Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 01 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

Prośba: wklej bardzo proszę poziome zdjęcia,będzie więcej miejsca na opisywanie Kładź rysunek na podłodze i nie rób zdjęcia ze skosu, bo romb wychodzi i zmyla rzeczywistość

Danusiu, Przeanalizowalam, poszukalam i takie rośliny zamawiam. Dobrze?

Miskant chiński „Variegatus”
Hortensja Anabelle ‘Strong”
Berberys „ „Atropurpurea”

Astrantia ( Jarzmianka) „Venis” lub „Rubra” lub „Claret”
Astilbe ( tawułka chińska) „Superba”
Carex Comans „ Bronze Form”
Carex Comans „ Bronze Perfection” niższy od tego powyżej ( kępki z przodu )

Tajemniczy Ogród 17:57, 30 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
70cm!? No coś takiego to nie przejdzie!
Zestawienie roślin dobre, choć niestandsrdowe (słońcolubna szałwia i cieniolubny cis?) ale nie na tej szerokości.

Z kilkudniowym opóźnieniem, ale jednak muszę sprostować by obalić pokutujący mit o cisie.
Cis jest słońcolubny, a cień toleruje. Półcień znosi bez szwanku.

Do hakone bym dodała zawilce lub naparstnice. Na wiosnę czosnki, których zasychające liście zakryje migiem wiosenna hakone.
Tajemniczy Ogród 14:41, 29 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Nie widzę hakone z szałwią. Szałwia będzie zduszona przez tą trawę. Poza tym ta szałwia musiałaby mieć z metr wysokości żeby to proporcjonalnie wyglądało.
Z runianką i cisami owszem, tu hakone współgra

https://wgi-img.s3.amazonaws.com/VarietyImage/d8bab6f7b6df241c8decd4baaad1e70b.jpg

Acha, róży w tego typu nasadzeniach też nie widzę

No, to coś muszę wykombinować, żeby pasowało z tymi różami Bo chciałabym zostawić takie wychodzące zza płotu białe róże pomiędzy drzewami. Fajnie by to wyglądało od ulicy.
Z szałwią rzeczywiście chyba masz rację. Zbyt duża trawa ta hakone do niej. Tylko myślałam o mniej formalnym, nie takim pod linijkę posadzeniu hakone. Ale z cisem jej ładnie.
Tajemniczy Ogród 13:44, 29 paź 2018

Do góry
Nie widzę hakone z szałwią. Szałwia będzie zduszona przez tą trawę. Poza tym ta szałwia musiałaby mieć z metr wysokości żeby to proporcjonalnie wyglądało.
Z runianką i cisami owszem, tu hakone współgra

https://wgi-img.s3.amazonaws.com/VarietyImage/d8bab6f7b6df241c8decd4baaad1e70b.jpg

Acha, róży w tego typu nasadzeniach też nie widzę

Tajemniczy Ogród 11:06, 29 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Zestawienie roślin dobre, choć niestandsrdowe (słońcolubna szałwia i cieniolubny cis?) ale nie na tej szerokości.
Ile tego trawnika tam potrzebujecie?
Jakbyś rozrysowała ten front to można by było zaproponować coś konkretnego

Asia, Ty widziałaś moje rysunki i nadal każesz mi rysować?! No masochistka Dobra, coś tam wyżebrzę z tego trawnika, ale pamiętaj, że to ma być taka wąska rabata przy płocie pod murkiem
Tajemniczy Ogród 10:48, 29 paź 2018

Do góry
Ile tego trawnika tam potrzebujecie?
Jakbyś rozrysowała ten front to można by było zaproponować coś konkretnego
Blaski i cienie nowego życia 12:52, 27 paź 2018

Do góry
Jesienne akcenty a właściwie to wiosenno-letnie. W przyszłym tygodniu zapowiadają 20st więc nie zamykam tematów kwitnących roślin.

Szałwia jednoroczna i Red Baron od Kindzi. Chyba mu to miejsce odpowiada.
Na tyłach rozwaliła się dziewanna z nasion.

Miskant Variegatus od Kindzi nieprawdopodobie rozrośnięty w tym miejscu. A po drugiej stronie domu trzeba prosić żeby rósł

Garnet

Ogród w remoncie 14:20, 26 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Wygląda jak jednoroczna szałwia omączona.

Masz rację, tak też typowałam że to może być ona
Ogród w remoncie 13:50, 26 paź 2018

Do góry
Wygląda jak jednoroczna szałwia omączona.
Księżycowy... 11:29, 26 paź 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Teraz doczytałam, szałwię April Night mam pierwszy rok, kolor kwiatów u mnie ma bardziej niebieski niż fioletowy, rośnie na słonecznym miejscu, fajna zwarta jest ta szałwia i pszczółek i innych latających owadów zwabiała bardzo dużo

Dzięki Monia za podpowiedź, bo kombinuję właśnie, na którą ognistą ją dać
Księżycowy... 11:25, 26 paź 2018

Do góry
Teraz doczytałam, szałwię April Night mam pierwszy rok, kolor kwiatów u mnie ma bardziej niebieski niż fioletowy, rośnie na słonecznym miejscu, fajna zwarta jest ta szałwia i pszczółek i innych latających owadów zwabiała bardzo dużo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:37, 24 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

No to mnie teraz Danusiu zabiłaś Dałaś namiary na dwie zupełnie mi nieznane rośliny, co właściwie nie powinno mnie dziwić, bo przecież jesteś fachowcem. Jarzmianka - cudo - koniecznie muszę ją mieć Zrobię dokładnie tak jak radzisz. Tylko proszę o zmianę hortensji na coś innego. Mam na innej rabacie 11 hortensji i wydaje mi się, że to dość
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:54, 24 paź 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewuniu macham
slicznie w tej twojej szkółce a ta twoja szałwia cudniasta
zapisałam sobie nazwę może gdzieś dostanę w przyszłym sezonie
ściskam

Nie wiem, czy moja wytwarza nasionka. Sprawdzę

W szkółce przyjemnie, tylko klienci czasem denerwujący

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:32, 24 paź 2018

Do góry
Ewuniu macham
slicznie w tej twojej szkółce a ta twoja szałwia cudniasta
zapisałam sobie nazwę może gdzieś dostanę w przyszłym sezonie
ściskam
Wszystkiego po trochu 07:31, 24 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Hortensja zasługuje w pełni na miano królowej, wiele bym dała za taką
Pewnie jeszcze parę koncepcji urodzi się do wiosny na poszycie w lasku, ale z tego, co obserwuję w starym ogrodzie u siebie, to pod ponad dwudziestoletnimi sosnami i jodłą bez przeszkód rosną: kostrzewa, bodziszek korzeniasty, marzanka, truskawka ozdobna, poziomkówka, języczki, szałwia lekarska, runianka, zawilce majowe, konwalia. W pierwszym roku dbałam o podlewanie, by rośliny się przyjęły. Pod jodłą dają radę też funkie o dziwo. Dodałabym jeszcze kopytnik, przylaszczki. Dają radę na suchym stanowisku u mnie. Może pragnie, dobrze znoszą zacienienie

Sadzonkę hortensji mam jak chcesz mogę wysłać.

Języczki posadziłam dwa lata temu i w tym roku masakra, mimo podlewania ciągle zwiędnięte liście, zamiast się rozrastać, kępy maleją.
Bodziszek - spróbuję
runiankę mam
zawilce majowe zlikwidowałam bo ponoć przenoszą czarną plamistość liści, ale to nic nie dało bo w tym roku miałam plagę tej choroby
konwalia, fajny pomysł, mam ją w innym miejscu więc poprzesadzam, szkoda tylko że opuchlaki lubią jej liście
kopytnik u mnie wegetuje
poziomek, truskawek nie ze względu na opuchlaki
szałwia lekarska, kostrzewa- bardzo ciekawa propozycja
marzanka- musiałam o niej poczytać bo nic nie wiedziałam. Będę próbować
Pragnia- poczytałam, lubi stanowiska wilgotne

Dziękuję za tyle propozycji

Mam bodziszka wspaniałego, czy to też korzeniasty ?
Mariolu, może masz jakieś z tych roślin, byłabym chętna na sadzoneczki jeśli chciałoby Ci się coś ukopać i wysłać

Wszystkiego po trochu 22:50, 23 paź 2018

Do góry
Hortensja zasługuje w pełni na miano królowej, wiele bym dała za taką
Pewnie jeszcze parę koncepcji urodzi się do wiosny na poszycie w lasku, ale z tego, co obserwuję w starym ogrodzie u siebie, to pod ponad dwudziestoletnimi sosnami i jodłą bez przeszkód rosną: kostrzewa, bodziszek korzeniasty, marzanka, truskawka ozdobna, poziomkówka, języczki, szałwia lekarska, runianka, zawilce majowe, konwalia. W pierwszym roku dbałam o podlewanie, by rośliny się przyjęły. Pod jodłą dają radę też funkie o dziwo. Dodałabym jeszcze kopytnik, przylaszczki. Dają radę na suchym stanowisku u mnie. Może pragnie, dobrze znoszą zacienienie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:25, 23 paź 2018

Do góry
sylszu napisał(a)
Tworzę nową rabatę. Długość około 4m szerokość 2m. Pośrodku rośnie katalpa i ona musi zostać bo komponuje mi się z resztą ogrodu. Proszę o pomoc w zagospodarowaniu pozostałych roślin. Czy mój plan ma sens?

Proszę o pomoc.

Prośba: wklej bardzo proszę poziome zdjęcia,będzie więcej miejsca na opisywanie Kładź rysunek na podłodze i nie rób zdjęcia ze skosu, bo romb wychodzi i zmyla rzeczywistość

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:20, 21 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)
To proszę o przepis - moja szałwia to spory krzaczek - ona jest niezniszczalna - wysiałam kilka lat temu - już ze 2 razy myślałam że po niej a tu stale odrasta a jak kwitnie uwielbiam

Odpowiedziałam u Ciebie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:11, 21 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I takie tam na koniec
szałwia lekarska- potężna bylina- sprawdziła sie jako dodatek do pieczonego schabu wg przepisu Pszczółki

To proszę o przepis - moja szałwia to spory krzaczek - ona jest niezniszczalna - wysiałam kilka lat temu - już ze 2 razy myślałam że po niej a tu stale odrasta a jak kwitnie uwielbiam

Te jałowce kolumny nie są złe - ładnie je tniesz

Choina kanadyjska lubi cięcie ale nie lubi suszy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:26, 21 paź 2018

Do góry
Szałwia samosiejka kwitnie jak w lecie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies