Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Czym wyłożyć taras i balkon? 12:50, 07 sty 2014

Do góry
Ja mam taras z kostki granitowej i żaden piach się nie nosi do salonu, tylko kostka musi być zafugowana. Zajrzyj w moją wizytówkę, albo wątek.

Oprócz kostki mogą byc płyty kamienne, betonowe robione na kamienne, zwykłe płyty betonowe chodnikowe, cegła klnkierowa też może być a nawet rózne materiały mieszane z odzysku, robienie z nich kompozycji.
Czym wyłożyć taras i balkon? 11:16, 07 sty 2014

Do góry
Madziarzeszow: nie zanoszą się kamyczki do salonu?
Ja właśnie stoję przed dylematem z czego zrobić taras. Domek ma poza miastem.
Chciałam z drewna ale mogą tam zadomowić się gryzonie. Kostka odpoda (sąsiedzieli właśnie zdejmują bo piach zanosi się do salonu) Zostają chyba tylko płyty tarasowe
Tu będzie moje zaciszne zalesie 08:39, 07 sty 2014

Do góry
Witaj, potwierdza się sposób patrzenia na ogród od początku. Najpierw jest depresja, nie mam nic, tutaj skarpa, co z nią robić, tam pusto, tu brzydka siatka, kostka taka lub inna. Ja tak miałam. Ogromny teren pełen wody i błota i jedna ja sama. Teraz zupełnie na to inaczej patrzę. Pilnuję, żeby mi rośliny do domu nie weszły. Kostka ma zielone fugi i jest fajnie, po agnielsku.
Wszystko zrobisz, powoli dojdziesz do takiego poziomu zadowolenia i satysfakcji, że nie będziesz chciała wychodzić z ogrodu, a zimą będziesz patrzyła wlepiona oczyma w okno ... kiedy wreszcie coś porobię? Jak Cię to wciągnie, to będzie Twoje szczęście. Ciesz się, że znalazłaś forum. Gdy zakładałam ogród, nie było takich cudowności.
Napiszę krótko: najpierw podziel teren, co byś gdzie chciała mieć, a potem skup się na robieniu tła dla niższych roślin i dla zasłonięcia swojej prywatności oczywiście. Dalej samo przyjdzie, jak będziesz tu czytać.
Życzę wytrwałości i buźkam.
Tu będzie moje zaciszne zalesie 22:12, 06 sty 2014

Do góry
aga_szsz a to nie, nasza kostka z lokalnej, aczkolwiek renomowanej firmy na L mam nadzieję, że nie będzie spawiała takich problemów, jak piszesz. Póki co jakby wręcz nabiera koloru, ale leży dopiero kilka miesięcy, więc ciężko mieć o niej opinię wyrobioną...

Skula dzięki za rady szczególnie, że częśc z nich pokrywa się z moimi przemyśleniami po przeczytaniu artykułów Danusi nt planowania i zakładania ogrodu. Znaczy, że w miarę zaczynam łapać
Plan działki zrobiłam +/- w skali, tzn nie biegałam jeszcze z miarą po ogrodzie, ale wielkość domu, jego usytuowanie na działce oraz wielkość samej działki są wyskalowane z dokładnością do 1m /plan robiłam w excelu i 1 kratka to 1m, więc ciężko było bardziej dokładnie to narysować/. Co muszę koniecznie dodać do planu to POŚ, bo już doczytałam, że nie bez znaczenia jest jego usytuowanie.
Badania gleby nie wiem, czy sobie nie odpuścić. U nas nie ma gleby osiedle powstaje na terenach w bezpośrednim sąsiedztwie żwirowni. Na piaskach jakby. Na zdjęciach widać, że już parę wywrotek czarnoziemu nawieźliśmy i ledwo mi się udaje powstrzymać męża, żeby tej ziemi nie rozsypał już. Zwłaszcza jak pogoda taka prawie wiosenna, to on już taczka i w bloku startowym. A mnie się wydaje, że trzeba się z tym wstrzymać, bo jeśli zdecydujemy sie kłaść system nawadniania, to chyba lepiej przed rozsypaniem tej czarnej ziemi nawet.
W każdym razie, już nie przynudzając, wiem, że muszę zacząć od zrobienia projektu. Nie wiem, czy potrafię sama, raczej wątpię, ale mam znajomą która robi takie rzeczy i poproszę o pomoc. Ale jeszcze 'nasampierw' muszę wiedzieć, czego chcę. W sensie jaki to ma być ogród właśnie i co gdzie ma być.
Aaaa i z nawadnianiem muszę się zorientować, czy da się u nas założyć w ogóle. Studni nie ma i nie będzie, bo woda jest bardzo głęboko. Wodociąg nie daje jakiegoś super ciśnienia wody i obawiam się, że może to być problem.

kaisog1 witaj ja się właśnie obawiam, że skarpy to będą moje jedyne rabaty, bo jak je obsadzę to już w zasadzie będzie ogród gotowy oby tylko kaski starczyło na te nasadzenia skarpowe...
Ogród Dominiki 15:23, 01 sty 2014

Do góry
Domi napisał(a)

Kiedy założysz swój wątek? Kostka już pewnie położona?

Właśnie z założeniem swojego wątku mam pewien problem Nie wiem od czego zacząć Jakoś trudno mi się do tego zabrać

Tak jak Ci wspominałam wcześniej dorabialiśmy ścieżki. Wszystko się przeciągnęło w czasie. Cały bałagan, ziemia z korytowania została bo musieliśmy wracać do pracy. Ponieważ nie ma nas w PL to prace porządkowe czekają do wiosny. Wiosną planujemy ruszyć z wykonaniem obrzeży z kostki granitowej. Mam nadzieję że rośliny które zakupiłam wcześniej a teraz są wsadzone dosłownie wszędzie trafią na docelowe miejsca.

Domiś moja dobra duszyczko
W Nowym Roku życzę Ci wielu szczęśliwych chwil…Szczęścia w domu i wszędzie, gdzie będziesz…
Ogród Dominiki 17:37, 28 gru 2013

Do góry
Noemi, Dominiko, dziękuję Dziewczyny Wklejam dzisiejsze ogrodowe fotki. Strasznie zzieleniała
(mech) kostka na obwódkach i pod huśtawką. Na wiosnę będzie wielkie mycie.

Ogród Dominiki 23:32, 26 gru 2013

Do góry
Bukla napisał(a)
Śliczności

Kiedy założysz swój wątek? Kostka już pewnie położona?
Ogród wśród pól i wiatrów 17:26, 24 gru 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Przygotowałaś ogród do zimy i zniknęłaś na dobre, kostka wyszła przepięknie

pozdrawiam Joasiu i odezwij się jak wrócisz zimowego snu do nas

Nie nie Aganiu
Nie zapadłam w sen zimowy. Działam "domowo".
A na ogrodowisko zaglądam pocichutku ale systematycznie.
Pozdrawiam Cię
Ogród wśród pól i wiatrów 19:25, 19 gru 2013

Do góry
Przygotowałaś ogród do zimy i zniknęłaś na dobre, kostka wyszła przepięknie

pozdrawiam Joasiu i odezwij się jak wrócisz zimowego snu do nas
Kostka granitowa 07:45, 16 gru 2013

Do góry
Co do dzieci to nie wiem, ale to kamie n przecież jest, naturalny materiał, nie kaleczy, ale równy idealnie nie jest. U mnie jak patrzę, to gdyby dzieci biegały, a nieraz biegają na bosaka dzieci sąsiadki, to nic im się nie stało.

Jak kostka u mnie wygląda możesz zobaczyć na zdjęciach.
w Oborze też mogą być ogrody 18:54, 12 gru 2013

Do góry
Kochana Pszczelarnio, ale chcesz przepis na samo ciasto piernikowe, czy instrukcję co i jak robić???
Bo przepis na pierniki jest taki (to jest na 1 porcję):
kostka margaryny
łyżka smalcu
1 szkl cukru do upalenia na karmel i 1 szkl do ciasta
5 jajek
4 przyprawy piernikowe
1 łyżeczka amoniaku
1 mały słoiczek miodu
mąki ile wejdzie

Cukier na patelni rozpuścić i zbrązowić, do gorącego karmelu wlać ostrożnie 1 szkl gorącej kawy zbożowej/ albo zwykłej naparzonej kawy (bez fusów), do tego płynnego można dodać miód i tłuszcz żeby się rozpuścił. ostudzić do temp. pokojowej. Jajka lekko ubić z ta 1 szkl cukru i dodać do masy. teraz po kolei wsypywać składniki suche, mąka na końcu. dodawać jej powoli i mieszać aż bedzie sztywne. wtedy małe porcje wykładać na stolnicę i wygniatać, ale nie za długo i nie za dużo mąki żeby pierniki nie były twarde. żeby sprawdzić jakie jest ciasto najlepiej wyciąc kilka pierników i piec w piekarniku i patrzeć jak się zachowują. piec w 180 , jakieś 10 min chyba.

a co do chatki to mój sposób był taki. na papierze A4 narysowałam sobie domek. Dach to jest kartka a4 na pół. najważniejsze są te zaczepy na poszczegolnych częściach domku, bo na tym opiera się ciężar i one musza jedna na drugą nachodzić, mój szybki szkic tak wygląda. i tak po upieczeniu docinałam kształty, bo jak ciasto lekko podrosło to już nie chciało się tak ładnie spasować
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:11, 11 gru 2013

Do góry
Witajcie po dłuższej przerwie! Sebciu - of kors że Was lubię, tylko wciąż mojej dobie brakuje godzin
Dziękuję za wszystkie komplementa pod adresem mojego ogrodu - powinnam je wydrukować grubą czcionką i czytać zawsze, jak mam doła ogrodowego - a często się to zdarza...
Zdjęć aktualnych nie będzie z wiadomego powodu - dzień kreta Poza tym nie ma za bardzo co pokazywać.
Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania, choć pewnie część z nich już dawno nieaktualna

Krys napisał(a)

Aga jak nazywają się trawki przed szmaragdami i ten niziutkie ?

Krysiu, te wysokie to miskanty "Gracillimus", a te niskie z przodu to hakonechloa "Albostriata".

EdytaB napisał(a)

P.S z jakiej firmy macie kostkę? I jak przez te lata się sprawuje (czyszczenie itp.) bo ja właśnie jestem przed takimi wyborami.

Edytko witaj! Kostka to Libet "Piccola" i "Modena". Sprawuje się bardzo dobrze. To alternatywa dla granitowej, która choć naturalna, to ciężka do ułożenia w proste wzory (przynajmniej ta zwykła granitowa; do układania prostych wzorów powinna być specjalna, o regularniejszych wymiarach, a co za tym idzie - droższa).

agniecha973 napisał(a)
Aga, a podasz przepis na te pyszne nadzienie do babeczek? U Madżeny jadłam na spotkaniu i dziś mi się przypomniały, bo w aldiku rzucili spody kruche i sobie pakupiłam i chciałabym coś pysznego w środek napchać.
A ogródek też chętnie obejrzę.

Aga nadzienie jest baaaardzo proste: na spód babeczki ok.3/4 łyżeczki kwaśnego dżemu (owoce leśne, czarna porzeczka), na to masa karpatkowa "Delecta oryginalna" (według przepisu na opakowaniu), na wierzch owoce (mój standardowy zestaw: brzoskwinia, winogrona zielone i różowe, truskawka lub sezonowo: maliny, truskawki, borówki z listkami mięty). Ależ mi smaka narobiłaś
Kostka granitowa 11:43, 08 gru 2013

Do góry
Wszystko się dobrze zamiata, tylko kostka musi być dobrze zafugowana piaskiem z dodatkiem cementu. Ona nie jest idealnie równiutka, u mnie zamiata się w miarę, ale nie idealnie. Betonowa byłaby bardziej równa i lepsza w zamiataniu, ale jednak betonowa... a nie kamienna. Zalezy co kto lubi

Obrzeże też jest z kostki granitowej, tylko większej, dwa rządki.

Piasek na placu zabaw może być niżej.
Kostka granitowa 11:39, 08 gru 2013

Do góry
Witajcie,

chciałam się podpytać o utrzymanie nawierzchni z kostki granitowej a konkretnie o jej zamiatanie.
chciałabym u siebie zrobić plac zabaw dla dzieci na piasku, teren byłby otoczony z jednej strony kostką granitową - byłaby to ścieżka prowadząca z domu na podjazd. Obawiam się ze duża część piasku będzie lądowała na kostce właśnie. Czy łatwo się piasek z kostki zamiata? Czy w takim przypadku kostka brukowana nie jest bardziej praktyczna? a może jakieś dodatkowe obrzeże w takim przypadku jeszcze zastosować - tylko żeby dzieciaki się nie potykały z bardzo

Myślałam żeby plac z piaskiem był jakieś 2 cm poniżej poziomu kostki - może wtedy mniej będzie się przesypywać. Co sądzicie?

Ogród wśród pól i wiatrów 18:04, 04 gru 2013

Do góry
dominika_rew napisał(a)
Byłam już u Ciebie parokrotnie i w końcu czas się przywitać
masz bardzo ciekawy, zróżnicowany teren do zagospodarowania. bardzo podoba mi się jak położyliście kostkę, super to wygląda ciekawa jestem jak przyjmą się róże i lawendki - latem będzie pięknie pozdrowienia!

Witaj Domi Cieszę się, że zaglądasz i że się ujawniłaś
Kostka fajnie wyszła, a jak się sprawdzi - zobaczymy.
Co do róż z lawendą, mam nadzieję, że przezimują i będzie ładnie.
Żeby nie było, że się nie staram - donoszę uprzejmie, że dziś dostały zimową kołderkę
A teraz pędzę oglądać Twój ogród

Postawić trawkę nad i... 20:37, 03 gru 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
W realu jest jeszcze piękniej. Z jaką precyzją ta kostka położona i jak ładnie, estetycznie wyglądają murki Agnieszka dba o każdy szczegół. Ta wiosna, która nadejdzie przyniesie nowe piękne pomysły

Pozdrawiam serdecznie Agnieszko A kiedy my się spotkamy? Chyba damy radę jeszcze przed świętami?
Wysłałam Ci emalię

Buziaki

...odebrałam emalię... widział u Ciebie, czytałam...zdolniacha z Ciebie... będę rekomendować jak najbardziej... spotkać możemy jak najbardziej tylko niech mój górnik skończy imprezowanie barbórkowe ...my nauczyciele tak nie imprezujemy...buuuu
...pozdrawiam, buziam....
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 19:28, 03 gru 2013

Do góry
Nie wiem. Ale to raczej zły pomysł, nie utrzyma kostki, a jak wjedziesz samochodem na brzeg to kostka się "rozjedzie" Obrzeże zrób z kostki.

Postawić trawkę nad i... 15:36, 03 gru 2013

Do góry
W realu jest jeszcze piękniej. Z jaką precyzją ta kostka położona i jak ładnie, estetycznie wyglądają murki Agnieszka dba o każdy szczegół. Ta wiosna, która nadejdzie przyniesie nowe piękne pomysły

Pozdrawiam serdecznie Agnieszko A kiedy my się spotkamy? Chyba damy radę jeszcze przed świętami?
Wysłałam Ci emalię

Buziaki
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 14:54, 03 gru 2013

Do góry
Witam a ja mam kostkę 10 cm wysoką i chciałem dołożyć obrzeże zamiast betonowego krawężnika. I co do tego dobrać? tzn jaką wysokość żeby się kostka nie rozjeżdżała?
pozdrawiam
Słoneczny ogród słonecznej safikey 23:38, 26 lis 2013

Do góry
Alez z Ciebie pracowita pszczółka
Już tyle zrobiłaś w tak krótkim czasie...

Kostka super wygląda. Teraz już łatwiej będzie coś zaaranżować.

pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies