Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Prawie - jak ogród 19:04, 28 wrz 2016

Do góry
Faktycznie mistrzyni rozmnażania . Fotki sliczne , miskant pieknie sie w słońcu mieni. Nie znałam go.
Prawie - jak ogród 18:55, 28 wrz 2016

Do góry
Korzystając z wczorajszego słoneczka udało mi się zrobić kilka fotek, jeszcze letniego u mnie ogrodu. Dziś już buro i ponuro... Mogłoby choc popadać, bo sucho masakrycznie.

Moja frontowa...

Miskant strictus w słońcu

Niezawodna Ice danse i żurawki lime marmolade - uwielbiam je, choć trochę się tego lata przypaliły.

Bukszpany z ślicznymi przyrostami, ciekawe czy ich nie zmrozi...

Kurcze, miałam jeszcze fotki moich hortek, które widać w tle, ale się chyba nie zapisały
Ogród w skali mikro cz.II 17:31, 28 wrz 2016

Do góry
I rośliny , co mi wpadły w oko fajnie ,że prawie wszytsko z tabliczkami na czwartym zdjęciu jakiš tam miskant chiński, ale tabliczka w dużej mierze zasłonięta w każdym razie...miskant chiński cośtam little

Ja i mój ogródek, a może ogród 11:25, 28 wrz 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Nie obawiasz się tego sumaka w ogrodzie ?
Czy klonika masz garneta czy dissectum nigrum?
z sumakiem zobaczymy, może nie będzie tak źle - spróbuję

a klona nie mam

Milka napisał(a)

Obejrzałam
Szersze kadry uwielbiam, ależ się zmieniło, rośnie jak na drożdżach, powstaje piękny ogróda trawnik jaki zadbany!
Irenko dziękuję, choć do twojego ogrodu mi jeszcze baaaaaardzo daleko

a trawnikiem sie eM zajmuje teraz go czymś podlał i rosnie jak szalony

MirellaB napisał(a)
Domi trawy u Ciebie fantastycznie rosną Dojrzałam, że masz miskanta KF. Uwielbiam te jego pioropusze.

Dziękuję za szerokie kadry, które uwielbiam

Przesyłam pozdrowienia z jesiennego Niechorza
KF, czyli jaki - nie kumam skrótu ???. Kupowany był jako adagio
Udanego wypoczynku

iwka napisał(a)
Miskant KF to ten, co zebrinus między nim rośnie? piękny
się też zastanawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:12, 28 wrz 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Madżenka....energia jest, czas nie i tu bolączka, ale jestem dobrej myśli
O jaki komplement zwiększam populację, jakoś mniej pracy będzie, aż w końcu wyjdzie mi monotematyczny ogród

Kindzia....nic nie posadzone, stoi na stole na pergoli, coby Misia nie zniszczyła; żeby posadzić, muszę zryć rabatę, wywalić miskant cukrowy, oczyścić z rudbekii i firletek, przesadzić jeżówki, brązowe carexy, powiększyć rabatę, a na to trzeba czasu i najpierw porządnie to miejsce namoczyć, bo inaczej nawet łopaty nie wbijesz. W sobotę zaczniemy.

Bogdzia....rośliny w kondycji generalnie, hym mój charakterek, cieszyć się czy martwić dziękuję i wzajemnie zdrówka, bo wiem, że nadal te oczy cię męczą.

kasja83....lubię je bardzo
dumam, gdzie dać 2, co są do przesadzenia, tak na szybciora nie wiem, mus podumać...

Tego kawałka ogrodu w całości z tej strony chyba nie widziałam jeszcze
Fajna tak konstrukcja ...pod pnącza?
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:11, 28 wrz 2016

Do góry
Miskant KF to ten, co zebrinus między nim rośnie? piękny
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:04, 28 wrz 2016

Do góry
Madżenka....energia jest, czas nie i tu bolączka, ale jestem dobrej myśli
O jaki komplement zwiększam populację, jakoś mniej pracy będzie, aż w końcu wyjdzie mi monotematyczny ogród

Kindzia....nic nie posadzone, stoi na stole na pergoli, coby Misia nie zniszczyła; żeby posadzić, muszę zryć rabatę, wywalić miskant cukrowy, oczyścić z rudbekii i firletek, przesadzić jeżówki, brązowe carexy, powiększyć rabatę, a na to trzeba czasu i najpierw porządnie to miejsce namoczyć, bo inaczej nawet łopaty nie wbijesz. W sobotę zaczniemy.

Bogdzia....rośliny w kondycji generalnie, hym mój charakterek, cieszyć się czy martwić dziękuję i wzajemnie zdrówka, bo wiem, że nadal te oczy cię męczą.

kasja83....lubię je bardzo
dumam, gdzie dać 2, co są do przesadzenia, tak na szybciora nie wiem, mus podumać...

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:58, 27 wrz 2016

Do góry
Zacytuję kilka zdjęć Asi Nawigatorki i Joli lojalnej na dowód że w Wojsławicach też byłam, chociaż uciekałam wcześnie i na wspólne zdjecie i zwiedzanie nie załapałam się...

A tu poczynione zakupy (czekają jeszcze na posadzenie) - tatarak, tajemnicza turzyca od Tomka Grochowskiego, miskant Adagio, wrzosik, para hortensji dla teściowej i niska perovskia:

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:43, 27 wrz 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Niczego innego się nie spodziwałam trawa to miskant Mornnig Light Jolu.

Auć, piękny ML, ja też mam, ale na Twoich fotkach wygląda ździebko inaczej, myślałam, że gracillimus albo jeszcze inny.
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:37, 27 wrz 2016

Do góry
Niczego innego się nie spodziwałam trawa to miskant Mornnig Light Jolu.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:20, 27 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Dokładnie tak - część planowaną do transplantacji delikatnie obkopujesz. Od góry nacinasz ostrym, dużym (polecam tzw. Szefa kuchni), sztywnym nożem. Tniesz jak ciasto. Łatwo nie jest przejść przez starą karpę. Wykopujesz tylko tę część. Tym sposobem zarazem odmładzamy i likwidujemy naturalne zamieranie/łysienie kępy od środka. Organ do transplantacji bardzo głęboko podkopujemy by zostało jak najwięcej korzeni. Dołek po wyjęciu uzupełnić trzeba bogatą mieszanką. Tak samo dzielę miskanty (tu niestety czesto trzeba tasak albo siekierę uzyć). Matka, czyli niewykopana część zostaje i zupełnie nie odczuwa operacji. Pobrana część karpy musi się zadomowić.

Odnośnie Silverów - u mnie rosną i w pełnym słońcu. Jednak w cieniu znakomicie zimują, że przyznam się szczerze nawet nie muszę czyścić na wiosnę. Po prostu w okresie styczeń-marzec słońce nie wysusza liści, a cień daje drugi, podstawowy plus - utrzymuje stałą wilgotność powietrza.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - kilka stron wcześniej padło pytanie o ML w cieniu. Otóż wszystkie sadzonki rosnące pod panelem, z wystawą tylko północną na wiosnę były żywe. Grama suchego. Tylko mój rozpęd i przyzwyczajenie spowodowały wiosenne cięcie. Powiem szczerze, że żałuję tego. Mogłam w ogóle nie ciąć.

Polinko, miskant 'Memory' Kwitnie. Pięknie i obficie

Za kwitnącego miskanta dziękuję Kocham je tak samo jak róże...

ML i kilka odmian carexów mam teraz w cieniu/półcieniu. Jestem ciekawa ich zachowań na wiosnę, byłoby bardzo miło gdybym nie musiała ciąć/ czyścić

Tu ma być ogród :) 16:47, 27 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
)))) Edytko u mnie juz miskant w ziemi eM sadził wczoraj a my z Moniczka z beskidzkiego marzenia piliśmy kawe ....hihi

Miskant Noc przetrwał stoi prosto ))))

Jola, mówiłam Ci już, że zazdroszczę Ci eMa ?
Tu ma być ogród :) 14:59, 27 wrz 2016

Do góry
)))) Edytko u mnie juz miskant w ziemi eM sadził wczoraj a my z Moniczka z beskidzkiego marzenia piliśmy kawe ....hihi

Miskant Noc przetrwał stoi prosto ))))
Ogród z pergolą 13:49, 27 wrz 2016

Do góry
Fajnie, tylko kreska zielona kończy się pod oknem na środku i jest niedobry podział tego okna (część tu i część tam). Może ja przesunąć nawet do linii rynny? Będzie za mało miejsca?

A dalej pozostaje nam duża połać na różankę.

Na pewno trzeba koło rynny dać taką kratkę alu i puścić powojnik. Może już sam miskant zgubiłby tę rynnę.

Jest gdzieś lista gatunków tej różanki?
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:51, 27 wrz 2016

Do góry
Luki...aktualnie w domu mam tylko Decis, trzeba by kupić, rano chciałam nawóz kupić, zapomniałam też mam nadzieję, ze taki moment będzie, zacumuję koło ciebie

Kasya...dzięki Kasiu rozchodniki kolory maja bardzo różne, odmian mam kilka, jednak kolor wybarwienia zależy tez od ziemi i ilości słońca, takie wnioski mam. Mam takie bardzo czerwone, aktualnie obżarte przez ślimaki, bez jednego liścia.

Tusiala...o jesteś, fajnie i dziękuję. Hakone u mnie spisują się na medal.
Moja top lista traw, wg moich obserwacji u mnie to;

hakonki- nie mam tylko zielonych, choć może warto, miskanaty- Gracilimus, Falmingo, Africa, Cosmopolitan, Dronning Ingrid, Morning Light, miskant Variegatus, Arudno Donax, molinie Variegata, rozplenice Black Beuty, Moudry, Medium Boy, trzcinnik pośredni, Amazon Mist i Frosted Curls oraz carexy brązowe, z tymi nie mam problemów, rosną szybko. Nie wymagają pracy.

A obserwować będę nowe nabytki, miskant Memory, Malepartus, molinie Transparent i Windspiel.
Wywalam miskant cukorwy, pozbywam się trzcinnika FK oraz jeszcze jednej trawy, niestety za diabła nazwy nie mogę sobie przypomnieć i w niektórych miejscach pozbywam się carex szerokolistny. Natomiast uparłam się w tym roku przezimowac rozplenice Samba, nie wiem czy sie uda, z nią 1 próba, z rubrum były 3 nieudane.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:33, 27 wrz 2016

Do góry
Ela byłem a tam burza mózgów odwagi Ty decydujesz i zawsze (prawie) możesz przesadzić

coś przygarnąłem zupełnie przypadkiem wystarczyło 15minut w Wojsławicach (urwałem się na chwilkę ze spotkania klasowego pod Ślężą)

miskant Cabaret -tym razem zabezpieczę go na zimę ...............................Rosi

palczatka miotlasta Blue Heaven

Ogródek Iwony II 10:40, 27 wrz 2016

Do góry
Iwonka hortki śliczne, miskant KF piękny. Podziwiałam już go w zeszłym roku u Ciebie. Niestety nie mam miejsca, żeby go upchnąć
Chciałam kupić czosnki, ale chyba w tym roku z nich zrezygnuję. Zostaję tylko przy główkowatych, inne kupię za rok

Pozdrawiam z jesiennego słonecznego Niechorza
Lawendowy zawrót głowy 08:20, 27 wrz 2016

Do góry
Przemku dziekuje, bardzo mi miło ))) ale klona kocham i pozostanę schowana ))). Ciesze sie z zakupów wiesz )))))

Kasiu ja znam prawie wszystkich z grupy ślaskiej a reszty ni huhu to były pierwsze spotkania )))). Ale szybko zasadziliscie Wasze zdobycze normalnie pierwsi na mecie ))) u mnie wszystko stoi tylko miskant w gruncie )))

Marzenko to były dla mnie spore emocje ))) ja rowniez sie ciesze ze spotkania z Toba ))) zasadziłas wszystko? Ja dzis mam plany i jeszcze graba musze przesadzic o 20 centymetrów , szkoda ale tuje beda na niego właziły
Ogród z pergolą 21:06, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.

Ewa tak mniej więcej jest tak

ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ogród z pergolą 20:48, 26 wrz 2016

Do góry

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies