Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

gogo 21:00, 14 lut 2019

Ewo, dzięki, będę uważać przy przywiązywaniu gałązek.
Chyba, że wymyślę coś innego jako podpory.
Gruszka_na_w... 21:32, 14 lut 2019

mrokasia napisał(a)
No to ja niepopularnie przyznam się, że nie podobają mi się perukowce. To znaczy liście jak najbardziej ale te peruczki jakoś nie bardzo...

Właśnie to samo miałam napisać. Uwielbiam perukowca wczesną wiosna, a najbardziej jesienią. Cudownie, długo się przebarwia. W pełni lata, przez te peruczki nabiera okropnie ponurego wyglądu. Już nawet sekatorem te peruczki ścinałam, żeby przyspieszyć mu powrót do normalności. Nie wiem, może to kwestia oświetlenia. Może on powinien rosnąć w miejscu, gdzie promienie słońca podświetlają go od tyłu, a nie padają na niego? Jako soliter nie wygląda z tymi peruczkami tak okropnie (lepsze naświetlenie?).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 12:14, 15 lut 2019

roma2 napisał(a)
Ewo,a co to ten coppicing? Bo mnie się co kołaczą po głowie, takie wyrastające gałęzie po ścięciu, a nie wykarczowaniu drzewa. Gęste

Od strony 42 widać na jaką wysokość są cięte te drzewa i krzewy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:15, 15 lut 2019

Poppy napisał(a)

U nas coppicing i pollarding jest w powszechnym uzyciu, zwlascza to pierwsze, podejrzewam tez, ze np sasiedzi, ktorzy stosuja nie maja pojecia o nazwie. Tyle ze nie robia tego co roku. Pdf sobie obejrzalam, bo przeczytac nie przeczytam.

Właśnie dlatego go podałam, bo tam dużo zdjęci i samemu można wydedukować o co chodzi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:16, 15 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze zamarayło mi sie poprowadzić tak perukowce u siebie jak w tym pinie. Cudo

Koliber tak prowadzi perukowca Zresztą czarny bez też. Zdolna dziewczyna
Anda 12:30, 15 lut 2019

Poppy napisał(a)
Ewus, ja przyszlam po dokladny przepis na herbatke skrzypowa. Wrzucilam w wyszukiwarke forumowa, nic nie wyplulo, po przegladaniu samej 'herbatki' sie poddalam.

Wrzucasz te 15g, zalewasz litrem wody i co? I teraz tak, opcji jest duzo, mozna zalac wrzatkiem i odstawic pod przykryciem/bez przykrycia, zalac goraca i pogotowac na malym ogniu, zalac zimna i podgrzac, opcji troche jest, bo to zalezy, czy chcesz napar czy wywar itd.

A pozniej zlewasz do butelki i co? Trzymasz w lodowce? Chociaz podejrzewam, ze calosc zejdzie jak sie chce popryskac calosc ogrodu.

Gnojowki opanowalam, ale herbatki to ciagle wiedza tajemna
I tak 2-3 razy od maja do sierpnia pryskasz? czesciej?

Przepis na herbatkę - suszony skrzyp zalewasz gotującą wodą, zaparzasz 15 min pod przykryciem, po czym studzisz, filtrujesz i używasz do pryskania lub podlewania

Przepis na Brühe czyli zupkę? - skrzyp moczy się 24 godziny w zimnej wodzie, po czym lekko gotuje ok. 15 min, potem studzi i filtruje, a następnie używa.

Przepis na wyciąg - skrzyp moczy sie w deszczówce lub wodzie odstanej 12 do 24 godzin, nie należy dopuściic do fermentacji, po tym czasie wyciąg jestgotowy do użycia.

Możesz trzymać w lodówce chyba przez trzy miesiące, nie wiem dokładnie, musiałabym doczytać.

Gnojówka to juz wiadomo

Te przepisy stosuje się też do innych ziół, np. żywokost, pokrzywa, szałwia, cebula i czosnek itp.

Ja pryskam nieregularnie, tzn. chyba ze dwa-trzy razy od lipca. Do czerwca stosuję pokrzywę Cebula i czosnek, szałwia też, działają grzybo- i bakteriobójczo.
Anda 12:31, 15 lut 2019

gdzie_idziesz napisał(a)
Wpadam z rewizytą.
Byłam u Ciebie w wizytówce. Ogród masz boski!!!
a zdjęcia...
brakuje mi słów.

Witaj, cieszę sie z wizyty Dziękuję i zapraszam
Trzymam mocno kciuki za Twój ogród
Anda 12:33, 15 lut 2019

Katkak napisał(a)
Ewunia pozdrawiam już prawie wiosennie. Tyły mam na forum strasznie, bo lenia miałam, ale pamiętam o ulubionych forumowych koleżankach. Pozdrawiam

Kasiu, fajnie, że wpadłaś U Ciebie często bywam, ale pocichutku, czas najwyższy znów się odezwać Aż mi wstyd
Sezon się zaczyna. Z Twoją kondychą to pewnie w trymiga wszystko ogarniesz
Anda 12:37, 15 lut 2019

makadamia napisał(a)

Z teorii znam
Nie tak dawno pisałam o książce N. Kingsbury New small garden - właśnie opisywał te metody (coppicing, pollarding, pleaching) jako sposób na duże drzewa/krzewy w małym ogrodzie.
Do coppicing polecał takie gatunki (dobrze że lubisz nazwy łacińskie, bo takich właśnie użył):
acer pensylvanicum, carya, catalpa, cercis, cornus alba, c. sanguinea, c. stolonifera, corylus, cotinus coggyria, eucalyptus, liriodendron tulipifera, paulownia, pterocarya, quercus (ta pozycja mnie bardzo zdziwiła), salix alba, sambucus, tilia.

Nie nadają się na pewno sosny i brzozy.

Tak na marginesie: bardzo zdziwiłam się, jak przeczytałam, że ta metoda (nie corocznie ale co kilka lat) jest stosowana w High Line dla sumaków. Czy nie dają przez to okropnych odrostów?
Ale przejrzałam zdjęcia, które zalinkowałaś i może to nie jest sumak tylko bożydrzew (Ailanthus altissima)? Są bardzo podobne.

Dzięki za łacińskie nazwy Naprawdę wole właśnie takie Ale Quercus? A który napisał? Nie pomyślałabym ... Eucalyptus to Poppy sobie może poprzycinać

W High Line są raczej sumaki. Widziałam fotki z tymi charakterystycznymi kwiatami. Hmm ... Muszę przeszukać zawartość mojej biblioteki.
Anda 12:43, 15 lut 2019

Kawa napisał(a)
Ewunia no wię myślę
Queen Elizabeth - chyba pewniak
Old port - raczej pewniak
Geof hamilton
princess anna
princes alexanra of kent
boscobel
octavia hill
harlow car
a teraz doradzaj lub odradzaj

A wszystkich nie możesz?

Harlow Carr jest cudna i ślicznie pachnie, na metr od krzaka, ale ma kolców co niemiara. Normalnie niczym Mme Boll. o Queen juz chyba kiedyś pisałam. Princess Ann prawie nie pachnie, ale ma zabójczy kolor. Octavii Hill chyba nie znam w ogóle. Bierz wszystkie, nie patrz na moje rady
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies