Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Co się stało kwiatom ... 10:41, 30 sie 2017

Do góry

Trawy na celowniku., Carex Frosted Curls, ------------- NN

ML

NN

Ostnica

Hacone-----------Lazula Nivea

Red Baron

Mój jest ten kawałek ogrodu 10:40, 30 sie 2017

Do góry

Mój jest ten kawałek ogrodu 10:39, 30 sie 2017

Do góry
Marzenko, pisałaś o różach. Większość zbiera się do kolejnego kwitnienia i mam nadzieję, że jeszcze zdążą. W tej chwili pięknie kwitnie Eden Rose, Crocus, Artemis i Larissa.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:37, 30 sie 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Za basenem żyła w planach pergola i to duże drzewo...jak nie powstanie to Herda Roslinki powtórzony jak przed basenem

A może pergolę postawić między tarasem a basenem? trochę osłoniłaby ten niezbyt dekoracyjny element od strony tarasu. I można by wtedy zrobić ścieżkę, taką jak zrobiła Ania-Makao

Kiedyś będzie tu ogród 10:35, 30 sie 2017

Do góry
Z milszych wieści.... Dedykowane dla Izy z podziękowaniami.... Sadzę....dziasiaj już skończę...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:33, 30 sie 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Macham na szybkiego i lecę dalej...

Buziak!

Juzia!!!

Ucałuj Karkonosze i chłoń tą magię...aż mi łezki poleciały...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:31, 30 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Tradycyjnie informuję o kolejnych nowościach w B
Przyjechały czosnki.
Jest wiele rodzajów.
Ja kupiłam Krzysztofa i Purple Sensation. Ale jest wiele innych, także miksy po dwie odmiany.
Cena 9.99 za 10 sztuk.

A u mnie nie ma

PS Zdjęcia Torunia piękne!!!
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:28, 30 sie 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
i z góry:

o kurcze duzo tego masz układ jak u mnie widzę, ile masz metrów od tarasu do ogrodzenia?
Ogród w skali mikro cz.II 10:25, 30 sie 2017

Do góry
Rzut oka na mikro ogród o świcie

I te szersze kadry , które tak lubimy

Little lime teraz pyszni się kolo tarasu..zachowuje się zupełńie inaczej niż klasyczna limka..tamta po okresie limonkowym jest biała..ta...od razu z limonki w róż mniiam

Chyba będę miała jeszcze róże giardina ..nie ustaje..jeden pęd ma już jakieś 180 cm....

Anna i Ogród 10:20, 30 sie 2017

Do góry
strasznie mi to wyszło i nie koniecznie tak w linijke ma być ale coś takiego moze bardziej. tam gdzie danica też poprzetykać carexem

teraz dokupić hortensji i kulek danika, reszte roslin masz
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:17, 30 sie 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota skoro tak jest co roku czego studni nie zrobisz.
U nas w tym roku podlewa z nieba, ale w zeszlym roku to byla makabra. Mam studnie glebinowa oprocz wodociagu i to o a ratuje moj ogrod.

Dzialke mam mokra i zabezpieczylam sie w studnie drenazowe 5 kregow i tam jest zawsze woda.
Wiosna tego roku nie dosyc, ze przyszedl w maju mroz to bylo u mnie bardzo mokro pompy chodzily przez tydzien. Pompowalismy z tych studni drenazowych i ziemia sie osuszala.

Mam nadzieje, ze juz podlalo u was.

Ogrod mimo nie sprzyjajacej pogody masz bardzo ładny. Ogladam dalej.

Studnię to ja mam i ona jest jedynym źródłem wody u nas. Mieszkamy na górce, ziemię mam piaskową VI klasy. Pod tym piachem jest siny ił, a jeszcze niżej tak zwana kamionka. Nie chcą u nas robić studni głębinowych bo nie mogą się przebić przez kamienne podłoże. Studnia drenażowa była by jakimś rozwiązaniem, ale jest obawa, że ściągłaby wodę ze studni z której używamy wodę. Mamy bardzo specyficzne podłoże na wiosnę u nas jest mokro, ale wystarczy, że 3 dni przygrzeje słońce i już mam suszę. Ostatnio padał u nas deszcz więc roślinki troszkę odżyły, ale bywa tak, że przez dwa miesiące nie pada żaden deszcz chociaż dookoła pada, chmury deszczowe chodzą i nic. W niedalekim sąsiedztwie mamy las ( jakieś 150 m) może on nie pozwala deszczom padać.

Pod bosymi stopami 10:12, 30 sie 2017

Do góry
Wani napisał(a)

Aaa - zazdraszczam obłędnie!
Nie mam ciągotek do warzywnika ani sadu, ale jakbym miała miejsce, to posadziłabym właśnie maliny, jeżyny i zielony groszek

Wybacz Aniu, że tak się wypytuję szczegółowo, wchodząc z butami w Wasze życie. Nie robię tego z pustej ciekawości: już nie raz się okazywało na forum, że placyk, altanka czy cokolwiek innego, co właściciel zaplanował w jednym miejscu, ładniej/wygodniej jest zrobić w innym. Po to właśnie jest forum - żeby wpadać na pomysły, na które się samemu nie wpadło

Dopytywałam się o to miejsce ze względu na taras. Takie rozplanowanie funkcji powoduje właśnie konieczność postawienia osłon przy samym tarasie, co z różnych względów nie jest korzystne.
Przede wszystkim - macie duży teren, a jak się tak poogradzacie, to będzie wrażenie małego pudełka.
Dlatego myślę, żeby dało się zrobić jakieś nasadzenia pomiędzy tarasem a ulicą, ale bliżej ulicy.
Wzgórze chaosu 10:10, 30 sie 2017

Do góry
To miejsce przygotowałam na brzozy doorenbos.

Trudno zdjęciem oddać to miejsce, nie jest szersze po bokach. Lilak po lewej będzie przesadzony na wiosnę a na jego miejsce pojawi się jukka, taka jak po prawej. Jeśli jukki z brzozami będą dobrze wyglądać, dosadzę trzecią pośrodu.

Rabata ma 5 m na 1.20 (od tui do kamieni, które na razie muszą być bo grunt jest pochyły). Pozostaje mi tylko znaleźć ładne brzozy na wysokim pniu.
Pod bosymi stopami 10:07, 30 sie 2017

Do góry
Poszłam zrobić zdjęcie od frontu, za tydzień mam nadzieję będzie lepiej to wyglądać Jak widać wjazd jest szeroki. To co widać z boku to ten "placyk"
Co się stało kwiatom ... 10:00, 30 sie 2017

Do góry
>>Nie licz dni! spraw, żeby dni się liczyły.>>

Co się stało kwiatom ... 09:56, 30 sie 2017

Do góry
Iwonka, trawiszcza niezłe,jednak Chatka Puchatka to jest to...mam cel,wędrówkę czas uskutecznić
Renia,szacunek i podziw,żeby ktoś mógł napić się piwa ktoś musi mieć prze...,
nie rozumiem tego .
Piotr, za podziwianie natury dziesięć latek?, przytulił się do werbeny,co mu zrobię?

Ewa, czyli mam ogród prawie sensoryczny, brakuje tylko szumu wody,kaskada chodzi mi po głowie.
Zbyszek, beka była z piwem,byłam na starcie i na mecie obserwowałam,ta z gazem wygląda inaczej, to twardziele,rekord wynioski to 207,5 z Siodełka do Zamkowskiego Chaty.
A to mój rekord,tylko dwie.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:55, 30 sie 2017

Do góry
Jeeej udało sie

Koreanka calkowicie zjedzona przez maciejekę...poza tym juz wiem, że ma tam za ciasno. Bedzie przesadzanko zgodnie z propozycją Asi;
Pod bosymi stopami 09:45, 30 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Na razie trudno powiedzieć. Pomysł sam w sobie nie jest zły, ale 2 metry to IMO za wysoko w tym miejscu.
Czy ja dobrze rozumiem, że maliny chcesz posadzić przy ogrodzeniu? Sąsiadów chcesz dokarmiać, czy co?

Brama jest w cokolwiek dziwnym miejscu - chyba ciężko będzie wjeżdżać do garażu? Jesteście czymś zmuszeni do takiego umiejscowienia?
Pojęcie "placyk roboczy" jest mi nieznane - do czego konkretnie jest Wam potrzebne to miejsce?

Tak, chcę posadzić maliny przy ogrodzeniu O sąsiadów się nie boję, póki co oni dokarmiają nas

To wieś jest, tutaj prawie każdy ma swoje

Brama, aaaaa!!!!!! Tak, jesteśmy zmuszeni przez słup Nie zwróciliśmy na to uwagi jak nam geodeta dom wyznaczał. Brama jest szeroka więc wjeżdża się ok ale wizualnie efekt jest taki sobie z tym słupem.
Placyk roboczy jest tajemnicą mojego męża. Chce mieć miejsce w którym będzie mógł sobie wygodnie odkurzyć samochód np. Ma tam gniazdko do odkurzacza przygotowane, kran z wodą. Nie wnikam. chciał mieć takie miejsce to ma Nie narzekam bo sama planuję tam w przyszłym roku łóżeczka dzieci malować.

A co do dzieci na widoku...Ogrodzenie tymczasowe, dzieci małe. Tak, chciałam mieć dzieci na widoku
System automatycznego nawadniania 09:43, 30 sie 2017

Do góry
Witam,

Przeglądam ten temat od jakiegoś czasu i wykorzystując zebraną wiedzę postanowiłem wykonać nawadnianie trawnika. Woda z sieci miejskiej, ciśnienie statyczne ok. 3,9 bara, wydajność około 52 litry/min.

Trawnika jest około 650m2 oraz 80mb drzewek dookoła działki. Jak narazie system podzielony został na 3 sekcje trawnika + linia kroplująca(muszę jeszcze przeliczyć zraszacze, ostatecznie chyba będą 4 sekcje trawnika).

Na większości trawnika będą wykorzystane zraszacze Irritrol 430R (z różnymi dyszami), na węższym odcinku (górna część) - Hunter SRM 4.

Poproszę o ocenę rozmieszczenia zraszaczy, czy nie jest ich za mało/za dużo.

pozdrawiam!

skala: 1cm=2m
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:39, 30 sie 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Po niedawnej suszy nie ma chyba śladu - wszystko bujnie rośnie i kwitnie. U nas też najbardziej ucierpiał trawnik ale już się znów zazielenił. Zawilce i mnie się spodobały, Twoje już ładne okazy, moje jeszcze młode ale coś tam już kwitnie.
Dorotko - jeśli chcesz jakieś nasionka jeżówek to zerknij do mnie, które ci się podobają. Tylko nie ma pewności że z nasion wyjdą takie same, ale można spróbować.
Trawnik ładnie się regeneruje, rabaty podczas suszy regularnie podlewałam to dały radę przetrwać. Moje zawilce mają już chyba trzy lata to i ładnie już ich widać, miałam też piękne białe zawilce od koleżanki ogrodowiskowej, niestety po pierwszym roku zanikły. Nie wiem dlaczego posadzone były w pobliżu różowych, więc warunki miały takie same.
Zaraz idę do Ciebie zobaczyć jeżówki, a tu moja róża kameleon. Przy drugim kwitnięciu zmienia kształt płatków.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies