanymi ale nie wiem jeszcze co wypełni dolne partie. Mam do wykorzystania kamienie różnej wielkości, łącznie z dużymi. Postaram się załączyć zdjęcia łącznie ze schematem.