Właśnie to samo miałam napisać. Uwielbiam perukowca wczesną wiosna, a najbardziej jesienią. Cudownie, długo się przebarwia. W pełni lata, przez te peruczki nabiera okropnie ponurego wyglądu. Już nawet sekatorem te peruczki ścinałam, żeby przyspieszyć mu powrót do normalności. Nie wiem, może to kwestia oświetlenia. Może on powinien rosnąć w miejscu, gdzie promienie słońca podświetlają go od tyłu, a nie padają na niego? Jako soliter nie wygląda z tymi peruczkami tak okropnie (lepsze naświetlenie?).
Przepis na herbatkę - suszony skrzyp zalewasz gotującą wodą, zaparzasz 15 min pod przykryciem, po czym studzisz, filtrujesz i używasz do pryskania lub podlewania
Przepis na Brühe czyli zupkę? - skrzyp moczy się 24 godziny w zimnej wodzie, po czym lekko gotuje ok. 15 min, potem studzi i filtruje, a następnie używa.
Przepis na wyciąg - skrzyp moczy sie w deszczówce lub wodzie odstanej 12 do 24 godzin, nie należy dopuściic do fermentacji, po tym czasie wyciąg jestgotowy do użycia.
Możesz trzymać w lodówce chyba przez trzy miesiące, nie wiem dokładnie, musiałabym doczytać.
Gnojówka to juz wiadomo
Te przepisy stosuje się też do innych ziół, np. żywokost, pokrzywa, szałwia, cebula i czosnek itp.
Ja pryskam nieregularnie, tzn. chyba ze dwa-trzy razy od lipca. Do czerwca stosuję pokrzywę Cebula i czosnek, szałwia też, działają grzybo- i bakteriobójczo.
Kasiu, fajnie, że wpadłaś U Ciebie często bywam, ale pocichutku, czas najwyższy znów się odezwać Aż mi wstyd
Sezon się zaczyna. Z Twoją kondychą to pewnie w trymiga wszystko ogarniesz
Harlow Carr jest cudna i ślicznie pachnie, na metr od krzaka, ale ma kolców co niemiara. Normalnie niczym Mme Boll. o Queen juz chyba kiedyś pisałam. Princess Ann prawie nie pachnie, ale ma zabójczy kolor. Octavii Hill chyba nie znam w ogóle. Bierz wszystkie, nie patrz na moje rady