Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:15, 10 kwi 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Pierwiosnki

Sieją się, chyba im dobrze na glinie

Ej Ty to masz wszystko wypasione!
Bardzo proszę sadzonki mi zrobić. Kupię! Te na dole i po lewej
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:09, 10 kwi 2025

Do góry
Pierwiosnki

Sieją się, chyba im dobrze na glinie

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 19:04, 10 kwi 2025

Do góry
Lidka, Basia, czekam na weekend bo ma być cieplej i biorę się za ratowanie tych tuj. Mam nadzieję, że się uda.

U mnie straszna zimnica. Lodowaty wiatr przeszywa na wskroś, nie ma mowy o jakiejkolwiek robocie ogrodowej. Rano było trochę słońca więc wychodząc do pracy cyknęłam kilka fotek.

Bylinowa łąka 18:46, 10 kwi 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)
A tu już część wygrabiona, ale nauczona doświadczeniem porobiłam pamiątkowe fotki, bo jakoś ten wieczór tak szybko nadchodzi.

Potem jeszcze trochę pocięłam, pograbiłam, rozsypałam azofoskę metodą Hani Gruszki i sprzątnęłam 3 taczki pociętych już gałęzi. Jestem usatysfakcjonowana. Choć pod wieczór, to już całkiem zimno się robiło. Jednak rośliny w nosie miały chwilowe ochłodzenie i większość ruszyła z wegetacją, więc jakbym się nie wyrobiła z wycinaniem, to potem miałabym przekichane.

No i fajnie wysprzątane
Gosiu czy Twoja działa jest w granicach tych wysokich drzew?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:07, 10 kwi 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cyknięte z daleka

Bardzo ciekawe ujęcie działki wiosną
Anna i Ogród 2 16:52, 10 kwi 2025

Do góry
Ależ duże liście mają moje pelargonie białe wysiane 10 stycznia

A te wysiane 20 lutego fuksjowe i różowe jeszcze się krzewią

No i papryki mi kwitną, ewidentnie. Pierwsze kwiatki już były usunięte. Te muszą już zostać

Przy niektórych paprykach podczas usuwania kwiatów pouszkadzałam serduszka i teraz jestem ciekawa czy się rozkrzewią czy już po ptakach.
Np tu

I tu

To moje pierwsze papryki w życiu więc nauczka na przyszłość by się nie spieszyć z tym usuwaniem kwiatków
Ogrod nad bajorkiem 16:24, 10 kwi 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Zachwycaja mnie coraz wieksze poletka ułudek i cudowniastych fiołeczkow. Bardzo je lubie, Choc intensywnosc ich koloru jest rozna, zalezy od źrodła sadzonek.

Chyba fiolki nie ciesza sie zbytnia popularnoscia ale ja uwielbiam te male kwiatuszki i listeczki. Niecierpliwie czekam by sie rozrosły bardziej i poprzenosze je rowniez w inne miejsca w ogrodzie.

Czy ułudki są cały rok zielone, czy zanikają. Piękne są fiołeczki, planuję sobie do ogrodu z okolicy przygarnąć
Glina i zielsko 16:20, 10 kwi 2025

Do góry
Dziś wolne miałam , do południa byłam kupić sobie trzewiczki i inne pierdy a po powrocie zwertykulowałam 2 małe trawniczki. Susz zebrałam kosiarką. Jest dużo czyściej niż po grabkowaniu.

Potem na taczce mieszkałam kompost z nasionami i zrobiłam kompostowanie z dosiewką. Trawniczki podlałam i niech rosną.
Reszta trawnika siana w zeszłym roku to nie ma potrzeby wertykulować

Teraz odpoczynek po obiedzie i pójde jeszcze coś porobić.

Podleje też owocowe, warzyniczek i to co ostatnio sadzone.

Były u mnie przymrozki ale chyba bez szkód.

Ogród z zegarem 16:02, 10 kwi 2025

Do góry
Poza tym ogrodowo trochę kwiatów kwitnie: tulipany, pierwiosnki,miodunki, wcześniej jakaś kalina, są kwiatki na wiśniach, gruszy. No i oczywiście ciemierniki. Najładniej kwitnie ten w donicy przed domem, co jest trochę dziwne, bo latem ma dosłownie patelnie. Zaraz pójdę i zrobię fotkę.

Oto i on

Nie dość, że latem więdnie (od słońca i od tego, że czasem zapomnę go podlać), to jeszcze nie dostaje żadnych skorupek czy innych frykasów
Ogród w malinówkach 14:59, 10 kwi 2025

Do góry
Przyjechały moje Amanogawy W sumie nie są złe, ale nie są też jakieś wypasione. Wysokość 120 cm.

Najbardziej zaskoczyło mnie, że były na zdjęciu w doniczkach, a przyszły w folii. A chyba i tak lepsze niż z gołym korzeniem z chłodni.
Ogrod nad bajorkiem 14:58, 10 kwi 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Te fiołeczki są prześliczne Pasują do Twojego leśnego ogrodu. Pachną?
U mnie z rana był taki sam widok. Wszystko białe. Roślin nie sprawdziłam.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:30, 10 kwi 2025

Do góry
ajka napisał(a)

Ajka, czy dobrze rozpoznaję, że to miodunka blue ensign? Ile lat ma ta kępka? Kupiłam sobie 3 sadzonki w tym roku. Oberwały w trakcie tych mrozów, mam nadzieję, że odbiją.

Nowa raba wyszła ekstra. i te tempo pracy, szacun!
Wiejski ogród Magdy 12:29, 10 kwi 2025

Do góry
Dalie:

U marchwi ozdobnej nic się nie dzieje:

Do posadzenia zostały mi jeszcze cynie:

Wiejski ogród Magdy 12:24, 10 kwi 2025

Do góry
W tym tygodniu z powodu pogody nie wybieram się na wieś. Ale coś ogrodowego robić trzeba, bo rączki świerzbią. W związku z tym wzięłam się za kolejną porcję wysiewów.

Tylko czy na to już nie za późno??

Wczoraj wysiałam orlayę, której nasiona stratyfikowałam w lodówce.

Wschodzą już aksamitki i jeżówki.

Czarnuszka African Bride na razie nie wygląda z ziemi, podobnie marchew ozdobna.

Wsadziłam do ziemi też pierwsze karpy dalii, które odebrałam wczoraj - Cafe Au Lait Twist i nową dla mnie odmianę, Fenna Baaij. Wiem, miałam nie kupować więcej dalii, ale to nieuleczalne. Będę psioczyć na nie jesienią, kiedy będę musiała je wykopywać, suszyć i przywozić z powrotem do Przemyśla na zimowanie.

Wygląda na to, że w tym roku świąt nie będzie, bo cały stół w salonie i część podłogi mam zastawione doniczkami.

Wschodzą aksamitki (plus miechunka w okrągłej doniczce):

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 10 kwi 2025

Do góry

Taka słodka zapowiedź, duże: małe Robi niesamowite wrażenie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:51, 10 kwi 2025

Do góry
Cyknięte z daleka

Wymarzone sąsiedztwo Szmaragdowa Dolina idealnie wpisuje się w ten krajobraz
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:42, 10 kwi 2025

Do góry

Tutaj, to słów mi brakuje Nie dość, że rośliny wypasione na maksa, to jeszcze ta lokalizacja na trzech poziomach. Wszyscy wiedzą, że ciemiernikom trzeba zaglądać od dołu w kwiaty
Taka subtelna podpowiedź u Ciebie Genialna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:35, 10 kwi 2025

Do góry

To chyba ulubione zdjęcie, bo często cytujemy Miałaś doskonały pomysł z dosadzeniem tam magnolii. I jeszcze jedna z koron tak ładnie akcentuje naczółek budynku Te atrapy okien, detale, wszystko dopracowane, płytki, drewniane bordery, detal na 'wygódce' (?) i zimozielone krzewy. Nic dodać więcej
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:25, 10 kwi 2025

Do góry

Po tylu latach ogród broni się już sam, nic to, że chwilowo nie nadążasz z cięciem
Te zeszłoroczne kwiatostany budlei na tle kwitnących forsycji, jakby dawały zapowiedź: budzi się nowe, ale stare na równi jeszcze zdobi Siedzę i analizuję zdjęcia Bardzo przyjemne wrażenia, trudno nadążyć za wszystkim
W zgodzie z lasem 09:44, 10 kwi 2025

Do góry
Witajcie Ogrodowiskowianie
Mam to szczęście, że życie dało mi nową kartę i tworzę niemal od początku drugi ogród. Pierwszy kocham jak dziecko, chociaż popełniłam tam wszystkie klasyczne błędy - kupowanie roślin pod wpływem impulsu i zachwytu, niezgodnie z warunkami glebowymi czy wodnymi, wtykanie ich potem w ziemię gdzie popadło. Czytając między innymi to forum czegoś zaczęłam się uczyć i planować nasadzenia, zwłaszcza krzewy i drzewa. Ale z perspektywy czasu okazało się, że popełniłam kolejny kluczowy błąd - nie uwzględniałam rozmiarów, jakie te krzewy osiągają. Na etapie sadzenia są takie malutkie, że już zachowanie odległości rzędu metra wydaje się szaleństwem Po kilkunastu latach to skutkuje wyraźnie nadmiernym ich ściśnięciem.
Teraz chcę więc podejść do nowego miejsca mądrzej. Ale może najpierw kilka słów o terenie, gdzie ogród będzie powstawał. Dom stoi praktycznie w lesie, w okolicach Kampinosu, wygląda to mniej więcej tak:

Ten leśny charakter chcemy zachować, uzupełniając dominujące sosny i dęby o krzewy tworzące średnie piętro i dywany kwitnących i niekwitnących roślin w stylu "tapestry underplanting" - przeplatających się kobierców bylin. Na początek i rozgrzewkę chciałam jednak zacząć od bardziej ogrodowych w stylu rabat wokół domu. Plan na nie to krzewy - o pokroju raczej luźnym, naturalistycznym - podsadzone grupami, plamami bylin. I tu zaczynają się moje wątpliwości. Załączam swój schemat pierwszej rabaty - od strony wschodniej domu, zachodzącej fragmentem na przednią północną stronę. Na schemacie tylko zaplanowane krzewy, z zachowaniem docelowych średnic w skali 1 m = 1 cm (2 kratki):

Nie chodzi mi o dobór roślin, ale o moje podejście do ich pozycjonowania. Dla przykładu nr 2 to lilak Miss Kim, ma rosnąć do około 2 m, więc żeby uzyskać efekt przeplatania się częściowego krzewów, ale dać im też dość miejsca, zaplanowałam odstęp między nimi 1,6 m, a żeby było bezpiecznie dla domu odsunęłam się od niego o 1,2 m. Czy to są odpowiednie założenia? Czy nie będzie dziwnie wyglądała luka pomiędzy krzewami a domem?
Dziękuję z góry wszystkim, którzy zechcieli doczytać ten wpis i będę wdzięczna za Wasze rady i doświadczenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies