Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 23:11, 09 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Lawenda się sieje, szałwia też Trawnik trzeba regularnie kosić i podlewać.

A w żwirze sieje się chwast... chyba że niemiecki się nie sieje
Albo pod żwirem jest beton.

A tak nawiasem, to co to za wielkie szare połacie na tych przedgródkach? To jakiś rodzaj folii?
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:35, 09 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)

O mamo, powinni zainwestować sztuczną roślinność .
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:31, 09 sie 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

No to rzeczywiście klops

Ale lawendę czemu odrzuciłaś? Rośnie rewelacyjnie na patelni i w piachu. I ona się nie rozłazi.

A tak a propos? Trawniki są tam passe?

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:10, 09 sie 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Na te ostatnie to pewnie ich nie nakłonisz
Ale może dużo lawendy, szałwii, carexów, kilka buksów do tego. Już te rośliny ładnie ten żwirek zaekspandują
Ja mam takie buksowisko
Carex ID rozrasta się super
Szałwia i lawenda dają kolor i odrastają. Szałwia tloczy nawet trzy razy.i też ekspanduje
Same korzyści.

Rozchodnik zresztą pasuje do tego. Ni jeszcze może kilka rozplenic i będzie busz

Asiu, tak prosto to nie ma. Rabata na mocnym słońcu, carexy nie dadzą rady, poza tym się rozłażą. Trawy miały być nie rozłażące się i nie wysiewające się. Tak więc i Stipa i lawenda odpadły w przedbiegach. Buksów u nas się już nie sprzedaje
Zaplanowałam im miskanty w dwóch odmianach, Panicum w jednej i punktowo Pennisetum, do tego rzeczka z rozchodnika.
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:02, 09 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)

O tym akurat mówiłam, o chwastach znaczy. O tekturze nie mówiłam, bo to byłoby dla nich już zbyt nowoczesne podejście

Asiu, ale nawet Tobie, mimo że lubisz żwirek, takie przedogródki pewnie też sie nie podobają
https://wildemoehre.wordpress.com/2016/06/30/vorgaerten-des-grauens/

Na początku są fotki kamiennych pustyni, a potem fotki z przykładami zielonych rabat przed domem.

Na te ostatnie to pewnie ich nie nakłonisz
Ale może dużo lawendy, szałwii, carexów, kilka buksów do tego. Już te rośliny ładnie ten żwirek zaekspandują
Ja mam takie buksowisko
Carex ID rozrasta się super
Szałwia i lawenda dają kolor i odrastają. Szałwia tloczy nawet trzy razy.i też ekspanduje
Same korzyści.

Rozchodnik zresztą pasuje do tego. Ni jeszcze może kilka rozplenic i będzie busz
Migawki z ogródka 01:16, 09 sie 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Szałwia u mnie źle rośnie, ciągle leży. Raczej zaczynam się jej pozbywać. Może ożanka mi się rozsieje, to ją mu dosadzę.

U mnie ożanka cudnie rosła rok temu, potem przemarzła. Zrobiła się dziura... Siewki wyrastają w żurawkach, na razie nie usuwam, choć wygląda trochę nieporządnie. Będzie kwitła pewnie za rok, jak naparstnice, zachowuje się , jak roślina dwuletnia.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:02, 07 sie 2018

Do góry
Wróciłam dziś rano i od razu skoczyłam na rekonesans.
Mąż pięknie dbał, żeby było zielono pomimo upałów.

Silvery kwitną pięknie, szałwia zachwyca drugim tłoczeniem.

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:57, 07 sie 2018

Do góry
na klonowo-hortensjowej, limki to królowe liatry i kwawnica przestały kwitnąć, jarzmianki od Edytki się ładnie przyjęły i powstanowiły jeszcze zakwitnąć

szałwia deep blue od Edytki, też kwitnie
W ogródku emerytki 21:44, 06 sie 2018

Do góry
uschnięta szałwia

biedne białe fiołki, jesienią powtarzały kwitnienie

a taki był ładny, mam nadzieję, że nie uschnie całkiem
Migawki z ogródka 10:39, 05 sie 2018

Do góry
Szałwia u mnie źle rośnie, ciągle leży. Raczej zaczynam się jej pozbywać. Może ożanka mi się rozsieje, to ją mu dosadzę.
Migawki z ogródka 10:31, 05 sie 2018

Do góry
Hmm albo szałwia różowa?

Ps. Mączka zakupiona na wyprzedaży miesiąc temu
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:50, 03 sie 2018

Do góry
anbu napisał(a)

A co to za roślina na drugim zdjęciu na pierwszym planie?

Monia jak to wszytko bujnie w przyszłym roku to wiesz, szczeny będziemy zbierać z podłogi

Aniu to szałwia lekarska Berggarten, bardzo fajnie przyrasta, no i ma jak dla mnie fajny zapach, Ewa mi jeszcze pisała, że mogę do potraw używać teraz kłosowce z gaurą dają czadu chociaż to młodziutkie sadzonki, w przyszłym roku powinno być już bardziej maśnie buziaki
Witam, i o radę pytam :-) 14:02, 01 sie 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
hej. a mogę się wtrącić co do rabatki?
tak jak mówisz - hortki i coś przed nimi.coś co będzie atrakcyjne zanim hortki dadzą popis.
myślałam albo
- o różach okrywowych np biel + stipa - bo stipę już masz w innych miejscach. jak Ci kwitnie to zbieraj nasiona jak uschnie a z koncem stycznia wysiej mega grubo i będziesz mieć ładne sadzonki za rok.
- o szałwii niebieskiej plus stipa
a za hortkami możesz dać werbenę.
Będziesz tą rabatę też żwirkować?

a czy ta rabata jest naprzeciwko tej z trawami obok ściany domu? Toszka tam sugerowała posadzić cisy. a może tam posadzisz też te same hortki co na tej nowej rabacie. ewentualnie hortki naprzemian z cisami - tak po 2-3 sztuki żeby rytmicznie wyszło ale szpalerowo. w ten sposób będziesz miała spójność. Jasny kolor będzie ładnie się odbijał na tle ściany czy zieleni tuj.
a na tle domu będize to dodatkowe piętro ponad trawami.

no ale to takie moje gdybania
daj znać na czym stanie.

Jak miło że zajrzałaś

Otóż rabatka już prawie jest - tuje w plecach, przed nimi hortensje polar bear, stipa z własnej hodowli i pomiedzy nie szałwia caradonna.

Co do żwirowania - chyba raczej tak, aby było konsekwentnie co do rabaty obok zwanej buszem Ta rabata jest przedłużeniem buszu , kończy się fioletowa ściana i zaczyna własnie ta rabatka.

Plan posadzenia cisów był na tle fioletowej ściany, ale jest jedno ale..... czy będzie głupio wyglądało że na tle ściany będą cisy a dalej tuje ??? Żałuje że w tym miejscu zamiast tui nie posadziłam cisów...ech....
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:52, 01 sie 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja mam 2 rodzaje szałwii.
Niska zwarta, to faktycznie nisko się ścina, bo się inaczej nie da
ale wyższą krzaczastą ścięłam do połowy, już odbija i zaczyna kwitnąć

Moja już kwitnie ale nie tak intensywnie jak w czerwcu ... i no właśnie a propos wystrzegania się chemii w ogrodzie, moja szałwia lubi łapać mączniaka ... czym w takim razie ją traktować żeby tego uniknąć???
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:29, 31 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
W pierwszej chwili też pomyślałam o trzcinnikach KF, ale się jednak zawahałam. Dereń tak, co do jeżówek mam też wątpliwości. Myślę podobnie jak Hania. W tej chwili gwiazdami są hortki, za chwilę będą rozchodniki. Może "upchnąć" coś wiosennego, irysy, piwonie, orliki?

Hmmmm, i Ty też nie lubisz jeżówek .

Na wiosnę to tam będą napewno fioletowe czosnki i może białe tulipany.
Potem niebieska i różowa szałwia.
Potem ciemnoróżowe tawułki.

A teraz brakuje mi tam koloru, a najbardziej mocnego różowego. Nie musi być go dużo, to mogą być pojedynczne akcenty w kilku punktach (2-3) ale zdecydowanie odczuwam taki brak.
Posadzę te jeżówki i będę obserwować swoje odczucia .

Ogród na glinie 16:08, 31 lip 2018

Do góry
a szałwia (2 fioletowe i 1 różowa) znowu zaczyna kwitnąć
Pszczelarnia 22:01, 30 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja szałwia taka była na pocz. czerwca, potem przekwitła

Mnie się też wydawało, że należy ją już wyrwać, bo przekwitła ale potem (po deszczu) jakby na nowo ożyła. X. Karol ma takie zagony szałwii w Sandrigham a ogrodniczka mówi, że ona kwitnie długo (wyczytałam w książce).

Trzeba rozprawić się z różem na tej rabacie (one są z siewu, miały być białe albo żółte).

Ogródek Iwony II 10:12, 30 lip 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

No i dziś dotarła deep blue. Razem z Anią, Darią i Ani mężem. To było bardzo miłe popołudnie. Aniu, dziękuję za odwiedzinki i za miło spędzony z Wami czas. Szałwia posadzona. Nie dziękuję, aby tylko się przyjęła.

Iwonko to My dziękujemy za gościnę. Było bardzo miło.Ja otrzymałam od Ciebie Ice Dance w ilości ogromnej, zgodnie z radą będzie przez jakiś czas w doniczkach aż do odpowiedniego ukorzenienia. Zdjęć zrobiłam całe mnóstwo ale pełną fotorelację przedstawie jak e-M wróci z trasy. Wszystkie fotki robiłam jego telefonem. Po kąpieli zasnęłam jak niemowlę i nie zrzuciłam a wcześnie rano Grześ czmychnął do pracy. Jeszcze raz dziękujemy.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:06, 29 lip 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Piękne pochmurne fotki a to niebieskie wśród Limek to co to? Dla jasności,piszę I czytam w telefonie I małe obrazki nie pozwalają mi dostrzec szczegolow

To niebieskie to szałwia . Drugie tłoczenie ma .
Pszczelarnia 22:35, 29 lip 2018

Do góry
Moja szałwia taka była na pocz. czerwca, potem przekwitła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies