Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:41, 04 wrz 2025

Do góry
Jej

To dwa transporty kompostu popieczarkowego, śmierdzi jak nie wiem. Chciałam go wymieszać z ziemią i użyć do ściółkowania dookoła domu ale teraz już nie wiem

Chłopaki kostkują

A ekipa klima med walczy, jeszcze jutro będą

Kraina spełnionych marzeń 12:37, 04 wrz 2025

Do góry
Tak sobie pomyślałam, że może zaktualizuję wątek...
Po letnim lenistwie dopadła mnie wena. Co prawda w małych dawkach, ale zawsze coś do przodu.
Proszę nie zwracać uwagi na dramatyczny stan trawnika.
Nie ma obwódki...

..i jest obwódka.

Muszę przenieść rozplenice Hammeln, bo zupełnie nie radzą sobie na patelni. Tak samo róże za nimi. Tuje już zaczynają je pożerać. Potrzebuję tu jakiejś niezniszczalnej byliny, która wytrzyma południową wystawę. Na liście mam knautię macedońską i to koniec listy. Bede wdzięczna za podpowiedzi.
Anna i Ogród 2 09:59, 04 wrz 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Odwiedziłam mnie dziś Aga/Agatorek i przywiozła mi swoją słynną bergenię. Wiem że u niej rosną mega wielkie i obficie ale u mnie te co kiedyś miałam przepadły i teraz boję się ją wsadzić do gruntu. Muszę jej obornik w nogi dać to może da radę bo nie chciałabym jej stracić.

Jest mega ładna.

Czy ślimaki lubią bergenie?? Będą ją objadać?? A opuchlaki? Też ją poszatkują?

Jak coś to na wieś ją wywiozę bo tam opuchlaków nie ma

Tez mam bergenie od Agi, ładnie rosna. W tym roku posadzilam rutewke Delavay ale nie zakwitla przez ilosc opadow jakie mielismy, juz sa żólte. Za to orlikolistne kwitły mocno i długo. Będa siewki w nowym sezonie, bo z lenistwa czekalam z cieciem, wiec moze byc dozo tego. Jak bedzie to porozdaje.
Wszystkiego po trochu 09:59, 04 wrz 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Nadrobiłam Mirko zaległości, podziwiając twoje ogniste rabaty. Ależ floksy masz w intensywnych barwach.
Chociaż do mnie chyba najmocniej przemówił ten cytowany obrazek. Flok w mgiełce chyba zatrwianu? W pierwsze chwili myślałam że to werbena bampton ale obstawiam jednak zatrwian.
Pachnący różami, malowany bylinami 09:46, 04 wrz 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Sibelius

Fajna róża, wspaniale ją prowadzisz. Moja w lesie wegetuje ale i tak cieszy.
Nadrobiłam twoje irysy, lilie, ostróżki, liliowce, róże.... wszystko cudne i bogato kwitnie.

I świetny ruch ze ścieżkami. Choć widać jaki to ogrom pracy. Ale jak elegancko się robi.
April podbija las... 09:13, 04 wrz 2025

Do góry
Teraz trochę tej słonecznej rabaty

Wydawało mi się że zrobiłam jej więcej zdjęć ale chyba muszę poszukać na drugim telefonie.

Jeszcze ostatnie pokazujące jak trudno u mnie zrobić szersze ujęcia. Drzewa na to nie pozwalają

April podbija las... 09:07, 04 wrz 2025

Do góry

April podbija las... 09:03, 04 wrz 2025

Do góry
Róża Burgundy Ice po przesadzeniu daje z siebie wszystko

Inne zaniedbane części
April podbija las... 08:59, 04 wrz 2025

Do góry
Rabata pod górką mi się podoba, zwłaszcza otoczenie ławek. Choć będą małe przeróbki

April podbija las... 08:56, 04 wrz 2025

Do góry
Trawa w tym roku wyjątkowo kiepsko

Misa zarosła. Od południowej strony już jej nie widać

April podbija las... 08:52, 04 wrz 2025

Do góry

No cóż, konewka też chce być w centrum uwagi

April podbija las... 08:49, 04 wrz 2025

Do góry
Wrzucam trochę zaległości z połowy lipca.

Za drzwiami do ogrodu... 00:39, 04 wrz 2025

Do góry
Bluszcz rozpanoszył się na murku, że jeszcze trochę i przejścia nie będzie za drzwiami, trzeba bedzię z meczetą się przedzierać

Za drzwiami do ogrodu... 00:28, 04 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Absolutnie się z Anią zgadzam, zachwyca

I niech tak zostanie! Wy się zachwycajcie i mnie pocieszajcie! A ja jeszcze trochę ponarzekam na suszę, która tam gdzie nie ma podlewania robi wrażenie już bardzo jesiennego ogrodu...brzoza zrzuca liście hosty żółkną...trzcinniki i krzewy schną...

Za drzwiami do ogrodu... 00:15, 04 wrz 2025

Do góry
GorAna napisał(a)
Zachwycam się Aniu Twoim ogrodem o każdej porze roku ☺️
Jest dopracowany w każdym calu☺️

O jak miło!

Ale z tym dopracowaniem, to ostatnio na bakier. Mam wrażenie, że ostatnio ptactwo i gryzonie, a może nawet i jeż- wyczuły brak" ruchów "właścicielki w ogrodzie i zaczęły go " rozpracowywać"! Korę i nawet ziemię z rabat codziennie wysypują mi na do pół metra poza obręb rabaty, nie przeszkadza im w tym żadne obrzeże, czy to z podwójnej cegły koło murka, czy krawężniki przy rabacie koło domu, czy murowane z kostki granitowej wokół większości rabat. W rabatach, tunele, gdzie ręka wchodzi do łokcia(aż boję się wkładać!), kopce i podniesiona ziemia tunelami płytkimi i popodnoszone niektóre rośliny. Na szczęście ślimaków nie wiele w tym roku, a te co są to chyba stołują się w jednym miejscu, bo tylko koło murku mam pogryzione hosty.
Te np. nie ruszone
Ogród bez roweru 23:04, 03 wrz 2025

Do góry
Mary napisał(a)
Wykopałam roślinę i zastanawiam się co tu się zadziało.
Klon Sangokaku zmarniał i usechł. Miałam wykopać, ale brakło czasu na wykopanie i szukanie nowego, więc przez kilka miesięcy był w ziemi. W ubiegłym roku zauważyłam dwa odrosty. Dzisiaj w końcu go wykopałam, żeby się temu bliżej przyjrzeć i ewentualnie odzyskać sadzonki. Podejrzewałam, że to odrosty z podkładki.

Wykopałam i nadal nie wiem co tu się zadziało. Jakoś mało korzeni. Może coś je zjadło?
Myślałam, że Sangokaku jest szczepiony, ale nie widzę miejsca szczepienia. Odrosty nie bardzo mi wyglądają na tę odmianę.
No nie mam pojęcia...

Nie pomogę, bo też nie mam pojęcia. A nie miał za mokro?
Mój klon Sangokaku już drugi rok choruje, schną mu gałązki po całości.
Ogród w malinówkach 22:30, 03 wrz 2025

Do góry
A tak wygląda jeden z platanów. Zastanawiam się, czy to przyspieszona jesień z powodu suszy, czy grzyb. Albo jedno i drugie.

Swoją drogą drzewka sadzone rok temu, korona była przycięta, a teraz obstawiam 80-100 cm średnicy
Ogród w malinówkach 22:26, 03 wrz 2025

Do góry
Miała być kontynuacja rabat, ale się opóźniło

Idąc dalej mamy donice przytarasowe i rabatę między tarasami. Szczerze mówiąc pewnie coś tu pozmieniam, bo jest słabo. Zawiedziony jestem wyglądem jeżówek... a rozplenice wyschły w jeden dzień.

Donice:

Rabatka:

Glina i zielsko 21:27, 03 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Nie wiem czemu się nie udało z gaurą. To musi być wiosną , i słoik przezroczysty.
To tegoroczne ukorzenione gaury.
4 różowe i 6 białych. Te białe z moich a różowe ukradłam dosłownie 4 gałązki. Stały na oknie w pracy i też się ukorzeniły.

Piękne i dorodne te gaury masz. Ja ukorzeniałam koncem lipca. Może faktycznie juz za późno na to było?!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:15, 03 wrz 2025

Do góry
Dziś do hortek dosadziłam hakone. Sadzę w trójkąty. 2 z tyłu hortek, a jedna z 15cm przed linią hortek.

podzieliłam więc sadzonki ciut większe niz P9.

chyba jeszcze dorzucę parę ciemierników.

Do dołków leję dużo wody bo gleba sucha. z 15min popadało, ale bardziej cieszyłabym się jakby całą noc taki deszcz padał, a nie raptem 15min.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies