Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 18:15, 17 maj 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Maya odkryła rzodkiewki w warzywniku. Po cichutku postanowiła się uraczyć tymi delikatesami. Przez okno zauważył to M. Oczywiście zbeształ małpę Ale opowiedział jak to robi. Otóż wchodzi na rabatę, nochalem wyszukuje rzodkiewkę czerwoną nad ziemią, łapą ją wygrzebuje, zjada a zielsko jednym ruchem pyska wrzuca na kompostownik. A ja się od kilku dni zastanawiam dlaczego te rzodkiewki tak nierówno mi wzeszły... Już chciałam pomstować na kiepskie nasiona.

Po ilości kwiatów widzę, źe będzie dużo truskawek w tym roku - znowu rano będę robić wyścigi kto pierwszy je dopadnie - Mayka czy ja (w piżamie)

W rodzinie był pies, który częstował się pomidorami prosto z krzaczka. I bardzo je lubił, więc dla domowników już za dużo nie zostawało
Ogródek Iwony 11:57, 17 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Jestem pod wrażeniem ukorzenionych hortek- będzie na szpaler, może nawet nie jeden

Kasiu, dokładnie na szpaler je zbieram, szkoda tylko, ze będzie kilka odmian, ale to już zobaczę, jak się ukorzenią, zobaczę, które wybiorę.
Jeszcze nie wiem,ile będę potrzebować, ale chciałam je posadzić wzdłuż ściany z żywopłotu w kąciku z ławeczką. To zadanie na drugi rok
Ten teren jest jeszcze niezagospodarowany, dzika trawa, drzewka owocowe i kompostownik
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 22:37, 16 maj 2015

Do góry
Maya odkryła rzodkiewki w warzywniku. Po cichutku postanowiła się uraczyć tymi delikatesami. Przez okno zauważył to M. Oczywiście zbeształ małpę Ale opowiedział jak to robi. Otóż wchodzi na rabatę, nochalem wyszukuje rzodkiewkę czerwoną nad ziemią, łapą ją wygrzebuje, zjada a zielsko jednym ruchem pyska wrzuca na kompostownik. A ja się od kilku dni zastanawiam dlaczego te rzodkiewki tak nierówno mi wzeszły... Już chciałam pomstować na kiepskie nasiona.

Po ilości kwiatów widzę, źe będzie dużo truskawek w tym roku - znowu rano będę robić wyścigi kto pierwszy je dopadnie - Mayka czy ja (w piżamie)
Dżdżownice kalifornijskie 20:48, 14 maj 2015

Do góry
Witam

Postanowiłem założyć małą hodowle dżdżownic kalifornijskich.

postanowiłem zrobić sobie własny kompostownik z 25 litrowych beczek układane modułowo jedna na drugiej

beczka na samym dole będzie miała zaworek do zlewania płynnego nawozu, kolejne beczki będą miały otwory w dnie

czy w miejscu gdzie zaznaczyłem robić otwory na powietrze ? czy obejdzie się bez otworów

otworki w dole drugiej beczki są średnicy 2mm, wystarczy taka ilość otworów?, czy powiększyć je jeszcze ? boję się że będą mi nimi wpadać do płynnego nawozu

kolejna 3, 4 i 5 beczka będą miały większe otwory 5mm, żeby dżdżownice mogły sobie migrować miedzy modułami

ostatnia beczka będzie przykryta folią z otworkami.

co sądzicie o tym projekcie ?

dodatkowe sugestie mile widziane
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 13:55, 14 maj 2015

Do góry
Przegapiliśmy moment koszenia. Zielsko tak bujneło, że nie dało się mulczować, a to oznacza, że wczoraj pół dnia grabilismy z mężem nasze pole. Za to mam tyle trawy, że kompostownik syty (a jest naprawdę spory) i żywopłot grabowy wyściółkowany
Dzisiaj pada. Udało mi się jeszcze rozsypać nawóz na trawnik przed domem.
Stwierdzam, że może jesze ze dwa tygodnie i wyjdę na prostą z pracami. Jeszcze rok temu wydawalo mi się, że jak mam zapał i chęci to wszystko będzie proste i do ogarnięcia.

niska kokoryczka dla Oli-babki

i z oddali

Początki w Kruklandii 10:22, 13 maj 2015

Do góry
Joaska napisał(a)

Justyś no wiesz o róże i tulipany cię nie podejrzewałam a początku Twojego ogrodowiskowania a tu są i róże i tulipany i warzywniak i kompostownik, tak że wiesz zamiatanie trawy to pikuś ...

Eeeee.... to w ogóle co innego

Początki w Kruklandii 10:10, 13 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Hahahaha
Padłam normalnie!

Hahahaha... no nie mogę

SERIO podejrzewasz mnie o takie rzeczy????

Justyś no wiesz o róże i tulipany cię nie podejrzewałam a początku Twojego ogrodowiskowania a tu są i róże i tulipany i warzywniak i kompostownik, tak że wiesz zamiatanie trawy to pikuś ...
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:59, 10 maj 2015

Do góry
przerzuciłam kompostownik, dżdżownice kalifornijskie przetrwały zimę

wsadziłam kobeę, mam nadzieję że prognozy się sprawdzą i przymrozków nie będzie

zostało do wsadzenie ok. 200 doniczek jeszcze

edit stwierdzam że such jest , miało padać i co?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:00, 10 maj 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Z niecierpliwością czekam na pokaz piwonii...
Aniu, ty masz jeszcze kompostownik? Bo jak dobrze kiedyś u Ciebie czytałam pisałaś, że likwidują ze względu na ślimaki. ..

Jeden mam, taki podręczny.... ale większość wywożę na kompostownię.. bo kompostownik to rozmnażania ślimaków.. i nie ma jak ich stamtąd wykurzyć.. Kilka razy dziennie obchód przy kompostowniku konieczny. Jak dalej będą mi wszytko zjadać to zlikwiduję i ten. Zastanawiałam się czy jest sens wogle cokolwiek sadzić.. wczoraj eMuś mi zrobił grządki.. chyba zaryzykuje i posieję, nasiona mam, ale sąsiadom zjadły ślizgacze wszytko do ziemi.. i pilnują, chodzą kilka razy dziennie... a i tak są szybsze.
W rogu mały, plastykowy, szybki do przerzucenia i posprzątania.. trwałego nie zrobię z powodu ślimaków .

Koperek przesadzony ze szklarni .. może się przyjmie

Edit.. i piwonia dla Ciebie.. prawie, prawie .. w tym roku ma mało pąków

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:40, 10 maj 2015

Do góry
Z niecierpliwością czekam na pokaz piwonii...
Aniu, ty masz jeszcze kompostownik? Bo jak dobrze kiedyś u Ciebie czytałam pisałaś, że likwidują ze względu na ślimaki. ..
Pszczelarnia 22:56, 09 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam też duży kompostownik ale ten powyżej to w ogrodzie na Kaszubach u Kasi i Andrew Bellingham.

Ewo czy oni prowadzą jakiegoś bloga??? bo wydaje mi się jakieś znajome to wszystko...
Pszczelarnia 12:44, 05 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam też duży kompostownik ale ten powyżej to w ogrodzie na Kaszubach u Kasi i Andrew Bellingham.

aha, pomieszały mi się już te zdjęcia, bo od tyłu oglądałam
Pszczelarnia 08:46, 05 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Kompostownik to masz godny ogrodnika.
Znaczy ogromny

Pszczelarnia 08:05, 05 maj 2015

Do góry
Kompostownik to masz godny ogrodnika.
Znaczy ogromny
Ogród u stóp klasztoru 22:49, 03 maj 2015

Do góry
Renia najlepiej przekopać widłami .to prawdziwe poprawianie gleby . jak tylko nasypiesz na wierzch to roślina i tak dalej w glinie .

Roboty idą pełną parą ,właściwie to się już nakładają jedna na drugą .jutro budujemy płot drewniany żeby odgrodzić rozsadnik ,jednocześnie czyścimy pergolę na tarasie przed malowaniem . musiałam wyciąć cały winorośl żeby logistycznie to ogarnąć .
altana już zamówiona ,będzie końcem maja a już w kolejce czeka kompostownik który się rozwalił pod naporem kompostu . teraz słupki będą z ceownika metalowego i deski będzie się wkładać w szyny i swobodnie wyciągać . lekki spad terenu dał się mu po 6 latach we znaki i w końcu runął .

taras bez winorośli wygląda .....dziwnie

Ogród przydomowy - Hosty 20:23, 03 maj 2015

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Dziś układałem ekobordy.

Wprost na kompostownik.

Jakiej wysokości użyłeś ekobordy.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:29, 03 maj 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Ewa moje kosmosy też ruszyły, ale dopiero kiełki widać, daleko im do listków
Pięknie się trawy pozbyłaś, pięknie

Postawiłam doniczkę przy południowej ścianie i chyba mu tam cieplutko
Teraz w kolejce na ściąganie trawy czeka pół strony wschodniej i kawałek tyłów. Ale coś mnie M. straszy rewolucją porządkową w części garażowej i nowy kompostownik obiecał to zaczekam chwilę
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:28, 01 maj 2015

Do góry
podcinanie tujek skończone... ufff
ten widoczny kawałek płotku to część "furtki" ogrodzenia (prowizorki) terenu dla psów,teraz częściowo otwarta, bo taczka wyjeżdżała

na kompostownik i resztę nie patrzymy

a to jeszcz nowa rabatka pod domem z trawkami, kanciki troszke zdemolowane kosiarką;(

Początki w Kruklandii 00:19, 01 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ale masz fajnie, jak kompostownik sam kończy się malować. Ja też tak chcę.

Hehehe
Początki w Kruklandii 00:18, 01 maj 2015

Do góry
Ale masz fajnie, jak kompostownik sam kończy się malować. Ja też tak chcę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies