Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród na glinie 17:47, 03 paź 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
A u mnie tak gorąco, że nie mam siły sadzić cebul

Ja musiałam przerwy robić, bo mnie grzejące słońce osłabia, ale dałam radę.

Kompostownik wywróciłam do góry nogami, omiotłam, shcnie. A w poniedziałek będę przyczepiać siatkę na krety.
Ogród na glinie 17:45, 03 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
U mnie pelargonie kwitna jeszcze na calego. Posadzilam zaledwie 100 cebul dzisiaj. Nastepny wekend będzie cebulowy i nastepny ... I następny...
Quuen sadzę na wolnej przestrzeni bo na zielonym tle ich nie widać.

sobota niestety szybko ucieka
jeszcze tylko queeny posadziłam i opróżniłam kompostownik
wyplewiłam za żywopłotem i dobrze podlałam
muszę tam korę wysypać

ja nie mam takiej wolnej przestrzeni, a prawdą jest że na tle zieleni queenów nie widać, a tym bardziej na tle czarnego płotu...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:23, 01 paź 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Na kompostownik moje wrzosy padły,oj przepraszam jeden żyje

Moje wszystkie żyją i kwitną dlatego trochę mi żal ale ta rabata z nimi nie do końca mnie przekonuje. Zielone carexy rosnące przy nich chcę dać między kulki i jukki
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:04, 01 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Teraz pomyślałam, ze barona mogłabym dać tam gdzie mam wrzosy , ładnie by okalały dwa wielkie szmaragdy. Ale co wtedy z wrzosami ?
Na kompostownik moje wrzosy padły,oj przepraszam jeden żyje
Ogród niby nowoczesny ale... 20:30, 01 paź 2015

Do góry
80% carexa poszło na kompostownik...
20% do doniczek.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:06, 30 wrz 2015

Do góry

Ze mnie to mistrz rysunku hehe ale do rzeczy.
Tak ma wyglądać całość. Wychodząc na taras mam widok na nową wysuniętą rabatę. Plan powstał już w styczniu, kiedy założyłam wątek. Stałymi elementami na nowym kawałku są bukszpany oraz tuje szmaragd. Reszta zawsze może się zmienić
W dalszej części półłuk. Tutaj stałymi elementami są świuerki, berberys oraz budleja. Oczywiście kompostownik i tuje wzdłuż siatki też zostają na swoim miejscu. No i co o tym myślicie?
U Agi - czyli słońce i piach 15:21, 28 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

To i tak Agnieszko za mało wylałem tej zimnej wody, aby powstrzymać Twoje zapędy w ogrodzie który to absolutnie nie jest przygotowany do robienia nasadzeń. W wątku Oli (kosolka) tych wiader zużyłem znacznie więcej. Przez jakiś czas okładała mnie pięściami po plecach, a ja cierpliwie sobie czekałem kiedy Jej ta złość przejdzie. Podobnie jak większość młodych adeptów sztuki ogrodniczej wkładała byle co, byle jak i w nie wiadomo co.
Po paru miesiącach wreszcie w wątku Oli czytam:

,,Walduś, nawet nie wiesz jaka jestem zadowolona. Przywiozłam dzisiaj do ogrodu całą pryzmę przekompostowanego obornika, a mąż mój zrobił mi dwa duże kompostowniki". Od tamtej pory każdy post Oli emanuje radością.

Agnieszko. Przed Tobą bardzo długa droga do pięknego ogrodu. Musisz uzbroić się w cierpliwość i odkrywać karty po kolei. W przeciwnym razie narobisz sobie tyle bałaganu, że kolejne lata będziesz poświęcała tylko na poprawki.
Jak chcesz to zapoznaj się jeszcze z moim postem który umieściłem pod tym linkiem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4745-kosolkowa-pasja?page=106

Agnieszko.
- W ogrodzie nic nie da rady przyspieszyć. Tutaj cały czas mamy do czynienia z żywymi organizmami i całą masą procesów bio-chemiczno-fizycznych które wymagają czasu na to, aby mogły być przeprowadzone właściwie. Ogród, to zamknięty łańcuch pokarmowy który musi mieć poukładane ogniwa na swoim miejscu i szczelnie domknięte. Mówimy wtedy o równowadze biologicznej, a ogrody takie cechują się zdrową roślinnością, wolną od wszelkich patogenów, które to już nie jednemu ogrodnikowi spędziły sen z powiek.
-Każdy obornik nadaje się do ogrodów. Świeży wprowadzamy do gleby jesienią, a pod nasadzenia przekompostowany, granulowany bądź suszony.
-Podłoże po pieczarkach wzbogaca glebę w ogrodzie z tym, że wymaga wiosennego uzupełnienia go azotem.
-Minerały są naturalnym składnikiem skorupy ziemskiej. Mączkami skalnymi uzupełniamy brakujące w ziemi mikroelementy. Wprowadza się je do gleby w minimalnej ilości 30kg/ar tylko raz w całym życiu ogrodu. Angielscy ogrodnicy nie szczędzą sobie tej przyjemności i wprowadzają do gleby ilości nawet trzy razy większe.
Myślę, że czytając mój post nie udało Ci się ziewnąć ani razu.

Waldku, masz rację nie ziewałam Twój post czytałam kilka razy, jak również to co było pod linkiem
Muszę to wszystko trochę inaczej zorganizować bo tak sobie myślę, że tyle czasu nic nie robiłam z ogrodem to do wiosny poczekam.
...ale jestem uparta i zrobię te dwie rabaty

Wracając dziś do domu odwiedziłam Pana który ma konie zażyczył sobie 300 zł za wóz świeżego obornika - hmmm ... sporo! Ale poszukam jeszcze
Kompostownik prowizoryczny już mam i muszę w nim grzebnąć bo od wprowadzenia się do domu to już 3 lata minęły i jakieś dobrodziejstwa pewnie są!

Czy i jak można przekompostować taką ilość obornika? Czy złożyć to na kupę i zostawić do wiosny? Czy przykryć czymś/przysypać?

Małymi kroczkami do celu... 04:13, 25 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Dzisiaj tata zaczął mi zbijać kompostownik, bo ja głupia wszystkie odpady do kompostowania, skoszoną trawę, zerwaną darń pakowałam do worków i zabierali przy śmieciach jako odpady biodegradowalne.

A potem przy sadzeniu roślin do sklepu po ziemię ogrodową która ma się nijak w porównaniu z kompostem.
Za free.
Małymi kroczkami do celu... 21:38, 23 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Ja też
Dzisiaj tata zaczął mi zbijać kompostownik, bo ja głupia wszystkie odpady do kompostowania, skoszoną trawę, zerwaną darń pakowałam do worków i zabierali przy śmieciach jako odpady biodegradowalne.

Aniu skąd ja to znam ja już mam górę 2 metrowa z tym wszystkim
Małymi kroczkami do celu... 20:04, 23 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
No właśnie nie mam,już prosiłam męża żeby mi takie cacko sprawił muszę się doświadczyć w tym temacie

Ja też
Ogród na glinie 09:50, 22 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)
obejrzałam wszytsko skrzynei na warzywa, kompost kompostownik i te piękne kompzycje jesienne z papryczkami , wrzosami dynie i wszytsko ale zauroczyły mnei dalie, sliczny mają ten kolor

no skrzynie to ciągle żwirku nie mają wokół
ale dopiero jak je zapełnię....
szkoda że to tak wolno idzie

mogę się z kimś podzielić daliami
będę ich miała za dużo
rok temu miałam 3 sztuki
w tym 2 oddałam i zostało mi 12 sztuk
to ile będzie wiosną?
40? hi hi
Ogród na glinie 08:58, 22 wrz 2015

Do góry
obejrzałam wszytsko skrzynei na warzywa, kompost kompostownik i te piękne kompzycje jesienne z papryczkami , wrzosami dynie i wszytsko ale zauroczyły mnei dalie, sliczny mają ten kolor
Ogród na glinie 20:56, 21 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Małgosiu, kopalnio wiedzy...
Pewnie, że będę przekładać Odpadków roślinnych z kuchni trochę jest, torebek po herbacie, fusów z kawy, nawet jakieś liście się u mnie znajdą Postanowione założę kompostownik
Rabaty nie będę przykrywała, bo mam zamiar do zimy ją skończyć i obsadzić

Ojej
Ambitne masz plany. To wymyśl co w przyszłym roku będziesz zakładać i tam przykryj trawę hi hi
Jak jeszcze nie masz skrzyń na kompost, to składaj materiał na górce/kupce. Ja tak zaczęłam.
Ogród na glinie 20:49, 21 wrz 2015

Do góry
Małgosiu, kopalnio wiedzy...
Pewnie, że będę przekładać Odpadków roślinnych z kuchni trochę jest, torebek po herbacie, fusów z kawy, nawet jakieś liście się u mnie znajdą Postanowione założę kompostownik
Rabaty nie będę przykrywała, bo mam zamiar do zimy ją skończyć i obsadzić
Ogród na glinie 20:30, 21 wrz 2015

Do góry
opróżniony kompostownik wywróciłam do góry nogami i przyczepiłam na dnie 2 warstwy siatki na krety

teraz mam do przerzucenia zawartość drugiej skrzyni

część darni, która znalazła się w kompostowniku wiosną wylądowała w skrzyniach warzywnych
teraz ciąg dalszy napełniania skrzyń
narazie ziemi do nich nie kupowałam, oprócz pojedyńczych worków w celu wzbogacenia ziemi
skrzynie zostały znów zaolejowane
dostało im się skoro taraz był olejowany
W Kruklandii 10:43, 21 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

mi się też wydaje że mało zrobiłam
ale jak sobie przypomnę, że już w lutym zaczęłam zdejmować darń pod skrzynie warzywne, potem wokół studni, pod huśtawkę, za huśtawką duże tuje posadziliśmy, to już połowa ogrodu
po drugiej stronie kulkowisko z żywopłotem, kawałek za piaskownicą, piaskownica no i przedłużenie rabaty z Variegatusami, to w sumie dużo - sama się pocieszam
co prawda żwirku nie ma na placykach ani ścieżki wokół studni, ale ogólnie i tak sporo udało się zrobić

No my podobnie Też skrzynki i wokół skrzynek, kompostownik i żwirki...
Nie jest źle
Ogród do odświeżenia 20:03, 20 wrz 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)
Nooooo widzisz bluszcz razem z powojnikiem i już sprawa załatwiona jeszcze tylko znajdę wśród moich stu ważnych kartek , TĄ z zapisaną nazwą białego powojnika i dosadzę go do bluszczu przed domem... Alllbooooo osłonię tak kompostownik
Dobre koncepcje ma Irenka ciekawe jak się ustosunkujesz do kanciastych rabat
Ściskam mooocno , ale resztką sił , bo lecem na pysk po tym tygodniu

Biały powojnik mnie też kusi....zobaczymy, co w Kalsku dostanę, muszę listę zacząć tworzyć....tydzień mi został
Ogród na glinie 15:48, 19 wrz 2015

Do góry
Przesadziłam głębiej 4 Variegatusy, bo się rozkładały. Nowe sadzonki żurawki Southern Comfort (8 szt.) dostały swoją miejscówkę. Poplewiłam i część roślin podlałam. Szkoda, że trzeba się teraz zająć czyms innym....
Idę jeszcze kompostownik wywrócić do góry nogami.

Dziś eM taras olejuje.
Ogród na glinie 13:32, 19 wrz 2015

Do góry
Jeden kompostownik już prawie opróżniłam. Będę przyczepiać siatkę na krety. Musze powiedzieć, że mało dżdżownic w nim było...
Ogród do odświeżenia 22:14, 18 wrz 2015

Do góry
Nooooo widzisz bluszcz razem z powojnikiem i już sprawa załatwiona jeszcze tylko znajdę wśród moich stu ważnych kartek , TĄ z zapisaną nazwą białego powojnika i dosadzę go do bluszczu przed domem... Alllbooooo osłonię tak kompostownik
Dobre koncepcje ma Irenka ciekawe jak się ustosunkujesz do kanciastych rabat
Ściskam mooocno , ale resztką sił , bo lecem na pysk po tym tygodniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies