Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Kuba 14:41, 07 lip 2015

MAD napisał(a)
A powiedz mi jeszcze czy masz jedną komorę kompostownika czy dwie? Jeśi dwie to możesz "zbierać w jednej suche odpadki np. liście czy ścięte suche kwiatostany, papier) i dosypując trawę mieszać wszystko razem - wtedy trawa nie musi być przeschnięta ale powinna być dobrze zmieszana. Możesz też dodawać tylko część trawy mieszając dajmy na to zawartość 1 czy 2 koszy z wierzchnią warstwą kompostu. Szkoda tak rezygnować od razu z kompostownika.

niestety mam tylko jedną komorę i nie ma szansy żeby wcisnąć dodatkowy, bo już ten co jest został wciśnięty między serby a żywopłot grabowy, w dodatku jest widoczny od ulicy ale liczę że rośliny go w końcu kiedyś zasłonię. Jak mi się uda zreanimować aktualny pseudokompost to może zmotywuję domowników do mieszania trawy tak jak piszesz albo będę wrzucać tylko część skoszonej trawy
babka 14:47, 07 lip 2015

Pokombinuj bo warto. Tydzień temu Żon zrobił mi trzeci, mniejszy kompostownik na odpadki iglaste. Pod hortensje będzie kompiścik jak znalazł
lindsay80 14:57, 07 lip 2015

Ewa, też mi się tak zrobiło jak eM wysypał trawę po koszeniu, przerzucałam i pozbyłam się tej śmierdzącej mazi, a teraz robię tak jak piszą dziewczyny - skoszoną trawę rozrzucam drobną warstwą, czekam aż przeschnie i dopiero do kompostownika.

Moje Artemisy też odchorowują podróż i nadal czekają w doniczkach bo ciągle skwar i boję się je sadzić w takich warunkach.
Ty powycinałaś swoim nadłamane gałązki i uschnięte kwiaty?
Kuba 15:02, 07 lip 2015

babka napisał(a)
Pokombinuj bo warto. Tydzień temu Żon zrobił mi trzeci, mniejszy kompostownik na odpadki iglaste. Pod hortensje będzie kompiścik jak znalazł

to dzisiaj po pracy znowu mnie czeka mieszanie
Nabiorę nadziei jak ten smród się zmniejszy
gorzej że już znowu trzeba trawę kosić
Edit 22:37, 07 lip 2015

Nie ma to jak miejsce do wypoczynku wśród róż. Fajnie wygląda ławeczka z różami, które tworzą niesamowity klimat. Muszę pomyśleć o różach przy patio koniecznie. Też chcę mieć odpowiedni klimacik jak duże będą Twoje róże?
Kuba 05:08, 08 lip 2015

jeszcze dokładnie nie wiem bo to ich pierwszy sezon, ale wg opisu rosną do 1 metra
ewa004 09:47, 08 lip 2015

Ja na szczęście nie mam problemu z miejscem na kompostownik .
Mam dwie wielkie komory ,wprawdzie samodzielnie zrobione więc do pokazania się nie nadają ,ale są

Skoszoną trawę wysypuję sobie pod porzeczki ,drzewka owocowe czy borówki
Nie wiem czy dobrze ,ale chwasty mi przynajmniej nie rosną

Ślicznie u Ciebie
Kuba 09:53, 08 lip 2015

Dzięki Ewa
może ostatecznie też wykorzystam tę trawę w maliniaku, tylko on też jest na widoku i nie wiem jak ta trawa będzie wyglądać tam, poza tym jak się będzie po tym chodziło? No i przy tej pogodzie codziennie jest właczone nawadnianie, nie wjem czy ta trawa na rabatach nie zaczęłaby gnić...
wczoraj znowu mieszałam w kompostowniku, już tak nie śmierdzi, ale chyba kompostu z tego nie będzie
Juzia 10:41, 08 lip 2015

Mieszaj, mieszaj....może uratujesz
Kuba 10:43, 08 lip 2015

Juzia napisał(a)
Mieszaj, mieszaj....może uratujesz

hehe siedzę w pracy i w myślach mieszam