Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Kuba 09:37, 07 lip 2015

polinka napisał(a)
Jeszcze tylko dwa dni i oddychniemy od tych tropikalnych temperatur...

Znowu zatęsknimy za ciepełkiem
Ja przyznam że przez ciągłe przebywanie w pracy nawet jeszcze nie zdążyłam się wygrzać
Kuba 09:40, 07 lip 2015

MAD napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten brzozowo-hortensjowy zakątek ławeczkowy. Klimatycznie jest. A jak hortki zakwitną to szał będzie.

Niezły busz się zrobił w tym zakątku ale cieszy mnie nieziemsko, za to mój mężuś bardzo się denerwuje tym bałaganem, coś czuję że trzeba będzie znowu jakieś zmiany obmyślać
MAD 09:42, 07 lip 2015

Kuba napisał(a)

Niezły busz się zrobił w tym zakątku ale cieszy mnie nieziemsko, za to mój mężuś bardzo się denerwuje tym bałaganem, coś czuję że trzeba będzie znowu jakieś zmiany obmyślać

Ale że jakim bałaganem? Nie podoba mu się bo za gęsto? Ja tam lubię jak jest busz.
Kuba 09:46, 07 lip 2015

Madziu- dobrze że jesteś to przy okazji zapytam Cię o kompostownik- ostatnio głównie była wsypywana świeżo skoszona trawa, wiem że to błąd ale nie kontroluję wszystkiego co tam ląduje, zrobiła się śmierdząca gnojowica, czy to się jeszcze uratuje?
Kacha123 09:52, 07 lip 2015

Kuba napisał(a)

Znowu zatęsknimy za ciepełkiem
Ja przyznam że przez ciągłe przebywanie w pracy nawet jeszcze nie zdążyłam się wygrzać

Ja wczoraj doceniłam klimę w pracy
Kuba 09:57, 07 lip 2015

Kacha123 napisał(a)

Ja wczoraj doceniłam klimę w pracy

ja mam zespół zimnych rąk i stóp
Ensata 09:59, 07 lip 2015

Spróbuj z bakteriami do kompostu. Są wysokie temp, może przeschnie jeszcze
MAD 10:03, 07 lip 2015

Kuba napisał(a)
Madziu- dobrze że jesteś to przy okazji zapytam Cię o kompostownik- ostatnio głównie była wsypywana świeżo skoszona trawa, wiem że to błąd ale nie kontroluję wszystkiego co tam ląduje, zrobiła się śmierdząca gnojowica, czy to się jeszcze uratuje?

Właśnie dlatego nie można wrzucać samej świeżej trawy nie mieszając jej z innymi odpadkami bo robi się "kiszonka", a potem "filc".
Uratowac pewnie i można ale to śmierdząca i niełatwa robota. Możesz wyrzucić trawę z kompostowinika i przesuszyć ją, a potem wymieszać z innymi odpadkami (chwasty, liście, papier, odpadki z kuchni etc. Ona się pewnie już pozbijała w takie płaty i powinno sie je porozdzielać. Ale to nic przyjemnego, zwłaszcza w taki gorąć. Masz nauczkę na przyszłość.
Zielona 10:04, 07 lip 2015

Kompost z trawy zaczyna gnić. Robią się takie "omlety" z pleśnią w środku. Powinnaś postarać się to poprzerzucać, żeby przeschło...

Ewa, a nie masz w okolicy kompostownika jakiegoś pustego miejsca na rozrzucanie trawy po koszeniu do wstępnego przeschnięcia?
Zielona 10:07, 07 lip 2015

Haha, pisałam w tym samym czasie co Magda.
Ewa, a czy nie masz w ogrodzie jakiegoś pustego miejsca do rozrzucenia trawy po koszeniu, by wstępnie przeschła? W taki upał jak teraz to kwestia dwóch-trzech dni i trawa jest sucha na wiór. Ale musi być w miarę płasko rozrzucona... Wtedy śmiało można ją wrzucić do kompostu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies