Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Kasya 12:22, 08 kwi 2025

Tak jak się rozgladam to widze w okolicy duzo brązowych tuj po zimie
Moze susza a moze grzyb ?
U siebie widze kawalek brazowej tui od wierzcholka i na drugiej pojedyncze galezie
Ale widze tez wyjątkowo duzo suszu w srodku
Chyba trzeba zacząć podlewanie
Kasya 12:23, 08 kwi 2025

April napisał(a)

Ooooooo ja cięęęęęę

Moje jeszcze nie kwitną, hmmmm

Bo masz wiecej cienia
Juzia 12:31, 08 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Tak jak się rozgladam to widze w okolicy duzo brązowych tuj po zimie
Moze susza a moze grzyb ?
U siebie widze kawalek brazowej tui od wierzcholka i na drugiej pojedyncze galezie
Ale widze tez wyjątkowo duzo suszu w srodku
Chyba trzeba zacząć podlewanie

Prędzej miodownica... albo licinek.
U mnie było to pierwsze. Niektóre tuje w połowie brązowe
AnnaCh 12:32, 08 kwi 2025

Zameldowana i zapisany nowy wątek do obserwowania
mrokasia 13:09, 08 kwi 2025

Haniu, może te moje psiory to nie nosorożce ale ziemia wokół tuj ubita na beton... Ponakłuwamy ją widłami, może trochę wzruszę też pazurkami, zawsze to więcej powietrza, wody i nawozu się dostanie do korzeni.
Skłamałam mówiąc, że ich nigdy nie nawoziłam - oczywiście po posadzeniu każda dostała sporo wody z fosforem, chyba ze dwa albo trzy razy. Od posadzenia mija 5 lat.
W weekend się nimi zajmę. Dzięki za podpowiedzi.

Daria . Kojou posadziłam chyba w 2021 roku- miała malutką koronkę .

Kasya, Juzia, te moje tuje są raczej zagłodzone plus na pewno odczuły zeszłoroczną suszę. Muszę o nie solidnie zadbać bo nie uśmiecha mi się zostanie bez żywopłotu... Jedna tuja jest w połowie sucha, droga połowa ma jeszcze trochę zielonego. Na jesieni pryskałam wszystkie tuje mospilanem bo myślałam, że to ten licinek grasuje. O tej miodownicy muszę poczytać.

AniaCh, no dzień dobry, dzień dobry .
LIDKA 21:33, 08 kwi 2025

Kasia zrób z tujkami jak Hania radzi.
Ponakłuwaj te ziemie. Po pazurkach mozesz mieć poszarpane korzonki bo one płytko są.

Moje mają linie kroplującą, położoną prosto i po jednej stronie. Ale mysle ze latem im to pomaga.
Te tujki przy rodkowej mam największe, widze je z salonu i muszą być ładne.
Basieksp 22:45, 08 kwi 2025

Uważam tak jak Hania. Też mam tuje, wzdłuż płotu od drugi. Mamy tam zostawiony taki pas może 80cm pomiędzy płotem a nimi. Moja Aza ciągle tam biega, wcześniej biegała tam Diana, jedna i druga duża. Nigdy tuje mi od tego nie chorowały, są trochę zniszczone, na dole, bo Aza lubi się o nie ocierać i czasami wyłamie jakąś gałązkę. Ale nie przysychają od tego. Ale jak była u nas susza to tuje nam zakwitły, wyczytałam, że jak sucho i brak nawożenia to one się tak bronią. Myślę, że przysychanie u Ciebie to też może być brak wody i nawożenia. Zima była sucha, mało śniegu, teraz deszczu też mało. Ja późną jesienią prawie całą wodę z beczek wylewam właśnie pod tuje i iglaki. Łatwiej im wtedy przetrwać suchą zimę.
A, dadam jeszcze tylko, że słabe tuje mam przy kompostawnikach, myślę, że tam mają za mało słońca, bo kompostowniki i miały zakryte korzenie, teraz kompostowniki są trochę bardziej odsunięte od tui, tuje trochę odbiły ale chyba takie brzydkie już zostaną w tym miejscu.
mrokasia 19:04, 10 kwi 2025

Lidka, Basia, czekam na weekend bo ma być cieplej i biorę się za ratowanie tych tuj. Mam nadzieję, że się uda.

U mnie straszna zimnica. Lodowaty wiatr przeszywa na wskroś, nie ma mowy o jakiejkolwiek robocie ogrodowej. Rano było trochę słońca więc wychodząc do pracy cyknęłam kilka fotek.

Patrycja_KG_Lu 19:48, 10 kwi 2025

Te iglaste przy ścieżce to kosodrzewiny Pumilio? Kupiłam taką odmianę i się zastanawiam czy taka duża jak u Ciebie urośnie. To podświetlone drzewko to ŚŚ?
mrokasia 19:59, 10 kwi 2025

Pat, te kosodrzewiny to najprawdopodobniej Pumilo, ale głowy nie dam .
A to podświetlone to faktycznie śś - ta rosnąca w donicy.