Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

makadamia 14:24, 15 lut 2019

inka74 napisał(a)
Aż sobie pogooglowałam o tym coppicingu i pollardingu i wychodzi, że idę częściowo zgodnie z trendami

Pollarding (czy jest jakieś polskie słowo na to??) stosuję na katalpie Nana, bardzo jej to służy choć nie chciałabym doprowadzić do takiego stanu rzeczy jak na tym pierwszym zdjęciu - dziwnie to wygląda
https://www.clearcuttrees.co.uk/blog/pollarding

Pollarding to po polsku ogławianie. Natomiast nie znam równie poręcznego tłumaczenia dla coppicing i pleaching.

Co do tego zdjęcia, to dokładnie takie same drzewa widziałam przy samym wejściu na sławetne molo w sopocie. Faktycznie nietuzinkowo to wyglądało, ale bardziej mi się podoba niż tradycyjnie ogławiane mazowieckie wierzby.
makadamia 14:29, 15 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Może on powinien rosnąć w miejscu, gdzie promienie słońca podświetlają go od tyłu, a nie padają na niego? .

O! Hania jak zwykle w punkt.
Te peruczki to różnie: raz mi się podobają, a innym razem wcale.
Natomiast faktycznie największą ozdobą tego perukowca jest słońce przeświecające przez liście. Cudnie wtedy wyglądają. Dla porównania, u nigry/pissardi nie ma tego efektu.

Kurczę, wychodzi na to, że powinnam sobie posadzić perukowca na południowej rabatce
makadamia 14:40, 15 lut 2019

Anda napisał(a)

Dzięki za łacińskie nazwy Naprawdę wole właśnie takie Ale Quercus? A który napisał? Nie pomyślałabym ... Eucalyptus to Poppy sobie może poprzycinać

W High Line są raczej sumaki. Widziałam fotki z tymi charakterystycznymi kwiatami. Hmm ... Muszę przeszukać zawartość mojej biblioteki.

Czyli jednak. Naprawdę jestem ciekawa, czy nie mają przez to problemu z odrostami.

A odmiana quercusa nie była podana. Jak rozumiem - wszystkie się nadają.
Też jestem nieustająco zdziwiona. Aż sobie to wyguglowałam. Nie znalazłam dużo na ten temat, ale na jakimś forum permakulturowym niektórzy piszą że tną dęby.
Jak popatrzeć na zdjęcia, to jednak wolę naturalne
inka74 14:44, 15 lut 2019

makadamia napisał(a)

Pollarding to po polsku ogławianie. Natomiast nie znam równie poręcznego tłumaczenia dla coppicing i pleaching.

Co do tego zdjęcia, to dokładnie takie same drzewa widziałam przy samym wejściu na sławetne molo w sopocie. Faktycznie nietuzinkowo to wyglądało, ale bardziej mi się podoba niż tradycyjnie ogławiane mazowieckie wierzby.
oj tak ogłowionych wierzb to ja też nie lubię. Brzydko to wygląda jak dla mnie.

Perukowca Royal Purple mam posadzonego tak, jak Hania pisze i może coś w tym jest. Jak tak po południu światło pada przez listki to super efekt daje. Podobny efekt jest w przypadku Nigry, jak słońce pada przez gałązki to ma nagle intensywnie czerwone listki. Jedyne co mi przeszkadza to zapach taki trochę korzenny i ostry jak liście opadają czy jak gałązki podcinam.
makadamia 15:00, 15 lut 2019

Hmm, będę się musiała tej nigrze dobrze przyjrzeć, bo mam wrażenie, że ma te listki jakby grubsze niż perukowiec - nie przepuszczają światła i nie ma tego efektu. Ale może nie popatrzyłam od właściwej strony. Ta nigra rośnie na podwórku szkolnym syna i zawsze za bardzo się spieszę na obiad, żeby przystanąć i ją właściwie podziwiać.
Poppy 15:32, 15 lut 2019

Anda napisał(a)

Ja pryskam nieregularnie, tzn. chyba ze dwa-trzy razy od lipca. Do czerwca stosuję pokrzywę Cebula i czosnek, szałwia też, działają grzybo- i bakteriobójczo.

Dziekuje slicznie. Niech niebiosa wynagordza Ci zdrowymi roslinami

A hebatki pokrzywowe tez robisz, czy tylko gnojowka pryskasz?
Poppy 15:36, 15 lut 2019

Anda napisał(a)

Dzięki za łacińskie nazwy Naprawdę wole właśnie takie Ale Quercus? A który napisał? Nie pomyślałabym ... Eucalyptus to Poppy sobie może poprzycinać

.

Bede Po to go kupilam

Tez lubie lacinskie nazwy, chociaz nie moge sie przezwyciezyc, by wypowiadac je po angielsku
inka74 15:50, 15 lut 2019

makadamia napisał(a)
Hmm, będę się musiała tej nigrze dobrze przyjrzeć, bo mam wrażenie, że ma te listki jakby grubsze niż perukowiec - nie przepuszczają światła i nie ma tego efektu. Ale może nie popatrzyłam od właściwej strony. Ta nigra rośnie na podwórku szkolnym syna i zawsze za bardzo się spieszę na obiad, żeby przystanąć i ją właściwie podziwiać.
Najładniejsza jest w wiosennym słońcu... przynajmniej moja pierwsza taka była, druga ma dobre zadatki
laurowisnia 18:30, 15 lut 2019

makadamia napisał(a)

Czyli jednak. Naprawdę jestem ciekawa, czy nie mają przez to problemu z odrostami.

A odmiana quercusa nie była podana. Jak rozumiem - wszystkie się nadają.
Też jestem nieustająco zdziwiona. Aż sobie to wyguglowałam. Nie znalazłam dużo na ten temat, ale na jakimś forum permakulturowym niektórzy piszą że tną dęby.
Jak popatrzeć na zdjęcia, to jednak wolę naturalne

A jak ja jestem zdziwiona, pamiętam moje odradzanie mamie pozostawienia siewki dębu na działce i tłumaczenia, że to drzewo się do cięcia nie nadaje. Mama sobie umyśliła, że będzie formować na małe drzewko z niedużą koroną. Darzy te drzewa sentymentem, na razie jest małe, muszę jej to przekazać.
Działka za mała by wybrać naturalny pokrój.
Anda 18:42, 15 lut 2019

makadamia napisał(a)

Zobacz, lista roślin High Line, Rhus w odmianach na dodatek
http://assets.thehighline.org/pdf/12_High%20Line%20Plant%20List.pdf

Dobrze zapamiętałam te kwiaty
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies